Seuraa 
Viestejä45973

Täällä ei näyttänyt olevan taloustieteestä omaa lohkoaan (tai sitten luin huonosti otsikot), niin laitetaan viisaille tänne kysymys mikä ihmetyttää minua.

Miksi niin monet yritykset listautuvat pörssiin ja hankkivat lisärahoituksensa osakeannilla? Ymärrän että se on helppo tie saada rahaa, mutta samalla monien yritysten johto pitkälti hukkaa itsemääräämisoikeutensa. Käsittääkseni ns. 'riskirahaa' saa myös lainamarkkinoilta, mutta onko se niin kallista että ennemmin kannattaa luopua yrityksen hallinnasta?

Käytännössä ensimmäiset osakkeenostajat ovat niitä jotka oikeasti uskovat yrityksen tulevaisuuteen ja sijoittavat yritykseen odottaen tulosta , mutta he ketkä tekevät 'toisen polven' osakekauppaa ovat tahoja joita kiinnostaa vain osakkeen tuottama voitto. Ovatko nämä omistajat yrityksen kannalta muuta kuin tavallaan loisia jotka eivät enää oikeasti sijoita yrityksen tulevaisuuteen?

Eli, onko yrityksen kannalta osakkeiden liikkellelasku erittäin lyhytnäköinen toimenpide?

Kommentit (1)

Pörssiin listaudutaan eri syistä.

Yleisin motivi on pääomistajien osittainen tai täydellinen exit kuten esim. Suomen käteisvaroiltaan rikkaimman miehen maineessa ollut Veikko Lesonen (JOT-automation).

Pankkien myöntämässä lainassa ja sijoittajilta kerätyssä pääomassa on se ero, että pankkien laina ei kelpaa omaksi pääomaksi. Firmalla on hyvä olla omaakin pääomaa sopivasti (ns. optimaalinen pääomastruktuuri, joka vaihtelee toimialasta riippuen).

Pankkien riskipääoma voi myös olla varsin kallista tai vaatia vakuuksia (joita ei ole), noissa tilanteissa pyritään hakemaan riskipääomaa sijoittajilta joko pääomasijoituksina tai listautumalla pörssiin (tai tekemällä osakeanti, jos ollaan jo listattuna).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat