Seuraa 
Viestejä391

Tässä taas silmälaseja hankkiessani kiinnitin huomiota optikkoliikkeiden markkinointiin, joka ei ole ihan kaikilta osin tieteelliset kriteerit täyttävää.

Otetaanpa esimerkiksi linssien ohuus, joka on houkutteleva ominaisuus. Optikot myyvät kertaalleen, kahdesti tai jopa kolmeen kertaan ohennettuja linssejä hinnan noustessa ohennuskertojen myötä.

Bullshit! On vain erilaisia linssimateriaaleja, joilla on erilainen taitekerroin. Ei niitä linssejä mitenkään ohenneta enää sen jälkeen, kun ne on tehtaalta lähteneet. Eikä se korkeampitaitekertoiminen muovi ole niin paljon kalliimpaa raaka-aineensa tai valmistuskustannustensa puolesta kuin mitä on hintaero optikkoliikkeessä.

Entäs sitten nämä erilaiset pinnoitteet? On heijastuksenestoa, on kovapinnoitetta ja puhdistamista helpottavaa Easycare -pinnoitetta. Loogisesti ajateltuna näiden kaikkien ominaisuuksiin täytyy olla yksi ainoa pinnoitemateriaali, sillä jos pinnoitteen päälle laittaa toisen pinnoitteen, se edellinen ei enää ole pinnassa. Bullshit haisee tässäkin.

Sitten on moniteholinssien erilevyiset lukualueet. Mitä leveämpi, sen parempi ja kalliimpi ja sitä vähemmän jää sumeampaa hukkapintaa linssin alareunoihin. Herääkin kysymys, miksi kannattaa ylipäätään enää tehdä niitä kapeamman lukualueen linssejä? No, vastaus on tietysti siksi, että saadaan vertailupohjaa paremmille linsseille, jotta niistä taas saadaan nyhdettyä kovempi hinta. Hinnoillahan ei ole mitään tekemistä valmistuskustannusten kanssa.

Onhan kalliimpi autokin parempi kuin halpa, mutta se kalliimpi auto on myös kalliimpi valmistaa. Halvemmassa autossa on vähemmän ja halvempia osia, jotka on valittu juuri siksi, että hinta saataisiin pysymään kurissa. Optikkabisneksessä tehdään samoilla valmistuskustannuksilla tahallaan huonompaa laatua, vaikka samalla vaivalla voisi tehdä priimatavaraakin.

Jupiter Pluvius ante-diluvius
higgledy-piggledy rainmaking chap
Poured all his masculine potentialities
all over Danaë's succulent lap

Sivut

Kommentit (30)

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Laseja kannattaa käydä ostamassa vaikka Venäjällä. Isommankin erän voi ostaa kerralla, sillä hintaluokka tunnetusti on aivan eri kuin täällä. Jos ei ehdi Venäjän reissulle, on tyydyttävä paikallisiin hintoihin.

Google löytää myös silmälasien verkkokauppoja. Minkähän tason tavaraa niistä saa?

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rummukka
Seuraa 
Viestejä104

En tee työtä optiikan parissa, mutta muoveihin on tullut tutustuttua. Materiaalikustannus tuskin selittää ohuemman linssin hintaa, vaikka taitekertoimeen vaikuttavat komponentit voivat olla tosi kalliita, mutta ohut linssi on varmasti vaikeampi hioa. Paksun linssin saa tukevammin kiinni ja hionnassa voidaan käyttää suurempia voimia ja nopeuksia. Eli kallista tarkkuushiontakoneen aikaa kuluu ohuella enemmän. Itse totesin, että tunnetun halpaketjun linssit ovat paljon paksumpia kuin toisaalta hankitut hieman kalliimmat linssit.
Sama koskenee myös niitä moniteholinssien laajempia alueita, niiden toiminta varmasti edellyttää tarkempaa hiontaa (enemmän aikaa tai kalliimman koneen).
Likaantumisenestokerroksen täytyy varmasti olla uloinpana, muuten se ei toimi. Mutta vaikka moinen pinnoite olisi kuinka kova tahansa, niin se ei välttämättä toimi suojana naarmuuntumista vastaan, jos se on kovin hauras tahi ohut. Pistekuormituksessa alla oleva muovi joustaa ja pinnoite irtoaa. En tiedä onko asia niin, mutta olettaisin moisen kerroksen olevan melko ohut.
Mutta tuskin niistä kuluja kertyy niin paljoa kuin optikko niistä veloittaa. Ja ihan niin kuin monessa muussakin bisneksessä, asiakasta viilataan linssiin hienoilla termeillä ja "enempi on parempi" tyyppisellä jargonilla.

Muuten pinnoitteita voi olla vaikka kuinka monta kerrosta, maalejakin laitetaan usein useampi kerros päällekkäin. Jos autosi maalipinnassa on vahan ja pellin välillä kerros sinkkiä, pohjamaali, värillinen metallimaali ja kirkas lakka, niin eivätkö ne ole pinnoitteita?
Autoissa vastaavasti isoissa autoissa on yleensä parempi kate. Lisäksi malliston ominaisuudet on suunniteltu niin, että halutessaan hieman hiljaisemman auton, pitää ostaa pykälää isompi malli. Siihen halvempaa ei voi tilata satasen edestä ääneneristeitä, jotka olisi tehtaalla ollut helppo laittaa.

Tietämättömyyden syvällä rintaäänellä ...

Hagbard
Entäs sitten nämä erilaiset pinnoitteet? On heijastuksenestoa, on kovapinnoitetta ja puhdistamista helpottavaa Easycare -pinnoitetta. Loogisesti ajateltuna näiden kaikkien ominaisuuksiin täytyy olla yksi ainoa pinnoitemateriaali, sillä jos pinnoitteen päälle laittaa toisen pinnoitteen, se edellinen ei enää ole pinnassa. Bullshit haisee tässäkin.

Mitä saisi olla?

Kerroshampurilainen, kaikilla mausteilla.

Se olis viisi euroa.

Hetkinen! Tässähän on pihvit ja sämpylät kerroksittain. Ei tää voi maksaa näin paljon.

Anteeksi kuinka?

Tässä kusetetaan asiakasta. Päällimmäisenä on sämpylä, joten ei minun tarvitse maksaa näistä väliin tungetuista pihveistä.

Ja sitten hieman vakavampaa tekstiä. Raakalinssi käy läpi eri työvaiheita, kun se pinnotetaan. Kova pinta luodaan omalla laitteella. Heijastuksenestopinta tehdään eri laitteella. Lopulta linssin pinnassa on päällekkäin eri kerroksia, joilla on eri ominaisuudet. Alimpana se kova pinta, jonka päälle laitetaan heijastuksenesto, jonka päälle laitetaan se likaa hylkivä pinta.


Hinnoillahan ei ole mitään tekemistä valmistuskustannusten kanssa.

Mistä olet päässyt lukemaan linssivalmistajien kustannustietoja? Minuakin kiinnostaa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31288

Eikö nuo muovilinssit tule suoraan valumuotista? Siihen vain pinta päälle, jos asiakas haluaa hifiä, ja myyntiin.

Ei tarkkuusvalu ja optinen pinnoittaminen ole ihan ilmaista huvia, mutta kyllä esimerkiksi samanlaisten silmälasien suuret hintaerot eri maissa kertovat jotain alan röyhkeästä hinnoittelusta Suomessa. Nykyään kyllä ulkomaiset halpisketjut taitavat pakottaa muutkin alentamaan hintojaan vähän, joskin usein se tehdään pakkomyymällä kahdet lasit "yhden hinnalla". Ja ulkomaalaisetkin tajuavat tyytyä pieneen markkinaosuuteen kunnon katteilla ennemmin kuin alkaa tosissaan kilpailla.

Itse hommasin lasin SpecSaversilta. Peruskama on edullista, mutta heijastuksenestopinta maksaa jo satasen (oli siinä jotain turhuuksiakin, mutta heijastuksenesto on se tarkkuutta vaativa juttu, joka maksaa).

Silmäleikkaus kirpaisee kerran lompakossa, ja sen jälkeen voi unohtaa vuosittaisen vittuuntumisen lasienhankinnassa. Todennäköisesti joskus joutuu hommaamaan lukulasit mutta niitä saa vaikka Teboililta 5 €:lla.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31288
Armitage
Silmäleikkaus kirpaisee kerran lompakossa, ja sen jälkeen voi unohtaa vuosittaisen vittuuntumisen lasienhankinnassa. Todennäköisesti joskus joutuu hommaamaan lukulasit mutta niitä saa vaikka Teboililta 5 €:lla.Jos silmät muuttuvat niin, että joutuu hankimaan lasit joka vuosi, leikkaus auttaa vain vuodeksi tai pariksi. Ei se kuitenkaan pysäytä sitä muutosprosessia, joka muuttaa taittovoimakkuutta.

Hagbard
Seuraa 
Viestejä391
Rummukka
... mutta ohut linssi on varmasti vaikeampi hioa. Paksun linssin saa tukevammin kiinni ja hionnassa voidaan käyttää suurempia voimia ja nopeuksia. Eli kallista tarkkuushiontakoneen aikaa kuluu ohuella enemmän.Et kai kuvittele, että niitä linssejä mitenkään hiotaan jollain tarkkuuskoneella? Kyllä ne valumuotit on aikanaan hiottu tarkkuskoneilla, mutta niiden nopeuteen ei linssin ohuudella ole merkitystä.

Reunojen jyrsintä kehyksiin sopivaksi on kyllä ihan käsityötä ja ohuemmilla linsseillä se on vain helpompaa.

Sama koskenee myös niitä moniteholinssien laajempia alueita, niiden toiminta varmasti edellyttää tarkempaa hiontaa (enemmän aikaa tai kalliimman koneen).Parempien moniteholinssien geometrian suunnitteluun on ehkä käytetty aikaa ja asiantuntemusta, jonka kustannukset täytyy saada katettua, mutta ei niiden valmistaminen ole sen kalliimpaa kuin kapeamman näkökentän linssienkään.

Jupiter Pluvius ante-diluvius
higgledy-piggledy rainmaking chap
Poured all his masculine potentialities
all over Danaë's succulent lap

Silmälaseissa on se ongelma, että niitä ei voida massatuottaa, koska about jokainen silmä vaatii omanlaisensa tehoiset linssit. Linssit myös asennetaan erilaisiin kehyksiin, ja jos tehoeroja X taite-eroja X kehyksiä X moniteholinssejä X hiomispaksuutta on esim 100X100X1000X3X4 niin meillä on 120 miljoonaa erilaista linssivaihtoehtoa. Jokainen linssi on siis koneistettava erikseen. Ottaen huomioon tämän silmälasit ovat monesti jopa halpoja. Alkutuotannossa linssit ovat toki pyöreitä lituskoja, jotka koneistetaan ja leikataan lopulliseen muotoonsa siitä sitten.

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704

Eikös ohennetut linssit usein tarkoita sitä, että linssin geometria on tavallisesta linssistä poikkeava? Jos linssin muoto on näön tarkkuuden kannalta ihanteellinen miinuslaseissa, niin reunat ovat helposti paksut. Voidaan tehdä sellaisia ohuita linssejä, että reunat ohennetaan, mutta tarkan näön alue jää linssien keskialueelle. Ratkaisu ei ole näöntarkkuuden kannalta optimi ratkaisu, mutta kaikki eivät pidä pullonpohjista. Tuollaisia laseja oli ainakin joskus 90-luvulla.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Viinankylväjä
Seuraa 
Viestejä476

Itse kävin viikolla laseja kattelee Tampereelta, hintaerot olivat valtavia. 170 € kehykset tulivat maksamaan Silmäasemalla 450 €, Nissenillä 300 €, Specsaversilla 270 € ja Katse hinnoissa tarjosi 180 euroon(mistä ostinkin, myyjäkin osasi tarjota minulle sopivat lasit, toisin kuin muualla). Kahdet lasit yhden hinnalla on vähän kusetusta, kun aika moni joutuu ne kuitenkin ohentamaan, mikä maksaa noin satasen per lasit. Silmäasemalla -4 ohennus maksoi 140 € per linssi.

Rummukka
Seuraa 
Viestejä104
Hagbard
Rummukka
... mutta ohut linssi on varmasti vaikeampi hioa. Paksun linssin saa tukevammin kiinni ja hionnassa voidaan käyttää suurempia voimia ja nopeuksia. Eli kallista tarkkuushiontakoneen aikaa kuluu ohuella enemmän.Et kai kuvittele, että niitä linssejä mitenkään hiotaan jollain tarkkuuskoneella? Kyllä ne valumuotit on aikanaan hiottu tarkkuskoneilla, mutta niiden nopeuteen ei linssin ohuudella ole merkitystä.

Ei tarvitse kuvitella, tieto riittää. Ne "Vakio yksiteholinssit", joita jotkut kaupittelevat eurolla ovat valettuja. Mutta ainakin minun linssini ovat hiottuja valetuista aihioista. Aika kalliiksi tulisi tehdä kaikille vaihtoehdoille oma muottinsa (eri hajataitteisuus- ja prismakorjaukset kerrottuna eri taittokorjauksilla ja lukualueen voimakkuuksilla).

Tietämättömyyden syvällä rintaäänellä ...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31288
bosoni
Eikös ohennetut linssit usein tarkoita sitä, että linssin geometria on tavallisesta linssistä poikkeava?Ohennetut linssit tehdään materiaalista, jonka taitekerroin on korkeampi kuin "tavallisen". Silloin tietyn taittovoimakkuuden tuottamiseen riittää pienempi pintakaarevuus ja linssi voidaan tehdä ohuemmaksi. Ei niitä mitenkään ohenneta paksusta linssistä, rahvaalle on vain myyvempää kutsua niitä ohennetuiksi kuin korkean taitekertoimen materiaalista tehdyiksi.

Tuollaisesta, että tehtäisiin reunoilta epäoptimaalisia linssejä, en ole kuullut, mutta voi olla, että 90-luvulla ei ollut ainakaan nykyisiä korkean taitekertoimen muoveja. Kyllä minulla oli silloin kunnon pullonpohjat, kun vielä sai 70-luvun insinöörilaseja, jotka peittivät puoli naamaa. Ja kaamea kromaattinen aberraatio, joskin niin on vieläkin. Paljonkohan apokromaattisilmälasit maksaisivat.

Mitä korkeampi taitekerroin materiaalilla on, sitä enemmän se heijastaa valoa. Siksi niistä materiaaleista tehtyihin linsseihin saa usein vakiona heijastuksenestopinnan, joka lienee kalliimpi tehdä kuin itse linssi, ja siksi linssin hinta on posketon. Mutta jos vahvuutta alkaa olla 5 tai enemmän, kannattaa kyllä ottaa ohuet linssit heijastuksenestolla, ainakin ellei se johda lasten ruuasta tinkimiseen.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31288
Rummukka
Ei tarvitse kuvitella, tieto riittää. Ne "Vakio yksiteholinssit", joita jotkut kaupittelevat eurolla ovat valettuja. Mutta ainakin minun linssini ovat hiottuja valetuista aihioista. Aika kalliiksi tulisi tehdä kaikille vaihtoehdoille oma muottinsa (eri hajataitteisuus- ja prismakorjaukset kerrottuna eri taittokorjauksilla ja lukualueen voimakkuuksilla).Erikoisemmat voidaan hioa, mutta kyllä kaikki yksitehot tehdään valamalla, varmaan yleisimmät monitehotkin. Linssivalumuoteilla sarjat jäävät varsin kohtuullisiksi, koska jo muutaman sadan nanometrin kulumat tekevät muotista kelvottoman, eikä linssinvalmistajia taida olla kovin montaa.

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
Neutroni
bosoni
Eikös ohennetut linssit usein tarkoita sitä, että linssin geometria on tavallisesta linssistä poikkeava?Tuollaisesta, että tehtäisiin reunoilta epäoptimaalisia linssejä, en ole kuullut, mutta voi olla, että 90-luvulla ei ollut ainakaan nykyisiä korkean taitekertoimen muoveja. Kyllä minulla oli silloin kunnon pullonpohjat, kun vielä sai 70-luvun insinöörilaseja, jotka peittivät puoli naamaa. Ja kaamea kromaattinen aberraatio, joskin niin on vieläkin. Paljonkohan apokromaattisilmälasit maksaisivat.En ole seuraillut millaisia nykyiset lasit ovat. Turhauduin laseihin perusteellisesti intissä ja leikkautin sen jälkeen sellaiseen kuntoon, että harvemmin laseja on kaipaillut. Ihan täydellinen näkö ei nyt ole, mutta arkielämässä olen tullut toimeen niin hyvin, että en ole laseja jaksanut laseja hankkia.

Itselläni oli silloin joskus sellaiset lasit, joissa tarkan näön alue oli linssien keskellä ja linssien reuna-alueet sumeita. Kieltämättä vaati totuttelua, että lasit piti kääntää aina kohti sitä aluetta joka on tarkoitus nähdä tarkasti. Ei niitä päässyt kokeilemaan ennen ostamista, mutta optikko kyllä kuvaili haitat ennen ostopäätöstä. Reunat oli kyllä ohuet verrattuna edellisiin. Mutta hyvä jos tuollaisista enää ei tarvitse kärsiä pullonpohjien vaihtoehtona. Saattaa olla että tuollaiset lasit jäivät hetken villitykseksi. Melkein tässä alkaa jo epäilemään itseään.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat