Seuraa 
Viestejä45973

Voiko tieteellisesti ratkaista mikä on hyvää musiikkia?

Suurinosa musiikintekijöistä yllättyy itsekin, että juuri kyseisestä biisistä sattuikin tulemaan hitti.
Tieteellistä pohdintaa aiheuttaa jo sekin,miksi ihminen yleensä moista kuuntelee?...Kuuntelee jopa niin paljon,että tieteelliset/uskonnolliset yms arkisetkin asiat ovat kiinnostavuudessaan musiikin alapuolella.
Lähes jokaisella on musiikista varsin vankka mielipide ja eipä ole helppoa kohdata ihmistä ja sanoa musiikista yleisesti että "olen täysin samaa mieltä kanssasi",tai vastaavasti ääneen kumota toisen musiikkimaku.(Pään sisällä kyllä joskus kiehuu)

Teen hitin,kunhan ensin joku kertoo miten se tehdään...Ihan kolmisointu hitti-ideakin kelpaa.

Sivut

Kommentit (84)

Suomessa ainakin tuntuu näinä päivinä tepsivän torttu-hommat. Baseballsilla on torttutukat ja sillä hirvityksellä on se Tortturalli jne.

Suurella yleisöllä ei ole sävelkorvaa laisinkaan. Oman kokemukseni perusteella näyttää siltä, että mitä ääliömäisempi ja ärsyttävämpi biisi, sitä paremmin se massoihin uppoaa.

Toisaalta moni näyttää keskittyvän enemmän kappaleen sanoihin, jotka nekään eivät yleensä edusta mitään kuolematonta hengentuotetta. Niihin lienee kuitenkin sävelkorvan puuttuessa helpompi tarttua kuin melodiaan, joka nykymusiikissa tosin loistaa täydellisellä poissaolollaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Veli Hopea
Seuraa 
Viestejä1249
Fëanor

Toisaalta moni näyttää keskittyvän enemmän kappaleen sanoihin, jotka nekään eivät yleensä edusta mitään kuolematonta hengentuotetta.


Ehkä viittaat sönkötykseen?
http://hiki.pedia.ws/wiki/Sönkötys

New ideas are always criticized - not because an idea lacks merit, but because it might turn out to be workable, which would threaten the reputations of many people whose opinions conflict with it.

ISLAM: Mitä lännen tulee tietää (http://www.youtube.com/watch?v=sbLfpqBx2TU&feature=&p=3C7052B7ADA587B6&i...) (video)

Laitetaanpas sitä rimaa korkealle heti alkuunsa.

Hyvä musiikki on puhdassointuista korvalle, eli mitkä tahansa kakofoniset äänet eivät kelpaa. Ihmiset etsivät eri musiikin tyylilajeja riippuen mikä sattuu miellyttämään. Mutta hyvä musiikki on pitkälti riippumatonta tyylilajista, esim. rokki voi olla hyvää samoin elektroninen musiikki jne...
10 Genres of Metal in 3 Minutes
Joan Jett & the Blackhearts - I Love Rock N Roll
DJ Mangoo - Beneth

Hyvältä musiikilta kuulija odottaa jotain yllättävää, mikä vastaa tunnelmaa, tarinan kerrontaa tai matkaa. Tarinassa on kohokohtia ja huipennuksia, matkassa taas nopeuden muutoksia ja vauhdin hurmaa. On erilaisia tunnelmia, ja niitä voi ilmentää erilaisilla musiikeilla, erilaisilla instrumenteilla. Tasapaksu jumputus ei vetele. Musiikin on oltava suhteellisen monipuolista eli sisällettävä erilaisia soinnillisia elementtejä. Jotkut elektronisen musiikin tekijät sortuvat toistamaan liikaa samoja ja vain muutamia elementtejä. Kuulija odottaa aaltoja, väreitä, sävyjä, nousuja, laskuja, kaikuja, pyörteitä, jne... mutta ei miten tahansa vaan sopivassa suhteessa.
Vangelis - Blade Runner
Shulman - First Came The Stars [ Psybient ]
Infected Mushroom - Vicious Delicious - Heavyweight

Pahaa jälkeä saa aikaan myös päätä takovalla basson jyskeellä... Vastaavaa turhaa toistoa esiintyy tusinabiiseissä rumpujen tahtien muodossa (bumtsika bumtsika bumtsika, ...) Hyvässä musiikissa ei ole läpi kappaleen puksuttavaa tahdin takomista, vaan hyvä musiikki häivyttää toiston luoden nautittavan ja luonnollisen taideteoksen.
Lost: Boulevard of Broken Dreams (Charlie)

Musiikki on kiinnostavaa, jos siinä on mystisyyttä, salaperäisyyttä ja viipyilevyyttä. Rämpytysmusiikki voi olla hauskaa, mutta silloin kun etsitään jotain harvinaisempaa / parempaa, niin kappaleelta odotetaan suurempaa taiteellisuutta rilluttelun sijasta.
Ambient sounds
EN Voice - Atlantis City

Tärkeässä roolissa on laulu ja laulajan ääni. Kappaleen tyylistä riippuen tarvitaan erilaista laulantaa. Keskeinen asia on, että laulu sopii kappaleeseen ja että laulu on melko puhdasta, mielellään omaleimaista.
PMMP - Lapsuus Loppui
Happoradio - Che Guevara
Michelle Darkness (The sound Of Silence)

Mikäli kappale on samanlainen kuin muutkin eli on jo "kuultu" ennenkin, niin kuulija kyllästyy herkästi. Kun joku tekee jotain uutta musiikkia, niin pian toiset tekevät vastaavia kappaleita. Tällöin syntyy mahdollisesti uusi tyylilaji tai tyylisuuntaus. Alkuperäinen uusi kappale ei välttämättä ollut paras mahdollinen, mutta siinä on sitä jotakin, joka sai ihmiset liikkeelle ja saa vieläkin. Muusikoilla on myös tapana tehdä oma versio tai remiksata kappaleita, mutta monesti remiksaaja on harrastelija ja lopputulos jää vaisuksi. Toisinaan miksattu kappale on kuitenkin alkuperäistä parempi.
Turrican Music Level 2-1 Tristar2005 Remix by daXX
Epos Of Me - Oblivion and Morrowind Remix
Machinae Supremacy - The Great Gianna Sisters

Usein pelimusiikki on hyvää. Toisaalta pelimusiikissa onkin jokin tarina takana. Musiikki on tärkeä osa pelin tarjoamaa elämystä, joten peliteollisuudessa panostetaan musiikkiin.
EVE Online soundtrack
Starcraft 2 Zerg Theme Music

Musiikissa on kyse taiteesta. Tätä aihetta voi lähestyä tilastotieteen ja tuotekehittelyn näkökantilta. Tietenkin sävelpuhtaudet ja vastaavat saavutetaan tarkalla menetelmällä, matematiikkaa hyödyntäen. Mutta tarvitaan rutkasti elämää ja asennetta, joka sitten välitetään kuulijalle, pelkkä tiede ei riitä. Lisäksi tietyt kappaleet nousevat kulttiasemaan senkin takia, että niihin liittyy muistoja ja tapahtumia, jotka sattuivat joskus jostain syystä. Se, mitä kappale edustaa, ei ole aina ennalta määrättävissä, vaan kulttiasema on ansaittava.
Hero Quest amiga ingame metal cover
Iron Man 2 Trailer

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Dredex. En erityisemmin paljon pitänyt ensikuulemalta sinun esiin nostamistasi kappaleista. Tykkäätkö sinä minun vastaavista, jotka ovat myös ihan huolella valittu.

Olen joskus myös aloittanut keskustelun samasta aiheesta. Ihmetellyt, että miksei ne ilmeiset kappaleet kiinnosta ja mikä muita kiinnostaa niissä muissa!

Oma käsitykseni on nyt, että kyse on tuttuudesta. On toki selviä pop-kappaleita, mutta eiköhän suurin osa selity vain sillä, että mitä on sattunut kuulemaan? Makuaisti mukautuu. Ehkä tiettynä ikäkautena kuunnelluita kappaleita kohtaan jää selvin mielenkiinto?

Teoriani selittäisi, että esim klassisesta tykkää useammin ne, jotka ovat esim lapsuudessaan kuunnelleet klassista. Luulisin, että itse pidän mm hengellisestä tästä syystä.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Juu en listannut läheskään kaikkia kappaleita, joista pidän, vaan muutamia.

Tietysti makutottumukset ja vastaavat vaikuttavat siihen, pitääkö jostain kappaleesta vai ei. Mutta silti on tunnistettavissa tiettyjä piirteitä, jotka ovat useammin hyvän kappaleen tunnusmerkkejä kuin toiset piirteet. Esimerkiksi tylsä musiikki on tylsää, sekava sekavaa jne.. Harvempi pitää tylsästä / sekavasta.

Alla Pugacheva-1983 Million Roses: Tyypillinen vanhemman ajan iskelmä tms. kappale. Pidin nuorempana, mutta nyt kappale kuulostaa liian imelältä / tylsältä ja on "kuultu ennenkin".

Cascada - Miracle: Hyvää pop-tms. musiikkia, mutta basson jytke on liian voimakas. Muuten varmaan vieläkin kuuntelisin. Olen eliminoinut jytkeiset kappaleet aika pitkälti soittolistoistani, ettei pää hajoa.

Beethoven 5th Symphony: Muuten hyvä, mutta klassiset ovat aika helposti tyyliä "kuultu ennenkin". Mikäli klassista ei ole jotenkin modernisoitu, niin klassinen on usein vaan "klassista" ja sitä olen jo kuullut, eikä sovi asenteisiini. Etsin suurempia ja erilaisia tunteita kuin mitkä olivat muodissa klassisen kulta-aikoihin. Klassisessa on pikemminkin ylhäisön hienostelua, mutta en ole sellainen luonteeltani vaan menevämpi, etsin jotain muuta. Ja klassinen on paikoin liian hiljainen, paikoin liian äänekäs. Mutta toki klassisilla instrumenteilla siis saa parempaakin musiikkia, mistä pidän.

aatteleppa ite: Ei huono, mutta ei sovi tyyliini. Pidän "Freestyler bomfunk mc's":stä.
Sarah Chang - Air on the G String: Kuulostaa valjulta ja harrastelijamaiselta, joskin tässä on hyviä aineksia.
Alizée - Jen Ai Marre: Hyvä kappale. Tosin bumtsika alkaa ottamaan päähän pitkässä juoksussa
Ace Of Base - All That She Wants: Ihan ok, mutta tässäkin on taonta, joka ottaa päähän.
Nightwish - Amaranth: Tämä on hyvä. Tosin kappaleessa on pientä tavallisuudenomaisuutta / hidastuvuutta, muttei liikaa.
Era - Ameno: Hieno kappale, joskin aika tuttu minulle jo ja hieman liian klassinen tämän hetken mielentilaani nähden.

Arja Saijonmaa - Andalúsia (2000): Ei huono, ja "näitä on kuultu".
André - Marita Taavitsainen: Tusinaiskelmä. "Ei enää näitä."
Daft Punk - Around The World: Melko hyvä, omalaatuinen. Jonkin verran toistoa ja jytkettä.
Chisu - baden-baden [HQ]: Bumtsika bumtsika...
Bailamos: Melko hyvä, mutta vaisuhko, ja bumtsika...
Paradisio - Bailando (Mijangos Mix): Ei huono, mutta kuultu ennenkin, ja jumps jumps jumps
BALALAIKKA valssi: Luultavasti teknisesti ok, mutta asenne poskellaan
Barbie Girl- Aqua: Hyvä yritys, mutta tätähän tämä, jumputi jumputi, barbie girl, lala lala
Ace of Base-Beautiful Life: Ei huono, mutta jumputi jumputi, näitä on kuultu
Chris Rea - Blue Cafe: Ihan ok, mutta joo, ei vaan jaksa näitä melankolioita

Freestyler bomfunk mc's: Tämä on hyvä ja omalaatuinen
Gracia - Brahms Fantasy/ Brahms-Hollo-Molnar: Ei huono, mutta jonkin verran bumtsikaa
Timo Schmidt - Bussilla Pietariin: Ei enää näitä...

Eli en jaksa kuunnella enää tavanomaisia kappaleita, elleivät ne ole tosi hyviä. Esimerkiksi PMMP tekee ihmeen hyviä kappaleita, vaikka on "vain" kotimaista. Sitten tässä on vielä yksi Shulmanilta: A Magnificent Void joka on mielestäni tosi hyvä. Tyylipuhdas kappale, ei tavanomainen, mielenkiintoinen, tasapainoinen, jne... Odotan siis musiikilta jotain enemmän kuin tavalliset "bumtsika laalaa". Mielikuvitusta kehiin eikä tehdä vaan taas yhtä iskelmää.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6986
Dredex
Klassisessa on pikemminkin ylhäisön hienostelua,...

Minun mielestäni ei sinne päinkään. Kuuntele vaikka Brahmsin Unkarilaisia tansseja. Ne ovat vähän kuin viihde- ja taidemusiikin välimuotoa ja kaukana hienostelusta.

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Korjaus. Kuuntelin ne Dredexin ensimmäiset kolme ja tykkäsin paljon ensimmäisestä ja kolmannesta. Muuten minun pitää aika usein kuunnella kappale muutamaan kertaan ennenkuin se imee sisälle. Toisaalta voin sitten kuunnella samoja loputtomiin.

Dredex
Juu en listannut läheskään kaikkia kappaleita, joista pidän, vaan muutamia.

Onko sulla listaa jossain päin nettiä? Toisen vinkistä löytää parhaiten omat suosikkinsa. Siksi tein mm sen linkkisysteemin, johon oma listani kuuluu.

Dredex
Cascada - Miracle: Hyvää pop-tms. musiikkia, mutta basson jytke on liian voimakas. Muuten varmaan vieläkin kuuntelisin. Olen eliminoinut jytkeiset kappaleet aika pitkälti soittolistoistani, ettei pää hajoa.

Basso on taas minun ehdoton suosikkiväri musiikissa. Se huumaa.

Dredex

Beethoven 5th Symphony: Muuten hyvä, mutta klassiset ovat aika helposti tyyliä "kuultu ennenkin".

On se vähän näin minusta myös.

Dredex
Mikäli klassista ei ole jotenkin modernisoitu, niin klassinen on usein vaan "klassista" ja sitä olen jo kuullut, eikä sovi asenteisiini.

Kuten tämä jumputus. (tykkään)

Juha Myllärinen, Lappeenranta

planetisti
Seuraa 
Viestejä463

Olen pohtinut tätä asiaa paljon.

Heitän heti kärkeen yhden esimerkin: the Beatles. Ehkä ainoa todiste objektiivisesta melodian laadusta. Ja joku voisi jopa yleistää heidän kohdallaan laadun myös sovitukseen, tuotantoon, äänittämiseen...

Analyyttisesti asiaa on vaikea lähestyä. Seuraavanlaista määritelmää olen ajatellut: laadukas musiikki on sellaista, missä yksikin sävelen tai muun musiikillisen elementin muutos "muuttaa" lopputulosta selvästi toiseksi; vähäpätöisemmässä musiikissa voi muuttaa elementtejä, eikä lopputulos kummene/pilaannu.

Tämän mukaan moni improvisoitu juttu on vähäpätöistä, mikä onkin sinänsä totta, että niiden tekemiseen menee vähemmän aikaa, ja siihen kulutetaan vähemmän ajatustyötä, mitä määritelmäni mukainen musiikki.

On helppo sanoa, että musiikki on täysin subjektiivinen ryteikkö. Silti uskon, että jonkinlainen objektiivisuus siihen liittyy.

Toinen lähestymisyritys: mentori-idea. Musiikillisesti "lahjakas" ja erilaisiin musiikkityyleihin tutustunut mentori voinee suositella muille mielestään huipulla olevaa musiikkia. Uskon, että ajan myötä useimmat tajuavat mentorin olleen oikeassa. Tässä mielessä mentori on valistaja ja sivistäjä. Tästä päästäänkin takaisin the Beatlesiin, jonka tutkiminen on siksi mielenkiintoista, että heidän musiikkinsa kehittyi, ja he saivat ihmiset mukaan tähän kehitykseen.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
ilmastonmuutos
Voiko tieteellisesti ratkaista mikä on hyvää musiikkia?Ei. Mikä on kenekin mielestä hyvää musiikkia, on aina sidoksissa kuuntelijan luonteeseen, kulttuuritaustaan, sävelkorvaan ja näkemykseen artistin visiosta. Myös kuuntelijan mielentila on ratkaiseva kuunteluhetkellä.

Runoilija William Blake esitti näkemyksen, jonka mukaan ihmisen kokemukseen taiteesta, itse asiassa elämästä yleensä, vaikuttaa neljä avainasiaa:

1. järki
2. tunteet
3. aistit
4. mielikuvitus

Tuon listan voi varmaan kyseenalaistaa. Mutta yksi viisas kaveri kerran selitti, miten sitä voi hyvin käyttää ainakin puhuttaessa musiikista:

1. Järki - ymmärrys siitä, mitä säveltäjä/esittäjä tarkoittaa, kuten myös kyky seurata kappaleen kehittymistä musiikinteorian tasolla
2. Tunteet - mitä tunteita musiikki herättää
3. Aistit - ovatko äänenlaatu, rytmi, tempo ja harmoniat kuuntelijan aisteja miellyttäviä
4. Mielikuvitus - mitä mielikuvia kaikki osat yhdessä herättävät

Blaken mukaan mielikuvitus on tärkein, siinä kaikki osat yhdistyvät. Mielikuvitus nousee kaiken yläpuolelle, mikä johtaa inspiraatioon tai muuten mieltä ylentävään tilaan. Pointti on lähinnä siinä, että kaikkien osien on oltava tasapainossa, jotta mielikuvitus stimuloituu miellyttävällä tavalla.

Eli musiikki ei ole vain teoriaa (jonka senkin ihanteet muuttuvat ajassa ja paikassa), vaan se on inhimillinen kokemus.

Toisaalta moni näyttää keskittyvän enemmän kappaleen sanoihin, jotka nekään eivät yleensä edusta mitään kuolematonta hengentuotetta. Niihin lienee kuitenkin sävelkorvan puuttuessa helpompi tarttua kuin melodiaan, joka nykymusiikissa tosin loistaa täydellisellä poissaolollaan.Musiikissa ei ole pakko olla melodiaa, rytmiä tai harmoniaa. Yksi noista voi riittää. Musiikin ei myöskään tarvitse olla kuolematonta hengentuotetta, vaan se voi olla vaikka huumoria, erotiikkaa, liikunnallisuutta, rumuutta jne. silti hyvää. Kauheaa relativismia, eikö totta.

Ertsu
Dredex
Klassisessa on pikemminkin ylhäisön hienostelua,...

Minun mielestäni ei sinne päinkään. Kuuntele vaikka Brahmsin Unkarilaisia tansseja. Ne ovat vähän kuin viihde- ja taidemusiikin välimuotoa ja kaukana hienostelusta.Kuuntelin paria ja olivat tuttuja... Tokihan klassisessa on hyvääkin, ja sitten uudemmat konsertit ovat jo toista maata.
Wow - The Storm Peaks

jees
Tossa joitain oman musiikkimaun esimerkkejä. Vähän mitä tube nyt ylipäätään löysi.

Aika hyviä oli, mutta sitten tuli jumputtavia kappaleita, joita en pysty kuuntelemaan. Näissä ei ole häiritsevää jumputusta:
Rob Zombie - The Ballad of Resurrection Joe and Rosa Whore
Dj Orkidea - Beautiful (Ambient Mix)

eskimo
Onko sulla listaa jossain päin nettiä? Toisen vinkistä löytää parhaiten omat suosikkinsa. Siksi tein mm sen linkkisysteemin, johon oma listani kuuluu.Ei oikeastaan ole listaa netissä. Tosi hyvän musiikin etsimisessä onkin työtä, usein löytyy sattumalta ja sitten samalta tekijältä useampia.

Täältäpä löytyikin jokunen, jonka kanssa oli samoja ajatuksia musiikista. Mukavaa oli kuunnella monenlaista linkitettyä musaa,vaikka ei yksiin ajatukset kaikkien kanssa menneetkään...Makuja on monia, eikä siis tieteellä ratkaistavissa.
Yksi elämäni ronskein erimielisyys kuitenkin liittyy musiikkiin. Vastapuoli sanoi meidän "älykkään" väittelyn lopussa... "koska minun mielestä laulajan ääni on huono,niin sen on oltava sinunkin mielelestä huono!"

Noh...Se oli tiedettä hänen maailmassa....Pidän pintani.Kyseinen laulaja on edelleen minusta hyvä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat