Seuraa 
Viestejä5463

Trombit tuntuvat olevan näinä aikoina tiedotusvälineiden kuuminta hottia. Trombi paiskoi asuntovaunuja. Trombi riehui Kankaanpäässä. Uusin trombi hankasalmella - kunnan yli (!) pyyhkäissyt trombi kaatoi puita (helvetin iso trombi tai pieni kunta). Trombi iski myös Poriin. Toimi näin jos trombi iskee.

Helkkaris sentään, mikä ihmeen trombi? Minen ole koskaan nähnyt moista. Ennen wanhaan oli vain ihan normaaleja ukkospuuskia, nyt trombit myllää suomenniemeä harva se päivä. Onko ihan aidot trombit oikeasti niin yleisiä kuin mitä tiedotusvälineet antavat ymmärtää? Vai onko kyse vain siitä, että trombi on vain normaaleja ukkospuuskia ja syöksyvirtauksia mediaseksikkäämpi nimitys?

Kommentit (7)

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Heksu
Ennen wanhaan oli vain ihan normaaleja ukkospuuskia, nyt trombit myllää suomenniemeä harva se päivä. Onko ihan aidot trombit oikeasti niin yleisiä kuin mitä tiedotusvälineet antavat ymmärtää? Vai onko kyse vain siitä, että trombi on vain normaaleja ukkospuuskia ja syöksyvirtauksia mediaseksikkäämpi nimitys?Kyse ei ole saman asian eri nimestä. Trombi on pyörremyrsky kun syöksyvirtauksessa tuulee vain yhteen suuntaan, nimi on aika kuvaava. Trombi on sama kuin tornado jenkkilässä.

Kaiketi niitä on ennenkin ollut, mutta tuota sanaa ei varmaan ole tunnettu eikä ole syöksyvirtaustakaan. Myrsky on myrsky on myrsky. Yleisyydestä en osaa sanoa tuota tai tätä - se lienee ilmatieteenlaitoksen tms. heiniä. Uutisointi on ainakin takuulla lisääntynyt viime vuosina.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Valio
Seuraa 
Viestejä1691

Trombeja on ollut ja tulee olemaan. Uutisointi on lisääntynyt. 88- kesällä näin Virroilla kun trombi iski. Nuorena miehenä en tietystikään pelännyt .. .. ennenkuin n.50 metrin päässä oleva miehenpaksuinen mänty repeytyi päreiksi ja lenteli sinne tänne. Tuli jotenkin yhtäkkiä kiire. Onneksi sen pyörteen voima loppui nopeasti. Trombit ovat yleisimpiä eteläpohjanmaan lakeuksilla. Laajat kosteat pellot antavat riittävästi voimaa. Syöksyvirtaus, eli ukkospuuska on silti huomattavasti yleisempi ja niitä monesti luullaan trombeiksi.

On paljon parempi tietää kaikesta jotakin, kuin jostakin kaikki. Pascal

Ja muutoin olen sitä mieltä, että Petteri Taalas pitää erottaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Reifengas
Seuraa 
Viestejä3674

Trombit ovat aina kuuluneet Suomen ilmastoon. Nykyään ne ovat voimakkaampia kuin ennen ja siksi ne kiinnitävät enemmän huomiota. Jokainen voi tykönään pohtia, miksi ne ovat voimakkaampia.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Äänestin tuota media vaan mässäilee, koska siitä pääasiassa on kysymys. Mutta kyllä trombeja silti on ja on aina ollut. Trombin tuho vaan on vähän erilaista, kuin tuon ukkosrintamaan lähes aina liittyvän syöksyvirtauksen. Syöksyvirtaus esim. kaataa puita laajalta alueelta ja aina samaan suuntaan, kun taas trombi on hyvinkin kapea ja pyörteenä heittelee puut sikin sokin. Joskus kaatuneita puita katsoessa voi nähdä selvän pyörteisyyden.

Aikas tehokkaita metsureita silti kumpikin, ei pärjää homelite.

Noin neljäkymmentä vuotta sitten oli aivan samanlaisia talvia, kuin viime talvi ja aivan samanlaisia kesiä, kuin tämä. Juuri sitä siskoni kanssa muisteltiinkin. Kesäisin kovia helteitä viikkoja ja rajuja ukkosia rakeineen ja trombeineen. Keskisuomessa ainakin meni metsää nurin kuin heinää. Rakeet olivat pari - kolmesenttisiä ja niitä oli maa valkoisena. Se oli lapselle hauskaa, kun maassa olikin yhtäkkiä jääpaloja muutaman sentin kerros. Toisaalla olivat vielä suurempia ja autojen pellit kolhuilla ja lasit rikki.

Sellainen helposti sanoo, että tämä on jotain ennen kokematonta, joka ei ole moista tosiaan ennen kokenut. Ja tottahan se silloin tavallaan on, mutta ei silti koko totuus. Jos nyt pitää syitä miettiä, miten olisi että tällainen on eräs ilmaston ominaisuus? Mutta ei nyt ihan uutta kuitenkaan.

Punahohteinen välähtelevä synkkä myräkkä oli päällä. Tuli minuuteissa ja nossti hälytystasoni tappiin heti. Aamulla näen särkikö mitään.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Tässä videossa näkyy hyvin Uuraisten myrskytuhoja. Kaikki puut ovat kaatuneet pääasiassa nätisti samaan suuntaan, joten eipä tuo miltään pyörremyrskyn jäljeltä näytä. Syöksyvirtaus ennemminkin. Silti videon otsikossakin puhutaan nienomaan trombista.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

40-50-luvulla tai jotain siihen suuntaan on ollut paljon ukkosia/trombeja heinäaikaan. Vanha väki niistä puhuu-puhui.

Indikaattorina määrättömät määrät heinäseipäitä pitkin suomenmaata.

Salamat iskivät usein heinäseipäisiin ja sytyttivät niitä. Trombin huomasi kun seipäät lähtivät lentoon.

- Ubi bene, ibi patria -

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat