Seuraa 
Viestejä45973

Tässä muutamana yönä on lähiseudun puista kuulunut erikoista sirinää. Olen asunut seudulla (Länsi-Helsinki) jo parikymmentä vuotta, enkä ole moista ennen kuullut. Hepokateista alueen vakituiseen lajistoon kuuluvat vain pensashepokatti ja ruskotöpökatti. Muita lajeja en ole ennen tavannut.

Sirinä kuuluu korkealta vaahteroista, yli 10 metristä. Tahdiltaan se on nopeampaa, kuin niittyhepokatin (krikrikrikrikri...), mutta hitaampaa kuin töpökatin (tsirrrrrrr...). Lehtohepokatin ääntä en tunne, joten kyseessä voisi olla se. Kuitenkin kuvittelin lehtohepokatin viihtyvän myös matalammalla, pensastossa, mutta tämä hyönteinen sirittää yksinomaan puiden latvustoissa.

Kirjallisuuden mukaan Suomessa tavataan myös harvinaisena vuorilaulukaskasta. Millaista ääntä se mahtaa pitää? Vai onkohan kyseessä myrskyjen tuoma satunnaislaji?

Tässä noin sadan metrin säteellä arvioisin sirittäjiä olevan kymmenkunta kappaletta.

PS. Wikin mukaan idänhepokatti sirittelee puiden latvustoissa. Löytääkö kukaan ääninäytettä?

Kommentit (4)

Sinänsä ihan mielenkiintoista, jos kyseessä on idänhepokatti; aiemmin lajia ei wikipedian mukaan ole tavattu juuri kymijokea lännempänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiitti linkistä!

Näiden kuulemieni sirittäjien ääni on kuitenkin paljon korkeampaa ja "kirkkaampaa". Vika voi tietysti olla myös videon äänenlaadussa. Tai sitten kyseessä on tosiaan eri laji.

Tuli mieleen, että ehkä Asta- tai muu viimeaikojen myräkkä on pölläyttänyt ilmaan itärajan elukoita, jotka ovat sitten rantautuneet tänne.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat