Seuraa 
Viestejä45973

Asejärjestelmäyhtiö Rafael sai tiettävästi heinäkuussa lopulliset testit päätökseen järjestelmälle, joka tunnetaan lempinimellä "Iron Dome", Rautakupu.

Rautakuvun pitäisi kyetä torjumaan kaikki Hizbollahin ohjushyökkäykset ja palestiinalaisten "Qassam" improvisointiraketit.

http://www.youtube.com/watch?v=ubi9GF93jAs

Mielenkiintoita nähdä mitä Rautakuvun laajasta käyttöönottamisesta seuraa. Israelille kiukuttelevien on keksittäviä jotain uutta, koska itsemurha-bussi-pommittajat ovat liki kadonneet uuden muurin myötä. Rautakuvun myötä katoaa mahdollisuus kiukutella raketeilla Israelille?

Israelin Rafael ei ole ollut myöskään toimettomana tankkien omasuojan kanssa. Jatkossa Merkavoissa on tehokas suoja kaikkia ontelopanostyyppisiä iskuja vastaan? Libanonin vuoden 2006 sodan nöyryytykset eivät toistu?

Sivut

Kommentit (18)

jees
Mitäköhän systeemi mahtaa muutaman ohjuksen ryppäälle?

Veikkaisin että mahtaa, ei iipot niin tyhmiä ole, etteivätkö muista erityisesti Katjusha-patterin syytävän raketteja ryppäinä.

Ainakin testeissä kerrotaan useamman Katjusha-raketin ryppään ammutun alas menestyksellisesti. Mitään määriä ei ole paljastettu ja tuskin tulevat kertomaan, kuinka monen ohjuksen hyökkäys on järjestelmän maksimikapasiteetti.

Veikkaan kuitekin Iron Dome pattereiden toimivat verkotettuina toisiinsa. Vaikkei mitään detaljeja ole kyllä paljastettu. Ilmeisesti tässä esitteessä mainittu "Battle Management and Weapon Control" (BMWC) kykenee ohjaamaan kuutta tuollaista Iron Dome patteria?

http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_S ... /6/946.pdf

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Enpä tiedä...

Nuo raketit eivät ennenkään ole aiheuttaneet mainittavaa tuho. Suurin aiheutettu tuho on luultavasti pienempi kuin mitä yksi ID ohjus maksaa. Eikä ID ole 100%. Eli pelotevaikutus säilyy edelleen ja kaikki edelleen ryntäävät suojiin. Jos ei muuta niin ohjuskappaleiden takia.

Hamasin ja Hizbollahin raketit perustuvat nimenomaan pelotteeseen. Sitä ID ei vähennä. Sen sijaan IDn käyttö nostaa kustannukset (kirjaimellisesti) pilviin.

Norppa

Nuo raketit eivät ennenkään ole aiheuttaneet mainittavaa tuho. Suurin aiheutettu tuho on luultavasti pienempi kuin mitä yksi ID ohjus maksaa. Eikä ID ole 100%.

Niinpä. Antaisivat niiden sataa autiomaahan, kuten tähänkin asti. Tulisi halvemmaksi.

Norppa
Hamasin ja Hizbollahin raketit perustuvat nimenomaan pelotteeseen. Sitä ID ei vähennä. Sen sijaan IDn käyttö nostaa kustannukset (kirjaimellisesti) pilviin.Käsittääseni pelote kyllä poistuu, jos kerran raketit eivät enää perille lennä. Vai mihinkä sinä perustat sen "pelote" vaikutuksen?

Kustannukset kyllä nousevat, mutta kotimaista akuankka-rahaahan tuo on, mikä kiertää Iippolassa. Sitäpaitsi hyvä vientituote, Singapore osti jo tuollaisen Iron Conen! Veikkaan tuon olevan loppupeleissä kuitenkin vain positiinen Israelille talousvaikutuksiltaan. Sen sijaan Hamas ja Hizbollah ovat yhtä köyhiä persaukisia puoliapinoita kuin aina ennenkin. Quassam-jörnit eivät ole vieneet kansakuntaa yhtään eteenpäin.

Moses Leonelle: Autiomaahan satavia "harhoja" järjestelmä ei ammu alas. Se on sen verta fiksu, että laskee mihinkä molluska menee. Jos menee no-harm-alueelle, niin siitä ei välitetä! Erittäin kustannustehokasta!

hOx
Norppa
Hamasin ja Hizbollahin raketit perustuvat nimenomaan pelotteeseen. Sitä ID ei vähennä. Sen sijaan IDn käyttö nostaa kustannukset (kirjaimellisesti) pilviin.Käsittääseni pelote kyllä poistuu, jos kerran raketit eivät enää perille lennä.

Eivät ne ole lentäneet perille tähänkään saakka. Paitsi, jos "perille" tarkoittaa asumattomille alueille.

hOx

Käsittääseni pelote kyllä poistuu, jos kerran raketit eivät enää perille lennä. Vai mihinkä sinä perustat sen "pelote" vaikutuksen?
Siihen että sen onnistumisprosentti tuskin on 100%. Eli hälytys on kuitenkin annettava vaikka vain joka 20. pääsisi läpi. Tai ainakin ohjusten ja rakettien jämiltä on suojauduttava.

Kustannukset kyllä nousevat, mutta kotimaista akuankka-rahaahan tuo on, mikä kiertää Iippolassa.Raha on vaihdannan väline. Se kertoo resursseista. Mihin ihmisten työpanosta käytetään. Taivaalle ammutut ohjukset tuskin edesauttavat vientiä. Tai saahan siitä jotakin mainosta jos onnistutaan hyvin torjunnassa. Mutta vaikka ohjuksia olisi 10 000 niin kranuja ja raketteja on kuitenkin enemmän.

Norppa
Siihen että sen onnistumisprosentti tuskin on 100%. Eli hälytys on kuitenkin annettava vaikka vain joka 20. pääsisi läpi.Katsotaanpa nyt ihan rauhassa, mihin järjestelmä pystyy. Veikkaan, että onnistumisprosentti on kyllä suurempi. Eihän tässä ballistisia ohjuksia torjuta. Joka tapauksessa, järjestelmä vie pahasti pohjaa pois palestiinojen touhuilta. On tehtävä entistä suurempia uhrauksia ja aikaansaatu vahinko ja hämmennys iippojen puolella jää murto-osaan aiemmasta. Mahtaa harmittaa.

Tai ainakin ohjusten ja rakettien jämiltä on suojauduttava.Nix. Ainakin Irod Conen esitteen mukaan projektiilit tulevat tuhotuiksi jo neutraalin (tai non-protected) alueen yllä, joten jos raketin jämät joiden niskaan tippuu niin ne on palestiinalaiset itse. Israelista tuskin lähetetään Gazaan varoitusta, että menkää suojaa, rakettinne ammuttiin alas

Raha on vaihdannan väline. Se kertoo resursseista. Mihin ihmisten työpanosta käytetään. Taivaalle ammutut ohjukset tuskin edesauttavat vientiä. Tai saahan siitä jotakin mainosta jos onnistutaan hyvin torjunnassa. Mutta vaikka ohjuksia olisi 10 000 niin kranuja ja raketteja on kuitenkin enemmän.Suomessakin on jo 20% todellinen työvoimaresurssien vajaakäyttö (työttömyys eri muodoissa, työvoiman ulkopuolella olo ynnä muu idlaus). Vain sodassa täällä on viimeksi ollut kansakunnan resurssit todellisessa 100% käytössä (tai lähellä sitä). Kansantalouden vaurastumisen ykkössääntö numbero 1: Kaikki mikä jää alle 100%, on lähtökohtaisesti tuhlausta.

On täysin koivistolaista älykääpiö-pikkupankkimiehen lätinää yrittää soveltaa kansantalouteen samoja periaatteita kuin oman kotihuushollin taloudenpitoon. Suomi on tosin tuossa talouskäpistelyn lajissa maailmanmestari (siis huonoudessa). Talouden nobeleiden määrä meillä on nolla ja tulee sellaisena pysymäänkin. Ikuisesti.

Tutkija Osmo Soininvaara on eräs harvoja kansantalouden ymmärtäjiä meillä, joka käsittää, että jos kansakunnan työpotentiaalia ei käytetä, niin se menee ikiajoiksi hukkaan. Se ei ole vaurauden luomista vaan tyhmyyden kumuloimista.

Kunpa täälläkin vihdoin käsitettäisiin tämä sinänsä simppeli asia: Kansantalouden kirjanpidossa käyttämättä jätettyä työpotentiaalia ei voi säästää tulevaa varten. Se on kuin voimayhtiön läpijuoksutettua vettä: sähkö siitä jäi tekemättä. Ikuisesti. Se näkyy myös voimayhtiön vauraudenmuodostuksessa ja osingonjakokyvyssä osakkailleen. Menetettyä mikä menetettyä.

Raha sinänsä on pelkkää akuankka-merkkejä. Vain ääliötason peräkammarinpojat pankkiireina panevat sille jotain itseisarvoa. Sitä sillä ei ole.

Israelissakin tilanne on se, että ex-Neuvostoliitosta saatiin hyviä asetutkijoita iso remmi. Sen sijaan, että niitä oltaisiin sinun mallin mukaisesti seisotettu työttöminä toreilla "Antakaa leipää"-kylttejä pitelemässä, pojat on pistetty töihin. Nyt syntyy Israelille käytännössä ilmaiseksi asejärjestelmää, joissa on vientipotentiaalia ja joilla muslimit pistetään kuriin.

hOx

Katsotaanpa nyt ihan rauhassa, mihin järjestelmä pystyy. Veikkaan, että onnistumisprosentti on kyllä suurempi. Eihän tässä ballistisia ohjuksia torjuta. Joka tapauksessa, järjestelmä vie pahasti pohjaa pois palestiinojen touhuilta. On tehtävä entistä suurempia uhrauksia ja aikaansaatu vahinko ja hämmennys iippojen puolella jää murto-osaan aiemmasta. Mahtaa harmittaa.Ei taida riittää. Itsekin puhuivat vain korkeasta onnistumisprosentista. Ei täydellisestä. Kaikki ryntäävät kuitenkin kun häly tulee. Ei voida tietää mitä sieltä tulee.

Nix. Ainakin Irod Conen esitteen mukaan projektiilit tulevat tuhotuiksi jo neutraalin (tai non-protected) alueen yllä, joten jos raketin jämät joiden niskaan tippuu niin ne on palestiinalaiset itse. Israelista tuskin lähetetään Gazaan varoitusta, että menkää suojaa, rakettinne ammuttiin alas"Iron Dome". Ei Cone...
Tavoite on tietysti hyvä...

Israelissakin tilanne on se, että ex-Neuvostoliitosta saatiin hyviä asetutkijoita iso remmi. Sen sijaan, että niitä oltaisiin sinun mallin mukaisesti seisotettu työttöminä toreilla "Antakaa leipää"-kylttejä pitelemässä, pojat on pistetty töihin. Nyt syntyy Israelille käytännössä ilmaiseksi asejärjestelmää, joissa on vientipotentiaalia ja joilla muslimit pistetään kuriin.Ei mitään paha siinä että kehitetään. Varsinkin kun on kyse puolustuksellisista aseita. Mutta käyttö ei ole kehitystä. Se on vain tuotantoa.

Hyvä tietysti jos järjestelmän olemassaolo lopettaa hyökkäykset turhina. Mutta en usko.

Kannattaa muistaa, että järjestelmä antaa myös erittäin nopean tiedon siitä, mistä raketti/korohoro/ohjus/tykinammus/whatever laukaistiin kohti Israelia.

Se on varmaa, että rankaisuisku niihin koordinaatteihin nopeutuu helkutisti.

Kuten sanoin, tämä on vain huonoa uutista Hizbollahille/Hamasille: uhrausten määrä kasvaa moninkymmenkertaiseksi ja uhrauksilla tarkoitan myös verta.

Sen sijaan aikaansaadut tulokset heikkenevät ehkä jopa sadasosaan.

Veikkaan, että lopputulos tulee olemaan ennenpitkää se, että Hizbollah ja Hamas turhautuvat ja saavat yrittää keksiä jotain muuta. Ei heilläkään riitä resurssit käydä kuinka älyttömän huonoilla vaihtosuhteilla tahansa matalan intensiteetin sotaa. Ei riittänyt talibaaneillakaan, ja ne sentään ovat astetta hullumpia kiihkossaan.

Nagarjuna
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Palestinian_rocket_attacks_on_Israe...

Wikipedian lista palestiinalaisten raketti-iskuista tänä vuonna. Kaikki taitaa olla kirjattu.
Kiitos linkistä, seuraillaanpa tilannetta. Ensimmäinen Iron Dome patteristo aloittanee toimintansa tämän syksyn aikana. Mitään virallista aikataulua ei ole kerrottu, mutta eiköhän esim. vuoden päästä ole jo varsin hyvä toimintavalmius ja tuloksiakin voidaan ruveta arvioimaan.

hOx
Kannattaa muistaa, että järjestelmä antaa myös erittäin nopean tiedon siitä, mistä raketti/korohoro/ohjus/tykinammus/whatever laukaistiin kohti Israelia.

Se on varmaa, että rankaisuisku niihin koordinaatteihin nopeutuu helkutisti.
Eiköhän tuo tykistötutka ole sen verran vanha keksintö että on ollut jo vuosia käytössä. Ongelmana on että raketit ja KRHt ammutaan kaukolaukaisimella. Ampujat ovat jo turvassa kun vastaisku tulee. Sen sijaan paikallinen päiväkotiryhmä ei vielä ole ehtinyt turvaan.


Kuten sanoin, tämä on vain huonoa uutista Hizbollahille/Hamasille: uhrausten määrä kasvaa moninkymmenkertaiseksi ja uhrauksilla tarkoitan myös verta.

Sen sijaan aikaansaadut tulokset heikkenevät ehkä jopa sadasosaan.
Mitä uhrauksia? Mitä tuloksia? Ydellä raketilla saadaan sama pelotevaikutus kuin aikaisemminkin. Sen lisäksi aiheutetaan monikymmenketainen kustannus israelalaisille (ja amerikkalaisille) veronmaksajille.

Rakettien tuho on ollut varsin rajallista.

Veikkaan, että lopputulos tulee olemaan ennenpitkää se, että Hizbollah ja Hamas turhautuvat ja saavat yrittää keksiä jotain muuta. Ei heilläkään riitä resurssit käydä kuinka älyttömän huonoilla vaihtosuhteilla tahansa matalan intensiteetin sotaa. Ei riittänyt talibaaneillakaan, ja ne sentään ovat astetta hullumpia kiihkossaan.Veikkaan että Israelilta loppuu resurssit torjua 500 EUR kranaatteja 100 000 EUR ohjuksilla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat