Seuraa 
Viestejä1521

Prinsessa (elokuva)

Katsoin prinsessan jo viikko sitten, mutta kirjoitan siitä vasta nyt.

Prinsessa oli hyvin silotellun oloinen elokuva tuon ajan mielisairaalasta. Mitään järkyttävän kauheaa ei näytetty. Todellisuudessa elämä sairaiden kanssa ilman lääkkeitä lienee melko katastrofaalista paikassa, jonne on keskittynyt etenkin vakavaa aivosairautta potevat.

Prinsessa perustuu tositapahtumiin ja on kuvaus pääasiassa henkilöstä nimeltä Anna Lappalainen. Anna on koulutukseltaan hieroja, joka sairastuu skitsofreniaan.

Elokuvassa kuvattu perusongelma liittyi siihen, että Anna piti itseään tosiaan prinsessana ja muita hoviväkenä.

Annaa uhkasi lobotomia harhansa tai käsityksensä perusteella. Pari kertaa hän onnistui luikahtamaan operaatiosta kuin ihmeen kaupalla. Kuitenkin, kaikki muu mahdollinen kokeiltiin harhan poistamiseksi.

Elokuva oli puolueellinen, jossa potilaat olivat ns hyviksiä ja hoitajat enemmän pahiksia, jotka kyykyttivät "asiakkaitaan". Johtoporras kuitenkin oli ristiriitainen suhteessa käytettäviin menetelmiin ja ratkaisuihin.

Vaikka hoitajat edustivat pahiksia jossain määrin ja elokuva jättää heistä vähän huonoa kuvaa, niin tosiasia on, että hoitokulttuuri muuttui yhden elokuvan aikana. Anna sai pitää näkemyksensä maailmasta ja asioissa mentiin paljon hänen mukaan. Muutos lienee ihan merkittävä, kun ajattelee sitä yhteiskunnallista ilmapiiriä, jossa hulluuteen suhtauduttiin erittäin tuomitsevasti. Näenkin elokuvassa hoitohenkilökunnan kasvua, tosin pakon kautta toteutuneena.

Itse olen kokenut mielisairautta lähipiirissäni monella tapaa. Näen omassa käsityksissäni samanlaisen kulun kuin siinä, mitä hoitavat joutuivat elokuvassa käymään läpi. Harhaisuutta pidetään asiana, jolla manipuloidaan ja vedätetään ympäristön ihmisiä. Tuo on kuitenkin vähän itsekeskeisesti ajatteltu, sillä potilas joutuu turvautumaan harhoihin toisella tapaa eikä osaa olla liikkeellä siinä tarkoituksessa kuin kuvitellaan.

Elokuvasta jäi mieleen kaivertamaan yleistys. Mitäpä jos vapaa tahto onkin pitkälle illuusiota ja toimimme monesti pitkälti voimien mukaan, joille emme voi itse paljoa kuin taidokkain vippaskonstein, joita taas ei aina osata käyttää.

Tarkoitan esim rikollisia. Käytännöstä tiedetään, että moni vanki ei korjaannu "vankilakasvatuksella", vaan rikoksissa ollaan tyypillisesti kierteenomaisesti. Perusajatushon on ollut mm se, että rankaisu ohjaa jossain määrin parempaan suuntaan. Itse väittäisin, että vankilan tarkoitus on ennaltaehkäistä rikollisuutta sillä tavoin, että he, jotka voivat vielä päättää jostain suhteessa itseensä, toimisivat viisaasti. Näen suuren osan vankeudesta välineenä, jossa heitä käytetään tuon tarkoituksen toteuttamiseksi. Voi kysyä, että onko tuo eettisesti kovin perusteltua.

Toisaalta voi ajatella myös muita elämässään huonosti menestyviä. Näkisin, että jos valintoja on vahingossa tehty vähän huonosti ja toisaalta sattuma ohjannut tietyllä tapaa, niin yksilön voi olla melko vaikea löytää reittiä selville vesille. Kuitenkin vastuutus on selviö. "Jokainen on oman onnensa seppä." Jossain määrin kyllä, mutta ei aina täysin noin.

He, joilla on hyvät perusteet elämässään, ovat toki vastuullisia hyvinvoinnistaan, mutta tuo vastuutusmentaliteetti käyttää hyväkseen tiettyä osaa ihmisistä niin, että saadaan vaikutus haluttuun kohderyhmään eli vapaisiin ihmisiin. Miksi tällaisia kuvioita? Eri syistä vähäosaiseksi tulleita käytetään pönkittämään vapaiden ihmisten raiteilla pysymistä. Siinäkö on heikoimpien funktio? Ja se palkkio tuosta osasta?

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Kommentit (6)

eskimo
Elokuvasta jäi mieleen kaivertamaan yleistys. Mitäpä jos vapaa tahto onkin pitkälle illuusiota ja toimimme monesti pitkälti voimien mukaan, joille emme voi itse paljoa kuin taidokkain vippaskonstein, joita taas ei aina osata käyttää.

Onko Jim Twins tuttuja?
http://www.kabalarians.com/forum/forum_ ... sp?TID=193
Heidän elämänsä on aika hiivatinmoinen todiste predeterminismistä:
Jim Lewis and Jim Springer first met February 9, 1979 after 39 years of being separated.
They were the rarest of twins, and most prized by researchers:
identical twins who had been separated at birth, were raised in different families, and had
grown to adulthood completely unaware of each other's existence.
When Jim Lewis finally found his twin brother, Jim Springer, after years of searching through
court records, he knew their unwed mother had put them up for adoption shortly after giving birth.

When the two first met, Lewis described it as "like looking into a mirror."
For starters, both had the same first name.
They were physically identical.
But when they got talking, the similarities were astounding.
Both had childhood dogs named Toy.
Both had been nail biters and fretful sleepers.
Both had migraines.
Both had married first wives names Linda, second wives named Betty.
Lewis named his first son James Allen, Springer named his James Alan.
For years, they both had taken holidays on the same Florida beach.
They both drank Miller Lite, smoked Salem cigarettes, loved stock car racing, disliked baseball, left regular love notes to their wives, made doll furniture in their basements, and had added circular white benches around the trees in their backyards.
Their IQs, habits, facial expressions, brain waves, heartbeats, and handwriting were nearly identical.
The Jim twins lived apart but died on the same day, from the same illness.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Luin Prinsessa-kirjan viikonloppuna. Ihan mukava, vaikkakin pintapuolinen raapaisu Suomen lähihistorian eräästä puolesta kerrottuna yhden ihmisen kautta. Kirja oli dokumentaarinen ja siinä ei ollut juurikaan kerronnallisia elementtejä. Aion mennä kahtoon leffan jahka koppeu'un.

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
eskimo
Seuraa 
Viestejä1521
mensaani
Onko Jim Twins tuttuja?
http://www.kabalarians.com/forum/forum_ ... sp?TID=193
Heidän elämänsä on aika hiivatinmoinen todiste predeterminismistä:Voi näyttää ilmeiseltä tuo idea, mutta antamasi esimerkki ei kunnolla todista muuta kuin sattumaa. Vaikka geenien voima voi olla suuri, niin kaksosten elämän noin epärelevanteista ratkaisuista ei tuota voimaa voida päätellä.

***

Mitä mieltä olette niistä johtopäätöksistä, jotka tein elokuvan pohjalta?
Onko jotain pielessä?

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Reiska
Seuraa 
Viestejä5385

Minua tuossa elokuvassa kiehto se suojamuuri, jonka prinsessa oli itselleen luonut. Se sulki kaiken ahdistuksen ja pahan olon toiselle puolelle ja jäljelle jäi onnelinen nainen. Nainen joka toi iloa monille muille.

Per se

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat