Seuraa 
Viestejä13039

Ketjussa "Korkein oikeus: Muslimipojan ympärileikkaus ei ollut rikos" on käsitelty yleisesti poikien ympärileikkausta. Alla lainatuissa viesteissä keskustelu siirtyi myös tyttöjen ympärileikkauksiin. Sitä keskustelua voi jatkaa tässä ketjussa.

abskissa
Taha
Kannatan ehdottomasti esinahkojen poistamista myös tytöiltä.

Tarkoitatko klitoriksen huppua? Minä en niin noista pippeleistä ja pimpeistä tiedä, mutta se kai on se vastaava osa. Yleinen mielipide kaikissa sivistysmaissa on niin vahvasti tyttöjen leikkaamista vastaan, että täytyy nostaa hattua jonkinlaiselle älylliselle rehellisyydelle, jos uskallat sitä puolustaa. Ainakaan et syyllisty mihinkään kaksinaismoralismiin.

Kommentit (18)

Wikipedia
Naisten ympärileikkaus

Naisen ympärileikkaus tarkoittaa kaikkia kulttuurisista ja muista kuin hoitoon liittyvistä syistä tehtäviä toimenpiteitä, joihin kuuluu naisten sukuelinten osittainen tai täydellinen poistaminen tai niiden vahingoittaminen muulla tavalla. Maailman terveysjärjestö WHO jakaa nämä ympärileikkaukset neljään pääryhmään, joskin käytännössä voi olla vaikea erottaa, minkätyyppisestä toimenpiteestä on ollut kyse.

Naisten ympärileikkauksesta käytetään länsimaissa nimitystä naisen sukupuolielinten silpominen. Naisille suoritettava ympärileikkaus poikkeaa merkittävästi miehille suoritettavasta siltä osin, että sen suorittamiseen ei ole mitään lääketieteellisiä perusteita ja että se on lähes aina haitallinen tai erittäin kivulias. Naisten ympärileikkausta, eli silpomista ei tulisikaan verrata koskaan miehille tehtävään ympärileikkaukseen. Tyttöjen sukupuolielinten silpominen ei kuulu minkään uskonnon perusopetuksiin.

WHO arvioi maailmassa olevan 100–140 miljoonaa naista, joiden sukupuolielimet on silvottu; vuosittain parille miljoonalle tytölle on odotettavissa sama toimenpide. Kyseessä on etenkin afrikkalainen perinne, jota on noudatettu jo yli 2000 vuotta sitten eli ennen kristinuskon ja islamin levittäytymistä maanosaan. Tapa on levinnyt myös Arabian niemimaalle ja eräisiin Aasian maihin.
Täysin järjetöntä siis. Kiinnostaisikin kuulla mihin Taha perustaa kannatuksensa?

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654
Romy
Täysin järjetöntä siis. Kiinnostaisikin kuulla mihin Taha perustaa kannatuksensa?

Minulle ei ole aivan selvää, kannattaako Taha asiaa vai ei. Veikkaisin että ei.

Tuo Wikipedia-artikkeli on siinä mielessä harhaanjohtava, että myös tyttöjen leikkauksilla on käsittääkseni havaittu mahdollisia terveydellisiä etuja. Niistä ei vaan kovin mielellään puhuta siksi, että se saattaa poikien leikkelykulttuurin hyvin epämiellyttävään valoon (aivan ansaitusti toki). Leikkelyä puolustavat argumentit kun ovat samoja kohteen sukupuolesta riippumatta.

Artikkeliin on myös piilotettu ajatus siitä, että poikien leikkaus ei olisi haitallinen tai kivulias. Tuota väitettä ei ole mitenkään perusteltu, joten artikkelin voi todeta muutenkin olevan varsin heikkoa tasoa.

We're all mad here.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Otapa nyt Tahasta koskaan selvää muutenkaan

Se on selvää, että naispuolisten ympärileikkaus on ihan eri kastissa miehiin verrattuna, sen tarkoitus kuitenkin on lähinnä ollut naisen seksuaalisuuden rajoittaminen. Yleensäkin naisten ympärileikkaus tarkoittaa naisen ulkoisten sukupuolielinten osittaista tai täydellistä poistamista. Abskissa, mitä ne terveydelliset edut ovat joista mainitsit? Tai voiko olla niin suuria etuja suhteessa haittoihin että kannattaisi käydä poistamassa erinäisiä osia itsestään?

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654

Minulle ei ole ollenkaan selvää, ovatko tyttöihin ja poikiin kohdistetut toimenpiteet täysin eri kastissa, jos ei puhuta mistään täyssilvonnasta. En tietenkään ole mikään asiantuntija, mutta en vaan ole nähnyt mitään kategorista eroa. Ehkä naisten leikkaaminen (siis se lievin muoto) on vähän riskialttiimpaa, kun poistettava osa on paljon pienempi ja hankalassa paikassa. Kummassakin tapauksessa poistetaan kuitenkin merkittävä ja funktionaalinen osa sukupuolielimistä. Operaatio on kivulias, siihen liittyy huomattavia riskejä ja se vaikuttaa kohteen seksuaaliseen toimintakykyyn. Perusteiksi esitetään terveydellisiä syitä, mutta todelliset perusteet ovat luultavasti jotain aivan muuta.

Tyttöjen leikkelyn terveydellisistä eduista ei kai mitään kovin vakuuttavaa näyttöä ole, ja vaikka olisikin, siitä ei voisi puhua, koska poikien leikkelyä perustellaan ihan samoilla argumenteilla. Wikipedian Female genital cutting -artikkelissa oli mainittu jotain tutkimusta.

We're all mad here.

Romy
Wikipedia
Naisten ympärileikkaus

...
Naisille suoritettava ympärileikkaus poikkeaa merkittävästi miehille suoritettavasta siltä osin, että sen suorittamiseen ei ole mitään lääketieteellisiä perusteita ja että se on lähes aina haitallinen tai erittäin kivulias. Naisten ympärileikkausta, eli silpomista ei tulisikaan verrata koskaan miehille tehtävään ympärileikkaukseen.
Täysin järjetöntä siis. Kiinnostaisikin kuulla mihin Taha perustaa kannatuksensa?

Tuossa wikin artikkelissa on sellainen olennainen virhe, että eihän näillä kulttuurin/uskonnon perusteella tehtävillä leikkauksilla ole mitään tekemistä lääketieteellisten perusteiden kanssa. Terveelle ihmiselle ei tarvitse millään lääketieteellisellä perusteella tehdä tuollaisia operaatioita.

Toinen virhe on tietysti se, että totta kai tyttöjen ympärileikkaus vertautuu poikien vastaavaan, jo ihan lapsen oikeuksienkin perusteella. Siinä loukataan lapsen koskemattomuutta vanhempien halujen perusteella. Lievimmässä asteessa tyttöjen ympärileikkaus on lievempi kuin poikien vastaava ja pahimmassa tapauksessa pojan ympärileikkaus voi johtaa ikäviin komplikaatioihin, joiden seuraukset ovat yhtä vakavia kuin pahimmissa tyttöjen silpomisissa.

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654
Romy
Näin länsimaisesta näkökulmasta katsottuna tällainen leikkely on niin vastuutonta, turhaa ja yleensäkin vain ja ainostaan naista alistavaa etten voi muuta kuin tuomita.

Mielenkiintoista onkin se, että poikien leikkely hyväksytään. En väitä, että kyseessä olisi teknisesti aivan sama asia, mutta toimenpiteitä puolustellaan aivan samoilla argumenteilla.

Tyttölasten leikkelemisestä ei muuten saisi käyttää nimitystä ympärileikkaus. Poliittisesti korrektimpaa on puhua sukuelinten silpomisesta. Poikalasten leikkelyä ei kuitenkaan saa sanoa silpomiseksi, vaikka silläkään ei katsota olevan lääketieteellistä perustetta. Tällainen on poliittisesti korrekti ja virallinen kanta asiaan Suomessa; tällaisessa omituisessa välitilassa nyt eletään.

We're all mad here.

Tuota hyväksynnän jakautumista ihmettelen henkilökohtaisesti ihan yhtälailla. Tyttöjen leikkaukset taitavat olla sen verran "uusi" asia esimerkiksi juuri Suomessa. En ainakaan muista että kovin pitkään asiasta julkista keskustelua olisi ollut ja nyky-yhteiskunta kaikessa viisaudessaan tämän tuomitsee. Poikien kohdalla taas asiasta on tiedetty pitkään ja se on ehkä ihmisten mielissä tuttu ja tiedetty asia, hiljaisesti hyväksyttyä jopa? Kyseenalaistamista suuremman yleisön kohdalla ei tapahdu kun sitä nyt vaan tapahtuu tuolla jossain ja asiasta ei ole syntynyt hälyä.

Melko puhtaasti uskonnollinen asia. Afrikan heimojen ja joidenkin muslimien tytöille tekemiä leikkelyitä uskalletaan kritisoida koska se ei liippaa niin läheltä eli "he eivät ole meitä".... kun taas "pyhästä" Raamatusta löytyvät poikien ympärileikkaukset eivät voi olla väärin tai ainakaan niitä ei kannata liikaa kritisoida... itse asiassa on jo täysin totuttu siihen että tuohan on esim. juutalaisten vakiintunut tapa..... miten sitten jos tyttöjen silpominen on afrikkalaisen heimon tai jonkin islamin lahkon vakiintunut tapa?

Kritisoidaanko kumpaakin vai pelosta/arkuutta vain toista (kaksinaismoralismi jyllää)? Jos tuossa kaikkein "lievimmässä" tyttöjen silpomisessa ei tehdä sen kummoisempaa damagea kuin poikalapsillekaan, niin sekö tässä joudutaan hyväksymään? Itse en ihan helpolla sulata kumpaakaan...
.... mutta ne kulttuuri/uskonnolliset seikat.... niinpä niin. Menepä nyt tokaisemaan toisen kulttuurin/uskonnon edustajalle että he toimivat täysin idioottimaisesti ja heidän wanhat tapansa ovat täysin p#r€€stä repäistyjä. Arvaapa vain tekeekö vaikutusta tai muuttaa yhtään mitään .. ja sitten se terä taas laulaa entiseen malliin....

...taisi olla vielä dokumentti jokin aikaa sitten, jossa noita tyttöjen leikkelyitä harrastivat ja halusivat tehdä juuri naiset miehiltä kun kysyttiin, niin olivat vaan että näin se nyt menee ja itse asiassa seksin takia olisi parempi ettei leikeltäisi, mutta minkäs mahdat siis WTF ... en oikein käsittänyt eikä dokumentista kunnolla selvinnyt, että oliko noilla naisilla todella rankka uskonnollinen näkemys vai ihan piruuttaanko halusivat kiduttaa lapsiaan kun kerran heitäkin oli aikoinaan pahoinpidelty samalla tavalla

Mikä ihme sitä estää leikellä vasta täysi-ikäisenä, jos saa noin epämääräisen uskonnollisen vakaamuksen? Leikkelet lapsena niin et ihan helpolla enää sitä aikuisena peruuta. Samaa olen ihmetellyt kyllä uskonnoilla muutenkin... mikä hiton pakko on kastaa tai muutoin pakottaa tiettyyn uskontoon, eikä jättää päätöksentekoa sille ajalle, kun lapsi on aikuiseksi kasvanut? Tai tiedän itsekin vastauksen eli kontrolloimisen halun (jooh, tosiuskovainen sanoo tietenkin haluavansa vain pelastaa lapsiparan sielun, mutta hoh-hoijaa...).

Noh, mitä tulee itse aiheeseen, niin saa olla tässä kulttuurissa pokkaa että uskaltaa puolustella tyttöjen ympärileikkausta... tämänhän tulisi olla muutenkin melko itsestäänselvää (pitäisi, mutta ei aina jostain syystä ole)... ilman selvää lääketieteellistä syytä moiset leikkelemiset sekä tyttöjen että poikien kohdalla tulisi jättää. Saavathan nuo lapset täysi-ikäisiksi kasvettuaan sitten leikellä itseään vaikka missä uskonnollisessa hurmassa, jos silloin vielä kiinnostaa.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Taha kertoo kannattavansa tyttöjen ympärileikkaamista ehdottomasti. Tiedän että hän lukee tämän viestin mutta teeskentelee, ettei lue, koska mukamas olen hänen bannilistallaan. Haluaisin kuitenkin kysyä, mitä hän tyttöjen ympärileikkaamisella tarkoittaa. Siitä kun on aika monenlaisia muotoja. Siinä äärimmäisessä muodossa, joka siis ilmeisesti on uskonnollisesti se puhtain muoto, poistetaan ulkoiset sukuelimet kokonaan. Seurauksena vaikeutuneet, vakavia tulehduksia aiheuttavat kuukautiset, veriset ja tuskalliset yhdynnät, synnytykset joihin voi kuolla jne. Tämä sama muslimina itseään pitävä nimimerkki on myös kirjoittanut, että hänen mielestään sairaudet pitäisi aina ennaltaehkäistä, jos se suinkin on mahdollista. Haluaisin tietää, miten tämä kyseinen toimenpide mitenkään istuu hänen aiemmin ilmaisemaan kantaansa sairauksien ehkäisemisestä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654
Aweb
Siinä äärimmäisessä muodossa, joka siis ilmeisesti on uskonnollisesti se puhtain muoto, poistetaan ulkoiset sukuelimet kokonaan.

Vähän särähtää korvaan tuo "uskonnollisesti puhtain". On kuitenkin paljon muslimeja, jotka eivät kannata minkäänlaisia veitsileikkejä ja jotka kuitenkin pitävät omaa kantaansa kaikkein puhtaimmin islamin mukaisena. Esim. täällä.

We're all mad here.

Käsittääkseni naisten silpomista ei vaadi mikään uskonto vaan on kulttuurisidonnainen tapa joka perustuu mitä ihmeellisimpiin uskomuksiin ajalta miekka ja kilpi. Sitä tekevät ihmiset itä-, keski-, ja länsi-Afrikassa ja osissa Aasiaa (ainakin Indonesiassa ja Malesiassa) riippumatta uskontokunnasta.

Silpomisia perustellaan seuraavilla syillä: neitsyyden säilyttäminen, avioliittokelpoisuuden varmistaminen, seksuaalisuuden hillitseminen, henkilökohtaisen hygienian lisääminen, sukuelinten ulkomuodon parantaminen, synnytyksen helpottaminen, naisten terveyden parantaminen, heimoyhtenäisyyden takaaminen, aikuistumisriitti tytöille, isän aseman parantaminen yhteisössä.

[size=85:2x44b4ud]Naisten ympärileikkaukset Afrikassa[/size:2x44b4ud]

Todellisuus poikkeaa melko voimakkaasti noista uskomuksista ja silti sitä tehdään väkisin nimenomaan niiden naisten toimesta jotka ovat itsekin saman p*skan käyneet läpi. Aika kultaa muistot?

Naisten sukuelinten silpomisen perinteen synty on epäselvä. Sitä ovat ylläpitäneet uskomukset naisen sukupuoli-identiteetistä, terveydestä, estetiikasta sekä seksuaalisuudesta. Esimerkiksi afrikkalaisen uskomuksen mukaan klitoris ja häpyhuulet edustavat naisen ”miehisiä osia’, ja niiden poistaminen lisää tytön naiseutta.

Ympärileikkausta pidetään myös todisteena tytön naimakelpoisuudesta sekä uskollisuudesta, ajatellaan että nainen ’avataan’ vain aviomiestään varten. Vahvasti miesvaltaisissa yhteiskunnissa tämä on tärkeää, sillä perheen kunnia riippuu naisten uskollisuudesta. Näissä yhteiskunnissa nainen voi turvata toimentulonsa vain avioliiton kautta. Joissain yhteisöissä silpominen on eräänlainen aikuistumisriitti.

Ympärileikkaus ei ole uskonnollinen perinne, naisten silpominen on yleistä sekä muslimien ja esim. koptikristittyjen parissa.

[size=85:2x44b4ud]Naisten ympärileikkaus eli sukuelinten silpominen[/size:2x44b4ud]

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
abskissa
Aweb
Siinä äärimmäisessä muodossa, joka siis ilmeisesti on uskonnollisesti se puhtain muoto, poistetaan ulkoiset sukuelimet kokonaan.

Vähän särähtää korvaan tuo "uskonnollisesti puhtain". On kuitenkin paljon muslimeja, jotka eivät kannata minkäänlaisia veitsileikkejäTarkoitin niitä uskovaisia, jotka kannattavat. Siis Tahan sakkia.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Lapsia ei tarvitsisi leikellä, kuin akuuteissa onnettomuus- ja sairaustapauksissa.

Miesten ympärileikkaukselle on jonkinnäköisiä hygieniaperusteita. Jos haluaa välttyä esinahan alla pesiviltä mikro-organismeilta, niin tämän päätöksen voi tehdä vielä täysi-ikäisenäkin. Kukaan ei ole kärsinyt fyysisesti suunnattomia määriä esinahkaisuudesta tai esinahattomuudesta.

Naisten ympärileikkaus aiheuttaa lähes aina niin terveydellisiä, kuin seksistä nauttimiseen liittyviä ongelmia. Toki täysi-ikäinen nainenkin saa ympärileikkauttaa itsensä, mutta koska leikkaukselle ei todellisuudessa ole mitään järjellisiä perusteita, ei sitä tulisi suorittaa alaikäisille riskien vuoksi.Tyttöjen ympärileikkausta pidän ehdottomasti isompana rikoksena, sillä ne aiheuttavat huomattavasti enemmän kärsimystä ilman mitään hyötyä.

abskissa
Aweb
Siinä äärimmäisessä muodossa, joka siis ilmeisesti on uskonnollisesti se puhtain muoto, poistetaan ulkoiset sukuelimet kokonaan.

Vähän särähtää korvaan tuo "uskonnollisesti puhtain". On kuitenkin paljon muslimeja, jotka eivät kannata minkäänlaisia veitsileikkejä ja jotka kuitenkin pitävät omaa kantaansa kaikkein puhtaimmin islamin mukaisena. Esim. täällä.
Jeps, pitää tosiaankin muistaa että kuten kristinusko on pirstaloitunut moniin eri ryhmittymiin (jotka about kaikki tietenkin olevat olevinaan enemmän oikeassa kuin toiset ), niin myös islam on jakautunut moneen ryhmittymään ( osa selvästi enemmän sekopäisempään kuin toiset .... aivan samoin siis kuin myös monessa muussa uskonnossa ).
Kummalla tavalla ne uskonnotkin jakautuvat.... yhdestä uskonnosta voi satojen ja tuhansien vuosien saatossa pirstaloitua kymmeniä ellei jopa satoja eri ryhmittymiä

Olen tavannut mielenkiintoisen tiedon, että naisille tehtiin klitoriksen poistoleikkauksia Englannissa 1800-luvun loppupuolelle asti "lääketieteellisistä syistä" eli seksuaalisuuden hillitsemiseksi (usein aviomiehen vaatimuksesta). Myös masentuneet naiset saattoivat joutua tämän kohtelun uhreiksi.

Toisaalta toiset avustustahot suosittelevat Afrikassa miesten ympärileikkausta, koska se teorian mukaan vähentää mahdollisuutta sairastua AIDSiin.

Mette
Olen tavannut mielenkiintoisen tiedon, että naisille tehtiin klitoriksen poistoleikkauksia Englannissa 1800-luvun loppupuolelle asti "lääketieteellisistä syistä" eli seksuaalisuuden hillitsemiseksi (usein aviomiehen vaatimuksesta). Myös masentuneet naiset saattoivat joutua tämän kohtelun uhreiksi.

Näin on tosiaan tainnut käydä, muistaakseni diagnoosina käytettiin hysteriaa. Samalla verukkeella taidettiin myös teljetä naisia hullujenhuoneille, pahimmillaan lobotomiaa kokemaan.

Onhan se tietysti ollut kovin järkyttävää jos nainenkin on saattanut pitää seksistä, pakostihan sillä on jotain vikaa päässä ollut.

Mette
Toisaalta toiset avustustahot suosittelevat Afrikassa miesten ympärileikkausta, koska se teorian mukaan vähentää mahdollisuutta sairastua AIDSiin.

Verrattuna kumin käyttöön tuo on aivan yhdentekevä hyöty.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat