Seuraa 
Viestejä45973

Perustetaan omat sarjat dopingia käyttäville ja käyttämättömille. Anti-doping -sarjassa kisailevat testataan erittäin tarkasti. Doping-sarjassa kilpailevien testeistä ei niin väliä.

Samalla yleisö joutuisi tekemään eettisen päätöksen: kumpaa sarjaa mennä seuraamaan. Jos suurin osa valitsee doping-sarjan, se on yleinen mielipide, ja se on sitten doping-myönteinen.

Sivut

Kommentit (30)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
abskissa
Mikä estäisi douppaajia kilpailemasta puhtaassa sarjassa? Niinhän ne nykyisinkin tekevät.Saisihan sitä omalla riskillä aloitella urheilijan uraansa puhtaassa sarjassa mutta ekasta kärystä pääsisi omaan sarjaansa loppuiäkseen.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Saisihan sitä omalla riskillä aloitella urheilijan uraansa puhtaassa sarjassa mutta ekasta kärystä pääsisi omaan sarjaansa loppuiäkseen.Erittäin hyvä ehdotus!

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Onhan maailmalla jo kaikenlaisia urheilukilpailuja, joissa ei doping-testejä ole. Niitä katsomassa ei vaan käy paljonkaan ihmisiä.

Muistelisin että ainakin amerikkalaiset kuulantyöntäjät kilpailivat omissa ammattilaisten doping-kisoissaan joskus ja tekivät kovia tuloksia.

Puhtaassa sarjassa voisi kuitenkin urheilla koko uransa douppaamalla, jos ei vaan kärähdä. Aivan kuten nykyisinkin.Ja elävässä elämässä voi elää koko elämänsä rötöstelemällä, jos ei vaan kärähdä. Aivan kuten nykyisinkin.

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654
kornelius_kukko
Ja elävässä elämässä voi elää koko elämänsä rötöstelemällä, jos ei vaan kärähdä. Aivan kuten nykyisinkin.

Totta. Vaan miten tuo liittyy aiheeseen?

We're all mad here.

Ainoa ratkaisu tähän niinsanottuu doping-ongelmaan on se, että sallitaan lääkeaineiden käyttö huippu-urheilussa lääkärin valvomana. Suorituskykyä parantavat lääkkeet kuuluvat huippu-urheiluun. En näe asiassa mitään moraalista ongelmaa. Jos urheilija haluaa olla paras, hänen on oltava valmis tekemään mitä tahansa menestyäkseen. Hänen tulee olla valmis ottamaan riski kiinnijäämisestä ja häpeästä.

Erillissarjassa kiinnijäämisen riskiä ei ole. Saa vetää dopingia niin paljon kuin sielu (ja kroppa) sietää ja ihan luvan kanssa.

Etkö lisäksi pidä eettisesti vääränä, jos kilpaurheilussa sallittaisiin doping? Siis että erillistä doping-sarjaa ei olisi? Käytännössä jo pienille lapsille pitäisi opettaa, että tuskin pärjäät kilpailussa ilman aineita. Eikö tämä sotisi urheilun henkeä (fair play) vastaan?


Etkö lisäksi pidä eettisesti vääränä, jos kilpaurheilussa sallittaisiin doping? Siis että erillistä doping-sarjaa ei olisi? Käytännössä jo pienille lapsille pitäisi opettaa, että tuskin pärjäät kilpailussa ilman aineita. Eikö tämä sotisi urheilun henkeä (fair play) vastaan?En pitäisi dopingin sallimista kilpaurheilussa eettisesti vääränä. Onhan tälläkin hetkellä tietyt lajit, joissa dopingia saa vetää, muunmuassa kehonrakennus ja voimannosto, enkä näe niidenkään kohdalla mitään eettistä ongelmaa.
Ei sekoiteta huippu-urheilua ja pikkulapsia keskenään, vaikkakin nykyään jo junioritasolla mm. jalkapallo ja jääkiekko ovat raakaa peliä.

pnuq
Ainoa ratkaisu tähän niinsanottuu doping-ongelmaan on se, että sallitaan lääkeaineiden käyttö huippu-urheilussa lääkärin valvomana. Suorituskykyä parantavat lääkkeet kuuluvat huippu-urheiluun. En näe asiassa mitään moraalista ongelmaa. Jos urheilija haluaa olla paras, hänen on oltava valmis tekemään mitä tahansa menestyäkseen. Hänen tulee olla valmis ottamaan riski kiinnijäämisestä ja häpeästä.

Doping-aineiden moraalinen ongelma on urheilijoiden esikuva-asema suurelle yleisölle ja etenkin nuorisolle. Doping-testaus on ottanut viime vuosina merkittäviä edistysaskelia ja se osittain näkyy myös urheilijoiden tuloksissa. Yksinkertainen, mutta tehokas metodi on ollut pakastaa osa urheilijan virtsanäytteestä mahdollisesti vasta vuosien päästä tehtävää testausta varten. Tällöin ei voi automaattisesti luottaa, että uusi nykyisessä testissä näkymätön doping-aine takaisi käryämättömyyden.

Yleinen harhauskomus on myös, että doping-aineita kehiteltäisiin jossain salaisissa laboratorioissa. Ei. Siihen ei ole kenelläkään varaa. Uudet doping-aineet ovat yli 99% lääketeollisuuden sairauksiin kehittämiä lääkkeitä, joita jotkin urheilijat sitten hyödyntävät.

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654

Eikö olisi rehellisempää nimetä nuo ehdotetut sarjat kärähtäneiden ja kärähtämättömien urheilijoiden sarjoiksi? Siitähän olisi oikeasti kyse (jos leikitään, että kärähtäneiden sarjalla olisi taloudellisia toimintaedellytyksiä).

We're all mad here.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
kornelius_kukko
Käytännössä jo pienille lapsille pitäisi opettaa, että tuskin pärjäät kilpailussa ilman aineita. Eikö tämä sotisi urheilun henkeä (fair play) vastaan?Samoin sinusta ei ole 100 metrin ennätysjuoksijaksi, jos olet eurooppalainen. Samoin pitkänmatkan juoksijaksi pitää olla oma ruumiinrakenteensa. Jos tietää olevansa lyhyt, niin silloin ei voi pärjätä useimmissa urheilulajeissa. Toisaalta toki kukaan keskipitkä ihminen ei käytännössä voi tulla formulakuskiksi. Elämässä on tietyt realiteetit, jotka vain on hyväksyttävä. Ei urheilijaksi pääseminen ole vain omasta halusta kiinni.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
abskissa
Mikä estäisi douppaajia kilpailemasta puhtaassa sarjassa? Niinhän ne nykyisinkin tekevät.Se, että lyhyen alkumoralisoinnin jälkeen katsojien enemmistö ja samalla rahoittajien enemmistö siirtyisi tulostasoltaan kovemman dopingsarjan puolelle ja puhdas sarja näivettyisi harrastelijasarjaksi, jossa pääpalkintona on keltapassivoitu peltimitali ja paketti Euroshopper -kahvia. Toki sielläkin varmaan joku, joka tietää että pelimerkit eivät riitä tosi miesten puolelle, yrittäisi huijaamalla edes vähän kunniaa vertaisryhmässään, mutta douppaminen olisi väkisinkin aika amatöörimäistä pienen budjetin puuhastelua ja helposti halvoin testein paljastettavaa.

Kyllä tuo douppamisen salliminen kilpaurheilussa voisi olla monella tapaa toimiva ratkaisu. Siinä vaiheessa urheilijat jo tietävät mitä tekevät ja heiltä voi vaatia vastuunkantoa. Moraaliset ongelmat tulisivat lähinnä junioriurheiluun. Kuka vastuuntuntoinen aikuinen voisi tukea nuorten pyrkimyksiä kohti muutaman vuoden huippu-uraa, jonka hintana olisi loppuiän kestävät terveysongelmat. Nykyäänkin kilpatasoinen nuorten urheilu on monesti sairasta hommaa, jossa mielipuoliset vanhemmat näkevät sielunsa silmillä lapsensa rikkaana olympiavoittajana ja yhtä mielipuoliset valmentajat pääsevät toteuttaa pätemisfantasioitaan.

Toisaalta dopingkäryt tuovat urheiluun ennustamatonta dramatiikkaa, joka myy tuotetta. Kisan jälkeenkin on vielä jännitettävä päivä pari, ja joskus koko joukkue narahtaa ja siitäkös parku syntyy. Ei ihmisten enemmistö halua kliinistä urheilua, jossa kaikki mitataan teknologialla ja urheilijat pannaan absoluuttiseen järjestykseen. Kaikenlaiset virheet, mielipiteenvaraiset tuomiot ja niiden setviminen jopa vuosikymmeniä jälkeenpäin on monille se urheilun suola.

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654
Neutroni
Se, että lyhyen alkumoralisoinnin jälkeen katsojien enemmistö ja samalla rahoittajien enemmistö siirtyisi tulostasoltaan kovemman dopingsarjan puolelle ja puhdas sarja näivettyisi harrastelijasarjaksi, jossa pääpalkintona on keltapassivoitu peltimitali ja paketti Euroshopper -kahvia.

Niinkö luulet? Kukas lähtee dopingkilpailuja järjestämään ja rahoittamaan? Keskisen Vesa? Kuinka houkutellaan puhtaassa sarjassa menestyviä huippuja siirtymään doping-sarjaan? Mistä se doping-sarjan tulostaso tulee, jos huippuja ei saada sarjaan houkuteltua?

Käytännössä tuollaisesta doping-sarjasta (jos taas leikitään, että sillä olisi taloudellisia toimintaedellytyksiä) voisi tulla erinomainen testilaboratorio, jonka olemassaolosta hyötyisivät eniten puhtaan sarjan douppaajat.

We're all mad here.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
abskissa
Niinkö luulet? Kukas lähtee dopingkilpailuja järjestämään ja rahoittamaan? Keskisen Vesa?Kansainväliset urheiluliitot ja sponsorit. Homman saisi pienellä rahalla käyntiin lisäämällä aluksi suuriin kilpailuihin oman vapaan sarjan dopingista kärähtäneille.

Kuinka houkutellaan puhtaassa sarjassa menestyviä huippuja siirtymään doping-sarjaan? Mistä se doping-sarjan tulostaso tulee, jos huippuja ei saada sarjaan houkuteltua?Ensimmäiset huiput saataisiin puhtaalla puolella kärynneistä, mikä takaisi tulostason ja kiinnostuksen. Eiköhän se riittäisi siirtämään kiinnostuksen aika nopealla aikataululla, että ME tulos tehtäisiin doupattujen sarjassa. Ei se ole mitenkään ainutkertaista urheilun historiassa, että ME-urheilija kärähtää.

Lyde
USA:n Baseball ja NHL ovat sarjoja joissa ei tehdä testauksia.

Ja NBA. Mutta jostain syystä yksikään sarjoista ei käytä sitä markkinavalttina. Päinvastoin, haluavat vaieta siitä ja eivät meinaa antaa mitään virallista kommenttia asiasta edes pyydettäessä.

Doping-sarjojen ongelma olisi marginaaliin jäävä kiinnostus. Asian voi päätellä vaikka siitä, millaisen julkisen tuomion doping-urheilijat ovat saaneet. Virpi Kuitunen on siitä harvinainen tapaus, että hänet lopulta varauksetta hyväksyttiin takaisin huippu-urheilijaksi. Muutoin kärähtäneiden urheilijoiden paluu on takkuista. Oman maan urheiluliitot eivät ota heitä arvokisoihin ja muihin kisoihin ei tule kutsuja. Hyvä esimerkki on Justin Gatlin. Mies juoksi aikanaan maailmanennätyksen, on olympiavoittaja ja moninkertainen maailmanmestari. Käryämisen jälkeisen 4 vuoden kilpailukiellon jälkeen hän ei saa kutsuja mihinkään isompiin arvostettuihin kisoihin. Sitten hän juoksee siellä missä hyväksytään kisoihin kuten Virossa ja tänään Joensuussa.

kornelius_kukko
Perustetaan omat sarjat dopingia käyttäville ja käyttämättömille. Anti-doping -sarjassa kisailevat testataan erittäin tarkasti. Doping-sarjassa kilpailevien testeistä ei niin väliä.

Samalla yleisö joutuisi tekemään eettisen päätöksen: kumpaa sarjaa mennä seuraamaan. Jos suurin osa valitsee doping-sarjan, se on yleinen mielipide, ja se on sitten doping-myönteinen.
Olen esittänyt saman ajatuksen jo kolmisen vuotta sitten. Toinen vaihtoehto on antaa urheilijoiden käyttää mitä tahansa, koska he tekevät jo niin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat