Seuraa 
Viestejä45973

"Ksylitoli (D-ksylitoli) on sokerialkoholi, jota käytetään makeutusaineena. Sen raaka-ainetta esiintyy mm. koivussa, maississa ja pyökissä. Ksylitolin käytön on useissa laajoissa tutkimuksissa todettu edistävän hammasterveyttä. Ksylitoli on makeudeltaan lähellä sakkaroosia ja sillä on viileän raikas jälkimaku." http://fi.wikipedia.org/wiki/Ksylitoli

Käsittääkseni valtaosa maailman ksylitolista valmistetaan nykyään Kiinassa maissista. Alkuperäiset tutkimukset ovat kuitenkin käsittääkseni koskeneet koivusta valmistettua ksylitolia. Netissä liikkuu paljon keskustelua koivuksylitolin paremmuudesta, mutta mitään järkeviä perusteluita en ole löytäny. Väite jää lähinnä "varmuuden vuoksi koivua"-tasolle.

Itse olen käyttäny puhdasta ksylitolia, jota olen tilannut iHerbistä "ison" säkillisen kerralla. Muistuttaa hyvin pitkälti valkoista pöytäsokeria ulkonäöltään. Pidän sitä pienessä purkissa, josta aina otan vähän ruokailun jälkeen. Kyseessä on Kiinassa maissista valmistettu ksylitoli. Mutta miten koivusta ja maissista valmistettu ksylitoli eroavat toisistaan?

Lisäksi netistä löytyy hyvin kriittisiä kommentteja, joissa väitetään ettei ksylitoli poistakaan happohyökkäystä, ja että tutkimuksissa tehdyt tulokset happohyökkäyksen torjumiseen liittyen johtuvatkin syljenerityksen lisääntymisestä.

Ksylitolin GI on 13, pöytäsokerin GI arvon ollessa 60, ja Finelin mukaan imeytyvän hiilihydraatin määrä ksylitolissa on nolla. Pelkästään näitä tietoja tarkasteltaessa kyseessä on erittäin hyvä makeutusaine käytettäväksi pienissä määrissä (suuret määrät aiheuttavat laksatiivisia vaikutuksia imeytymättömyyden takia), mikäli ne myös pitäät paikkansa. Katsoin ne täältä http://karppaus.info/wiki/index.php?tit ... rialkoholi Ja tässä linkki jonkinlaisen täysksylitolipastillin tietoihin, josta imetyvän hiilihydraatin määrän voi tarkistaa http://www.fineli.fi/food.php?foodid=30051&lang=fi

1. Miten maissista ja koivusta valmistettu ksylitoli eroavat toisistaan?
2. Miksei ksylitolia sisältävissä tuotteissa ilmoiteta mistä ksylitoli on valmistettu?
3. Parantaako ksylitoli hammasterveyttä muuten kuin syljeneritystä lisäämällä?

Kommentit (2)

mengelet
Seuraa 
Viestejä18
aleksialeksi

3. Parantaako ksylitoli hammasterveyttä muuten kuin syljeneritystä lisäämällä?

Ksylitolin mahdollisia vaikutusmekanismeja:
- Anti-karies / kariesta vähentävä vaikutus
- syljenerityksen lisääntyminen
- vähentäää plakin määrää
- hampaan demineralisaatiota vähentävä ja remineralisaatiota lisäävä vaikutus (osittain syljenerityksen lisääntymisen ansiota)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat