Seuraa 
Viestejä45973

Mistä kannattaa aloittaa chiliin tutustuminen? Jalapenoa olen pitsan päällä syönyt joskus ja habaneroa grillimakkarassa. Jälkimmäinen tapaus jäänee viimeiseksi laatuaan vaikka kyseessä ollut chili oli kaukana oikeasti väkevästä.

Näinkin voi tietysti käydä.

Sivut

Kommentit (121)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helpointa varmaan aloittaa ihan Tabascolla. Sitä on niin helppo annostella, ensin vaikka 2 tippaa, sitten neljä, sitten 8, sitten 16... sitten voi siirtyä vahvempiin jos siltä tuntuu. Sambal Oelek kanssa kätevä, semmoinen kiinteämpi "chilihillo". Tuoreita voi pakastaa ja hienontaa jäisinä, mutta sitten pitää muistaa varoa silmiä ym, limakalvoja.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31287

Tuohon lienee yhtä monta tapaa kuin tutustujaakin. Riippuu siitä, mitä ruualta ja chiliiltä haluat. Jos teet itse ruokaa ja arvostat makuelämyksiä, ylivoimaisesti paras tapa on hankkia tai kasvattaa tuoreita chilejä. Monista kaupoista saa esim. laadukkaita kotimaisia fataliin tuotteita, ne ovat ehkä hinnaltaan gourmeeta, mutta aloittelijalle pieni määrä riittää pitkäksi aikaa. Esimerkiksi Aji Cristal on herkullisen makuinen keskitulinen lajike. Chiliä voi panna ruokaan kypsennettäessä, valmiina tai syödä salaattina. Chililajikkeita on eri makuisia ja eri vahvuisia ja niitä voi käytellä eri tavoin. Lisäksi esimerkiski savustetulla chilillä saa oman mielenkiintoisen arominsa. Gourmet-tunnelmissa ei ole tarkoitus räjäyttää päätä ja kartuttaa äärikokemuksia, joten aloitteljan ei kannata panna Nagaa vaivalla tehtyyn ruokaan. Se vaatii kokemusta, että oppii maistamaan ruuan maut voimakkaan kivun alta.

Suomesta saa nykyään aika paljonkin lajikkeita kaupallisesti kasvatettuna. Kuitenkin on satoja ellei tuhansia mielenkiintoisia lajikkeita, joita ei saa, esimerkiksi Capsicum pubescens -lajiin kuuluvia Rocotoja en ole nähnyt myynnissä (mitä en enää ihmettele omien kasvatusteni satoisuuden perusteella). Edistyneemmässä vaiheessa moni alkaa kasvattaa itse haluamiaan lajikkeita.

Monet käyttävät chilikastikkeita, mutta ne ovat sikäli ongelmallisia, että niissä on aina kaikkea muutakin, joka harvoin sopii tai useimmiten ei sovi tekeillä oleviin ruokiin. Jos suosii kastikkeita, omien herkkujen etsimiseen kannattaa panostaa, vaikka se vaatisi 20 kastikepullon ostamista (kaikkia ei tietysti tarvitse ostaa kerralla). Eri ruuat vaativat tietysti eri kastikkeet, mitään jokapaikan yleischilikastiketta tai chiliä ei ole.

Urheiluun sopivat luonnollisesti vahvemmat lajikkeet. Capsicum chinense -lajiin kuuluvat Habanerot ovat yleensä erittäin tulisia chilejä. Habaneroja ei ole syytä aliarvioida, ihan perushabanero tai pari panee kyllä paatuneenkin chilinistin huohottamaan. Niitä vahvempia on lähinnä muutama samaan lajiin kuuluva extreme-lajike, joihin voi tutustua sitten kun sietää habaneroja. On myös olemassa supervahvoja chilikastikkeita, mutta ne ovat poikkeuksetta pahan makuisia. Niissä paistaa kitkerä teollisesti valmistetun chiliuutteen maku. Mutta jos haluaa räjäyttää päänsä tai näyttää kavereille, tai vaikka on perheen ainoa kapsaisinisti, noillakin voi olla oma paikkansa ruokavaliossa. Kyllä pari ruokalusikallista 200000 scovillen kastiketta sopii kuralätkäpitsaan kuin nenä päähän. Kaukana gurmeesta, mutta mättöä jolla nälkä lähtee ja tuntoreseptorit saavat kivaa jumppaa.

Ja lopuksi ainoa oikea chilipään motto: chilin kanssa asiat kuuluu panna överiksi. Pian pihallasi on 40 neliön talviviljelykelpoinen kasvihuone tietokoneohjattuine vesiviljelyjärjestelmineen ja kiskot Nagaa naamaan niin että päässä pimenee ja WC-pönttö räjähtää.

Ja niin, se aloitus. Osta paketti Fataliin Aji Cristalia ja tee jotain ruokaa mihin chili mielestäsi sopii. Käytä sitä kuin paprikaa.

Chili maistuu kyllä välillä ja pieissä määrissä mutta joka ruokaan en sitä tuputa. Syön mielummin paljon paprikaa muussa muodossa, kuten italialaiset laittavat paljon ns makeaa paprikaa. Mitä ryppyisempi ja pitkulaisempi paprika sitä parempi.

Tavallinen paprikakin on chili tavallaan, vaan mieto ja makea.

Cayene riittää mulle ihan hyvin. Siis tyyppiä Tabasco. Se on keskivahvaa tai keskitulista, miten sen nyt sanoisi.

Il Peperone se olla pitää

http://www.youtube.com/watch?v=5z-ZaesiIH4

Kiitoksia kannustuksesta. Olenhan minä Tabascosta aina pitänyt. Eikä se vihreä limsa mitään tabascoa ole.

Täytyy käväistä chilikaupassa kotimatkalla, ainakin paikallisessa citymarketissa noita on näkynyt.

iMuke
Seuraa 
Viestejä1354

Kauan Kaakkois-Aasiassa asuneena ja Kaakkois-Aasialaisen kanssa naimisissa olleena olen syönyt chiliä jo yli 10v. En ole mikään hifistelijä chilien kanssa ja arkiruuassa käytetään aina sitä yhtä ja samaa chiliä. Kambodzalaiseen ja thaimaalaiseen tyyliin syömme mm. mansikoita chilin kanssa ja raakoja vihreitä mangoja syödään myös hyvin yleisesti chili-suola seoksen kanssa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31287
Donna
Tavallinen paprikakin on chili tavallaan, vaan mieto ja makea.Tavalliset paprikat ovat tulettomaksi jalostettuja isokokoisia Capsicum annuum -lajikkeita. Samaan kasvilajiin kuuluu suurin osa (ainakin Euraasiassa) kaupallisesti viljellyistä chileistä. Jalapenot, Cayennet, aasialaisten Rawitit ym. ja niin edelleen.

Tuosta oli taannoin keskustelu. Ilmeisesti paprika on oikea suomennos Capsicum -kasvisuvulle ja chili on käytännössä synonyymi sille (joskin arkikielessä suljetaan nuo tulettomat vihannespaprikat pois). Jossain taisi olla oikein suomenkieliset nimet noille lajeillekin, mutta en tiedä ovatko ne nimistötoimikunnan vahvistamia.

Cayene riittää mulle ihan hyvin. Siis tyyppiä Tabasco. Se on keskivahvaa tai keskitulista, miten sen nyt sanoisi.Tabasco ja Cayenne ovat aivan eri lajikkeita, jopa eri lajia (C. frutescens ja C. annuum). Niiden tulisuusprofiilikin on ainakin minun suussani oleellisesti erilainen. Tabasco iskee frutescensin tapaan nopeasti, annuumit ovat hitaampia.

Nuo yleiset tehoviljelyannuumit, kuten cayenne, eivät kyllä omaan suuhuni istu sitten millään. Aneemista kamaa (tarkoitan makua, vaikka ei niiden tulisuus ole aivan habanero-luokassa, kyllä niilläkin päänsä räjäyttää, kun kourallisen tuoreena syö).

Il Peperone se olla pitääNuo ovat mietoja annuumeja, jotka käytännössä aina pilataan etikalla. Koskahan maamme pizzeriat oppivat peperonin ja jalapenon erot. Varmaan puolessa paikoista tilaamalla jalopenoa saa peperoneja.

Kannattaa varautua siihen että parikan ja chilin makuun jää koukkuun. Vaatii suurempia ja suurempia annoskia kerta kerralta. Mutta pahenpaakin voi suuhunsa panna

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31287
Taivaantallaaja
Kiitoksia kannustuksesta. Olenhan minä Tabascosta aina pitänyt. Eikä se vihreä limsa mitään tabascoa ole.Itse pidän Tabasco-kastikkeen puutynnyriaromista, mutta valitettavasti se pilataan poskettomalla etikkahapon lisäämisellä. Myisivät sitä käytettyä massaa ilman lisäaineita, niin kokeilisin ja luultavasti ihastuisin.

Habanero-Tabasco on selkeästi erilainen tuote hedelmämakuineen. Ihan hyvä, jos ruoka sallii etikkalisän, mutta vaikka se ei ole aivan niin etikkaista kuin perusmalli, siinäkin on sitä makuuni aivan liikaa.

Chipotle-Tabasco ei ole varsinaisesti tulinen kastike, mutta se savuaromi sopii hyvin esimerkiksi lämpimiin voileipiin, tosin etikan kustannuksella.

Vihreän Jalapeno-Tabascon käyttötarkoitusta en oikein ymmärrä. Meillä se on tunnetaan "lasten Tabascona". Kai joku mauste-etikasta tykkää, kun kerran sitä myydään.

Etikan ja happamuuden ystäville Tabascot ovat kokeilemisen arvoinen kastikeperhe. Ei niillä päätä räjäytä, mutta sinänsä mielenkiintoisia makuaromeja niissäkin on. Sääli, että ne on pakko pilata sillä viheliäisellä etikkahapolla. Muille suosittelen ennemmin hapottomampia vaihtoehtoja, joita ainakin isommmissa kaupoissa on nykyään paljon.

Neutroni

Nuo ovat mietoja annuumeja, jotka käytännössä aina pilataan etikalla. Koskahan maamme pizzeriat oppivat peperonin ja jalapenon erot. Varmaan puolessa paikoista tilaamalla jalopenoa saa peperoneja.Joo en ole mikään asiantuntija enkä tule koskaan olemaankaan koskien chiliä. Kuten jo aikaisemmin sanoin niin en halua tyrkätä chiliä joka ruokaan, vain joskus johonkin. Sitä paitsi asun kahdessa eri maassa vuorotellen joten on pakko olosuhteiden takia turvautua chilipastaan lasipurkissa ja vastaaviin tuotteisiin. Suomessa en ole käynyt ikiaikoihin.

Ruotsalaiset puhuvat usein cayennesta ja italaliaiset peperoncinista kun he puhuvat chilistä.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Donna
Kannattaa varautua siihen että parikan ja chilin makuun jää koukkuun.

Paprika närästää ja chilit (käytännössä omalla kohdalla jalopenot) eivät maistu miltään. Nou hätä.

Tuoreet ja kuivatut chilit ovat aluksi vaikeita annostella, Tabasco norteamericanojen pistävä sekoitus.
Päivittäiseen käyttöön sambal oelek ja sweet chili helppoja sekoiettavia mihin tahansa. Cittaristakin saa georgialaista adjikaa johon sekoitettu valkosipulia.
Aasialaisissa kaupoissa ja monissa muissakin jo valtavia valikoimia myös intialaisia ja thaimaalaisia chilitahnoja, mm. basilikalla. Mielenkiintoinen myös kuutiona kuivattu tom yam- keiton mauste.
Noita kaikkia voi lisätä lautasellakin valmistuksen jälkeen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat