Seuraa 
Viestejä4720

Melkein jokaisen tuttavapiiriin kuuluu varmaan sellainen henkilö, joka käyttää muiden ihmisten hyväntahtoisuutta hyväkseen esim. yrittämällä saada heidät puolelleen kuvaamalla tavallisia jokaisen ihmisen elämässä olevia vastoinkäymisiä tavalla, jotka kerrotaan tavalla, jossa henkilö ikäänkuin martyrioituu ja on olosuhteiden uhri, vaikka itse asiassa henkilön mahdollisesti itse ottaessa ko. tapahtumassa ohjat käteensä tai katsoessaan asiaa toiselta suunnalta, koko ongelman ratkaistaistaisiin varsin helposti ja toisaalta näkökannan muuttuessa ei niin suurelta ongelmalta muutenkaan vaikuttaisi. Henkilö ikäänkuin kuvaa ja ehkä myöskin ajattelee itsensä jollain tapaa voimattomana tapahtumapyörteiden uhrina ja itse tapahtumaakin dramatisoidaan ja liioitellaan sekä etenkin vastapuolen sanomisia ja tekemisiä annetaan ylidramatisoidaan ja liioitellaan niiden sävynkin suhteen välillä siinäkin määrin ettei kuulijastakaan väliin ihan uskottavalta kuulosta.

Myöskin on sellaisia ihmisiä ihan sukupuolesta riippumatta, jotka jo ihan ihmissuhteen alussa tai suhdetta halutessaan (oli kyseessä sitten ystävyys-tai parisuhde) pyrkivät käyttämään itsensä kuvaamista säälittävässä valossa kertoen pitkät litaniat elämänsä kärsimysnäytelmistä odottaen sitten, että vastapuoli ilmoittautuisi mahdollisena pelastajana vapaaehtoiseksi sen sijaan, että kosiskelisivat vastapuolta normaaliin tyyliin esim. suorien tunteiden tunnustusten, lahjojen ja toisen hyväksi tapahtuvien toimintojen muodossa. Sama peli saattaa jatkua varsinaisen suhteen alettuakin eli jos tulee vähänkin vastoinkäymisiä eteen, niin saa seurata enemmän tai vähemmän spektaakkelimaista näytöstä marttyyrin kärsimyksistä maailmassa, jossa kaikki on ennalta ihan perustasollakin luotu häntä vastaan eikä hän ole koskaan mihinkään syyllinen, sillä omasta mielestään lienee on aina vain uhri, jolta vastuun ottamisen vaatiminen ihan perusasioiden suhteenkin omassa elämässään on liikaa vaadittu. Toisinaan ne henkilöt, jotka suoraan ehdottavat sitä vastuun ottamista ja jonkin tekemistä asioiden eteen päätyvät ko. henkilön listalla kiusantekiköiksi tms. vastaaviksi pahansuoviksi persoonallisuuksiksi.

Onko muilla minkälaisia kokemuksia tämän tyyppisistä henkilöistä ja miten olette toimineet ko. persoonallisuustyypin kanssa? Itsellä energiat loppuvat kesken, joten olen pyrkinyt välttelemään ja etenkin kun on sitten järkipuheen kuunteluhaluttomuus heille melkein normi ja pyrkivät pysymään niissä heille totutuissa ja toisinaan melko jähmettyneissä toimintatavoissaan. Jotenkin on käynyt väliin mielessä sekin, että ehkä sekoittavat jotenkin rakastamisen ja säälin kohteena olemisen toisiinsa tunteina tai sitten eivät jotenkin tunnista eroa jostain syystä noiden välillä.

Edit: korjattu tarpeeton sana poistamalla.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Sivut

Kommentit (22)

="Stinger"]Onko muilla minkälaisia kokemuksia tämän tyyppisistä henkilöistä ja miten olette toimineet ko. persoonallisuustyypin kanssa? Itsellä energiat loppuvat kesken, joten olen pyrkinyt välttelemään ja etenkin kun on sitten järkipuheen kuunteluhaluttomuus on heille melkein normi ja pyrkivät pysymään niissä heille totutuissa ja toisinaan melko jähmettyneissä toimintatavoissaan. Jotenkin on käynyt väliin mielessä sekin, että ehkä sekoittavat jotenkin rakastamisen ja säälin kohteena olemisen toisiinsa tunteina tai sitten eivät jotenkin tunnista eroa jostain syystä noiden välillä.tuo ylläoleva on malliesimerkki kaveristani joka elämän tilanne on vähän samanlainen.Siis sääli on sairautta sanoi vanha kansa ja on siinä oikeassa. Välillä tuntuu että sääliä kerjäävät ihmiset eivät edes halua päästä asian yli vaan käyttävät sitä eräänlaisena...huomion kerjäämisen apuvälineenä. Riippuutietysti siitä mistä asioista tuota sääliä kerjätään surkein tapaus johon olen törmännyt on vanha alkkari joka kerjäs sääliä sen takia kun viina oli viennyt kaiken tervettä myöten. Mutta voisi kysyä sitäkin hyödyttääkö se sääli säälijää vai säälin kohdetta.

Vähän nuo ajatukset on nyt hajanaisia koittakaa saada kiinni.

Asiaa sivuten. Omakohtaisesti ärtymystä aiheuttaa ihmiset jotka tuomitsevat toisia omasta hyvyydestä käsin.. Esim. salin kamppailulajien tunnilla, jossa huom, ei kosketa kehenkään.. Jos tekee iskut voimalla, joku sosiaalinen hymyilijä, voi alkaa katsomaan "voi hyvänen aika" uhri ilmeellä, jota en ymmärrä.. "väkivallan vastustaja" kamppailulaji tunnilla kasvattamassa kuntoa.. Ja paha "ilmaan iskijä" vieressä, joka selkeästi nauttii kun hiki lentää ja saa iskeä täysillä.. Muutama happi-atomi varamsti kuolee ja silloin saa olla jo uhri..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minusta on mukava kuunnella itsesäälissä kieriskelijöitä. Varsinkin niitä, joilla oikeasti menee huonosti. Tuntuu, että itsellä menee vähän paremmin. Siksi draamasarjatkin on suosittuja, koska on mielenkiintoista katsoa toisen epäonnea sivusta.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Ensimmäinen eksäni narisi ja nurisi kaikesta mahdollisesta ja hänellä ne ikävät kokemukset joissa hän oli kaiken mahdollisen uhri olivat alkaneet jo lastentarhassa. En kuitenkaan koskaan osannut sääliä häntä, kylmä ja kova ihminen kun ilmeisesti olen(???)

Ehkä tuon säälimättömyyden vuoksi mieleeni ei ole tosissaan juolahtanut että omia nurinoitani ja katkeruuden purkuani pidettäisiin säälin hakemisena. Olen aina kuvitellut vain tosiaankin kiukuttelevani kiukkujani pois tai paljastavani erinäisiä mädännäisyyksiä mitä eri paikoissa kuten duunissa voi olla. Seksuaalista lähentelyä ja sosiopaattisia karkeloita myöten.

Lisäksi olen olettanut että marisemalla kaikkea kamalaa kokemaani nimenomaan osoitan muille että olen paska ihminen, joten en vahingossakaan saata ketään siihen uskoon että olisin hyvä, miellyttävä ja hauskaa seuraa. Täten kukaan ei pety jos minuun sekaantuu, koska tietää jo että olen viallinen yksilö.

Mutta olen vähän väsynyt "suojelemaan muita itseltäni". Ehkäpä sitten täytyy vakavasti harkita että onko sitä omaa paskuuttaan syytä mainostaa niin paljon. Kai ihmiset muutenkin osaavat päättää haluavatko olla juuri minun kanssani tekemisissä, ettei minun tarvitse kokoajan pidellä jotain kielletty ajosuunta -tyyppistä liikennemerkkiä edessäni osoittamalla kaikin mahdollisin tavoin miten täydellisen paska ihmiseksi olen. Kun on monia paskempiakin ja sitten niitäkin jotka luulevat että jollakin ihme konstilla pystyy välttämään kaiken inhimillisen viallisuuden ja puutteellisuuden, kunhan vain vetää jotain roolia jossa ei ole päällepäin rosoa ei ryppyä. Tämä tietenkin edellyttää ettei ikinä vahingossakaan kerro mitään itsestään. Tai esittää itsensä aktiivisena toimijana joka valikoi parhaat päältä silloin kun on kumppaninhaku vireillään. Eikä ikinä niin päin että hän itse olisi se joka tulee valituksi. Onhan näitä. Herra ja rouva Täydellisiä.

Tottakai myötätunto voi loppua kun toinen osapuoli on pelkkää minäminää ja kaikki sinät ovat hirviöitä jotka ovat tehneet minäminän elämästä helvettiä. Mutta helppo on myöskin päätyä taas sinne toiseen äärimmäisyyteen että "sääli on sairautta" ja ihmissuhteet ovatkin yhtäkkiä jokin jääkylmä laskelmoitu peli jossa jokainen vähänkin omaa vajavaisuuttaan mainostava pitää äkkiä pyyhkäistä tiensivuun ruikuttamaan, ettei vahingossakaan tuhlaa aikaansa sekundaihmiseen.

Suhteellisuudentaju ja tasapainohan ne lienevät kaiken a ja o että ihmisten kanssa on hyvä olla. Ja tietää kenen kanssa olla ja missä ja milloin.

Minä kun en usko jumalaan, joka ois luonut vain täydellisiä ihmisiä, tiedän että on aidosti surkeita, sairaita tai vammaisia. Jotkut syntyy sellaisina, joistakin tulee uhreja onnettomuuksissa ja joiltakin voi mennä mielenterveys muitten huonon kohtelun takia.. Joten, pitää tuntea tapauskohtaisesti aina jokaikinen että voi olla varma mistä on kyse.

Yksi psykologinen selitys mielenterveydellisestä vammautumisesta tai sairastumisesta, traumaattisuudesta voi olla se ettei yksilö saa lapsena huomiota muuten kuin olemalla kipee. Useinhan se arki rullaa kaikenlaisen tekemisen ympärillä ja jotkut vanhemmat ei ota lapsiinsa mitään henkilökohtaista kontaktia omien kiireidensä keskellä ellei lapsilla ole erityistarvetta.

Ehkä tässä nyt peräänkuulutetaan tuollaista?
Kai tässä siis kysellään joittenkin syitten perään, vai?

Ennenvanhaanhan tuo tais olla ihan normaalikäytöstä?
Nykyisin kun vanhemmille korostetaan lasten rakastamisen merkitystä joka päivä, voi olla vähentynyt?

Itselleni ei ole sattunut koskaan mitään paskaa... ei ole ollut mitään vastoinkäymisiä, ja menetyksiä...

Säälin tasapuolisesti, kaikkia niitä joilla niitä/sitä on ollut. Kumpa voisin jakaa kärsimyksenne, ehkä niin teenkin, kuuntelemalla sitä ainaista piipitystä.
Harvemmin osaan sanoa mikä osa on itse aiheutettua, mikä kohtalon ivaa... harvemmin lähden edes veikkailemaan.
Mutta sen olen huomannut, että ne eniten kärsivät, eivät enää jaksa edes piipittää.
Siksi joskus hymyilen kun kuuntelen sitä piipitystä, ja saan kuonooni, kärsien taas lisää...

Menettämisestä, vastoinkäymisistä, piipityksestä ... mieleeni tulevat kiinalaiset sananlaskut, joita tässä nyt en sitten kuitenkaan sen paremmin spesifio.

T: Elämä on...

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Otsikko: Säälin kerjäämisen ja uhriutumisen käyttö ihmissuhteissa

Jospa kyseessä ei ole mikään sen erikoisempi muista ilmiöistä poikkeava juttu. Jokainen pyrkii viestimään muille sen, mitä on tai miten haluaa muiden itseensä suhtautuvan. Jos on säälittävä, niin sitten on. Jne...

Pönni mainitsi tuossa jotain, että joskus välittäminen voi perustua johonkin selvään reppanuuteen, jota ei muiloin saa. Tuo on kovin tuttua ja valitettavasti aika läheltä liippaa.

Luulisin, että niin kauan kun on erilaatuista jyräämistä, niin niin kauan on uhreja. Taistelut käydään siihen saakka, kunnes se toinen tajuaa, että mikä on paikka. En tiedä, että voiko tälle mitään jos halutaan pitää kiinni taistelusta.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Japetus
Seuraa 
Viestejä12478
Stinger
Onko muilla minkälaisia kokemuksia tämän tyyppisistä henkilöistä ja miten olette toimineet ko. persoonallisuustyypin kanssa?

Palstan pakollisen patologisoinnin paradigmaa noudattaen tuo kuullostaa epävakaalta tai histrioniselta persoonallisuudelta. En tosin sulkisi sitä jo puhki kulutettua narsistidiagnoosiakaan pois. Paha sitä on pelkästään tuon kuvauksen pohjalta mennä sanomaan. Enemmän tai vähemmän vastaaviin ihmisiin on kyllä tullut useasti törmättyä. Niitä tosiaan jokaisesta kaveripiiristä löytyyneekin. Persoonallisuus on niin jäykkä rakenne, että ellei todella ole motivoitunut kyseistä henkilö muuttamaan eikä henkilö itse sitä halua, muutosta tuskin koskaan tapahtuu. Itse olen aina heitä vältellyt ja suoraan haastanut, mikäli välttäminen ei mahdollista ole ollut. Epäsuoraa aggressiota käyttävät eivät yleensä konfontaatiosta suuremmin nauti.

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
Sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%... eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

En henkilökohtaisesti nyt siitä säälin kerjäämisestä tiedä mitään sanoa. Minun siitä puolesta kanssaihmiseni varmaan tietävät jotain sanottavaa.

Lällysäälin tarjoajista olisi jotain sanottavaa.
Näistä lällyttelijöistä minä vaan haluan muutaman sanan tuota esillenne:
Ikääntyminen on luonut maireasti hymyilevien lällyttelijöiden piirin ympärilleni.
Useat, ennen niin asialliset "anomalia"virkailijat ovat muuttuneet lällättelijöiksi. Sama asia mikä ennen minulle sanottiin asiallisesti, niin nyt se usein lässytetään minulle lapsekkaasti.
Kaupoissa asioidessa koen olevani lällyttäjien keskellä kuin olisin viisivuotias lettipää.

Sosiaalityötä tekevät palkolliset usein oikein kumartuvat ja alkavat lässyttämään
- Kuinkas täällä nyt voidaan ?
- Ollaanko me nyt yö yli nukuttu hyvin ?
Tuollaista.
Lällätyssääliä ja muka myötätuntoa on tarjolla välillä vaivaksi asti.

Oikea kanssaeläminen ja toisen ihmisen antama todellinen myötätunto on kullan arvoinen lahja sitä tarvitsevalle ihmiselle.

Oma suku on täynnä hölmöjä hyväuskoisia jotka saa varsin pienellä vaivalla mukaan melkein mihin tahansa, kun osaa pitää tarpeeksi hyvän palopuheen ja perustelut.

Itse olen sitten taas niitä ihmisiä joille kaikki ihmissuhteet ja muut jäävät toissijaisiksi jos rahasta aletaan puhua. En ole ikinä antanut senttiäkään kenellekään ilman, että olisin pyrkinyt tekemään sillä voittoa.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Tarkemmin kun ajattelen niin perhepiirissäni nariseminen on ollut hyvin yleinen ilmiö, joten ei ole mikään ihme jos olen itsekin oppinut vaivojeni valittelijaksi. Mutta säälittely tai edes juurikaan minkäänlaisen myötätunnon osoittaminen sensijaan ei ole ollut lähipiirilleni ominaista. Jopa siihen mittaan että sukulaiseni on kiukutellut että miksi minulla pitäisi olla oikeus onneen kun hänelläkään ei ole ollut (valittaessani rakkauden puutetta).

Ehkä tämän vuoksi joskus häkellyn kun live-elämässä ihmisille jotakin elämäntilannettani kuvailtuani olenkin saanut sitä sääliä tai myötätuntoa. Tulee nolo olo ja tarve vakuutella että ei se nyt ollut mitään NIIN kamalaa se juttu minkä juuri kerroin, kunhan kerroin vaan sen takia että olipa joku jännä anekdootti mainita elämän varrelta. Ja sitten minua on soimattu siitä että olen liian ankara itselleni enkä armahda itseäni (enpä kai sitten muitakaan, mene tiedä).

Olen siis tottunut siihen että jokainen vastavuoroisesti avautuu niistä kamalista kokemuksistaan, tilanteistaan ja tapaamistaan ihmisistä, mutta ei siinä sen kummempaa. En ole olettanut että sitten pitäisi kaikkien säälitellä toisiaan pää kallellaan, saati itkeä tirauttaa kimpassa. Mutta en kertakaikkiaan ymmärrä sellaista salamyhkäistä elämäntapaa ettei ikinä voisi eikä saisi kertoa itsestään eikä kokemuksistaan yhtään mitään, ettei vain vahingossakaan "kerjää sääliä". Eiköhän tässä maassa ole jo tarpeeksi kivikovaa väkeä muutenkin, ihmisiä joiden pitää esittää sellaista ettei mikään tunnu missään. Sitten ihmetellään erinäisistä ihmisistä että mikäs sille tuli, kun tappoi itsensä. "En minä vaan arvannut että se semmoisia mietti."

Mielestäni marttyyrimentaliteetti ja säälin käyttäminen kauppatavarana alkaa olla jo katoavaa kansanperinnettä, tai onkohan sitä ikinä kauheasti viljeltykään, paitsi tietysti niiden uskovaisten eukkojen toimesta joiden pitää aina esittää kantavansa koko maailmaa harteillaan. Jotenkin en vaan saa liitettyä säälijuttuja omiin kokemuksiini, marttyyrijutuista en osaa sanoa kun tietysti toki mietityttää miksi lähiomaiseni oli paskassa avioliitossaan aikana jolloin sellainen ei ollut välttämätöntä. Katsoisin kuitenkin ettei se ollut hänen tietoinen valintansa jotta pääsisi rypemään itsesäälissä ja keräämään marttyyripisteet, vaan hän ei vain tajunnut paremmasta tai muusta elettyään nuorena sellaisessa perheessä kuin eli. Voisi tosiaan ihmisiä vähän armahtaa ja miettiä millaisista olosuhteista he tulevat, ennen kuin alkaa leimaamaan siksi ja täksi ja kuvittelemaan että kaikilla on älyä laskelmoida ja manipuloida sen minkä ehtivät. Ehkä jos itsellä on sitä älyä runsain mitoin, olettaa että sitä on muillakin ja kaikki pelaavat jotain ihme suhdepelejä?

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Kirjoitin edellisessä viestissä jotain aiheesta. Oikeasti en tiedä kunnolla, että mitä ajatella tästä.

Se on selvää, että säälin kerjuun yksi tarkoitus on joskus iskostaa mieleen kerran opittu toivottomuus. Kun minulle on tapahtunut sitä ja sitä, niin eihän tässä voi oikein tehdä mitään. Eteneminen on mahdotonta.

Kun mahdollisuuksia ei kuitenkaan saa vaimennettua itse, tulee helposti turvauduttua toisten apuun. Jos hekin ovat samaa mieltä, voin enemmän rauhassa jäädä polkemaan paikalleni.

Tuollaiset juttelijat ovat varsin rasittavia. He kerjäävät sinulta väkisin siunauksen taantumuksellisuuteensa. Joskus tuntuu, että on vain itsensä rasittamista se, että yrittää jotenkin nostaa reppanoita ojan pohjalta.

Ihminen on vastuussa itselleen ja joskus tuo vastuu halutaan kiertää juuri sinun avulla. Menetkö mukaan? Minä en.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875

Entä mitenkäs se kolikon toinen puoli? Eli kaiken kuittaaminen tai mitätöiminen uhriutumisena, marttyrisminä tai krokotiilinkyyneleinä, vaikka taustalla olisi ihan oikeaa tuskaa?

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
PeterH
Entä mitenkäs se kolikon toinen puoli? Eli kaiken kuittaaminen tai mitätöiminen uhriutumisena, marttyrisminä tai krokotiilinkyyneleinä, vaikka taustalla olisi ihan oikeaa tuskaa?Tämä mielestäni on se avainkysymys, että mistä sen ikinä voi tietää onko ihmisen tuska ns. oikea ja hyväksyttävä, vai ei? Ehkei hän tiedä sitä itsekään. Mutta jos lähdetään siitä että yksilö on itse se viimeinen tietämään mitkä hänen tunteistaan ovat hyväksyttäviä, eletään jo sellaisessa maailmassa josta itse en ymmärrä yhtikäs mitään.

***

Tämä miksi tunnen itseni jotenkin arkkiopponentiksi näissä Stingerin lukemattomissa persoonallisuushäiriöitä, narsismia, huomionhakuisuutta yms. käsittelevissä ketjuissa johtuu tietenkin siitä että joskus ammoisina aikoina tein sen erehdyksen että liikaa paasasin jossakin hänen ketjustaan parista työelämässä kohtaamastani naisesta joita nimittelin mm. sosiopaateiksi niiden edesottamusten vuoksi joiden kohteeksi heidän tahoiltaan jouduin. Tämän johdosta sain kuulla Stingerilta kunniani että minä en itse taida tulla toimeen kenenkään kanssa. Olkoon niin sitten tahi ei, mutta minua syvästi ihmetyttää että minkä takia jotkut ihmiset ovat niin pirun mustasukkaisia hankalista kokemuksistaan joita muiden ihmisten kanssa on vastaan tullut. Joko niin mustasukkaisia että kukaan muu ei saa olla "kärsinyt" jonkun toisen ihmisen takia (ja kertoa sitä ääneen), tai niin mustasukkaisia ettei edes vahingossakaan itse kerro mitään omista konkreettisista kokemuksistaan, vaan mieluummin turvautuu loppumattomaan yhden ja saman aiheen märehtimiseen, vihjailuihin ja samaistamiseen aina sopivan sauman tullen.

Eihän se tietenkään sitä tarkoita että jos ei kaiken aikaa rieku kaikkialla kaikesta ikävästä mitä on kokenut että on tuollainen em. mustasukkainen ihminen, tulipahan vain mieleen kun minun on vaikea itseni ymmärtää että kaikki eivät halua aina avautua kaikesta kaiken aikaa kaikkialla. Keksivät kai muitakin puheenaiheita kuin kaikki urpot ja kotkat joiden kanssa ei halunnut olla mutta jotka kuitenkin väkisin uivat liiveihin.

Mutta mietityttää vain että kun asia ei selvästikään tule ikinä käsitellyksi näin ylimalkaisesti ja epämääräisesti "tieteellisen objektiivisesti" käsitellen, siten siis ettei kerro omista kokemuksistaan, niin mitä tämä hyödyttää avata aina vaan uusi ketju? Sen kuin laittaisi reippaasti otsikoksi että "persoonallisuushäiriintynyt huomionhakuinen ihminen joka pilasi elämäni" ja pääsisi vähän enemmän asiassa eteenpäin kun vihdoin viimein päästäisiin asian ytimeen tämän jatkuvan ympärillä kaartelun sijasta.

creep
Seuraa 
Viestejä292
Rousseau
PeterH
Entä mitenkäs se kolikon toinen puoli? Eli kaiken kuittaaminen tai mitätöiminen uhriutumisena, marttyrisminä tai krokotiilinkyyneleinä, vaikka taustalla olisi ihan oikeaa tuskaa?Tämä mielestäni on se avainkysymys, että mistä sen ikinä voi tietää onko ihmisen tuska ns. oikea ja hyväksyttävä, vai ei? Ehkei hän tiedä sitä itsekään. Mutta jos lähdetään siitä että yksilö on itse se viimeinen tietämään mitkä hänen tunteistaan ovat hyväksyttäviä, eletään jo sellaisessa maailmassa josta itse en ymmärrä yhtikäs mitään.Jostain muistan kuulleeni, että tuskan subjektiivinen kokemus/suuruus on jokseenkin vakio lähteestä riippumatta. Joku voi kokea vaikka epäonnistumisen tentissä yhtä tuskaisena kuin toinen parisuhteen kariutumisen. Toki "oikeista" ongelmista kärsivien tai ulkopuolisten tarkkailijoiden lienee hankala nähdä pienemmistä ongelmista valittelijoiden tuskaa. Kuten totesitkin, se ei tee tunteista mitenkään vähäisempiä. Tietty joihinkin tuskaa aiheuttaviin ongelmiin löytynee ratkaisu helpommin kuin toisiin. Ehkä olisi parempi lähteä liikkeelle siitä kuin tuntemusten vähättelystä.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4720
pienisieni
Itselleni ei ole sattunut koskaan mitään paskaa... ei ole ollut mitään vastoinkäymisiä, ja menetyksiä...

Säälin tasapuolisesti, kaikkia niitä joilla niitä/sitä on ollut. Kumpa voisin jakaa kärsimyksenne, ehkä niin teenkin, kuuntelemalla sitä ainaista piipitystä.
Harvemmin osaan sanoa mikä osa on itse aiheutettua, mikä kohtalon ivaa... harvemmin lähden edes veikkailemaan.
Mutta sen olen huomannut, että ne eniten kärsivät, eivät enää jaksa edes piipittää.
Siksi joskus hymyilen kun kuuntelen sitä piipitystä, ja saan kuonooni, kärsien taas lisää...

Menettämisestä, vastoinkäymisistä, piipityksestä ... mieleeni tulevat kiinalaiset sananlaskut, joita tässä nyt en sitten kuitenkaan sen paremmin spesifio.

T: Elämä on...
Ihan saman olen huomannut minäkin, että ne, joilla oikeasti olisikin sitä valittamisen syytä, vaikenevat liiankin usein. Vieläpä sitten toisinaan onnettomuudessa vammautumisen tai itsestään riippumattoman fyysiseen olemukseen vaikuttavan sairaudenkin vuoksi osa ystävistä tai pitäisikö sanoa "ystävistä" lähtee lätkimään mitään ilmoittamatta, kuten esim. tuntemani moottoripyöräonnettomuudessa pyörätuoliin joutuneen miehen tai aivoviruksen vuoksi uudestaan hengittämisestä lähtien kaiken opettelemaan joutuneen naisen tapauksissa sattui tapahtumaan. Tuon tyyppisiin ihmisiin suhtaudutaan varauksella ja liikaakin arastellaan sitten heidän olotilansa tiimoilta kysymistä, josta syystä johtuen tulevat vieläkin aremmiksi puhumaan ko. vammastaan tai sairaudestaan. Olen myös huomannut, että näillä henkilöillä on sitten myötätuntoa muita kohtaan paljon enemmän kuin niillä "kaikki kärsimys on muiden tai tietyn henkilön syytä elämäni vastoinkäymisissä"-tyypeillä eli ovat sitten tavallista parempia huomioimaan muita ja parempia kuuntelijoitakin. Myös vaikuttavat siinä mielessä optimistisemmiltä, että niillä käsillä olevilla rajoitetuillakin ominaisuuksillaan yrittävät parhaansa ja näkevät hyviä puolia elämässään ja muissakin ihmisissä.

Kohaon
En henkilökohtaisesti nyt siitä säälin kerjäämisestä tiedä mitään sanoa. Minun siitä puolesta kanssaihmiseni varmaan tietävät jotain sanottavaa.

Lällysäälin tarjoajista olisi jotain sanottavaa.
Näistä lällyttelijöistä minä vaan haluan muutaman sanan tuota esillenne:
Ikääntyminen on luonut maireasti hymyilevien lällyttelijöiden piirin ympärilleni.
Useat, ennen niin asialliset "anomalia"virkailijat ovat muuttuneet lällättelijöiksi. Sama asia mikä ennen minulle sanottiin asiallisesti, niin nyt se usein lässytetään minulle lapsekkaasti.
Kaupoissa asioidessa koen olevani lällyttäjien keskellä kuin olisin viisivuotias lettipää.

Sosiaalityötä tekevät palkolliset usein oikein kumartuvat ja alkavat lässyttämään
- Kuinkas täällä nyt voidaan ?
- Ollaanko me nyt yö yli nukuttu hyvin ?
Tuollaista.
Lällätyssääliä ja muka myötätuntoa on tarjolla välillä vaivaksi asti.

Oikea kanssaeläminen ja toisen ihmisen antama todellinen myötätunto on kullan arvoinen lahja sitä tarvitsevalle ihmiselle.
No eipä ole kovin hauskaa tuo lapsen tasoisena kohtelukaan. Saattaa johtua siitäkin, ettei kovin moni nykyaikana ole tekemisissä sitten eri ikäisten ihmisten kanssa, joten toimii sitten näihin liittyvien yleisten stereotypioiden mukaisesti eli jostain syystä kuvittelee esim. seniorihmisten olevan jotenkin ymmärrykseltään lasten tasolla itse ensin ko. henkilöön tutustumatta ja tämän kanssa edes pahemmin keskustelemattakaan. Omaan tuttavapiiriini kuuluu 82-vuotias nainen, joka aktiivinen elämässään ja esim. tekee matkoja kotimaan sisällä vuodessa useammankin kerran ja sekä äly että liikkumiskykykin ovat vielä sillä tasolla, että joillakin päivät pitkät netin äärellä olevilla olisi esimerkkiä ko. henkilöstä otettavaksi. Tekee myöskin itse ruokansa, ostoksensa, harrastaa puutarhan hoitoa ja omaa todella railakkaan huumorintajun, jonka vuoksi itselläkin on tullut väliin naureskeltua vatsalihakset kipeiksi.

eskimo
Kirjoitin edellisessä viestissä jotain aiheesta. Oikeasti en tiedä kunnolla, että mitä ajatella tästä.

Se on selvää, että säälin kerjuun yksi tarkoitus on joskus iskostaa mieleen kerran opittu toivottomuus. Kun minulle on tapahtunut sitä ja sitä, niin eihän tässä voi oikein tehdä mitään. Eteneminen on mahdotonta.

Kun mahdollisuuksia ei kuitenkaan saa vaimennettua itse, tulee helposti turvauduttua toisten apuun. Jos hekin ovat samaa mieltä, voin enemmän rauhassa jäädä polkemaan paikalleni.

Tuollaiset juttelijat ovat varsin rasittavia. He kerjäävät sinulta väkisin siunauksen taantumuksellisuuteensa. Joskus tuntuu, että on vain itsensä rasittamista se, että yrittää jotenkin nostaa reppanoita ojan pohjalta.

Ihminen on vastuussa itselleen ja joskus tuo vastuu halutaan kiertää juuri sinun avulla. Menetkö mukaan? Minä en.
Joo, voihan se olla sitä yleisen hyväksymisen hakemista sille, että ei tee mitään elämäntilanteelleen, vaan jatkaa sitten yhä uudelleen ja uudelleen niissä todellisten ja ehkäpä jälkeenpäin useammankin kerran mielessä pyöriteltyjen ja lisäväriä saaneiden kaltoinkohtelujensa sekä itseensä kohdistuvien vääryyksien mielessään vatvomista. Ja ehdotappas tällaiselle sitten jotain tilanteen ratkaisuun sopivaa, niin varmaan on valmiina syitä, miksi sitä ei voi tehdä, vaan jatketaan siinä tilanteessa ja olotilassa muhimista. Väliin käy mielessä, että se on jonkinlainen rooli, jossa halutaan pysyä ja jota halutaan esittää ja ratkaisukeinoja esittävät häiriötekijöitä ko. henkilön elämässä.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

eskimo
Otsikko: Säälin kerjäämisen ja uhriutumisen käyttö ihmissuhteissa

Jospa kyseessä ei ole mikään sen erikoisempi muista ilmiöistä poikkeava juttu. Jokainen pyrkii viestimään muille sen, mitä on tai miten haluaa muiden itseensä suhtautuvan. Jos on säälittävä, niin sitten on. Jne...

Pönni mainitsi tuossa jotain, että joskus välittäminen voi perustua johonkin selvään reppanuuteen, jota ei muiloin saa. Tuo on kovin tuttua ja valitettavasti aika läheltä liippaa.

Luulisin, että niin kauan kun on erilaatuista jyräämistä, niin niin kauan on uhreja. Taistelut käydään siihen saakka, kunnes se toinen tajuaa, että mikä on paikka. En tiedä, että voiko tälle mitään jos halutaan pitää kiinni taistelusta.
Reppanuus..
Sehän on melkoinen markkinavalttikin.
Suloisia pupusia, pikkusia suurisilmiä jossakin alhaalla yksin ja avuttomina.. niillä myydään vaikka mitä. Lapsenomainen = suloinen = hellyyttävä = herättää hoivatarpeen = siten myyvä ja sillä voi hankkia rahaa..

A´vot. Markkinavoimissa on ostettu paljon työtunteja osaavilta kirjanoppineilta neuropsykiatrian huippuasiantuntijoilta. Kyllä ne osaa auttaa myyjiä tekemään raflaavia mainoksia kohderyhmälle, jonka aivolohkoihin on koodattu pienemmistä reppanoista huolehtiminen.

Etenkin naisille kannattaa myydä ihan mitä vaan kunhan siinä on jotakin pehmoo, söpöö ja sensellasta..

Parisudemarkkinoillakin jyllää sama luonnonlaki.
Mutta.. Ei se kait mitenkään keinotekoista aina ole tai jotenkin laskelmoitua. Toki silloin kun joku tekeytyy avuttomaksi reppanaksi ihan vaan siks että sais pesää/piliä tjms. omaa hyötyä olematta aidosti vastavuoroinen, käytös voi herättää ansaittuakin vastarintaa.
itte kun en o mikään pedofiili niin en tykkää miehistä, jotka esiintyy lapsenomaisina enkä tajua miks miestenkään takia pitäis näyttää naisena lapselliselta, olla joku babytyyppi tjms. Tai olla mitenkään reppana tai säälittävä?

Ihmisiä on kuitenkin niin erisorttisia vaikka millä mitalla että joskus kait loksahtaa kohdalleen se että molemmat on samansorttisia? Voihan yhtäläillä mies tai nainen olla kiinnostunut jälkeläisten hoivaamisesta, auttamisesta, jne. Yhdessä moinen pari voi olla hyvä tiimi joka voi auttaa muitakin. Mut.. kaiken järjen mukaan monipuolinen ja terve persoonallisuus on se parhaan lähtökohta. Kyky reagoida ympäristöön kulloinkin sen mukaan mikä on parasta..

Hei!
Putkahtipa tässä kuvajaisena mieleen sota-aika, meidän joittenkin yhä elossa olevat vanhemmat tai nuorempien isovanhemmat.. Se propakanda mitä sota-aikana on levitetty ja etenkin se, mitä on levitetty sodan jälkeen ja kauhuksemme se mitä on muutamien viimevuosien aikana suorastaan suollettu joka tuutista. Siinä ohessa median kautta välittyvät kirkollismenot..

Miten raskaan uhrin ovatkaan antaneet esivanhempamme jeesuksesta puhumattakaan.
Olemme velkaa paljon ponnistelua isänmaamme hyväksi, ihmisyytemme hyväksi. Olemme velkaa niin herrajjumalalle siitä valtavasta uhrista, jonka hän antoi kun murhautti oman poikansa kuin oomme velkaa ponnisteluja isänmaan urhoille, joiden hurme peitti Kannaksen hanget.. oi hallelujaa, oi kiitos kiitos kiitos..

Hetkinen.. Onko ihan terveellä pohjalla muokata arvomaailmaa, asenteita?

Missäs on tolkullisuus? Se ettei olekkaan ehkä uhria, joka olis annettu jotenkin etukäteen laskelmoidusti kenekään takia?

Se että 1920-luku oli huimaa nousukautta ja -30-luvulla tapahtui pörssikuplan puhkeaminen, iski lama, tuli pulaa vaikka mistä, sehän johti sitten lopulta valtioiden välisiin konflikteihin ja sitäkautta Suomikin päätyi mukaan keskenään jo sotivien valtioiden sekaan.

Tai se että kerrotan tarinaa nuorisokapinallisesta nimeltään Hesus..

Haloo? missä uhrit joita olis kukaan mitenkään antanut kenekään puolesta?

Ihmisiä huijataan senkun keritään.

Vastikään tuli dokkaria pörssitoiminnasta.
Paljolti sitä voidaan säädellä vetoamalla ihmisten tunteisiin.
Eipä ole ihme että jotkut muuttuu ihan paranoidisiksi kaikkea kohtaan kun pitää olla varuillaan ettei osta vaan mielikuvia, ettei vaan päädy parisuhteeseenkin pelkästään huijattavaksi. Se on tämä "markkinatalous" tämmöstä..

Stinger
eskimo
Kirjoitin edellisessä viestissä jotain aiheesta. Oikeasti en tiedä kunnolla, että mitä ajatella tästä.

Se on selvää, että säälin kerjuun yksi tarkoitus on joskus iskostaa mieleen kerran opittu toivottomuus. Kun minulle on tapahtunut sitä ja sitä, niin eihän tässä voi oikein tehdä mitään. Eteneminen on mahdotonta.

Kun mahdollisuuksia ei kuitenkaan saa vaimennettua itse, tulee helposti turvauduttua toisten apuun. Jos hekin ovat samaa mieltä, voin enemmän rauhassa jäädä polkemaan paikalleni.

Tuollaiset juttelijat ovat varsin rasittavia. He kerjäävät sinulta väkisin siunauksen taantumuksellisuuteensa. Joskus tuntuu, että on vain itsensä rasittamista se, että yrittää jotenkin nostaa reppanoita ojan pohjalta.

Ihminen on vastuussa itselleen ja joskus tuo vastuu halutaan kiertää juuri sinun avulla. Menetkö mukaan? Minä en.
Joo, voihan se olla sitä yleisen hyväksymisen hakemista sille, että ei tee mitään elämäntilanteelleen, vaan jatkaa sitten yhä uudelleen ja uudelleen niissä todellisten ja ehkäpä jälkeenpäin useammankin kerran mielessä pyöriteltyjen ja lisäväriä saaneiden kaltoinkohtelujensa sekä itseensä kohdistuvien vääryyksien mielessään vatvomista. Ja ehdotappas tällaiselle sitten jotain tilanteen ratkaisuun sopivaa, niin varmaan on valmiina syitä, miksi sitä ei voi tehdä, vaan jatketaan siinä tilanteessa ja olotilassa muhimista. Väliin käy mielessä, että se on jonkinlainen rooli, jossa halutaan pysyä ja jota halutaan esittää ja ratkaisukeinoja esittävät häiriötekijöitä ko. henkilön elämässä.Halutaan.. vastuu, itse.. ?

Voiko olla niin että kukaan titetentahtoen vaipuu masennukseen?

Tuossahan kuvataan jo ihan epätoivoista ihmistä, joka ei näe enää ulospääsyä pois ongelmistaan. Ei hän tietenkään kenekään säälillä mitään tee mutta tieto epätoivosta, masennuksesta, niitten seurauksena tietyntyyppisenä oireiluna, käyttäytymisenä edellyttäis kyllä muilta empatiaa ja sympatiaa. Joillekin on parempi vaan sympatoida jos ei ole mahdollisuutta empatoida mutta pääasia on se ettei lisätä enepää oikeasti reppanan kuormaa.

Ihan pelkästään kansantaloudellisestikin ajateltuna ja nykypäivän suomessa, missä väkiluku on vain n. 5milj. josta vain osa maksaa veroja, joista koitetaan säästää turhia kuluja, .. niin kunkin kansalaisvelvollisuus on kohdata kanssakulkijat niin ettei aiheuteta ikävyyksiä kenellekkään, ei edes masentuneille.
Vaikkakin.. sitä minä en tiedä miten ketään tyhmää saa oppimaan yhtään mitään? Jos joku ei opi kohtelemaan kanssaeläjiään asiallisesti niin sille kait ei mahda mitään? Mihinkään täydelliseen ei tietenkään ikinä ylletä mutta pelkästään se että julkisen terveydenhuollonkin puolella, olkoot sitten yhteiskunnan itse tuottamia palveluita tai ostopalveluita yksityisltä asiantuntijoilta, kullekin pitäis taata mielenterveys ihan samoin kuin fyysinenkin. Nehän ei ole mitenkään irti toisistaan, ne vaikuttaa toinen toisiinsa ja niitten varassa me ollaan.

Jotkut syntyy vammaisina.
Minä en oikein ymmärrä miks pitäis enemmän sääliä, empatoida ja sympatoida niitä jotka vaikkapa itte kaahaa liikenteessä vaarantaen muitakin ja sitten vammautuneina istuvat loppuelämänsä pyörätuolissa.. Sanoin siis enemmän.

Jos/kun yhteiskunta ei kohtele myötätuntoisesti synnynnäisesti vammaisia niin turhaa sitten kohdella muitakaan.
Kovat arvot käyttöön niinkuin nykyään on tapana ja vain jollakin (käsittämättömällä) "älyllä" mitatut parhaat voivat päästä kouluun, töihin ja saada sitäkautta toimeentuloa..

Siinähän se on yhteiskunnallisesti pähkinänkuoressa laajalti nähtynä.
Henkilötasolle ei tällaisia asioita kannata oikeestaan ikinä ees roudata.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat