Seuraa 
Viestejä45973

Jo muinaiset roomalaiset... Eieiei... Mutta aloittaminen on vaikeata.

Milloin mäkihyppääjän vauhti/nopeus on suurimmillaan?

Hyppyrin pöydällä, heti siltä irrottuaan, maahan laskeutuessaan tai jossain muualla. Missä ja miksi?

Hypyn pituus mitataan nykyisin metreissä. Hyppyrinpöydän ja alastulopaikan välisenä etäisyytenä ja ilmeisesti maaetäisyytenä. Hyppyripöydän kohdalta maasta mittanauhalla laskeutumiskohtaan tai vastaavaa, minä en tiedä. Tietääkö joku?

Kaikki hyppääjät huonoimmasta parhaimpaan lähtevät samalta lähtöpuomilta koska järjestäjät haluavat näyttää katsojille mahdollisimman paljon mahdollisimman pitkiä hyppyjä. Tämä on johtanut moniin vaaranpaikkoihin parhaitten hyppääjien hypätessä ns. tasaiselle.

Mutta.

Jos hypyn pituuden mittausjärjestelmää muutettaisiin radikaalisti. Ei mitattaisikaan hypyn pituutta metreissä, vaan sekunneissa!
Mitä kauemmin hyppääjä pysyy ilmassa sen pidempi hyppy!

Hyppääjä saisi itse vapaasti valita, miltä lähtöpuomilta hän haluaa lähteä. Parempi lentäjä voisi pienemmällä lähtönopeudella pysytellä ilmassa kauemmin kuin huonompi kovalla lähtönopeudella. Kukaan ei joutuisi loukkaantumisvaaraan sen takia, että joutuu hyppäämään liian kovalla vauhdilla liian pitkälle.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (10)

Lähtöpuomin siirtäminen ei ole mikään helppo juttu. Tai vaikeudesta en tiedä mutta, ei se varmaan kovin nopea juttu ainakaan ole.

Siis olisi aika hidasta lähteä parhaimmillaan jokaisen hyppääjän kohdalla lähtea nostamaan tai laskemaan puomia.

Muuten kyllä ihan hyvä idea. Jos vaikka keksisit vielä jonkun helposti siirrettävän puomisydeeman. Vaikka semmoisen mitä lukon avattuaan voisi rullataa ylös tai alas nopeasti.

Kuulostaa ihan järkevältä. Ja nykytekniikalla mittaus onnistuisi varmasti. Puomeissa on ongelmaa, mutta eiköhän sekin ratkaistaisi nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oletettavasti tuo nopeus on suurimmillaan siellä vauhdinottomäen notkossa ennen hyppyripöytää. Asento ainakin on haettu suurinta mahdollista nopeutta varten.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Hyppyjä mitattaisiin ajassa eikä matkassa? Sen jälkeenhän kaikkien parhaiden hyppääjien hypyt mahtuisivat parin kymmenysosasekunnin sisään, eli kaikki hypyt näyttäisivät katsomoon ihan samanlaisilta. Mäkihyppykisoista tulisi epäkiinnostavia kun hyppääjien paremmuutta ei enää voisi saada selville hyppyä katselemalla.

Ja piirikunnallisissa joudutaan kuitenkin hyppäämään pituutta, sillä ei noita kalliita ja herkkiä laitteita joka mäkeen ole varaa hankkia. Mäkihyppy jakautuisi kahdeksi lajiksi.

Samasta syystä korkeushyppyjä ei koskaan aleta mittaamaan lasersäteellä. Urheilukilpailuthan ovat yleisöä varten.

Mittaustavan muuttaminen muuttaisi myös lajin luonteen. Lajihan on kehittynyt pikkupoikien leikistä, jossa pulkkamäkeen tehdään hyppyri ja yritetään hypätä pitkälle. Tulokset merkattiin helposti viivalla maahan. Kun taas ajan mittaaminen ilman välineitä on vaikeaa.

Jos tästä vanhasta kaavasta poiketaan, muodostuu kuten Ding Ding sanoi kaksi eri lajia.

Ding Ding
Hyppyjä mitattaisiin ajassa eikä matkassa? Sen jälkeenhän kaikkien parhaiden hyppääjien hypyt mahtuisivat parin kymmenysosasekunnin sisään, eli kaikki hypyt näyttäisivät katsomoon ihan samanlaisilta. Mäkihyppykisoista tulisi epäkiinnostavia kun hyppääjien paremmuutta ei enää voisi saada selville hyppyä katsomalla.

Höpsistä. Juuri päinvastin.

Jokainen hyppääjä voisi ottaa henkilökohtaisen riskin tehdä ylipitkä hyppy, ja todellisuudessa hypätä vaikka kuinka h****tin pitkälle, Nythän tämä riski pakotetaan vain parhaimmille hyppääjille heidän henkensä uhalla!

Jos hyppäät pitkälle pienemmällä vauhdilla kuin muut eli olet pidemmän aikaa ilmassa samanmittaisessa hypyssä kuin muut, niin silloinhan kaikki haluavat hypätä aina mahdollisimman pitkälle. Joten pitkät hypyt lisääntyvät aivan varmasti. Samoin kuin riskinotto ja onnettomuudet! Niitähän me katsojat haluamme vai haluammeko.

Ja se puomin vaihto eri paikkaan on nykyisin muutaman sekunnin kysymys. Jokaisella tasolla on oma puominsa, joka lasketaan alas ja VOT, taas mennään.

Kalevi
Mittaustavan muuttaminen muuttaisi myös lajin luonteen. Lajihan on kehittynyt pikkupoikien leikistä, jossa pulkkamäkeen tehdään hyppyri ja yritetään hypätä pitkälle. Tulokset merkattiin helposti viivalla maahan. Kun taas ajan mittaaminen ilman välineitä on vaikeaa.

Jos tästä vanhasta kaavasta poiketaan, muodostuu kuten Ding Ding sanoi kaksi eri lajia.

Eikö jääkiekon luonne muuttunut kun punaviiva poistettiin...

So what? Entä sitten!

Pojat pelaavat katupalloa ja hyppäävät mäkeä joka tapauksessa. Me aikuiset olemme vain luoneet omat sääntömme... Lapset osaavat kyllä ihan varmasti tehdä omansa, ja todennäköisesti juuri heille sopivat.

Missä ongelma. Puhuin huippu-urheilusta, ellei sitä joku sattunut huomaamaan.

Nopeus on suurimmillaan juuri ennen alastuloa, sillä suurissa mäissä, kuten Planicassa nopeus nokalla on n. 100 km/h ja alastulo nopeus ilman suhteen n. 140 km/h.

Puominsiirtosysteeminhan voisi toteuttaa helposti vaikka mäkitornin päällä olevilla sähkömoottoreilla. Sieltä lähtisi ketjut, jotka liikuttaisivat puomia, joka olisi joillain pyörillä vapaasti ja tukevasti liikkumassa.

Ei siinä moottorissa paljoa tarvitsisi olla vääntöä.
Välityskin voisi olla joku 50:1, että puomi siirtyisi jotain 5cm/s.

Puomille ei paljon rasitusta tule.

Muutenkin... Hyppääjä on sitä pidemmän aikaa ilmassa, mitä nopeammin hän liikkuu.
Sukset näet eivät ole aivan vaakasuorassa, vaan takapää alempana, kuin etupää. Näin ollen kilpailusta tulisi paljon tasaisempi.

Erot pienenisivät ja tuomaripisteille tulisi taas suurempi merkitys.

Mielestäni pitäisi suurentaa mäkiä ja varmistaa, ettei kukaan joudu hyppäämään tasaiselle. Tuomareita ei juuri tarvita mihinkään, ei niitä ole pituushypyssä tai korkeushypyssäkään. Tarkoitus on vain hypätä mahdollisimman pitkälle, ei tehdä kaunista hymyä siinä samalla.

Puukiuuki
Muutenkin... Hyppääjä on sitä pidemmän aikaa ilmassa, mitä nopeammin hän liikkuu.

Kulmin joukkuekilpailua tässä katselen. Enkä kyllä tuota väitettä oikein voi uskoa.

Käännetään asiaa hieman toisinpäin. Jos hypyt ovat samanpituisia, niin silloin se, kumpi hyppää hiljaisemmalla vauhdilla on mielestäni kauemman aikaa ilmassa. Näinhän sen täytyy olla.

Ideani kannalta, jos parempi hyppääjä/lentäjä pystyy hyppäämään tuon 200 metrisen muita hiljaisemmalla vauhdilla, niin silloin hän olisi ilmassa kauemman aikaa ja näin ollen hyppäisi pidemmän hypyn kuin muut.

Parhaimpien vaaralliset ylipitkät hypyt poistuisivat ja kilpailusta tulisi turvallisempi kaikille hyppääjille, ja kuitenkin saataisiin niitä mahdollisimman pitkiä hyppyjä enemmän kuin nykyisin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat