Seuraa 
Viestejä45973

Minulla on jo kaksi ystävää, jotka ovat saaneet aivoinfarktin, toinen lievänä ja toinen joutui harjoittelemaan puhetta uudelleen.

Molemmilla oli yli 60 vuotiaina todettu flimmeri (lievä eteiskammiovärinä).
Kumpaakaan ei lääkitty muuta kuin emconcor'lla.

Molemmat syövät nyt Maravan'a ja sitä on käytettävä säännöllisesti loppuelämän ajan, mutta se suojaa infarktin uusiutumiselta.

Molemmat tapaukset ovat sattuneet pääkaupunkiseudulla, missä ambulanssimiehet tietävät, minne potilas toimitetaan ja molemmilla henkilöillä tiputus alkoi alle kahden tunnin.

Suomessa sattuu useita kymmeniä aivoinfarkti tapauksia viikossa. Eikö olisi hyvä aloittaa Marevan lääkitys yli 50 vuotiailla heti, kun sydämen rytmihäiriöt (flimmeri) alkavat. Tällä tavalla säästettäisiin paljon invalidisoitumisia ja jopa kuolemia.

Maaseudulla sairaalaan pääsy voi kestää useita tunteja ja sitten on myöhäistä. Monessa tapauksessa potilas menee nukkumaan, kun epämääräisiä oireita tulee ja sitten on peli menetetty.

Sivut

Kommentit (150)

Ööö... Siis flimmeri eli eteisvärinä (kammiot ei flimmerissä värise) useimmiten saadaan käännettyä normaalirytmiin samantien kun häiriö on alkanut, joko lääkkeellisesti tai sähköllä.

Marevan on aloitettava mikäli flimmeri on kestänyt yli 2vrk.. Tällöin Marevania käytetään yleensä useamman kuukauden ajan kunnes veren hyytymistä kuvaava INR arvo on ollut hoitotasolla n.3vk ajan, tällöin flimmeri voidaan viimein kääntää takaisin normirytmiin, jos tässä onnistutaan ja rytmi pysyy normaalina voi marevanin jättää.

Sitten on tapauksia joilla normirytmi ei pysy toistuvista käännöistä ja estolääkityksistä huolimatta, heille laitetaan Marevan pysyväksi, lisäksi mukaan liitetään liian nopeaa sykettä hillitsevä lääkitys, yleensä beeta-salpaaja (esim emconcor) ja/tai digoksiini.

Marevan on aikas ikävä lääkitys; hoidossa on tietyt dieettirajoitukset, hoitoa joudutaan seurailemaan jopa muutaman päivän välein verikokeilla, lääke altistaa lisäksi monenlaisille ikäville verenvuodoille ja yhteisvaikutuksille muiden lääkkeiden kanssa, näiden kautta myös itse marevankin kykenee helposti saamaan ruumiita aikaiseksi. Siksi ihan joka jampalle ei sitä määrätä...

DrOiVo
Marevan on aikas ikävä lääkitys; hoidossa on tietyt dieettirajoitukset, hoitoa joudutaan seurailemaan jopa muutaman päivän välein verikokeilla, lääke altistaa lisäksi monenlaisille ikäville verenvuodoille ja yhteisvaikutuksille muiden lääkkeiden kanssa, näiden kautta myös itse marevankin kykenee helposti saamaan ruumiita aikaiseksi. Siksi ihan joka jampalle ei sitä määrätä...
DrOiVo ehtikin jo sanomaan kaiken tarpeellisen. Marevania en itse ainakaan rupeaisi syömään ennenkuin on aivan pakko.

Flimmerin torjunnassakin olisi parasta ennaltaehkäisy: Muistakaa pitää magnesiumin ja omega-kolmosten saanti riittävänä. Varsinkin magnesiumista on herkästi pulaa ilman ajoittaista lisäravinteiden käyttöä. Pienikin määrä auttaa kokemusteni mukaan kunhan tilannetta ei päästä pahaksi.

Jos Marevan-lääkitys on jo määrätty, joutuu omega-3 lisäravinteiden käytöstä neuvottelemaan hoitavan lääkärin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Agatha
Seuraa 
Viestejä90

Noita kahta kommenttia lukiessa tulee heti mieleen kaksi kysymystä.

Onko kommentti riittävistä magnesium ja Omega-kolmosten yasoista ns "tutkittua tietoa", vai onko se ko. tohtorin oma mielipide?

Mikäli asiasta on tutkittua tietoa, miksi suurinta osaa flimmeripotilaista hoidetaan väärin? Ainakaan minun ystäväni ei ole saanut lääkäreiltään mitään tuollaisia ohjeita. Enimmäkseen vai toivotettiin onnea.

Agatha
Onko kommentti riittävistä magnesium ja Omega-kolmosten yasoista ns "tutkittua tietoa", vai onko se ko. tohtorin oma mielipide?Itse en tuohon magnesium / omega-3 asiaan ota kantaa kun ainakaan vielä ei tuosta kovin laajalti hyväksyttyä tietoa ole... Esim magnesiumin suhteen varsinainen puutos toki voi rytmihäiriöille alistaa mutta normiravinnolla puutokset ovat erittäin epätodennäköisiä.

Suurin flimmerin riskitekijä on korkea ikä... Sitten tulevat kaikki muut sydäntä rasittavat seikat kuten korkea verenpaine, sepelvaltimotauti (erit sairastetut infarktit), erinäiset krooniset keuhkosairaudet jne... Myös runsas alkoholinkäyttö altistaa vahvasti, ns. krapulaflimmeri onkin varsin yleinen vaiva nykyisin jopa nuoremmilla kavereilla.

Pysyvästäkään flimmeristä ei sinänsä suuremmin varsinaista vaaraa ole mikäli syketaajuus saadaan pidettyä normaalilla tasolla (lääkkeiden avulla) ja Marevan on käytössä. Toki kiusallinen vaiva siinä mielessä että laskee jonkinverran fyysistä suorituskykyä ja voi aiheuttaa ikävää tykyttelyä, heikkoa oloa jne. Mikäli sykettä ei hoideta asianmukaisesti eli pumppu tykyttelee sellasta yli 100/min pidempiä aikoja voi sydämen vajaatoiminta pidemmän päälle kehittyä.

Agatha
Mikäli asiasta on tutkittua tietoa, miksi suurinta osaa flimmeripotilaista hoidetaan väärin? Ainakaan minun ystäväni ei ole saanut lääkäreiltään mitään tuollaisia ohjeita. Enimmäkseen vai toivotettiin onnea.Oman käsitykseni (ja kokemukseni) mukaan flimmeripotilaat ovat pääsääntöisesti hyvässä hoidossa... Eri asia tietty on tuleeko asianmukaiset lääkkeet syötyä jne.

Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023

Minun kokemukseni mukaan taas flimmereille ei voida mitään, yritetään kuitenkin ehkäistä aivoinfarkteja Marevanilla.

Otantani on kovin pieni: minun vanhempani ja mieheni vanhemmat. Molempien isät sekä äitini olivat erittäinkin hyväkuntoisia ja urheilullisia kunnes vähän alle 70-kymppisinä alkoivat flimmerit, äidilläni oli myös vuotava läppä, joka korjattiin. Hänellä ei ollut mitään perussairautta aiemmin. Isälläni on hyvin ruokavaliolla hoidossa oleva diabetes ja verenpainelääkitys. Mieheni isä oli myös ilman perussairautta, lievää psoria lukuun ottamatta.

Ikä tekee tehtävänsä, mutta alamäki on aika hurjaa Marevanin myötä, vai liekö syy rytmihäiriöiden.
Kenelläkään ei rytmiä saada pysyvästi käännettyä. Hermoa on yritetty polttaa, ei auta. Jatkuvasti ovat flunssassa, aiemmin ei juuri milloinkaan.

Äitini söi sopimatonta beetasalpaajaa melkein vuoden, se aiheutti lisää oireita ja suunnatonta väsymystä. Nyt hänellä on lääke, joka maksaa maltaita, eikä Kela korvaa, mutta se on ainoa, joka sopii hänelle. Nyt hän ihmettelee kuinka ei vuosi sitten jaksanut kävellä suunnattoman painavilla kumisaappaillaan... Eivät ne olleetkaan niin painavat.

D-vitamiinista ja kalaöljyistä on turha enää puhua. Kun "niitä lääkkeitä on muutenkin niin paljon." Ymmärtääkseni appi koitti D-vitamiinia, mutta se ei sopinut lääkityksen kanssa. Jätti D:n, ei lääkkeitä -tietystikään!

Ubikinoni olisi omalla listallani, jos olisin heidän tilanteessaan.

Kulaushaikara
Minun kokemukseni mukaan taas flimmereille ei voida mitään, yritetään kuitenkin ehkäistä aivoinfarkteja Marevanilla.Tarkoitinkin tuolla että pääsääntöisesti flimmeripotilaat ovat niin hyvässä hoidossa kun mahdollista.

Suurin osa potilaista joita itselläni on tullut vastaan ovat olleet sellaisia joilla flimmereitä tulee säännöllisen epäsäännöllisesti, yleensä muutaman vuoden välein. Toki niitäkin jotka käyvät sairaalan ensiavussa lähes viikottain rytminkäännössä näkee, vähemmän kuitenkin.

Ja sitten on nämä potilaat joilla rytminkäännöstä on luovuttu, yleensä he ovat iäkkäämpiä, vähän liikkuviä ihmisiä.

^otetaanko nykyisin mahdollista magnesiumin puutosta huomioon, kun tehdään flimmeripotilaille kokeita tai suunnitellaan hoitoa?

Vaikka sanoit, että puutos on harvinainen terveellisellä ruokavaliolla, en voi omalla kohdallani kyllä sitä allekirjoittaa. Syön terveellisesti (mineraalisuolaa, lehtivihreitä, pähkinöitä ja tummaa suklaata), mutta joudun silti syömään lisä-mg:tä, muuten puutos oireilee rajuina yöllisinä jalkakramppeina. Näin on ollut jo ihan parikymppisestä asti, ja silloin söin vielä viljojakin, että niiden heivaamisesta se ei voi johtua.

Agatha
Noita kahta kommenttia lukiessa tulee heti mieleen kaksi kysymystä.
Onko kommentti riittävistä magnesium ja Omega-kolmosten yasoista ns "tutkittua tietoa", vai onko se ko. tohtorin oma mielipide?Kyllä siitä on hieman tutkimustakin. Perustelen ensin kuitenkin suositukseni: Magnesiumin ja Omega3:n nauttimisesta ei ole ainakaan mitään haittaa (muu kuin pieni rahanmeno). Silti Mg:n ja Omega3:n hyödyt muutenkin ovat niin laajalti tutkittuja, että uskallanpa veikata, etteivät rahat nyt kokonaan hukkaan mene (vaikkei rytmihäiriöt kokonaan estyisikään).

Magnesiumin vaikuttavuudesta rytmihäiriöiden estossa:
http://dx.doi.org/10.1016/j.amjcard.2007.01.057

Omega-kolmosia on käytetty menestyksellisesti mm. ohitusleikattujen potilaiden rytmihäiriöiden estoon, Omega-3 estävät rytmihäiriöitä aivan yhtä tehokkaasti kuin tuohon tarkoitukseen tavanomaisemmin määrätyt betasalpaajat (siis "viralliset" lääkkeet).

Omega 3 ja rytmihäiriöt, ks mm. http://www.springerlink.com/content/4477747063508117/ Antiarrhythmic Mechanisms of n-3 PUFA and the Results of the GISSI-Prevenzione Trial

Mikäli asiasta on tutkittua tietoa, miksi suurinta osaa flimmeripotilaista hoidetaan väärin? Ainakaan minun ystäväni ei ole saanut lääkäreiltään mitään tuollaisia ohjeita. Enimmäkseen vai toivotettiin onnea.Ei heitä "väärin" hoideta. Vallitseva koululääketieteellinen "hyvän hoidon" suositus ei tunne Mg eikä Omega lisiä. Sitäpaitsi, kova lääketieteellinen hoito astuu kehiin mukaan vasta kun häiriöt ovat päällä ja mahdollisesti Marevankin käytössä. Siinä tilanteessa ei välttämättä Omega-3:n suositella, koska noiden yhteisvaikutuksia ei ole kunnolla tutkittu.

Tämäntyyppinen tietous siirtyy hitaasti kliiniseen käytäntöön, koska ei ole mahtavia lääketehtaita ison shekin kanssa buffaamassa Omega-kolmosia sydänpotilaiden hoitokäytäntöihin. Euroopassa pisimmällä tässä ollaan kait Italiassa. Ks. http://www.gissi.org/EngIntro/T_Trasferimento.php

Muuten, alkup. kommentini oli tarkoitettu lähinnä ennaltaehkäisyyn, ei "uudeksi hoitokäytännöksi". Hyvän hoidon kriteereitä en minä luo Kannattaa lukea viestini uudestaan, jos ei mennyt oikeassa muodossa tajuntaan kerrasta.

DrOiVo
Esim magnesiumin suhteen varsinainen puutos toki voi rytmihäiriöille alistaa mutta normiravinnolla puutokset ovat erittäin epätodennäköisiä.
Heitän haasteen sinulle. Kerro meille, paljonko on Mg-saanti vuorokaudessa "normiravinnolla"?

Tai vaihtoehtoisesti koosta meille ruokavalio (tai sen osanen), jossa Mg:n päivittäinen saanti ylittää 300 mikrogr/vrk. Vinkki; käytä apunasi mm. tätä työkalua http://www.fineli.fi/topfoods.php?lang=fi

Jotkut tutkijat puhuvat jopa, että magnesiumia olisi varsinkin miesten hyvä saada 600 mikroa. Miten se tapahtuu normiravinnolla?

Kulaushaikara: muistitko suositella apellesi myös samanaikaista Mg-lisää? D-vitamiinitasojen korjaantuminen lisää magnesiumin kulutusta, ainakin alkuvaiheessa. Tästä on omakohtaistakin mustatuntuu-kokemusta.

Jos on rytmihäiriöherkkyyttä, niin äkkinäinen Deen otto saattaakin saada Mg-tasot dyykkaamaan entisestään, seurauksena lisää rytmihäiriöitä!

Muutenkin kapselimuodossa olevan Deen ottamiseen kannattaa totutella asteittain, jos ei ole aiemmin ollut ohjelmassa. Kannattaa huomata myös Deen esim. verenpainetta laskeva vaikutus. Esim verenpainelääkitystä voi olla tarpeen säätää tai rupeaa herkästi huippamaan. Kannattaa varmaan kokeilla vielä uudestaan.

Kalaa kannattaa myös syödä, pelkän kalaöljyn varaan ei kannata jättäytyä. Kalassa on ilmeiseti muitakin sydänongelmaisille edullisia aineita.

hOx
Jotkut tutkijat puhuvat jopa, että magnesiumia olisi varsinkin miesten hyvä saada 600 mikroa. Miten se tapahtuu normiravinnolla?Taitaa mennä nyt desimaalit sekaisin: Mg saantisuositus miehillä on n.350mg ja naisilla 280mg.

Jaa mitenkö normiravinnolla?

Hirveästi alkamatta kikkailemaan, yksinkertaistetusti päivän saantisuositus naisella esim 100g ruisleipää = 85mg + banaani 100g = 33mg , 0.5l maitoa =60mg, 3dl kahvia=33mg, 200g kanaa = 34mg, 50g juustoa= 15mg, jogurtti 200g=24mg... Miehellä vähän lisää maitoa/lihaa/viljaa ja helposti täyttyy.

Kyllä magnesiumia käytetään ihan koululääketieteessäkin rytmihäiriöiden hoitoon, mutta ei niinkään juuri eteisvärinään. Esim kääntyvien kärkien kammiotakykardiaan MgSO4 infuusio on perushoito.

Kovasti juodaan maitoa (ja nojataan maitotuotteisiin) ruokavaliossasi.

Mikähän se mahtaa olla maidossa olevan Mg:n biologinen hyväksikäytettävyys?

Käsittääkseni maidon kalsium haittaa Mg:n imeytymistä tehokkaasti.

Muutenkin on vähän kyseenalaista suositella aikuiselle ihmiselle litratolkulla maitoa päivittäin juotavaksi.

hOx
Kovasti juodaan maitoa (ja nojataan maitotuotteisiin) ruokavaliossasi.Onko puoli litraa päivässä "kovasti"? Tuon maitotuotteiden osuuden voi korvata helposti esim viljalla, lihalla tms.

hOx
Mikähän se mahtaa olla maidossa olevan Mg:n biologinen hyväksikäytettävyys?

Käsittääkseni maidon kalsium haittaa Mg:n imeytymistä tehokkaasti.
Löytyykö viitettä tästä? Boronin fysiologia-raamatun mukaan Mg ja Ca imeytyminen on toisistaan hyvinkin erillistä, Ca imeytyy pääosin duodenumista ja Mg taas alempaa ileumista.

hOx
Muutenkin on vähän kyseenalaista suositella aikuiselle ihmiselle litratolkulla maitoa päivittäin juotavaksi.Kuka lienee tässä niin tehnykkään....

DrOiVo
Onko puoli litraa päivässä "kovasti"? Tuon maitotuotteiden osuuden voi korvata helposti esim viljalla, lihalla tms.Viljaa maidon tilalle? No jaapa jaa. Mitähän tuohon sanoisi?

Myös fytaatit ehkäisevät Mg:n imeytymistä tehokkaasti. Puhumattakaan viljojen muista vaikutuksista, joista lääkäreidenkin kannattaisi jo hieman herätä.

Boronin fysiologia-raamatun mukaan Mg ja Ca imeytyminen on toisistaan hyvinkin erillistä, Ca imeytyy pääosin duodenumista ja Mg taas alempaa ileumista.Eihän tuo vielä imeytymistä takaa. Ihan samalla tavalla Mg imeytyy (jos imeytyy) myös rotilla ileumista ja rottakokeissa kalsiumin ja fosfaatin on haivaittu haittaavan magnesiumin imeytymistä läsnäolollaan. Kalsiumia on ileumissa läsnä, mikäli sitä nautitaan runsaasti kuten sinun ruokavaliossasi vaikutti olevan asianlaita.

http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/121/1/13

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat