Seuraa 
Viestejä45973

Miten tuo lamppujen energialuokitus on määritelty?

Yritin googlailla hieman mutta huonoin tuloksin.

Alkoi pännimään kun kattelin että hehkulamppu on säästöluokkaa E, mutta eihän se voi olla luokkaa E ilmastoidussa sekä ilmastoimattomassa asunnossa yhtäaikaa, varsinkaan jos mietitään luokitusta Suomessa talvella tai sitten jossain Irakissa kesällä. Energiansäästölampun säteilylämmön vähyydestä johtuva lisälämmitys joka sitten vedetään sähkölämmitteisessä taloissa samoista pistorasioista jätetään luultavasti myös huomioimatta lisäkulutuksena. Sillä voisi olla luokitusvaikutusta.

Ellei sitten hukkalämpö joka ilmastoimattomassa ja ulkoilmaa lämpimämmässä asunnossa säästää lämmitystä jätetä huomioimatta energialuokituksessa, mikä tekee kyllä koko luokituksesta aika amatöörimäisesti tehdyn ja mitäänsanomattoman, mikäli näin on.

Veikkaan että A-luokan lamppu ei ole A-luokkaa Suomessa, eikä E-luokan lamppu E-luokkaa Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa voivat hyvinkin olla määritelmänsä mukaisia, varsinkin jos ne ruuvataan jatkuvasti ilmastoituun kämppään, jota jäähdytetään myös silloin kun ulkona on kylmempi kuin sisällä.

Eli maailma ei pelastukaan, vaikka hehkulamput kielletään, kun energiankulutus putoaa odotettua vähemmän, mutta masennus lisääntyy täällä pohjoisessa, kun loisteputken kelmeässä valossa keskellä kaamosta miettii elämän tarkoitusta.

Eli jos joku osaa kertoa mistä tuo luokitus tulee, ja voiko sitä itse laskeskella luokituksia uudelleen, niin olisi ihan kiva jos heittäisi linkillä.

Kommentit (11)

Midian
Seuraa 
Viestejä209

Eiköhän tuo luokitus tarkoita hyötysuhdetta kyseiseen tarkoitukseen, eli lampussa sillä ilmaistaan kuinka paljon energiasta muuttuu valoksi, lämpöhäviö joka siitä tulee toki menee hyötykäyttööön lämmitystä vaativissa tiloissa, mutta se ei näy siinä energialuokituksessa.

Sama asia esim. kylmälaitteissa, energialuokituksella merkitään sitä, kuinka hyvällä hyötysuhteella saadaan viilennettyä vaikka pakastin. Pakastimestahan myös saadaan lämpöenergiaa häviöinä taloon, ei se kuitenkaan siinä energialuokituksessa näy.

Jos laitteiden energialuokkia ei merkattaisi kyseisen käyttötarkoituksen mukaan, niin silloin kaikki olisi jotakin A++++++++ luokkaa.
->Energian säilymislain perusteella

Kas lempijuomaani, Alkoholia!

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31280
Armitage
Miten tuo lamppujen energialuokitus on määritelty?Sähköstä valoksi -hyötysuhteen mukaan. En tiedä niitä luokkien rajoja.

Alkoi pännimään kun kattelin että hehkulamppu on säästöluokkaa E, mutta eihän se voi olla luokkaa E ilmastoidussa sekä ilmastoimattomassa asunnossa yhtäaikaa, varsinkaan jos mietitään luokitusta Suomessa talvella tai sitten jossain Irakissa kesällä.No hyvin menee, jos murheet ovat tuota tasoa. Mutta kuten Midian totesi, energia säilyy viime kädessä aina ja kaikki laitteet ovat A -luokkaa, jos huomioidaan kaikki mahdolliset energiavirrat.

Energiansäästölampun säteilylämmön vähyydestä johtuva lisälämmitys joka sitten vedetään sähkölämmitteisessä taloissa samoista pistorasioista jätetään luultavasti myös huomioimatta lisäkulutuksena. Sillä voisi olla luokitusvaikutusta.Ei ole. Lamppujen luokittelussa on luonnollisesti järjetöntä huomioida muita asioita, koska käyttöympäristöt vaihtelevat.

Eli maailma ei pelastukaan, vaikka hehkulamput kielletään, kun energiankulutus putoaa odotettua vähemmän, mutta masennus lisääntyy täällä pohjoisessa, kun loisteputken kelmeässä valossa keskellä kaamosta miettii elämän tarkoitusta.Hehkulamppuja saa edelleen ja tulevaisuudessakin, oikein hienoja halogeenisellaisia. Sopivat normaalin lampun kantaan ja ovat samanmuotoisia. Kannattaa käydä sähköliikkeessä ennen köysikauppaa. Loisteputkia saa myös laajalla spektriskaalalla. Niiden suurin ongelma on se, että hehkulampun huonoon punaisenkelmeään valoon tottuneet ihmiset haluavat jäljitellä sitä huonoa valoa, vaikka loisteputkilla saisi mitä vain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko nuo halogeenit sitten luontoystävällisempiä kuin energiansäästölamput eli ovatko ne ongelmajätettä vai eivät? Olisi kiva tutkia myös montako prosenttia suomalaisista ei välitä energiansäästölamppujen elohopeasta vaan heittää ne tavalliseen roskikseen.

Veikkaan että ainakin 50% ihmisistä toimii tällä tavalla. Jos lamppuja hajoaa 1 vuodessa, se tekee Helsingin lamppujätekuormaksi n. 250 000 lamppua / vuosi, jotka päätyvät kaatopaikalle.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31280
Armitage
Onko nuo halogeenit sitten luontoystävällisempiä kuin energiansäästölamput eli ovatko ne ongelmajätettä vai eivät?Niissä ei ole elohopeaa, mutta toisaalta niillä valaisu kuluttaa paljon enemmän energiaa, joka kivihiilellä tuotettuna tuottaa isot elohopeapäästöt muista päästöistä puhumattakaan. Luulisin kyllä, että ympäristöihmiselle selkeä valinta on normaalit loisteputket, pistokantaloisteputket, välttämättömissä paikoissa energiansäästölamput ja niiden asianmukainen hävitys.

Ei halogeenivalon käytössä yleisvalaistukseen ole järjen häivää, mutta joihinkin valaisimiin ja tyyleihin energiansäästölamput tai muut loisteputket eivät vain sovi. Siksi noille hehkulampuille on tehty korvaajat. Esimerkiksi kristallikruunuvalaisimet eivät toimi energiansäästölampuilla eivätkä himmeillä hehkulampuilla, joita valopäät myös niihin asentelevat. Kauniit värilliset dispersiot vaativat, että valonlähde on pienialainen. Keraaminen monimetallilamppu on pikaisen testin perusteella todella hieno kruunussa.

Pertinax
Seuraa 
Viestejä1783

Suomalaisten erityistarve valaista sauna saattaa pelastaa hehkulamput, kirjoittaa Ilta-Sanomat. EU:n kieltämiä hehkulamppuja voidaan edelleen siis myydä Suomessa, mutta jatkossa erikoislamppuina tai jopa lämmittiminä.

Direktiivikikkailun mahdollistaa se, että hehkulampun käyttämästä energiasta valtaosa muuttuu lämmöksi. Näin ollen hehkulamppua voikin kutsua lämmittimeksi, ei valaisimeksi.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/104751- ... irektiivin

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Suomi on saanut EU.ssa negatiivista huomiota Hassin idioottimaisesta aloitteesta hehkulamppukriminalisoinissa. Tämä saunalamppu-idea on vähintä mitä suomalaiset voivat tarjota pienentääkseen aiheuttamaansa vahinkoa. Epäilen, että lämpöpallo-idea ei onnistu pitkään, mutta saunalamppu-ideaa ei ankarinkaan byrokraatti saa nurin.

Tämä hehkulamppudirektiivin vesittyminen antaa pientä toivonkipinää. Kiitos siitä. Lisää direktiivinvesittämisiä toivon paljon tulevaksi ma.

- Ubi bene, ibi patria -

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Ostin tänään 240 kpl pakkauksen 60W hehkulamppuja kun niitä nyt sattui taas löytymään.

Kun pakkaukseen kirjoitetaan "erikoislamppu" tulevaisuudessa, hinta pompsahtaa ainakin 5 kertaiseksi, luulen ma.

- Ubi bene, ibi patria -

myl
Seuraa 
Viestejä224

Tuo halogeenilampuista mussuttaminen on käsittämätöntä.

Niidenkin käytöstä luopumisesta on jo tehty päätös, mutta valmistus ja maahantuonti päättyvät vasta parin vuoden kuluttua (olikohan 1.1.2013 ?)

Saa nähdä miten auton lamppujen (H4, H7) kanssa käy...

-myl

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat