Seuraa 
Viestejä1521

[size=150:2v54roh2]Kirjat vs foorumit[/size:2v54roh2]

Tuolla toisaalla oli ketju kirjoittamisesta. Luin sen läpitte. Haaveenani on myös ollut kirjoittaa jotain. En tiedä mitä, enkä tiedä, että onko minusta aikaansaamaan jotain niin merkittävää.

Toisaalta on tullut vertailtua kirjoja näihin foorumeihin, joissa myös toimitaan kirjallisesti. En tiedä miten osaan vertailuani ilmaista, mutta joskus tuntuu siltä, että miksi satsata kirjoihin kun on näinkin tehokas ja monipuolinen ympäristö tarjolla.

Foorumilla kirjoittaminen on vuorovaikutteista. Kirjat ovat enemmän yksinpuhelua. Oppiminen lienee täällä tehokkaampaa. Se tapahtuu osallistumisen kautta. Kun kirjan lukee, niin ei välttämättä muista siitä paljoakaan. Osallistuminen johonkin debattiin ei sensijaan oikein voi olla jättämättä jälkeä korvien väliin. Oppiminen riippuu tietysti vireystasosta, mutta lukiessa voi olla helpommin passiivinen.

En nyt oikein osaa puhua kunnolla foorumeitten puolesta, mikä oli tavoitteeni. Voisin tasapainotuksen vuoksi puhua kirjan eduista. Ensinnäkin kirjoittajalle kirjan kasaaminen on melko laaja ja opettavainen projekti. Joutuu todennäköisesti olemaan melko sinut aineistonsa kanssa, jos meinaa saada kunnon luettavan paketin aikaiseksi. Kirjan kirjoittaminen vaatii enemmän itsenäistä perehtymistä ja arviointikykyä. Se kasvattaa.

Lukijaa kirjat eivät kehitä välttämättä niin hyvin. Voisin verrata kirjaa luennoijaan ja lukijaa kuuntelijoihin. Vähän sama tilanne, tosin kirjan lukeminen on tod. näk. vähän aktiivisempaa. Riippuu taas tapauksesta, sillä joku oppii ehkä luennoilta paljonkin kuuntelemalla.

Mutta mikä on kirjan tai foorumin tavoite? Kirjat yleensä jakavat tietoa ja elämyksiä. Foorumeilla karkeasti ottaen "nahistaan" ja pelataan erilaisia sos leikkejä. Miksi foorumi ei voisi olla myös vakavamielisemmässä käytössä? Näkeehän sitäkin kyllä ja tietty keveys ei ole siltä pois.

Kuitenkaan foorumeita ei arvosteta oppimiskeskuksina niin paljoa kuin kirjoja ja kirjastoja. Miksi? Jyräävätkö kirjat edelleen historiallisista syistä?

Joku voi osata eritellä paremmin foorumeiden ja kirjojen asemaa, vahvuuksia ja heikkouksia. Tällaisen ketjun halusin perustaa, koska en ole vielä törmännyt tähän aiheeseen. Itselläni on jonkin vuoden verran kokemusta tavallisena foorumin jäsenenä, että pikkufoorumien perustajana. Ja lukenut olen tietty erilaista kirjallisuutta.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Kommentit (12)

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Ilmeisesti olisi aihetta kustantaa ja julkaista kirja, johon olisi yksiin kansiin koottu mielenkiinoisimmat ja parhaimmat foorumikeskustelut. Luettavaa mökille ilman sähköä.

Tosin mökin ullakon Hymyille, Alibeille ja Jerry Cottoneille voi löytyä yhä muutakin kuin sytykekäyttöä; pahoin pelkään, ettei foorumikirjasta kovin paksua eeposta kehkeydy. Suomi24 loistaisi poissaolollaan. "Tieteestäkin" mukaan kelputettaisiin vain Simonaho ja muuan .

Gravity sucks.

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Kummasti olet viemässä foorumeita takaisin kirjamaailmaan.
Vähän sama kuin jos teatteriesitys laitettaisiin kirjaksi.
Tai jokin käytännön harjoitus.

Aika hassu veto

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

No, jos sen ajattelisi tekevän toisin päin, eli julkaisisi kirjan keskustelufoorumilla, niin ei sitä ainakaan kävelisi pitkin Eiraa uuden kämpän avaimet taskussa

Gravity sucks.

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Mutta se, että foorumia kirjoitettaisiin. Kuvasi erkoisesti sitä, miten vertailua voidaan tehdä. Nopea reaktio toki de Selbyltä, mutta varmasti autenttinen.

Jep. Ei keskustelufoorumeilla elä. (Ainakaan toistaiseksi)

Siinäkö syys, miksi kirjoja täytyy painaa, vaikka foorumi oppimisympäristönä olisi aivan toista luokkaa tehokkuudessa?

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Foorumeilla on kirjoihin nähden kaksi pahaa heikkoutta. Foorumeilta oppii tehokkaasti tietoa, joka on äärimmäisen pirstaloitunutta. Toinen ongelma, eli joidenkin kirjoittajien valheellinen asiantuntijuus, on osittainen seuraus ensimmäisestä. Perustietojen ollessa puuttellisia paskanpuhujia on vaikeampi tunnistaa.

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Ehkä ajattelisin pikemminkin niin, että foorumeilta puuttuu auktoriteetti tahi puheenjohtaja elikäns mentori, joka pitäisi keskustelun sisällön otsikon mukaisessa ruodussa. Moderointihan on foorumeilla yleensä käytännössä sitä, että "kirjoita vaan ohi aiheen, kunhan et riko lakia tai asetuksia".

Eli vaikka vuorovaikutus olisikin tehokas lisä oppimiseen - ja foorumi ainakin jossain ihannetapauksessa voisi tämän piirteen toteuttaa, niin jotenkin tosimaailmassa pitäisi varmistaa nimenomaan se "oppiminen" ja estää "poisoppiminen".

Viisaus kun ei välttämättä kiteydy timanttiseen loistoonsa, jos keskustelua käydään vain tyhmien kesken. Mukaan tarvitaan viisastakin osallistujaa ja sitä, joka välillä voi kertoa mikä on totuus - tai edes aihe.

Julkaistavassa paperisessa kirjassa on perinteisesti olemassa myös se kustantaja - koska kirjan julkaisu ja levitys on kustannus ihan sanansa alkuperäisessä merkityksessä, eikä köyhällä kirjailijalla ole siihen yksin varaa. No, kustantaja ottaa taloudellisen riskin, ja suojatakseen sijoituksensa tuoton, hän varmaankin varmistaa, että fiktio kiinnostaa ja että faktat pitävät paikkansa. Muussa tapauksessa sijoitus muuttu tappioksi, kun kirja-arvostelut julkaistaan ja haastemiehet pimputtelevat ovikelloa.

Tässä mielessä kaupallisuus tietyllä tapaa voi varmistaa kirjallisen sisällön laadun. No ei tätä yleistää voi, mutta jotain sen suuntaista momenttia rahalla kuitenkin myös on, vaikkei "toisin-ajattelija-kirjailija" sitä välttämättä heti myöntäisikään.

Mutta noin muuten kyllä olen täysillä ajatuksessasi mukana. Mahdollisuus aitoon, uutta tietoa tavoittelevaan tai oppimista tukevaan keskustelufoorumiin olisi todella jotain hienoa.

Toisaalta onhan niitäkin saitteja on, jotka yrittävät pitää kirjoittelijat ruodussa: teksti julkaistaan vasta kun moderointi on sisällön hyväksynyt. Ajatus hyvä, mutta toteutus huono, kun viestit julkaistaan kolmen tunnin päästä interaktiivisuuden hävitessä kuin pieru sieraimeen

Gravity sucks.

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521
linkki
Foorumeilla on kirjoihin nähden kaksi pahaa heikkoutta. Foorumeilta oppii tehokkaasti tietoa, joka on äärimmäisen pirstaloitunutta.No jälkikäteen läpikäytynä ne ketjut eivät ole aina niin luettavia kuin kirjat. Toisaalta foorumilla nimenomaan osallistutaan eli keskustellaan.

Foorumin rakenne voi olla hyvä. Tarvitaan esim hyvin ikiketjuvalintoja. Näin siis perinteisen aluejaon lisäksi. Ketjut voivat olla ihan kompakteja paketteja jos ihmiset eivät roiski tavaroitaan sinne tänne. On kokemusta hyvästäkin järjestyksestä. Se tukee myös osallistumista kirjoittamisen, että lukemisen osalta.

linkki
Toinen ongelma, eli joidenkin kirjoittajien valheellinen asiantuntijuus, on osittainen seuraus ensimmäisestä. Perustietojen ollessa puuttellisia paskanpuhujia on vaikeampi tunnistaa.Mutta tässähän kasvaa "kriittisyyden silmä". Tietoa on osattava arvioida. Ei vain paha.

Toisaalta paskanjauhajan voi yrittää argumentoida oikealle paikalleen. Ei sekään onnistu ihan itsestään. Käytännön elämässä kun joudut suoriutumaan myös vastaavista tehtävistä.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Vastaan de Selbyn edelliseen.

Foorumien moderaatio ei tosiaan vastaa puheenjohtajuutta. Asiat eivät pysy niin helposti ruodussa. Tavoitteena voisikin olla keskustelukulttuurin parannus foorumeita ajatellen. Nyt on totuttu olemaan vähän "pellossa". Etenkin isoilla foorumeilla tämä on enemmän arkipäivää. Pienellä foorumilla asiat pysyvät paremmin järjestyksessä jos siihen kiinnitetään huomiota. Ennakkosensuurista ei ole mitään lisättävää de Selbyn ajatuksiin!

Viisaus ei kiteydy tyhmien kanssa. Se on totta. Tarvitaan myös kunnon kirittäjiä. Silti niistä tyhmistä voi ottaa kyllä erilaisen hyödyn irti jos haluaa asian sanoa vähän negatiiviseen sävyyn. Jos nimittäin osaat toimia niin, että keskustelu etenee kohti parempaa tasoa, niin se on kyllä merkki siitä, että kansa sivistyy samalla. Jos nyt tavoitteesi on tuo. Mutta oleppas haastavine aiheinesi tyhmien kanssa ja yritä saada heidät ymmärtämään! Opit kyllä yhtä ja toista ihmisestä ja ihmisistä ja myös itse aiheesta. (Osaatko selittää suhteellisuusteoriaa isoäidillesi?)

Kyllä ne hyvät kirjoittajat erottuvat joukosta. Ennenpitkää huonot eivät edes roiku kintereilläsi, mikäli et heitä erityisesti roikota. Taito se on sekin, että osaa pitää välimatkaa "turhalaisiin". Tuo termi vain tasoeron takia. Jokainenhan on oikeutettu saamaan myös omantasoista keskustelua. Siis se sinua tyhmempikin. Erilaisuus on ihan avartavaa ja myös jonkinlaiset tasoerot.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Asia, johon itsekin jatkuvasti syyllistyn on sellainen jouten kirjoittelu ellei jopa suoranainen lepertely. Joskus on faktaa, mutta ei muista mistä se on takkiin tarttunut ja joskus on ihan vaan omia mielipiteitä. Näitä kun sitten pyörittelee teksteissään, niin erottelepa siinä jyvät akanoista!

Tilanne varmaankin korjautuisi, jos ei kerralla niin asteittan, parempaan suuntaan, jos kirjoittajat - itseni mukaanlukien - laittaisivat faktoihin hieman tunnollisemmin lähdettä sekä linkkiä ja omiin ajatuksiin selkeämmin IMHOa.

Vaikka lähdehän se Iltiskin on...

Toisaalta: nämähän lopulta ovat niitä samaisia "forum romanumeja" , joilla jokainen (ellei orja ollut) sai asiansa ääneen ilmaista. Buuatakin sai. Ja saa.

Gravity sucks.

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Ehkä taas de Selby "syyllistyt" vertaamaan foorumin tuotoksia siloteltuun kirjamaailmaan? Kaikki on niin fiksusti ilmaistu, että mikään roso ei jätä koukkua, joka ripustaisi sisällön korvien väliin. Kirja on ikäänkuin liian valmis? Sitten pitää erikseen käydä jotain harkkoja. Vähintään. Toki osallistuva lukeminen on ihan jees jos vain sen taidon taitaa.

Foorumeilla osallistutaan, vaikka siinä sivussa kirjoitetaan kunkin älykkyyden ja viisauden rajoille meneviä juttuja. Osallistuminen jättää aina jälkensä. Kuitenkin asioissa etenemään tarkoitetuissa ketjuissa nämä jäljet eivät ole haitaksi vaan ehkä päinvastoin.

Kirjoittajan itsensäkin on myös mukava väliin relata ja kiristää pipoa. Ei se ole vaikuttamatta lukijoihin tai paremmin sanottuna muihin osallistujiin.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Kaiketi kirjoittaa voi useallakin eri tyylillä, julkaisuformaatista riippumatta. Joskus on ihan nautittavaa sekin, kun tyyliä vaihdellaan - vaikka sitten keskusteluketjussa tai vaikka vain yksien kansien välissä.

Nuo jäljet, mitkä eskimo mainitsit, ovat tietysti mielenkiintoinen asia. Se pakottaa ainakin jälkikäteen joskus - ja joskus useinkin - siihen, että on myönnettävä olleensa aiemmassa vaiheessa väärässä.

Ne hetket ovat niitä hedelmällisimpiä. Silloin on oppinut jotain.

Gravity sucks.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat