Seuraa 
Viestejä45973

En ole ihan varma, mihin tämä aihe pitäisi asettaa, mutta menköön tälle osastolle, vaikkei se olekaan tieteellinen vaan ihmisten mielipiteitä kyselevä.
Tänä kesänä Suomessa on ollut liki 45 hellepäivää, eli liki tuplaten normaaliin verrattuna.
Mikä on mielipiteesi - jos ajatellaan - pelkästään ilmastoa Suomessa tänä kesänä, ei sen syitä?
Olisivatko tällaiset lämpimät kesät toivottavia tulevaisuudessakin, vai onko lämpöä liikaa?
Itse diggaan lämpöä, vaikka se tuo mukanaan ukkosmyrskyjä ja muuta tuhoa seuralaisenaan.
Onko lämpimässä kesässä kysymys vain sattumanvaraisesta vaihtelusta vai onko
Suomen ilmasto muuttumassa mannerilmaston suuntaan?

Sivut

Kommentit (42)

Starman

Tänä kesänä Suomessa on ollut liki 45 hellepäivää, eli liki tuplaten normaaliin verrattuna.Tjaa - olen oleillut koko kesän Suomen pohjoisessa kolkassa jossa on tähän mennessä ollut nolla (0) hellepäivää joten eipä ole ollut isompia ongelmia kuumuudesta.

Kaikki yli 20 asteen on meikäläiselle liikaa, hiki virtaa ja olo muuttuu veteläksi. Nauttikoon lämmöstä ne joille se sopii, minä äänestän vilpoisuuden puolesta: optimi on 12-18 astetta.

Starman
Onko lämpimässä kesässä kysymys vain sattumanvaraisesta vaihtelusta vai onko Suomen ilmasto muuttumassa mannerilmaston suuntaan?
Venäjällä on ollut kesän ajan valtava korkeanpaineen alue, josta helteet Suomeenkin ovat tulleet. Varsinainen sylttytehdas Suomen ja Euroopan erikoiselle kesälle on kuitenkin huippulämmin Pohjois-Atlantti. Se voi vielä lämmetä uusiin ennätyslukemiin loppuvuoden aikana. Ennätys on vuodelta 2003, jolloin Euroopan länsipuolella koettiin historiallinen hellekesä.
http://i35.tinypic.com/nqoe2t.jpg

Mielestäni on todennäköistä, että Euroopassa koetaan lähivuosina vielä lisää kuumia kesiä. AMO-sykli näyttäisi noudattavan hyvin tunnettua rytmiikkaansa ja sen mukaan P-Atlantin voi odottaa alkavan viilenemään aikaisintaan 5 vuoden kuluttua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Leone
Seuraa 
Viestejä4835
Wade
Varsinainen sylttytehdas Suomen ja Euroopan erikoiselle kesälle on kuitenkin huippulämmin Pohjois-Atlantti.Suurimmassa osassa Eurooppaa kesä ei ole ollut mitenkään erikoisen lämmin. Keski-Euroopassa oli lyhyt lämmin jakso, mutta nyt on jo viikkokausia ollut viileämpää. Suomessakin lämpimyys on koskenut vain eteläistä puoliskoa ja Heinäkuuta.

offmind
Seuraa 
Viestejä19713
Leone
Wade
Varsinainen sylttytehdas Suomen ja Euroopan erikoiselle kesälle on kuitenkin huippulämmin Pohjois-Atlantti.Suurimmassa osassa Eurooppaa kesä ei ole ollut mitenkään erikoisen lämmin. Keski-Euroopassa oli lyhyt lämmin jakso, mutta nyt on jo viikkokausia ollut viileämpää. Suomessakin lämpimyys on koskenut vain eteläistä puoliskoa ja Heinäkuuta.

Erikoisesta kesästä tuossa taisikin olla kyse. Onhan niitä muitakin sään "ääri-ilmiöitä" tainnut olla kuin Venäjän (ja puolen Suomen) ennätyshelteet.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Leone
Wade
Varsinainen sylttytehdas Suomen ja Euroopan erikoiselle kesälle on kuitenkin huippulämmin Pohjois-Atlantti.

Suurimmassa osassa Eurooppaa kesä ei ole ollut mitenkään erikoisen lämmin. Keski-Euroopassa oli lyhyt lämmin jakso, mutta nyt on jo viikkokausia ollut viileämpää. Suomessakin lämpimyys on koskenut vain eteläistä puoliskoa ja Heinäkuuta.
Kesä Euroopassa ei ole ollut kummoinen. Mm. sateita on Keski-Euroopassa riittänyt tulviksi asti useampaankin otteeseen. Pohjois-Atlantin hurja lämpeneminen on ollut se kesän iso juttu, joka on hallinnut säätapahtumia Euroopassa. Se on vaikuttanut siihen, että Venäjälle on päässyt nousemaan kuumaa etelän ilmaa. Vuonna 2003 huippulämpimän P-Atlantin virtaukset vaikuttivat siihen, että Eurooppa joutui poikkeuksellisten etelävirtausten hallitsemaksi.

Pohjois-Atlantin yletön lämpeneminen ei ole hyvä juttu, koska siitä seuraa paljon erilaisia sään ääri-ilmiöitä, mutta siihen on jatkossa kuitenkin varauduttava.

Pertinax
Seuraa 
Viestejä1783

video
http://link.brightcove.com/services/pla ... 0959221001


The jet stream isn't involved in day to day weather - it's too high up - but because it pushes the atmosphere around it's very important in steering large scale weather patterns below.

The stream has split in two. One arm has gone north, another south. The patch in the middle is Russia's drought. A circulating pattern of air has been sitting over Russia for far longer than normal, causing the extreme temperatures and wildfires they've had there.

But what's happening over Pakistan is even stranger. The southern arm of the Jet stream has looped down so far it has crossed over the Himalayas into north western Pakistan. Experts at the Met Office tell me this is very unusual.


http://www.channel4.com/news/articles/w ... ms/3738877

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
Starman
Mikä on mielipiteesi - jos ajatellaan - pelkästään ilmastoa Suomessa tänä kesänä, ei sen syitä?
Olisivatko tällaiset lämpimät kesät toivottavia tulevaisuudessakin, vai onko lämpöä liikaa?Kyllä minulle kelpaisi, vaikka kieltämättä 30 asteen sisälämpö haittaa nukkumista pahasti ja vaikuttaa vireystilaan. Jos tällaiset helteet olisivat jokavuotisia, voisi tietysti hankkia makuuhuoneeseen jäähdytyskoneen.

Minun puolesta syksyt, talvet ja keväätkin voisivat muuttua lämpötiloiltaan tämän heinäkuun tasoisiksi (tässä jätetään luonnollisesti huomiotta välilliset vahingot, joita tuon tason ilmastonmuutoksesta seuraisi ja jotka tekisivät siitä niin vakavan, etten oikeasti toivo sitä, ikunen kesä olisi kyllä hieno juttu).

Onko lämpimässä kesässä kysymys vain sattumanvaraisesta vaihtelusta vai onko
Suomen ilmasto muuttumassa mannerilmaston suuntaan?Tuskinpa ilmasto mantereiseksi muuttuu niin kauan kun Maa pyörii suuntaansa ja Atlantti lainehtii tuossa seuraavan niemen takana.

Pertinax
The stream has split in two. One arm has gone north, another south. The patch in the middle is Russia's drought. A circulating pattern of air has been sitting over Russia for far longer than normal, causing the extreme temperatures and wildfires they've had there.
Kuva 10 kilometrin korkeudelta, jossa suihkuvirtaus liikkuu: http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn0615.png
Ilmeisesti tuo mutka Euroopan yllä on niin suuri suihkuvirtaukselle, että osa sen virtauksista ei kehtaa kiertää pohjoista reittiä?
5 kilometrissä näkyy Venäjän yllä oleva pyörre jo paremmin.
http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn0616.png

SamBody
Seuraa 
Viestejä7325

Ottaen huomioon pari edellistä kesää, jolloin vallalla olivat nyt lähes tyystin puuttuneet pohjoiset ja läntiset (= märät ja viileät) ilmavirtaukset, olisin vahvasti sitä mieltä että nyt valtaa pitäneet kaakkoiset , kuumat ilmavirtaukset ovat lähinnä satunnainen poikkeama. Kannattaa muistaa että nytkin pisimmistä helteistä nautittiin nimenomaan itärajan tuntumassa eivätkä helteet hellineet/piinanneet esim. Ruotsia mitenkään poikkeuksellisesti, täällä siis oltiin "rajoilla".
Jos valita saisi, niin itse ottaisin myös manner-Suomeen tämän kesän Affenanmaan kelit: siinä reilun 20 C tienoilla lämmöt, enimmäkseen aurinkoista, satunnaisia sateita

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Leone
Seuraa 
Viestejä4835
SamBody
Ottaen huomioon pari edellistä kesää, jolloin vallalla olivat nyt lähes tyystin puuttuneet pohjoiset ja läntiset (= märät ja viileät) ilmavirtaukset, olisin vahvasti sitä mieltä että nyt valtaa pitäneet kaakkoiset , kuumat ilmavirtaukset ovat lähinnä satunnainen poikkeama.Ei välttämättä. Edellinen Suomen lämpöennätys oli siis vuodelta 1914 ja Elokuiden lämpöennätys vuodelta 1912. Sattumoisin tuolloin oli hiljaisin aurinkominimi sitten nykyisen, kun kummatkin ennätykset lyötiin. Tuossa olisi ilman muuta tilastollisen analyysin paikka, eli korreloiko esim. Heinäkuun keskilämpötila aktiivisuuden kanssa. Talvilämpötilojen osaltahan löytyy selvä korrelaatio toiseen suuntaan.

Leone
Seuraa 
Viestejä4835

Ja tuumasta siis toimeen. Vuosina 1881-2000 Helsingin Heinäkuun lämpötilan ja pilkkuluvun käänteinen korrelaatio 10 vuoden tasoituksella ei ole hääppöinen (-0.13). Jos otetaan minimien ja maksimien keskeltä 2 vuotta, niin niiden keskiarvot vuodesta 1881 alkaen ovat 17.08 ja 16.95. Toisaalta kaksi selvästi lämpimintä kahden vuoden jaksoa ajoittuvat minimiin (tämä vuosi ei siis mukana).

Näyttäisi siis ettei mitään järisyttävää korrelaatiota löydy, mutta pieni signaali siihen suuntaan on, että aurinkominimi voisi lisätä Heinäkuun lämpimyyden todennäköisyyttä. Itäisessä Suomessa korrelaatio voisi olla merkittävämpikin?

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Helleraja on merkityksetön viiva mitta-asteikolla. Nostetaan sitä pari astetta ylöspäin, niin tuntuu viileämmältä ja maailmanlopun meininkikin unohtuu.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

WMO kiinnittää huomiota tärkeään ilmastotekijään eli mitä vaikutuksia lämpenemisellä voi olla ilmakehän suihkuvirtauksiin.
Pohjois-Atlantin lämpenemisen vaikutukset sen yllä kiertävään suihkuvirtaukseen ovat osin tuttuja jo entuudestaan.
P-Atlantin lämpötila heilahtelee nykyään n. 65 - 75 vuoden sykleissä, jota kuvataan AMO-indeksillä. Edelliset kerrat, kun
P-Atlantti oli nykyistä vastaavassa lämpötilavaiheessa olivat vuosina 1865 ja 1940. Täten ei mielestäni ole ollenkaan sattumaa,
että Venäjän alueen vanha lämpötilaennätys vuodelta 1940, rikkoitui juuri tämän vuoden heinäkuussa (44.0 C).

"WMO toivoo, että tutkijat kykenisivät kehittämään laskentakaavan, joka entistä paremmin osaisi ennustaa esimerkiksi lämpenemisen seurauksena ilmakehän suihkuvirtauksissa tapahtuvat muutokset ja niiden seuraukset."

http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparis ... origin=rss

Reifengas
Seuraa 
Viestejä4468

1. Lämpöä on liikaa valkoihoiselle.

2. Jos kysymys on vain yhdestä kesästä, niin sillojn kysymys on aina sattumanvaraisesta vaihtelusta.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Ilmastonmuutokseen tuntuu sopivan kaikki sää ilmiöt; kun oli leutoja talvia ilmastonmuutos aiheutti leudot vetiset talvet ja viileät kesät ja kun on pakkasta ja hellettä ilmaston muutos aiheuttaa ääriilmiöt.

Yleensähän Suomessa on ollut lumisia pakkastalvia ja melko lämpimiä kesiä, viime talvi oli normaali talvi kesällä on ollut helle jakso mikä ei kuitenkaan ole eri koisen poikkeava. Kolme kymmentä luvulla oli useita hellekesiä lähellä nykyistä lämpötilaa ja 80-luvulla oli kovia pakkastalvia.

Entä jos on menossa sellainen syklin vaihe että tulee monta kylmää talvea peräkkäin ja lämpöisiä kesiä?

Viime talvi oli poikkeuksellisen kylmä ja luminen, tämä kesä helteinen ainakin läntisellä Uudellamaalla. Siis mantereinen. Toissatalvi oli poikkeuksellisen leuto ja vähäluminen, ja toissakesä kylmä ja sateinen, kaikkea muuta kuin mantereista siis.

Toivon hartaasti, että tuleva talvi ja kesä olisivat lähempänä keskiarvoa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat