Ongelmalapset ja -nuoret
Ongelmalapset ja -nuoret
Verkkohesari uutisoi tänään lauantaina, miten Suomeen kaavaillaan uutta viranomaisjärjestelmää, joka uutisen mukaan "auttaisi ongelmalasten ja -nuorten tunnistamisessa."
Järjestelmä toimisi siten, että viranomainen kirjaisi merkinnän lapsesta tai nuoresta esimerkiksi toistuvan häiriökäyttäytymisen tai pinnaamisen johdosta; vähintään kahden viranomaisen merkinnästä järjestelmässä, ryhdyttäisiin jatkotoimiin, jolloin tieto saatettaisiin kummallekin viranomaiselle sekä nuorelle ja tämän vanhemmille, minkä jälkeen kaikkien osapuolien välillä käytäisiin keskustelu.
Järjestelmään kirjattaisiin vain lapsen tai nuoren nimi ja sosiaaliturvatunnus. Uutisesta kuitenkin jää epäselväksi, jääkö lapsen tai nuoren nimi pysyvästi järjestelmään? Jos nimi ja tunnus jää muistiin, olisiko esimerkiksi työnantajilla oikeus tarkastuttaa hakijoidensa henkilötausta kyseisestä järjestelmästä?
Linkki uutiseen: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Nuor ... 5260065355
On hienoa, että yhteiskunta etsii keinoja selättää nuorten ja lasten mielenterveysongelmia. Pohdin, onko tehtävä nykyisessä asenneilmastossa kuitenkin mahdoton: Jo uutisessa käytetty sana ongelmalapsi ja -nuori kuulostaa korvaan kovin negatiiviselta ja byrokraattiselta.
Toivon tähän ketjuun keskustelua itse uutisesta, kehitteillä olevasta järjestelmästä, suomalaisesta asenneilmastosta mielenterveysongelmaisia kohtaan ja nykynuorten mielenterveysongelmista yleisesti sekä siitä, miten näitä ongelmia voisi ratkaista. Aika laveasti saa siis kirjoittaa.
Avasin tämän ketjun Historia, kulttuurit ja yhteiskunta-osion alle, koska avaukseni koski kehitteillä olevaa viranomaisjärjestelmää sekä siitä uutisointia. Koska aihe on lähellä mielenterveyttä, olisi se sopinut myös psykologia- tai lääketiede ja terveys-osioden alle. Ehkä näin on kuitenkin parempi.
Kuten on sanottu, "suurin oikeus mitä valtiovalta voi kansalaiselle antaa, on olla rauhassa valtiovallalta".
- Ubi bene, ibi patria -
Eihän tässä pyritty puuttumaan pelkästään mielenterveysongelmista kärsiviin nuoriin, heitä kai voitaisiin voitaisiin kutsua juuri siksi mitä ovat tässä yhteydessä. Ongelmanuori-käsitteen alle on niputettu kaikki syrjäytymisuhassa olevat nuoret. Jutussa mainittiin mm. kotiväkivalta ja koulusta poissaolot. Systeemissä kai haetaan keinoja tunnistaa ne nuoret, joilla ei ole saatavana riittävää, normaalia tukea kotona ja antaa heille se tarpeellinen puuttuva tuki yhteiskunnan kautta ja avulla.
"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"
Mistä olet lainannut tekstin?
Huhhuh. Here we come dystopia!
[size=150:16owizad]Alle 30-vuotiaiden itsemurhat[/size:16owizad]
Alle 30-vuotiaiden itsemurhat on saatava vähenemään Suomessa.
Tähän olisi panostettava enemmän kuin mihinkään muuhun asiaan tässä maassa.
Tämä asia minun arvo- ja tärkeysjärjestyksessäni numero yksi.
Jos emme pysty tätä asiaa korjaamaan, emme pysty mihinkään muuhunkaan.
Tässä maassa tehdään karmeaa yhteiskuntapolitiikkaa, joka koituu lasten, nuorten ja nuorten aikuisten tuhoksi.