Seuraa 
Viestejä45973

Keskustelin kaverin kanssa, joka oli herännyt poliittiseen tietoisuuteen 60-luvulla ja piti sen ajan vasemmiston nousua Suomessa hyvänä asiana ja omaa edelleenkin vasemmistolaisen arvomaailman, vaikka on toiminut elämänsä yrittäjänä ja on muutenkin hyvin avarakatseinen persoona.

Itse ja monet kanssaveljeni ja siskoni havahduimme poliittiseen maailmaan 70-luvun alkuvuosina, jolloin oli jo pedattu kekkosajan tunkkainen taistolaisilmapiiri. Amerikka oli syvältä, vaikka nuorisomusiikki tulikin sieltä. Pienyrittäjätkin olivat riitäjiä, mutta onneksi niitä verotettiin rankasti
Oli suorastaan häpeällistä arvostaa rintamamiehiä, lotat olivat kaikki huoria eikä talvisodasta puhuttu sanaakaan, ja jos puhuttiin, se oli suomalaisen äärioikeiston aikaansaannos. Vastentahtoisesti kasvoin mukaan epämääräiseen vallankumouksen henkeen, joka tarkoitti lähinnä baarikeskusteluja Neuvostoliiton paremmuudesta länsimaihin nähden. Ja kaikkea tätä muuta paskaa, minkä aikalaiset hyvin muistavat kommunistivetoisine teiniliittoineen sun muineen.
Armeijan kävin vastentahtoisesti ja yritin kaikesta päästä mahdollisimman vähällä halveksien ko. laitosta ja kapiaisia sydämeni pohjasta.
En silti rohjennut olla kommunisti, en edes äänestänyt SKDL:ää. Olin kai mielipiteiltäni kaappidemari. Ko. puolue oli kansanrintamalapissa sama kuin vennamolainen Espoossa.

Voi sanoa ilman poliittista spekulointia, että tuo aika kasvatti paljon henkisesti taantuneita luovuttajia, virkamiehiä ja byrokraatteja, joiden motiivi oli menetyneempien ihmisten kadehtiminen ja näiden mestyksen sabotointi yhteiskunnalisin keinoin.
Se ei ollut pohjalaista kateutta, missä kilpaillaan yrittämällä tehdä itse parempaa kuin naapurilla. Se oli korpikommunistista kateutta, jossa valitetaan yhteiskunnalle naapurin yrityksen menestystä ja yritetään vaikeuttaa sen toimintaa vaikkapa ottamalla yhteyttä rakennusviranomaisiin, terveystarkastajiin ym. ja tietysti toivottiin, että työntekijät menisivät lakkoon.

Ehkä 60-lukulaisuus oli kuitenkin raikkaampaa aikaa poliittisessa mielessä ja silloin nuoruuttaan elävät edelleen kokevat vasemmistolaisuuden ja muut ajan ilmiöt positiivisena asiana ja ovat edelleen sitä mieltä, että venäläinen borsh-keitto on hyvää... Onhan?

Sivut

Kommentit (22)

Luuttu
Vastentahtoisesti kasvoin mukaan epämääräiseen vallankumouksen henkeen, joka tarkoitti lähinnä baarikeskusteluja Neuvostoliiton paremmuudesta länsimaihin nähden. Ja kaikkea tätä muuta paskaa, minkä aikalaiset hyvin muistavat kommunistivetoisine teiniliittoineen sun muineen.

Eiköhän se hävettävin asia kuitenkin ole juuri se, että Suomessa ainoana maana maailmassa nuorisoradikalismi ei siirtynyt maltillisempaan reformismiin, vaan ajautui joukkopsykoosissa järjettömään stalinismiin. Minusta se selittää osin vielä poilitiikkaa, Suomessa on maailman suurin vihreä puolue ja länsieuroopan pienimpiin kuuluva sosdem-puolue.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Luuttu

Ehkä 60-lukulaisuus oli kuitenkin raikkaampaa aikaa poliittisessa mielessä ja silloin nuoruuttaan elävät edelleen kokevat vasemmistolaisuuden ja muut ajan ilmiöt positiivisena asiana ja ovat edelleen sitä mieltä, että venäläinen borsh-keitto on hyvää... Onhan?Venäläinen borssi-keitto on hiton hyvää oikein valmistettuna. Tosin se lienee peräisin Ukrainan alueelta.

60-luvun Suomi oli käsittämättömän kulttuurikonservatiivinen maa jumalanpilkkaoikeudenkäynteineen.
Varmaan monet 60-luvun (silloiset uus)vasemmistolaiset muistavat itsensä ajan henkisen valtavirran vastapoolina.

70-luvullahan sitten silloinen uusvasemmistolaisuus enimmäkseen taantui stalinismiksi tai sen myötäilyksi. Ympäri käydään, yhteen tullaan, nythän noita jumalanpilkkatuomioita taas jaellaan...

Mirepoix
Eiköhän se hävettävin asia kuitenkin ole juuri se, että Suomessa ainoana maana maailmassa nuorisoradikalismi ei siirtynyt maltillisempaan reformismiin, vaan ajautui joukkopsykoosissa järjettömään stalinismiin.

Niin. Ei ollut vapautta ajatteluun. Kaikki kriittiset mielipiteet deletoitiin Kekkosen käskystä. On pakko sanoa, että silloinen presidentti hyysäsi jossin määrin tätä ääriliikettä. Ehkä hän sitten toimi maan turvallisuuden nimissä, mutta julkisesti hän ei koskaan tainnut kritisoida äärivasemmistoa, oikeistoa kylläkin.

Tvomas
Seuraa 
Viestejä2371

Mutta sitten tuli surullisenkuuluisa 80-luku, kallista bensaa, huonoja bändejä, Neuvostoliitto hajotettiin, lama, topless-baarit, laiton EU:n jäsenyys ja vasemmiston täysi tukahduttaminen sisältäpäin maksetulla oikeistosiivellä.

Pakkoruotsi on yleissyövyttävä aine.

Tvomas
Mutta sitten tuli surullisenkuuluisa 80-luku, kallista bensaa, huonoja bändejä, Neuvostoliitto hajotettiin, lama, topless-baarit, laiton EU:n jäsenyys ja vasemmiston täysi tukahduttaminen sisältäpäin maksetulla oikeistosiivellä.

Toblesbaarit ja lama tulivat 90-luvulla, tärkeysjärjestyksessä.
80-luvulla alkoi hidas vapautuminen. Bändit tosin olivat huonompia.

Tvomas
Seuraa 
Viestejä2371
Luuttu
Toblesbaarit ja lama tulivat 90-luvulla, tärkeysjärjestyksessä.
80-luvulla alkoi hidas vapautuminen. Bändit tosin olivat huonompia.

Laskin 80-luvun yhdeksi asiaksi muiden joukossa. Järjestyksen voi korjata jos ei ole kronologisesti.

Pakkoruotsi on yleissyövyttävä aine.

Rere
Venäläinen borssi-keitto on hiton hyvää oikein valmistettuna. Tosin se lienee peräisin Ukrainan alueelta..

Tässä ajattelin tarkoitetun Suomessa Elannossa saatavilla ollutta venäläistä tuotetta, mutta se taisikin olla Shi-keittoa. Punajuurikeittohan on gourmetruoka, todellakin. Ukrainalainen se tuskin on, olen tavannut sitä siellä sun täällä itäeuroopassa. Joskus siinä on lihaakin.

Rere
Ympäri käydään, yhteen tullaan, nythän noita jumalanpilkkatuomioita taas jaellaan...

Se joutaisi laista pois ja tilalla käytettävä julkisen vihapuhunnan kieltoa.

Luuttu
Ehkä hän sitten toimi maan turvallisuuden nimissä, mutta julkisesti hän ei koskaan tainnut kritisoida äärivasemmistoa, oikeistoa kylläkin.

Kekkonen on harvinainen esimerkki todella voimakkaasta poliitikosta tämän maan mittakaavassa, lisäksi se osasi kirjoittaa. Kaikki vaikenivat kun K jyrähti: loiskiehuntaa! Millainen maamme olisi ollutkaan jos 50-luvulla miehen tie olisi saatu nostettua pystyyn. Avoimempi, väitän. Tuskin kukaan osaa sanoa oliko mies todella kansallisen turvallisuuden asialla vai käyttikö uhkaa omana lyömäaseenaan.

Tvomas
Neuvostoliitto hajotettiin, lama, topless-baarit, laiton EU:n jäsenyys ja vasemmiston täysi tukahduttaminen sisältäpäin maksetulla oikeistosiivellä.

Neuvostolitto kyllä itse hajoitti itsensä, if-historia ehkä joskus spekuloi mitä olisi tapahtunut jos idioottistalinistit eivät olisi tehneet sitä humalaista vallankumosyritystään ja Gorbatsov olisi voinut jatkaa vielä hetken. Vasemmisto sai takkiinsa Suomessa muita maita enemmän, koska siitä oli osa Moskovamyönteistä muusta Euroopasta poiketen.

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692

Karmein 70-luvun perintö on ylimitoitettu ja kallis valtion virkakoneisto. Päinvasroin kuin nyt akateemisen työttömyyden aikana 70-luvulla vielä työllistettiin porukkaa tavoitteena "täystyölliyys" ja yliopistotutkinnolla pääosin valtiolle. Niistä viisastelijoista ja typeryksistä ei pääse eroon muuten kuin hautausurakoitsijan toimiston kautta.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Tuo jättimäinen verovaroilla ylläpidettävä hallintokoneisto on suurelta osin mm. 70-luvun peruja, mutta myös vielä 80-luvulla "luotiin työpaikkoja" minkä ehdittiin.

Nyt alkaa olla tilinteon aika, kun juustohöylä on jo muualla käynyt moneen otteeseen eikä oikein löydy enää höylättävää, mutta hallintokone on samalla vain paisunut paisumistaan.

- Ubi bene, ibi patria -

Rere
Venäläinen borssi-keitto on hiton hyvää oikein valmistettuna. Tosin se lienee peräisin Ukrainan alueelta..

Mirepoix
Tässä ajattelin tarkoitetun Suomessa Elannossa saatavilla ollutta venäläistä tuotetta, mutta se taisikin olla Shi-keittoa. Punajuurikeittohan on gourmetruoka, todellakin. Ukrainalainen se tuskin on, olen tavannut sitä siellä sun täällä itäeuroopassa. Joskus siinä on lihaakin.Onhan sitä siellä täällä Itä-Euroopassa ja eri versioina, mutta ukrainalaisten mukaan se on maan alueelta alunperin kotoisin ja Wiki ja jotkin muutkin lähteet tukevat väitettä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Borscht

Rere
Ympäri käydään, yhteen tullaan, nythän noita jumalanpilkkatuomioita taas jaellaan...Mirepoix
Se joutaisi laista pois ja tilalla käytettävä julkisen vihapuhunnan kieltoa.Ok, kunhan julkinen vihapuhunta määritellään järkevästi.

Luuttu
Ehkä hän sitten toimi maan turvallisuuden nimissä, mutta julkisesti hän ei koskaan tainnut kritisoida äärivasemmistoa, oikeistoa kylläkin.Ehkä toimi ehkä ei maan turvallisuuden nimissä, käytännössä lähinnä säilyttääkseen oman valtansa.
Siihen agendaan ei äärivasemmiston julkinen arvostelu sopinut YYA-ajan Suomessa, olipa hän mitä mieltä tahansa äärivasemmistosta.

Mirepoix
Kekkonen on harvinainen esimerkki todella voimakkaasta poliitikosta tämän maan mittakaavassa, lisäksi se osasi kirjoittaa. Kaikki vaikenivat kun K jyrähti: loiskiehuntaa! Millainen maamme olisi ollutkaan jos 50-luvulla miehen tie olisi saatu nostettua pystyyn. Avoimempi, väitän. Tuskin kukaan osaa sanoa oliko mies todella kansallisen turvallisuuden asialla vai käyttikö uhkaa omana lyömäaseenaan.Avoimempi, olen samaa mieltä. Silloisessa tilanteessa tietysti kenen tahansa presidentin olisi tullut ottaa huomioon Neuvostoliiton intressit. Sukulaismieheni Kekkonen kuitenkin teki maasta Kekkoslandian. Kun Urkki jyrähti, vuorineuvokset ja poliitikot tottelivat muutamia toisinajattelijoita lukuun ottamatta. Presidentillä oli silloin perustuslain mukaan paljon valtaa, mutta Urkki venytti presidentin vallan ihan uusiin ulottuvuuksiin pitkän kautensa aikana.

Kekkosen jälkeen Koivisto (joka oli Kekkosen ajan kasvatti poliittisesti) riippuvuuksia varovasti purki. Jälkiviisaasti Koivistoa voidaan arvostella ylivarovaisuudesta ja tietenkin ennen kaikkea kestämättömään vahvan markan politiikkaan sitoutumisesta, joka pahensi 90-luvun lamaa (joka lama kyllä muutenkin olisi iskenyt maahan mm idänkaupan loppumisena, ehkä kuitenkin lievempänä). Koivisto kuitenkin ohjasi maan kohti parlamentaarista hallintoa ja länsisuuntautuneisuutta.

Rere
Koivisto kuitenkin ohjasi maan kohti parlamentaarista hallintoa ja länsisuuntautuneisuutta.

Kyllä Kekkonenkn Suomea länteen vei. EEC-vapaakauppasopimus 1973 jne. Vaikka Kekkonen käytti idänsuhteita valtansa tukena, niin kyllä hän samalla myös Suomen etuja ajoi. Suomi oli kuitenkin vakaa demokratia.

Kun toisaalla on ollut puhetta Kepun vahvasta asemasta suomalaisessa politiikassa, niin kyllä sen perustukset tehtiin Kekkosen kaudella. Kekkonen oli viime kädessä takuumies, jos jotain piti väkisin runnoa läpi.

Suomen ongelma, tai erityispiirre, verrattuna muihin Euroopan demokratiohin oli Kekkosen valtakauden loppuun asti perustuslain presidentille suoma valta. Se oli suoraa perua itsenäistymisen ajalta, jolloin perustuslaissa (vähän mutkia suoristaen) tsaarin valtaoikeudet siirrettiin presidentille. Ja Kekkonen käytti sitä valtaa, mutta Koivisto siitä lähestulkoon pidättyi.

Rere
Onhan sitä siellä täällä Itä-Euroopassa ja eri versioina, mutta ukrainalaisten mukaan se on maan alueelta alunperin kotoisin ja Wiki ja jotkin muutkin lähteet tukevat väitettä: http://en.wikipedia.org/wiki/Borscht.

Wikipedia on hassu. Sen pointti vaihtuu sen mukaan mitä kieltä luet. Venäläisessä Wikissä on näköjään pitkä etymologinen pulina joka kertoo ettei mikään tue sanan ukrainalaisuutta. Jokainen slaavikansa pitää jutun mukaan borssia omanaan, varsinkin puolalaiset.

Rere
Ok, kunhan julkinen vihapuhunta määritellään järkevästi.

Niin on juuri tehty, on korostettu että sananvapaus edellä kuljetaan ja vain selkeimpiin puututaan, kuten on tehtykin. Minusta ihan hyvä, ettei pääse syntymään marttyyrikruunua ilkiöille.

Rere
Jälkiviisaasti Koivistoa voidaan arvostella ylivarovaisuudesta ja tietenkin ennen kaikkea kestämättömään vahvan markan politiikkaan sitoutumisesta, joka pahensi 90-luvun lamaa

Niinno, se oli paha virhe, mutta Koivistoa lienee ehkä turha syyttää, kun 95 % eliitistä oli samalla kannalla. Lama tuli voimakkaana ja sen seurauksen syvenivät edelleen koska kansantaloudesta mitään ymmärtämätön insinööri jostain syystä päästettiin vallan kahvaan kannuslaisen oravan kera. Onkin jotenkin turhauttavaa äänestää kun puolueen sisäiset erot ovat niin valtavat että kuka tahansa voi pulpahtaa vallankahvaan. Katainenhan on aivan sosiaalidemokraatti Viinaseen verrattuna.

anomalia
Suomen ongelma, tai erityispiirre, verrattuna muihin Euroopan demokratiohin oli Kekkosen valtakauden loppuun asti perustuslain presidentille suoma valta. Se oli suoraa perua itsenäistymisen ajalta, jolloin perustuslaissa (vähän mutkia suoristaen) tsaarin valtaoikeudet siirrettiin presidentille. Ja Kekkonen käytti sitä valtaa, mutta Koivisto siitä lähestulkoon pidättyi.

Koivisto oli E.J.Tennilänkin sanojen mukaan "edes jonkin sortin sosialisti" ja ajoi parlamentarismia yksinvallan sijaan. Poliittista valtaa toki hänkin osasi käyttää. Muistetaan vaikka Väyrysen masinoima kassakaappisopimus, jonka Koivisto ampui alas ja sai Väyrysestä ikuisen vihamiehen.

Kekkosen vallankäyttö oli suorasukaisempaa ja julkisempaakin. Myllykirjeet ja median avulla vaientaminen olivat hänen keinonsa. Kohteina esim. Tuure Junnila, Georg C. Ehrnrooth, Veikko Vennamo...

Luuttu
Kekkosen vallankäyttö oli suorasukaisempaa ja julkisempaakin. Myllykirjeet ja median avulla vaientaminen olivat hänen keinonsa. Kohteina esim. Tuure Junnila, Georg C. Ehrnrooth, Veikko Vennamo...

Mephistohan se oli, sai jotain myi jotain. Myyntiartikkelina oli mm. voimansa tukahduttaa kritiikki ja keskustelu tarvittaessa. Merkillistä kuinka tästä on jäljellä vielä jotain, esimerkiksi Zavidovo-vuodon vuotajaa etsitään vieläkin käärmeissään hirttosilmukan kanssa? Miksi? Hänhän on sankari. Miksi ei saa kertoa mitä presidentti sopii maamme asioista diktatuurin kanssa ohi eduskunnan?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat