Seuraa 
Viestejä45973

Kun tuota yliglorifioidun "talonpoikaisjärjen" ja maallikkosähellyksen määrää toivottiin lisättäväksi rakennuksilla tuossa toisessa säikeessä (jossa yritetään tuomita valmistalorakentaminen) - ja eräskin "keskustelija" löytää rakennusvirheen syyksi aina jokakäänteessä "oli menty käyttämään muovia" (olipa vika mikä tahansa, vaikka sähköt pätkis talossa - ja eräst toinen jankuttaja ratkoo mielestään asiat käyttömällä "hygroskooppisia eristeitä", niin tässäpä vähän esimakua siitä,mitä noilla resepteillä plus talonpoikaisjärjellä saa aikaiseksi raksalla:

Keittiön lattia oli eristetty hygroskooppisella eristeellä (sahanpuru lienee sitä jos mikä?). Keittiön lattia oli kohteessa täysin homeessa. Ei auttanut "hygroskooppiset eristeet" kun valittu rakenne oli väärä ja asiantuntemus ei riittänyt riittävän turvallisen korjausrakenteen suunnitteluun.

Samaisessa talossa yläpohjassakin oli toki käytetty tuota maanmainiota mystistä "hygroskooppista" eristettä. Siis suomeksi: sahanpurua. Lisäksi oli käytetty vanhan tavan mukaisesti myös sanomalehtiä, sekin on muuten hygroskooppista. Höyrynsulkumuovi oli jätetty "tarpeettomana" pois, "herranjumala, eihän talo henkitä muovipussi päässä" sinnetännepirtti-logiikalla... Lopputulos: Yläpohja täysin homeessa. Huolellisesti laitettu höyrynsulkumuovi olisi estänyt tuon homehtumisen.

Sivut

Kommentit (270)

Taha
Nyt sekoitat hygroskooppisen eristeen ja hygroskooppisen rakenteen.
Niin varmaan, joko sinussa on miestä kertomaan, miltä se "hygroskooppinen rakenne" sitten näyttäisi tuossa tapauksessa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
hOx
Taha
Nyt sekoitat hygroskooppisen eristeen ja hygroskooppisen rakenteen.
Niin varmaan, joko sinussa on miestä kertomaan, miltä se "hygroskooppinen rakenne" sitten näyttäisi tuossa tapauksessa?

Hygroskooppisuus tarkoittaa kykyä sitoa ja luovuttaa kostetutta. Jotta rakenne toimisi oikein, seinän materiaalien pitää olla hygroskooppisia ja hyöynläpäisykyvyltään yhtenevää tai sellaista, että hengittävyys kasvaa ulospäin mentäessä. Tämän ominaisuuden takia hirsitalo ei lahoa ja on hyvä hengittää. Polttamattomasta savesta tehty talo on vielä parempi, johtuen polttamattoman saven alhaisesta ominaiskosteudesta.

Katsos kun jos seinärakenne on hygroskooppinen ja hyvin tuuletettu, kastepisteen muodostuminen rakenteen sisälle ei ole ongelma toisin, kuin muovi-lasivillataloissa. Kun sanon "seinärakenne", tarkoitan myös ala- ja yläpohjaa. Hirsi- ja kevytsaviseinä toimii myös pakkasella.

Taha
Tämän ominaisuuden takia hirsitalo ei lahoa ja on hyvä hengittää.Yksiaineisen seinän edut ovat kieltämättä suuret. Se on vain tämä meitän ilmasto, joka tekee sen käyttämisestä haastavaa... Tarkoitatko hirsitalolla puhdasta hirsitaloa? Siis seinä pelkkää massiivipuuta - ei muuta? (ei edes eristetttä missään - mitä nyt vähän rivettä hirsien välissä tiivisteenä, sekin höylärivettä tai pellavaa)

Polttamattomasta savesta tehty talo on vielä parempi, johtuen polttamattoman saven alhaisesta ominaiskosteudesta.Jälleen pelkkä massiiviseinä yksiaineisena vai? Mikähän mahtaa olla lämpöarvo?

Katsos kun jos seinärakenne on hygroskooppinen ja hyvin tuuletettu, kastepisteen muodostuminen rakenteen sisälle ei ole ongelma toisin, kuin muovi-lasivillataloissa. Kun sanon "seinärakenne", tarkoitan myös ala- ja yläpohjaa.Yläpohja pelkästä hirrestä? No jaa, eksoottista kieltämättä, mutta ehkä se teoriassa menettelee vaikkei toki kovin lämmin ratkaisu ole (eikä edes esi-isämme tuohon luottaneet)

Mutta että lattiakin hirrestä? Kosteuseläminen tekee hommasta mielenkiintoisen haastavaa. Millä saadaan aikaan tarvittava tiiveys hirsien kutistuessa? Seinässähän hirret laskeutuvat ajan kanssa ja tiiveys säilyy. Painovoima pitäähuolen tiiveydestä. Mutta mikä voima huolehtii siitä lattiassa/yläpohjassa?

Entä märkätilat? Ilmeisesti niitä ei talossasi olisi lainkaan? (Vesieriste vaatii stabiilin, liikkumattoman tartunta-alustan alleen eli hirsi ei käy)

Savilattia? Kuulostaa eksoottiselta. Olisiko savilattia maanvarainen vaiko rossi? Jos rossi, mitenkähän mahtaa olla saven kantavuusasioiden kanssa? Saattaa joutua laittamaan tukipisteitä aika tiheään Tulee käytännössä "maanvarainen" kun tukipilaria on 2 sentin välein lattiassa....

Hirsi- ja kevytsaviseinä toimii myös pakkasella.Lähteitä ei tietenkään ole? Eikä mitään tutkittua tietoa?

kse
Seuraa 
Viestejä1308
Taha
blaa... blaaa...Hauska juttu tässä "ennen rakennettiin niin hyvin" -meemissä on se, etteivät sen kantaja tajua miten vahvasti kyse on "otantavirheestä". Tosiasiahan on kuitenkin se, että menneiden "kultaisten" vuosikymmenien pahimmat rakennusvirheet on jo joko korjattu säälliseen kuntoon tai purettu aikapäiviä sitten. Tänäpäivänä meillä onkin tuosta rakentamisen "virheettömyyden" kaudesta jäljellä ne talot, jotka joko säkällä sattuivat menemään oikein tai jotka sai kohtuullisella vaivalla fiksattua asumiskelpoiseksi.

Tosiasiahan nimittäin on, että ne "upeat" vanhat talot, joita sotienjälkeisessä "hävittämisvimmassa" purettiin olivat joko täysiä pommeja tai sitten sellaisia ettei niitä rakenteiden vuoksi voinut muuttaa nykyaikaisiksi perheasunnoiksi (esim. tiilirunkoinen vuokrakasarmi, jossa yksi yhteiskeittiö per kerros ja vessat pihan perällä - "ah, voi, miksi tuokin kaunis talo on purettu...") Toinen tilastojen kertoma fakta on se, että eniten kosteusvaurioita on nimenomaan niissä "luonnomukaisissa" ja "hengittävissä" rintamamiestaloissa - jotka rakennettiin pula-aikana hartiapankkina kaikesta siitä roskasta ja hylkytavarasta jota sattui käteen saamaan - yleensä unohtaen salaojitukset ja muut "turhuudet".

Yhtenä esimerkkinä voisi kertoa eräästä 1920-luvulla rakennetusta etu-töölöläisestä talosta, jossa tuli joskus muutama vuosi asuttua. Kyseinen talo oli ja on edelleenkin taatusti sellainen, että kaikki "ennen oli kaikki paremmin" -ääliöt hehkuttavat sen olevan juuri sellainen kerrostalo kuin oikean kerrostalon pitäisi olla. Talon historiikki kuitenkin kertoi, että ensimmäisenä vuosikymmenenä talon rakennusvirheiden korjauksiin kului enemmän rahaa kuin koko talon rakentamiseen. Korjauksista huolimatta koko talo jatkoi kallistumistaan kunnes naapuritontille rakennettiin talo, johon tämä rakennusosaamisen helmi saattoi nojata ja siten välttää purkutuomion.

Ehkä tuo esimerkki antaa vähän perspektiiviä käsityksiin jostain maagisesta menneiden aikojen rakennustaidosta, joka on nyt ilkeiden insinöörien ja ahneiden grynderien vuoksi iäksi menetetty.

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

Veli Hopea
Seuraa 
Viestejä1249

Viisaus löytyy siitä, mikä on ajan kuluessa kestäväksi havaittu ja toimivaksi todettu. Tämä pätee myös uusiin totuuksiin. Monisanaisesti voidaan perustella, miksi pussillinen uusia on parempi, mutta vasta käytäntö osoittaa sen todellisen arvon.

Epäonnistuneet rakennukset puretaan pois kaikessa hiljaisuudessa. Se onkin hyvä, koska huonojen esimerkkien käyttö opetustarkoituksiin on vaarallista. Epäonnistunut esimerkki voi vahingossa jäädä muistiin kummittelemaan myönteisessä valossa, jolloin vanha virhe saattaa toistua – turhaan.

Jos vanhoja hyvin säilyneitä rakennuksia käytetään esimerkkeinä menneiden aikojen hyvistä rakennusperinteistä, se on oikein, sillä ei niistä huonoista pidäkään tehdä perinnettä.

Satoja vuosia vanhoja rakennuksia on yhä jäljellä monissa vanhoissa kaupungeissa. Esimerkkejä voi ihmetellä vaikkapa Turussa ja Kokkolassa.

New ideas are always criticized - not because an idea lacks merit, but because it might turn out to be workable, which would threaten the reputations of many people whose opinions conflict with it.

ISLAM: Mitä lännen tulee tietää (http://www.youtube.com/watch?v=sbLfpqBx2TU&feature=&p=3C7052B7ADA587B6&i...) (video)

Uusia tekniikoita hehkuttavat eivät tajua olevansa markkinointikoneiston uhreja. Yhden nykyaikaisen omakotitalon hinnalla rakentaa viisi hirsitaloa. Myös ympäristö kiittää.

Denzil Dexter
Maallikko väittäisi, että kuvan oikeassa reunassa katosta roikkuu lasivillaeristettä, eikä sahanpurua.
Ja seinillä roikkuu pinkopahvia ja lauta on tyypillista viiskytluvun laatua toukkineen. Siis joku vanha rmt-taloko. Jos lattia lahoaa on syy maalaadussa tai perustassa, ei materiaaleissa.

Denzil Dexter
Maallikko väittäisi, että kuvan oikeassa reunassa katosta roikkuu lasivillaeristettä, eikä sahanpurua.Siellä oli myös vähäisiä määriä villaa. Pääasiallinen eriste kuitenkin sanomalehdet ja sahanpuru. Mätä sahanpuru vain on rakennetta avattaessa tippunut jo lattialle, näet siitä rippeitä laidoilla (mustuneet muhat).

Kosteusvaurion syy - kuten jo totesin - asianmukaisen höyrynsulun puuttuminen.

Taha
Uusia tekniikoita hehkuttavat eivät tajua olevansa markkinointikoneiston uhreja. Yhden nykyaikaisen omakotitalon hinnalla rakentaa viisi hirsitaloa. Myös ympäristö kiittää.Missäs noin halpoja hirsitaloja on myynnissä?

Taha, tässä säikeessä esitin sinulle tarkentavia kysymyksiä koskien hirsitalo/kevytsavitalo rakenteita, joudatko vastaamaan?

Mitä tarkoitat hirsitalolla tarkkaan ottaen? Pakko kysyä kun olen ajan kanssa oppinut, että ukko kuin ukko, kukin puhuu "hirsitalosta" vähän omalla tyylillään, osalle "hirsitalo" on sama kuin esim. villaeristetty elementti, jossa on vain hirsipanelia pinnassa...

Lähteitä ei tietenkään ole? Eikä mitään tutkittua tietoa?Huomaan, että et ole lukenut. Meidän työmaalla kiersi tutkimusartikkeli poikineen.

Sahanpuru tai sanomalehti eivät ole hyviä. Mutta kun sekoittaa kutterinlastua sekaan, tulos on paljon parempi. Ne keltaiset villat ovat vihon viimeisiä. Tervapahvikaan ei ole varsinaisesti hengittävä.

Silti niilläkin on saatu terveitä rakenteita, jos on toimittu oikein.

hOx
Missäs noin halpoja hirsitaloja on myynnissä?Jos hakee puut omasta metsästä, talo on käytännössä ilmainen. Nykytaloa ei voi käytännössä edes rakentaa ilman, että miehittää jonkun toisen valtion.

Taha, tässä säikeessä esitin sinulle tarkentavia kysymyksiä koskien hirsitalo/kevytsavitalo rakenteita, joudatko vastaamaan?En. Jos et tiedä, kuinka vedoton ja lämmin alapohja rakennetaan ilman, että se lämmitetään erikseen, en voi auttaa.

Mitä tarkoitat hirsitalolla tarkkaan ottaen?Sitä, mitä se oikeasti tarkoittaa, en sitä, mitä talotehtaat sillä tarkoittavat.

Mimei
Lähteitä ei tietenkään ole? Eikä mitään tutkittua tietoa?

Huomaan, että et ole lukenut. Meidän työmaalla kiersi tutkimusartikkeli poikineen.

Jännää, että minä kysyn Tahalta lähteitä - ja sinä vastaat. Oletko Tahan multi-nick vai asutteko sitä samaa hirsilinna 1890? (ja nyt ollaan koko perheen voimin puolustamassa katoavaa elämänmuotoa

Uskovaiset mobilisoineet kailan luddiittikaaderit liikkeelle

Taha
Jos hakee puut omasta metsästä, talo on käytännössä ilmainen.Ahaa, vai niin. Tiedoksesi: kaikki eivät kuitenkaan ole kaatokypsän tukkimetsän omistajia. Mistä ei-metsänomistajat saisivat mainostamiasi "halpoja hirsitaloja, joita rakentaa 5 kpl tavallisen ok-talon hinnalla"? Veikkaan, että vinkkisi kiinnostaa monia, jos tiedät ostopaikan.

Sitten olen erimieltä omasta metsästä haettujen hirsitalojen "ilmaisuudesta", mutta en viitsi alkaa siitä kinaamaan. Metsässä on puita, totta. Mutta siitä on vielä pitkä matka valmiiksi hirsitaloksi....

Taha
Nykytaloa ei voi käytännössä edes rakentaa ilman, että miehittää jonkun toisen valtion.Noita teidän jorinoitanne ja harhakuvitelmianne oikeasta rakentamisesta lukeneena olen nykyään entistä vakuuttunempi, että viranomaisten tekemä ratkaisu, jossa rajusti rajoitetaan suomalaisten oikeutta rakentamiseen, on aivan oikea. Suomen tyhmä kansa ei ole luottamuksen arvoinen tässä asiassa ilmiselvästi eikä sitä pidä päästää oimin toimin rakentamaan. Loputkin oikeudet vaan pois. Kaikenlainen omatoiminen rakentaminen kiellettävä 10 v kuritushuonetuomion uhalla kunnes järki palaa päähänne ja rakentamisessa ruvetaan kunnioittamaan fysiikan lakeja ja tieteellistä ajattelutapaa.

Taha

En. Jos et tiedä, kuinka vedoton ja lämmin alapohja rakennetaan ilman, että se lämmitetään erikseen, en voi auttaa.Eli et itse tiedä. Kunhan puhut vain.

Taha
Sitä, mitä se oikeasti tarkoittaa, en sitä, mitä talotehtaat sillä tarkoittavat.Eli mitä?

Ks. aiempi viestini ja vastaa kysymyksiin. Ei se niin vaikeaa voi olla?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat