Kuolleisuus sydäntauteihin suomessa

Seuraa 
Viestejä3521
Liittynyt20.7.2010

Siinä sydäntautikuolleisuuden kartta. Kuka tahansa voi siitä tulkita ettei Puskalla ja kumppaneilla ole mitään tekemistä näiden laskevien käyrien kanssa. Vertaa erityisesti north-kareliaa ja Kuopiota missä jotain mystistä seurantaa on suoritettu.

Euroopan käyrät ovat alemmalla tasolla, mutta likimain samanmuotoisia.
Mieleeni juolahti, että kuvan käyrien muoto johtuu Euroopassa 1939-1945 käydyistä sodista. Suomen kuolleisuusluvut ovat kaikkein korkeimpia, mutta suomalaiset miehet kokivat myös ankarat taistelu ja lähes kaikki 1910-1930 syntyneet miehet olivat mukana.
Sodassa ruoka oli heikkoa, tupakoitiin paljon ja oli jatkuva kuoleman vaara. Tiedetään, että tupakka ja stressi ovat suuri tekijä sydäntautien synnylle. Tunnetusti sydänkuolemat ovat korkeimmillaan 50-60 ikäisillä miehillä. Vuonna 1910-1920 syntyneet olivat 1970 luvulla korkean kuolleisuuden vuosina juuri 50-60 vuoden iässä. Tarvitaanko parempi näyttö?
1990 sotaveteraanit olivat 70-80 ikäisiä, eikä sotien vaikutus enää näy. Seuraavassa kuvassa kuolleisuus sydäntauteihin sukupuolet eroteltuina. Koko kuva http://demo.seco.tkk.fi/tervesuomi/item/ktl:6385
Ei ole mahdotonta, että tupakointivaarojakin on liioiteltu. Naisten tupakanpoltto on lisääntynyt, mutta käyrässä sitä ei huomaa.
North-Kareliatutkimus on mennyt täydellisesti metsään, eikä ravintosuosituksilla ole mitään osuutta sydänkuolemiin. Päin vastoin ravintosuositukset ovat johtaneet syöpien ja aineenvaihduntatautien syntyy sekä ylipainoon.
A-talkin keskustelussa http://areena.yle.fi/ohjelma/d708b5be43 ... 3c8f90d8b9 Puska perusteli suosituksia asiasta vallitsevalla konsensuksella.

Tieteellisesti tutkittu ja todistettu - mutta silti voi olla totta.

Kommentit (10)

Vierailija

Siinä A-Talkissa tuli esille sellainen asia, että verisuoniin kertyvä plakki olisi melkein kokonaan kalkkia. Jos asia tosiaan on siten niin mitä merkitystä voin syönnillä on siihen? Voissa nyt ei hirveän paljoa ole kalkkia. Hyvä kysymys on se mistä se kalkki tulee? Kertyykö se maidosta ja muista elintarvikkeista vai tuleeko se luista osteoporoosin johdosta esim.

Useammassakin paikassa väitetään, että verisuonten tulehdusta aiheuttaa mm.sokeri, valkoiset viljatuotteet, omega6 pitoiset öljyt einekset ja prosessoitu ruoka. Kuten täällä: http://sundqvist.blogspot.com/2010/06/s ... eensa.html

Jos plakin kertyminen alkaa verisuonten tulehduksesta ja haavoista niin luulisi, että sitä tutkittaisiin todella paljon ja tarkkaan kunnes oltaisiin asiasta varmoja. Voi tukkii verisuonet ei taida riittää enää vastaukseksi ja joukko joka ei siihen usko kasvaa koko ajan. Tietty jos tutkimuksia maksaa pääosin teollisuus joka itse tuottaa elintarvikkeita, niin tuskinpa sitä rahaa löytyy tutkimuksiin jotka mahdollisesti huonontaa bisnestä.

Vierailija

OP:lle: tarvitaan parempi näyttö. Nyt sinulla on vasta hypoteesin poikanen asiasta.

Olisi mielenkiinoista nähdä samassa kuvassa myös muun euroopan kuvaajat.

Myös arvoilla lasketut muutokset kuolemisessa eri aikaväleillä (70-90 luvun välissä) virherajoineen eri paikkakunnilla olisi nähtävä, jotta selviäsi tarkemmin laskiko se kuolleisuus enemmän ja missä jne...

Sitten kiinnostaisi nähdä sv-tautitilastot 50 luvulta nykyaikaan. Nyt vain puhutaan kuolemista mutta ei itse taudin esiintymisestä. Onko se vähentynyt vai ollaanko vain lääketieteen edistyessä onnistuttu lykkäämään tuota kuolemaa kunnes jokin muu vie hautaan?

Löytyiskö nämä tiedot kenties siitä P-K kirjasta?

Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023
Liittynyt27.4.2009

Tästä taas joku vetäisee herneet nenään, mutta lukemani perusteella D-vitamiinin puute kovettaa suonia, koska kalkki ei kulkeudu luustoon, jossa sille olisi käyttöä.
http://www.iltalehti.fi/sydan/2009092410303283_sd.shtml Iltalehti ei taida olla kaikkein luotetuimpia lähteitä? http://sundqvist.blogspot.com/2010/05/d ... sydan.html

Sodan aikaan voista ja rasvasta oli kova pula! Sikäli teoriasi voimistuu tästä... Ilman rasvaa ei ruuasta saatu vähäinen D imeydy, jos ei taas ole D:tä, niin kalkki jää vereen.

Aivan varmasti asiaan vaikuttavat muutkin tekijät.

myooppi
Seuraa 
Viestejä3521
Liittynyt20.7.2010
Natte
OP:lle: tarvitaan parempi näyttö. Nyt sinulla on vasta hypoteesin poikanen asiasta.

Olisi mielenkiinoista nähdä samassa kuvassa myös muun euroopan kuvaajat.

Myös arvoilla lasketut muutokset kuolemisessa eri aikaväleillä (70-90 luvun välissä) virherajoineen eri paikkakunnilla olisi nähtävä, jotta selviäsi tarkemmin laskiko se kuolleisuus enemmän ja missä jne...

Sitten kiinnostaisi nähdä sv-tautitilastot 50 luvulta nykyaikaan. Nyt vain puhutaan kuolemista mutta ei itse taudin esiintymisestä. Onko se vähentynyt vai ollaanko vain lääketieteen edistyessä onnistuttu lykkäämään tuota kuolemaa kunnes jokin muu vie hautaan?

Löytyiskö nämä tiedot kenties siitä P-K kirjasta?


Puhut asiaa. Mieleen tuli vain aloituksessa näkyvä yhteys. Ilman muuta asiaa pitäisi tutkia. Olen jossain (kirja Kolesterolimyytti?) nähnyt Euroopan sv-kuolleisuuskäyrän. Oli samanmuotoinen kuin Suomenkin ehkä vastasi Hämeen käyrää.
Joku vihjaisi, että D-vitamiini voi olla syynä. Sota-aikana puute varmaan vahingoitti monia.
Plakki osoitettiin kalkista muodostuneeksi. Jokin saa veressä liuenneen kalkin saostumaan suonen seinämään. Siihen tuskin vaikuttaa kalkin pitoisuus, vaan jokin tuntematon vahingollinen reaktio veressä tai verisuonien pinnassa. Kalkkia on ihmisessä noin kilon verran lähes kaikki luustossa.

Tieteellisesti tutkittu ja todistettu - mutta silti voi olla totta.

Vierailija

Olisi parempi seurata sairastavuuslukuja kuin kuolleisuutta, sillä hoidot ovat kehittyneet paljon. Elän käsityksessä, että naisten sv-sairastavuus olisi kovassa kasvussa hyvin yhteensopivasti naisten tupakoinnin yleistymiseen.

myooppi
Seuraa 
Viestejä3521
Liittynyt20.7.2010
Mimei
Olisi parempi seurata sairastavuuslukuja kuin kuolleisuutta, sillä hoidot ovat kehittyneet paljon. Elän käsityksessä, että naisten sv-sairastavuus olisi kovassa kasvussa hyvin yhteensopivasti naisten tupakoinnin yleistymiseen.

Miten verisuonitautien hoidot ovat muka kehittyneet?

Tieteellisesti tutkittu ja todistettu - mutta silti voi olla totta.

Vierailija
myooppi

Miten verisuonitautien hoidot ovat muka kehittyneet?



En osaa sanoa ja haluaisin tämän itsekin tietää.

Tämä löytyi netistä:
http://finohta.stakes.fi/FI/julkaisut/r ... rtti18.htm

Eli raportti pallolaajennuksista yms.

Tuon raportin mukaan jo 90-99 välillä pallolaajennusten määrä on 3-4:n kertaistunut, sepelvaltimokuvaukset lähes tuplaantunut jne.
Hoidon määrä on siis lisääntynyt selvästi. Onko itse tauti lisääntynyt? Siitä en vielä löytänyt tietoja.

Edit:
tälläistä löytyi ko. artikkelista:

Kuolleisuuden väheneminen on kuitenkin ollut voimakkaampaa kuin vaaratekijöiden muutosten perusteella voisi olettaa. Toinen merkittävä syy vähenemiseen on ilmeisesti taudin hoidon kehittyminen. Sairastuvuus ei ole vähentynyt samalla lailla kuin kuolleisuus.



Edit2.

http://arkisto.sydanliitto.fi/kaikki_sy ... i_2003.pdf

Tuon mukaan pallolaajennuksia tehtiin vuonna 1986: 84kpl ja 2003 jo 6700 eli on sitä "hieman" kasvanut tuo hoito. Siitä sitten laskemaan korrelaatiota kuolleisuuden kanssa niin selviää onko hoidon kasvu ollut kuolemista vähentämässä.

Edit3:
P-K rojektin isompi jatko rojekti MONICA:
http://demo.seco.tkk.fi/tervesuomi/item/ktl:15685


Projektia suunniteltaessa ei arvattu, että MONICA tulisi seuraamaan uusien tehokkaiden hoitomuotojen käyttöönoton. Tällaisia 1980-luvun tulokkaita olivat asetyyylisalisyylihappo, beetasalpaajat akuutissa hoidossa, ACE-estäjät, liuotushoito, sepelvaltimoiden ohitusleikkaus ja pallolaajennus. Uusien hoitojen käyttöönotto näytti selittävän sepelvaltimotautikuolleisuuden laskua jopa paremmin kuin mitä voidaan odottaa kliinisten kokeiden perusteella.



Nämä hoidothan ei tietenkään voi selittää 70 luvun kuolevuus vähentymistä mutta 80-luvun ja siitä eteenpäin voivat. Toisin kuin riskitekijöiden muutokset.

pohjanakka
Seuraa 
Viestejä94
Liittynyt18.9.2010
equipa
Siinä A-Talkissa tuli esille sellainen asia, että verisuoniin kertyvä plakki olisi melkein kokonaan kalkkia. Jos asia tosiaan on siten niin mitä merkitystä voin syönnillä on siihen? Voissa nyt ei hirveän paljoa ole kalkkia. Hyvä kysymys on se mistä se kalkki tulee? Kertyykö se maidosta ja muista elintarvikkeista vai tuleeko se luista osteoporoosin johdosta esim.

Useammassakin paikassa väitetään, että verisuonten tulehdusta aiheuttaa mm.sokeri, valkoiset viljatuotteet, omega6 pitoiset öljyt einekset ja prosessoitu ruoka. Kuten täällä: http://sundqvist.blogspot.com/2010/06/s ... eensa.html

Jos plakin kertyminen alkaa verisuonten tulehduksesta ja haavoista niin luulisi, että sitä tutkittaisiin todella paljon ja tarkkaan kunnes oltaisiin asiasta varmoja. Voi tukkii verisuonet ei taida riittää enää vastaukseksi ja joukko joka ei siihen usko kasvaa koko ajan. Tietty jos tutkimuksia maksaa pääosin teollisuus joka itse tuottaa elintarvikkeita, niin tuskinpa sitä rahaa löytyy tutkimuksiin jotka mahdollisesti huonontaa bisnestä.





Joitakin vuosia sitten,itselläni oli olkapää kauhen kipeä,en pystynyt liikuttamaan kättä,juuri mihinkään päin.
Olkapäänivel oli täynnä kalkkia ,jota oli kertynyt sinne tulehduksen myötä.
Kortisonilla hoidettiin sitä ja kun tulehdus parani, alkoi käsikin liikkua ja kalkki hävisi pikkuhiljaa pois.
että oikeilla jäljillä ollaan siinä,että tulehdus on alkusyy kalkkiplakin kehittymiselle.

Uusimmat

Suosituimmat