Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Seuraava kirjoitus on julkaistu Kalevan sivuilla.

Sukupuolineutraalia filosofiaa

Sukupuolineutraaliuden sumu on laskeutunut politiikan ja hengenelämän kentille ja tunkeutuu yhteiskuntaamme. Nyt kun ihanasti ei ole pian enää merkitystä sillä, onko joku mies tai nainen tai siltä väliltä avioliiton, perheen, kodin, lasten tai kasvatuksen kannalta, on tehty ratkaiseva päänavaus sukupuolineutraalille ideologialle, -filosofialle ja -kulttuurille. Olemme saavuttamassa absoluuttisen sukupuolisuuden (lue: sukupuolettomuuden) tasa-arvon (lue: neutraaliuden) ihannetilan. Siitä se lähtee.

Sitten ei enää ole ukkoja, ei akkoja, ei isiä, eikä äitejä, ei poikia eikä tyttöjä, ei mummoja tai vaareja. On vain perhe- ja elinkumppaneita ja henkilöitä. Emme tarvitse naisten- ja miestenvessoja ja -saunaosastoja, emme miesten (poikien)- ja naisten (tyttöjen) vaatteita erikseen. Tulee halvemmaksi vaatetuskin. Ei ole enää miesten ja naisten urheilulajeja, ei mies- ja naiskiintiöitä oppilaitoksiin. Kukaan ei enää puhu sukupuolisyrjinnästä, koska sitä ei voi enää olla olemassa. Sukupuolellahan ei ole merkitystä. Hyvästi vihdoinkin sovinismi ja samalla feminismi, koska nyt kaikki tulee olemaan kaikkea ja neutraalia, sillä neutraalihan tulee latinasta (ne-uter = ei kumpikaan).

Sitten ei ole enää mies- eikä naisopettajia, joten huoli sukupuolisuustasa-arvosta opetusalalla päättyy. Ei ole mies- eikä naispappeja, joten naispappeuskysymys on vihdoinkin ratkennut. Ei ole miesten- eikä varsinkaan naistentauteja; nekin ovat sukupuolineutraaleja tauteja, koska ei ole myöskään mies- ja naishormoneja saati mies- ja naissukuelimiä; ne ovat sukupuolineutraaleja. Emme puhu miesten ja naisten biologisista, fysiologisista ja anatomisista eroista, koska niillä ei ole enää käytännössä merkitystä. Enää ei lentolippua ostettaessa internetistä kysytä, oletko mr, ms vaiko mrs. Ei tarvita enää miesten eikä naisten nimiäkään. On vain...nimiä.

Sitten ei ole enää miesten- eikä naistenlehtiä, ei mies- ja naisystäviä, on vaan sukupuolineutraaleja kumppaneita, partnereita ja henkilöitä. Ei ole kuninkaita eikä kuningattaria, ei prinssejä ja prinsessoja, ei missi- ja misterkisoja, ei mies- ja naisrooleja elokuvissa, näyttämöllä ja oopperoissa, ei joulupukkia eikä -muoria - kaikki ne ovat pian sukupuoliaikakauden mennyttä historiaa. Hyvästi miestennielijät ja naisten naurattajat, teitä ei enää tarvita. Ei ole enää sukupuolista syrjintää työpaikoilla eikä muuallakaan, koska työpaikka on sukupuolineutraali.

Kyllähän tässä yhteiskunta kovasti muuttuu ja paljon säästöä siitä ennen kaikkea tulee. Tosin tässä on kyllä vaarassa sukupuuttoon kuoleminen ja geneettinen rappeutuminen. Ei tule riittämään tarpeeksi erilaistunutta geeniperimää, kun vanhanajan suvunjatkamista ei sitten enää ole tai se on erittäin harvinaista, varsinkin kun merkittävä osa kansasta on siirtynyt lasten hankkimisen sijasta lemmikkieläinten kasvattamiseen.

Vai käytkö tässä sitten niin päin, että kun näitä sukupuolisuuksia tuleekin olemaan vähintään puolikymmentä eri sorttia (joka on sitä neutraaliutta myöskin, jolloin kaikki on kaikkea eli mikään ei ole mitään), niin kaikille näille pitää järjestää yhtäläiset palvelut? Sittenhän meidän pitää rikastaa yksinomaan kieltäkin ihan rutosti: kaikessa missä pärjättiin kahdella sukupuolella, tulee keksiä yli puolenkymmenen sukupuolisuuslajin sanasto, määritelmät, lainsäädäntö ja palvelut. - Halleluja.

Yrjö Mikkonen FT, käsitteellisyystutkija, Oulu

Sivut

Kommentit (22)

Sukupuolineutraalius olisi mainio periaate esimerkiksi työelämässä ja lastenkasvatuksessa. Olisi hienoa jos en saisi työstäni pienempää palkkaa siksi, että minulla sattuu olemaan tapin sijaan reikä tai ettei työnantaja epäröisi palkata minua vain koska minun on fyysisesti mahdollista synnyttää.
Iloitsisin myös siitä, ettei olisi enää "tyttöjen leluja" ja "poikien leluja", harrastuksia yms., vaan pelkästään "lasten leluja". Kaikkia lapsiahan koulitaan synnytyslaitokselta lähtien täyttämään tietty yhteiskunnallinen rooli. Lapsen syntyessä ensimmäinen kysymys on "Onko se tyttö vai poika?" sen sijaan että se olisi "Onko lapsi terve?". Olisi ihanaa, jos oman identiteettinsä saisi määritellä itse huolimatta siitä, minkälaiset vehkeet haarovälissä on sattunut syntymään. Omapäisenä lapsena en itse koskaan nöyrtynyt "Eihän tytöt noin tee/tuollaista harrasta/käytä tuollaisia vaatteita" -tätien edessä, mutta kyllä niihin törmääminen aina masensi ja murensi omaa itsetuntoa. Oli ikävää huomata, että minuun suhtauduttiin enemmän oman viiteryhmäni (tytöt) edustajana kuin ainutlaatuisena yksilönä.

Sukupuolineutraaliudella on leikitelty jo aikoja sitten.

http://www.youtube.com/watch?v=aov0wS7HlrY "The Outcast." Juttu on viidessä pätkässä ja vaatii kohtalaista englannin kielen taitoa.

Kokonainen sukupuoleton rotu, varsinainen vihervasemmiston toiveiden täyttymys! Ikävä kyllä harmoniaa häiritsevät ikävästi yksilöt, jotka kehtaavat kokea itsensä enemmän maskuliinisiksi tai feminiinisiksi. Sukupuolia? Eroja sukupuolten välillä? Mitä harhaoppia! Stalinin nimeen, tuomiolle ja rehabilitointiinhan sellaisesta sietää joutua!

Fëanor
Kokonainen sukupuoleton rotu, varsinainen vihervasemmiston toiveiden täyttymys! Ikävä kyllä harmoniaa häiritsevät ikävästi yksilöt, jotka kehtaavat kokea itsensä enemmän maskuliinisiksi tai feminiinisiksi. Sukupuolia? Eroja sukupuolten välillä? Mitä harhaoppia! Stalinin nimeen, tuomiolle ja rehabilitointiinhan sellaisesta sietää joutua!Täydellinen sukupuolettomuuskin on yksilön väheksymistä ja pakottamista tietynlaiseen muottiin. Sukupuolineutraalius olisi parhaimmillaan sitä, että jokaisella yksilöllä olisi täysi vapaus tehdä itseään miellyttäviä asioita huolimatta siitä, mielletäänkö ne enemmän feminiinisiksi tai maskuliinisiksi. Kyllä sukupuolineutraalissakin yhteiskunnassa saisi olla vahvasti feminiinisiä naisia ja maskuliinisia miehiä. Idea on se, ettei se olisi rajoitettua.

Piipien
Sukupuolineutraalius olisi mainio periaate esimerkiksi työelämässä ja lastenkasvatuksessa. Olisi hienoa jos en saisi työstäni pienempää palkkaa siksi, että minulla sattuu olemaan tapin sijaan reikä tai ettei työnantaja epäröisi palkata minua vain koska minun on fyysisesti mahdollista synnyttää.
Iloitsisin myös siitä, ettei olisi enää "tyttöjen leluja" ja "poikien leluja", harrastuksia yms., vaan pelkästään "lasten leluja". Kaikkia lapsiahan koulitaan synnytyslaitokselta lähtien täyttämään tietty yhteiskunnallinen rooli. Lapsen syntyessä ensimmäinen kysymys on "Onko se tyttö vai poika?" sen sijaan että se olisi "Onko lapsi terve?".

Lasten kasvattamisessa sukupuolineutraaliuden tavoittelu on jo ideologian puolelle menevä valinta. Tytöissä ja pojissa on sukupuoleen sidottuja essentiaalisia piirteitä, enkä usko niiden tarkoituksellisen häivyttämisen johtavan mihinkään hyvään, varsinkaan kun erot eivät häviä. Ei ole vain kasvatuksen tulosta, että vaikka peruskoulun jälkeen teknisesti suuntautuville aloille menee suuri enemmistö poikia ja vastaavasti hoitoaloille suuri enemmistö tyttöjä. Sukupuolten kiinnostuksen kohteet ovat keskimäärin erilaisia.

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Liittynyt22.11.2007
anomalia
Ei ole vain kasvatuksen tulosta, että vaikka peruskoulun jälkeen teknisesti suuntautuville aloille menee suuri enemmistö poikia ja vastaavasti hoitoaloille suuri enemmistö tyttöjä. Sukupuolten kiinnostuksen kohteet ovat keskimäärin erilaisia.

Väitän, että ammatinvalinta ja jako miesten ja naisten aloihin on opittua. Kyse on asenteista, tahallisesta ohjaamisesta sukupuolen mukaan sopivaan ammattiin.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Osittain vaan ei kokonaan. Jo ennen syntymää hormonit, mm. poikien testosteronin eritys, alkaa jo kohdussa vaikuttaa esim. aivojen kehitykseen; motoriikkaan, riskikäyttäytymiseen jne. Tilastollisesti harvempi nainen haluaa stressaavaan työhön kasvatuksesta riippumatta. (Ja nyt TIETENKIN on kysymys tilastoista, ei yksittäistapauksista joita riittää vaikka mihin.)

Sukupuolineutraali avioliitto minusta on outo. Pelkkä huoltosuhde? Siinähän olennaisesti kielletään homoseksuaaleilta sukupuolisuus, se mahdollisuus, että samaa sukupuolta olevat rakastavat toinen tosiaan juurikin miehinä tai naisina.

Joko reilusti homo/lesboavioliiton salliminen tai ei. Tämmöinen sukupuolineutraalisuus on tekopyhä nahkapäätös.

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Liittynyt22.11.2007
Mimei
Tilastollisesti harvempi nainen haluaa stressaavaan työhön kasvatuksesta riippumatta.

En ole tällaiseen tilastoon ikinä törmännyt. Mistähän siinä oli kyse? Onhan kuitenkin esimerkiksi sairaanhoitajan vuorotyö, johon sisältyy vielä yövuoro osastolla yksin, varsin stressaava, ja silti pääosin naiset hoitavat nämä.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Kaikki eivät halua osastonhoitajiksi. Tottakai valintaa ja variaatiota on sukupuolien sisällä. Osastonhoitajan asema voi näyttäytyä houkuttelevalta naisesta, joka haluaa yhtä aikaa perinteiseen naistenammattiin ja paljon vastuuta. (Hih, mun isoäiti...)

(Asiaa on tutkittu julmetun paljon.)

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Liittynyt22.11.2007
Mimei
Kaikki eivät halua osastonhoitajiksi. Tottakai valintaa ja variaatiota on sukupuolien sisällä. Osaastonhoitajan asema voi näyttäytyä houkuttelevalta naisesta, joka haluaa yhtä aikaa perinteiseen naistenammattiin ja paljon vastuuta.

(Asiaa on tutkittu julmetun paljon.)


En puhunut osastonhoitajista vaan tavallisista perushoitajista, jotka valvovat vaikka vanhusten hoivakodissa yksin.

Siis onhan naisvaltaisilla aloillakin stressavia töitä, miten tämä oli tutkitusti sukupuolisidonnainen? Sitä yritin kysyä, kun väitteesi oli: "Tilastollisesti harvempi nainen haluaa stressaavaan työhön kasvatuksesta riippumatta. ".

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Wiisas
Väitän, että ammatinvalinta ja jako miesten ja naisten aloihin on opittua. Kyse on asenteista, tahallisesta ohjaamisesta sukupuolen mukaan sopivaan ammattiin.

Samalla tulet väittäneeksi, että tyttöjen ja poikien välillä ei ole mitään sisäsyntyistä tekijää ohjaamaan kiinnostusta tiettyyn suuntaan. Ei ole uskottavaa.

Asian näkee jo tyttöjen ja poikien leikkimaailmojen eroista. Nuket, pehmolelut yms. ovat tyttöjen suosikkeja kun taas pojat suosivat vahvasti autoja, teknisiä vempeleitä ja leikkiaseita. Ero näkyy myös leikkien laadussa, jos lapset saavat muodostaa leikkinsä ilman aikuisten ohjausta.

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Liittynyt22.11.2007
anomalia
Samalla tulet väittäneeksi, että tyttöjen ja poikien välillä ei ole mitään sisäsyntyistä tekijää ohjaamaan kiinnostusta tiettyyn suuntaan. Ei ole uskottavaa.

Yritin etsiä jotain, jossa viisaasti sanottaisiin väitteeni ja Tohtori.fi sivulta löysin lähinnä sen, mitä väitän.

Eli:"Tyttöjen ja poikien kehityserot

Biologisen perimän ja kasvatuksen sekä muiden ympäristötekijöiden osuutta lapsen liikunnalliseen, kielelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen on vaikea erottaa toisistaan. Tyttöjen ja poikien kehitys eroaa kaikilla näillä osa-alueilla. Tyttöjen keskimääräinen kehitys on hieman nopeampaa kuin poikien. Sukupuolesta riippumatta yksilöiden väliset erot ovat kuitenkin selvästi suuremmat kuin tyttöjen ja poikien keskimääräiset kehityserot, ja erityisesti poikien keskinäiset kehityserot voivat olla suuria.

Jotta sekä tyttöjen että poikien kehitykselle saadaan parhaat mahdolliset olosuhteet, luonnollisiin kehityseroihin on hyvä kiinnittää tietoisesti huomiota. On hyvä tiedostaa myös kasvattajien erilaiset suhtautumistavat tyttöjä ja poikia kohtaan. Nämä lapsen sukupuolesta johtuvat kasvatustapojen erot ovat kulttuurisidonnaisia ja osittain tiedostamattomia."

Näissä väitteissä, että tytöt ja pojat ovat jo syntyään erilaisia, aina vedotaan tilastoihin. Että niin on keskimäärin mutta poikkeuksia yksilöissä tietysti löytyy. Mutta jos poikkeukset yksilöissä ovat merkittävämpiä kuin tilastollinen sukupuolesta johtuva, niin onko oikein nostaa se sukupuoli silloin määräväksi.

Ja tämä oli siis vasta liikunnallisen, sosiaalisen ja kielellisen kehityksen eroista. Kun tästä vielä mennään ammatinvalintaan, on vaikea uskoa, että sukupuolilla olisi jotain sisäsyntyisiä eroja, jotka johtavat miehille ja naisille tyypillisiin koulutusaloihin ja ammatteihin. Eli on se minusta ihan uskottavaa.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä27924
Liittynyt13.5.2005
Wiisas
anomalia
Samalla tulet väittäneeksi, että tyttöjen ja poikien välillä ei ole mitään sisäsyntyistä tekijää ohjaamaan kiinnostusta tiettyyn suuntaan. Ei ole uskottavaa.

Yritin etsiä jotain, jossa viisaasti sanottaisiin väitteeni ja Tohtori.fi sivulta löysin lähinnä sen, mitä väitän.

Eli:"Tyttöjen ja poikien kehityserot

Biologisen perimän ja kasvatuksen sekä muiden ympäristötekijöiden osuutta lapsen liikunnalliseen, kielelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen on vaikea erottaa toisistaan. Tyttöjen ja poikien kehitys eroaa kaikilla näillä osa-alueilla. Tyttöjen keskimääräinen kehitys on hieman nopeampaa kuin poikien. Sukupuolesta riippumatta yksilöiden väliset erot ovat kuitenkin selvästi suuremmat kuin tyttöjen ja poikien keskimääräiset kehityserot, ja erityisesti poikien keskinäiset kehityserot voivat olla suuria.

Jotta sekä tyttöjen että poikien kehitykselle saadaan parhaat mahdolliset olosuhteet, luonnollisiin kehityseroihin on hyvä kiinnittää tietoisesti huomiota. On hyvä tiedostaa myös kasvattajien erilaiset suhtautumistavat tyttöjä ja poikia kohtaan. Nämä lapsen sukupuolesta johtuvat kasvatustapojen erot ovat kulttuurisidonnaisia ja osittain tiedostamattomia."

Näissä väitteissä, että tytöt ja pojat ovat jo syntyään erilaisia, aina vedotaan tilastoihin. Että niin on keskimäärin mutta poikkeuksia yksilöissä tietysti löytyy. Mutta jos poikkeukset yksilöissä ovat merkittävämpiä kuin tilastollinen sukupuolesta johtuva, niin onko oikein nostaa se sukupuoli silloin määräväksi.

Ja tämä oli siis vasta liikunnallisen, sosiaalisen ja kielellisen kehityksen eroista. Kun tästä vielä mennään ammatinvalintaan, on vaikea uskoa, että sukupuolilla olisi jotain sisäsyntyisiä eroja, jotka johtavat miehille ja naisille tyypillisiin koulutusaloihin ja ammatteihin. Eli on se minusta ihan uskottavaa.
Tuossa puhuttiin kuitenkin kehityseroista eikä varsinaisesti mieltymyksistä, vaikka se varmasti on myös mahdollista, että mieltymykset johtuvat vahvasti kehityseroista.

Riittoisampi keskustelukumppani.

Wiisas
"Jotta sekä tyttöjen että poikien kehitykselle saadaan parhaat mahdolliset olosuhteet, luonnollisiin kehityseroihin on hyvä kiinnittää tietoisesti huomiota. On hyvä tiedostaa myös kasvattajien erilaiset suhtautumistavat tyttöjä ja poikia kohtaan. Nämä lapsen sukupuolesta johtuvat kasvatustapojen erot ovat kulttuurisidonnaisia ja osittain tiedostamattomia."

Tuo on totta, mutta mikä on se mystinen syy mikä saa kasvattajan suhtautumaan tyttöihin ja poikiin tiedostamattaan hieman eri tavoilla? Minusta syy on hyvin yksinkertainen ja selkeä: tyttöjen ja poikien erilaisuus johtaa erilaiseen suhtautumiseen. Kulttuurisidonnaiset tekijät sitten korostavat tätä eroa vaihtelevasti ja josssain tapauksissa se halutaan häivyttää.

Muutoinkaan en hyväksy väitettä, että sukupuolierojen julkituominen olisi jotenkin yksilön tulevaisuutta määräävää. Jokainen valitsee nykyään vapaasti kiinnostuksen kohteensa ammatin suhteen niin kuin valitsee. Kun katsotaan lopputulosta, niin jakautuminen sukupuolten valinnoissa on selvä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat