Seuraa 
Viestejä45973

Lainaa.
Tieteen Kuvalehti 13/2010 sivu 51
Jääkaudet eivät ole yhtenäisiä ajanjaksoja, vaan lämpötila vaihtelee niiden aikana suuresti. Edellisen jääkauden aikana jäätiköt olivat laajimmillaan noin 25.000 vuotta sitten. Myös jääkausien välillä ilmastossa saattaa olla selvää vaihtelua. 1980-luvulla otettujen jäänäytteiden mukaan maapallon ilmasto on vaihdellut osapuilleen 1.500 vuoden jaksoina, Havainnolle on nyt saatu vahvistusta tutkittaessa koralliriuttoja ja merenphjan planktonkerrostumia. Edellinen viileä kausi päättyi noin 300 vuotta sitten. Jos vanhaa kaava pitää yhä paikkansa, ilmasto lämpenee nyt parin sadan vuoden ajan. Sen jälkeen keskilämpötila alkaa taas laskea ja edessä on uusi jääkausi.

Edellä olevan artikkelin pohjana täytyy olla joku julkaistu tutkimus. Löytäisköhän joku sen.

Tällä palstalla olen usein vedonnut noin tuhannen vuoden jaksollisuuteen lämpimillä kausilla.
Mineon kausi 3000 vuotta sitten, Roman Warm Period ajanlaskun alun molemmin puolin ja 1000 vuotta sitten, kun Viikingit asuttivat Grönlatia.
Samaan sarjaan saattaa lukeutua myös Egyptin Vanhan vallan kauden loppuminen Faarao Pepi II:n jälkeen. Tällöin ankara kuivuus Etopiassa ja Somaliassa vähensi Niilin virtausta niin, että tulvat jäivät tulematta. Suuri osa kansaa kuoli nälkään ja yhteiskuntarakenteet murtuivat pitkäksi aikaa. Tämä tapahtui noin 4000 vuotta sitten.

Lämpimien ja kylmien kausien vuorottelun jakso on nyt ilmeisesti löytymässä ja niinpä nykyinen lämpeneminen ei suinkaan johdu hiilidoksidista.

Tuon artikkelin lopussa olevan kohdan , ”edessä on uusi jääkausi”, ennustus kuuluu nykyisin harrastettuun yliampuvien ennusteiden sarjaan. Kukaan ei voi ennustaa uuden jääkauden alkua vielä nykyisin.

Kommentit (5)

Olakko vai ei
Seuraa 
Viestejä404

Bond event.

The theory of 1,500-year climate cycles in the Holocene was postulated by Gerard C. Bond of the Lamont-Doherty Earth Observatory at Columbia University

http://en.wikipedia.org/wiki/Bond_event

Bond G.1997 "A Pervasive Millennial-Scale Cycle

Science 14 November 1997:
Vol. 278. no. 5341, pp. 1257 - 1266
DOI: 10.1126/science.278.5341.1257

Research Articles
A Pervasive Millennial-Scale Cycle in North Atlantic Holocene and Glacial Climates

Asia ei saata olla noin yksinkertainen. Syklejä voi olla monenlaisia ja ne voivat muuttua ajan kuluessa meille vielä tuntemattomista syistä (esim. merivirrat?)

Helama et.al. 2010

"DISCUSSION AND IMPLICATIONS

Using the tree-ring data set from high-latitude
subarctic Europe, we reconstructed the temperature
variations of summer climate for a large part
of the present interglacial, from 5500 BCE to
present. In doing so, we identified periodic and
quasiperiodic variations on different timescales .

Statistically significant spectral peaks, suggesting
solar forcing, were detected on multidecadal
and multicentennial scales. Regarding the millennial
scales, no variations with a strictly periodic
character were discovered. This finding
points to a conclusion that quasiperiodic variability
rather than spectral peaks of statistical
significance may actually be typical for such
variations, as depicted in paleoclimatic records
(Wunsch, 2000). Alternative to the potentially
oversimplified view (Bond et al., 1997, 2001) of
the Holocene climate as punctuated by a rough
1500 yr cyclicity, we are here reinterpreting the
Sun-climate relationships as involving several
timescale-dependent modes of their own genesis,
as suggested elsewhere (Nederbragt and
Thurow, 2005; Debret et al., 2007)...."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
eso
Edellinen viileä kausi päättyi noin 300 vuotta sitten. Jos vanhaa kaava pitää yhä paikkansa, ilmasto lämpenee nyt parin sadan vuoden ajan. Sen jälkeen keskilämpötila alkaa taas laskea ja edessä on uusi jääkausi.

Lämpimien ja kylmien kausien vuorottelun jakso on nyt ilmeisesti löytymässä ja niinpä nykyinen lämpeneminen ei suinkaan johdu hiilidoksidista.


Edellinen viileä kausi loppui vasta 100 vuotta sitten tai tuolloin ainakin heinäkuut alkoivat lämpenemään kainuulaisen järven alueelta otetuista näytteistä tehdyn rekonstruktion mukaan. http://c3headlines.typepad.com/.a/6a010 ... e0c970b-pi

Kuvan mukaan on mahdollista, että seuraava lämpöhuippu saavutetaan 1500 kuluttua edellisestä, joka kainuun kesien mukaan olisi ollut 600-luvulla. Tutkimus on mielestäni myös hyvin sopusoinnussa Mann et al. 1999 kanssa, joten siinäkin mielessä on mahdollista, että on löytymässä ainakin yksi 1500 vuoden jakso.

Lämpimien ja kylmien kausien vuorottelun jakso on nyt ilmeisesti löytymässä ja niinpä nykyinen lämpeneminen ei suinkaan johdu hiilidoksidista.Itse osuin koulutukseni osalta siihen saumaan -80 luvun alkuun että näitä vaihteluilmiöitä alettiin yhä laajemmin ymmärtää tutkimuksen myötä ja ymmärrettiin myös että nykyinen sukupolvi on ilmaston kannalta onnekas, oli myös juuri todistettu sekin jääkausialaarmi vääräksi että golf virta olisi ilmaston jäähtymisen takia pysähtymässä, pikemminkin ohjaa pohjoisimman alueen lämpötilaa, ilmaston lämpeämisen voimistaessa golf-virtaa ja näin aiheuttaen ilmaston viilenemistä, termostaatista puhuttiin,
todettiin siis että se vaihtelee luonnostaan, samalla pohjoisen jäätikötkin vaihtelevat, Etiopian kuivuuskin oli tuolloin hellittämässä, mutta apua tarvittiin yhä runsaasti.

Samoihin aikoihin alkoi kuitenkin kuulua myös agw:n ensikaikuja, jolle ei löytynyt termodynamiikasta tukea ja sille vähän naureskeltiin, että jääkausialarmismista ei kaikki oppineet,
sille oli nimikin, Hansen.
Yleisesti oltiin myös sitä mieltä että tämä hypoteettinen lämpeäminen olisi pikemminkin eduksi.

Näistä asioista tuli keskusteltua aika paljonkin, peruskoulun maikka oli luonnontieteiden tohtori, kutsumus sen oli ajanut myöhemmällä urallaan tenavia koulimaan, Naturenkin jokainen numero käsiteltiin opiskelun yhteydessä.

Sitten koulut loppui ja asia meikäläisen mielessä hautautui yli kymmeneksi vuodeksi, jona aikana enviromentaalit yleisen hälinän taustalla pääsivät tekemään myyräntyötään ja pääsi muodostumaan tämä surullisenkuuluisa "konsensus".

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat