Seuraa 
Viestejä2875

Tilasin, ja sain kotiini hiljattain tällaisen ethernet-kaapelille tarkoitetun vikavirtasuojan:
http://www.uxsight.com/product/22779/rj ... evice.html

Siinä on maadoituspiuha, joka pitäisi kytkeä maahan. Koska palomuuripalikkani on sähkökaapissa olevassa lokerossa, laitoin myös tuon pötkön sinne palomuurin ja talosta ulos vievän piuhan väliin suojaksi. Kun en parempaakaan paikkaa maadoituspiuhalle keksinyt, avasin sähkökaapin taustalevystä yhden ruuvin ja ruuvasin sen siihen kiinni.

Vaan onko sähkökaapin runko maadoitettu? Kyseessä on melko standardi valkoiseksi maalattu 2004 rakennetun talon sähkökaappi jossa on automaattisulakkeet. Kaapissa on myös yksi maadoitettu pistorasia, mutta tuota maadoituspiuhaa ei oikein saa sen maa-nipukoihin järkevästi kiinni.

Kommentit (7)

welpester
Seuraa 
Viestejä135

Mikäli sähkökeskukesi on asennettu niinkuin se kuuluu asentaa, on keskuksen metallioast (käytännössä koko runko) maadoitettu. OT, mihin tarttet tota ethernetkaapelin maadoitusta??

-welpe

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875

OK, tulipa selväksi. Kiitos. Sitten tuo onkin ihan kunnossa.

welpester
OT, mihin tarttet tota ethernetkaapelin maadoitusta??

No en "minä" sitä mihinkään tartte, mutta tuo vikavirtasuojapalikka näköjään tarttee.

Varmuuden välttämiseksi vaan.... ... tykkään ylivarautua kaikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
PeterH

Vaan onko sähkökaapin runko maadoitettu? Kyseessä on melko standardi valkoiseksi maalattu 2004 rakennetun talon sähkökaappi jossa on automaattisulakkeet. Kaapissa on myös yksi maadoitettu pistorasia, mutta tuota maadoituspiuhaa ei oikein saa sen maa-nipukoihin järkevästi kiinni.Runko on luultavasti maadoitettu - mutta jos avaat sähkökaapin rintapellin (se mikä suojaa kytkentöjä), niin sisältä löytyy myös päämaadoituskisko, johonka voit oikeaoppisesti oman maattosi kytkeä. Varo saamasta sähköiskua (jos oikein pelottaa, voit tehdä kaapin jännitettömäksi irrottamalla pääsulakkeet pois)

Täältä sivusta, mitenkään liittymättä alkuperäiseen ongelmaan, on helppo mukavan helppo huudella.

Tietoverkkopuolen ihmiset vetävät kaikki sellaiset yhteydet valokaapelein joissa on syytä varautua esim. jännitepiikkeihin. Esim. isommissa rakennuksissa eri muuntamoiden taakse kytketyt alueet on verkotettu optisesti ettei vain vahingossakaan tule jännitteen (yli-, ali- tai -piikki) takia ongelmia. Lisäksi pätee vanha sananlasku: paras ylijännitesuojaus on kolme metriä valokuitua. Eikä tuo optiikka mitenkään kadunmiehen budjetin ulkopuolella ole: mediamuuntimia (siis kuparijohto sisään, ja optinen ulos) saa kaksinumeroisilla summilla, ja kuitukaan ei montaa ecua metriltä maksa. Siis jos oikeasti haluaa varautua.

Ja jos mennään Ethernet-laitteiden tekniikkaan vähän enemmän sisälle, niin huomataan, että jokaisessa laitteessa välittömästi liittimen jälkeen induktiivinen erotus yhteismuotoisia häiriöitä vastaan - eli vaikka toisen laitteen sähköinen potentiaali nousee 1000 V - ei se haittaa.

Mutta, eihän noista "surge protectoreista" yleensä haittaakaan ole. Ja ettei mene ihan kokonaan otsikon sivusta, niin jos noita sähkökaappeja availee, niin KeVi (kelta-vihreä) on maadoituksiin käytetyn kaapelin väri, joskin aina pitää muistaa myös se, että asentajalla on saattanut olla huono päivä.

Laadis huviksesi halvin mahdollinen kotikäyttöön sopiva "opto-eristin" LAN-käyttöön.

Ilmeisesti yhden tulon eristäminen transienteilta riittää eli sen ulkopuolisesta verkosta tuleva LAN-tulo - oli se sitten ADSL-modeemi, VDSL-modeemi tai mikä vain?

id3k
Ja jos mennään Ethernet-laitteiden tekniikkaan vähän enemmän sisälle, niin huomataan, että jokaisessa laitteessa välittömästi liittimen jälkeen induktiivinen erotus yhteismuotoisia häiriöitä vastaan - eli vaikka toisen laitteen sähköinen potentiaali nousee 1000 V - ei se haittaa.Ethernetin toimintaa sen kummemmin tuntematta, jos tarkoitat induktiivisella erotuksella ihan normaalia muuntajaa, niin ei sillä kyllä yhteismuotoista häiriötä vaimenneta vaan erotetaan laite mahdollisesta dc-potentiaalista. Jos potentiaali nousee hitaasti kilovolttiin, niin ei haitanne, mutta nopeampi piikki menee läpi.

Edit. Tai no vaimeneehan se yhteismuotoinen häiriökin. Ei oikein ajatus kulje tähän aikaan illasta.

hOx
Laadis huviksesi halvin mahdollinen kotikäyttöön sopiva "opto-eristin" LAN-käyttöön.

Ilmeisesti yhden tulon eristäminen transienteilta riittää eli sen ulkopuolisesta verkosta tuleva LAN-tulo - oli se sitten ADSL-modeemi, VDSL-modeemi tai mikä vain?
Ebaysta löytyy esim tämmöinen: http://cgi.ebay.com/Fast-Ethernet-Fiber-Fibre-Optic-Media-Multi-M-Conver..., niitä kaksi ja väliin johto: http://cgi.ebay.com/SC-SC-fiber-patch-cord-jumper-cable-MM-duplex-2m-/28.... Ja kun tulliakaan noista ei kanneta, niin jossain siellä viidenkympin hujakoilla pyöritään. Laatu tosin voi pitkässä juoksussa noilla Kiinan ihmeillä olla vaikka mitä.

(edit: ja sitten tietenkin huomataan, että muuntajan pistoke on jenkkimalli - eli vähän enemmän pitää tehdä töitä, että löytää sopivan muuntajan tai mediamuuntimen johon saa tutumman sähköjohdon.. mutta näillä eväillä silti päässee eteenpäin, kunhan vaan on tarkka sen optisen liittimen kanssa)

Niin kyllähän tuo blokkaa aivan varmasti dataverkosta tulevat jännitepiikit, mutta jos sinne salama lyö, niin kyllä se ensimmäisestä ADSL-modeemista sitten jo loikkaa muuntajan kautta talon sisäverkkoon rikkoen siellä kaiken.. Ei oo helppoa, ei..

bena
Jos potentiaali nousee hitaasti kilovolttiin, niin ei haitanne, mutta nopeampi piikki menee läpi.Kurkkasin tuossa yhden tutun "magnetiikan" speksiä, ja siellä puhuttiin jännittenkestossa luokasta ~1.5 kV, eli joo. Ei ne sittenkään ihmeitä tee, mutta osaltaan kyllä auttavat. Ja tähän aikaan ei niitä sallittuja nousunopeuksia jaksa alkaa laskemaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat