Seuraa 
Viestejä45973

Kysymys: FCC kuparin hilavakio on 0.361nm. Käsketään laskea röntgensäteiden pisin aallonpituus, joka synnyttää diffraktoituneen suihkun tiivispakkaustasoilta. Lisäksi kysytään, miltä tasolta 0.5nm säteet diffraktoituu.

Lähdin härkäpäisesti soveltamaan Braggin ehtoa, muuten hyvä mutta en ole varma mitä kulmaa tässä tarkoitetaan. FCC:llähän on tiivispakkaustaso hilan puolivälissä, ja kun kerran Braggin mukaan aallonpituus riippuu sirontakulman sinistä, niin ajattelin että suurin aallonpituus on silloin kun kulma on pienin. No eihän siinä ole järkeä että suihku tulee kohtisuoraan, joten umpikuja tulee siitä. Olisiko tähän heittää vinkkiä että pääsisin eteenpäin?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47409
ristiässä

Lähdin härkäpäisesti soveltamaan Braggin ehtoa, muuten hyvä mutta en ole varma mitä kulmaa tässä tarkoitetaan. FCC:llähän on tiivispakkaustaso hilan puolivälissä,FCC:n tiivispakkaustasot ovat jossakin kulmassa niihin kuutiollisiin perushilakoppeihin verrattuna. Muistaisin, että suunta (tasoa vastaan kohtisuora) oli 111, mutta tarkasta itse jostain.


ja kun kerran Braggin mukaan aallonpituus riippuu sirontakulman sinistä, niin ajattelin että suurin aallonpituus on silloin kun kulma on pienin.

Noita röntgendiffraktiojuttuja en yhtään muista. Voisi luulla, että tuossa pitää laskea tiivispakkaustasojen välinen etäisyys ja ympätä sopiva määrä aallonpituuksia siihen väliin niin, että heijastuneet säteet ovat oikeassa vaihesiirrossa. Toisessa kohdassa sitten päinvastoin, lasket tasojen etäisyyden ja päättelet mikä taso se voisi olla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat