Seuraa 
Viestejä45973

Monokulttuuri talouselämässä ei pitemmän päälle ole millekään yhteiskunnalle hyväksi. Liiallinen metsäteollisuuskeskeisyys aikaansai sodan jälkeen tilanteen jossa metsäteollisuus vei ja Suomen hallitukset vikisivät. Markka devalvoitiin aina kun metsäteollisuus sitä vaati. Laskun maksoi kansakunta. Voitot alettiin kiihtyvällä tahdilla sijoittaa 1980-luvulta lähtien ulos (sijoitusten tuotto on jälkeenpäin osoittautunut surkeaksi).

Nokia sai vastaavan aseman Suomessa 1990-luvulla. Voidaan kysyä että jos yhtiö loi oman Nokia-clustertalouden kuinka paljon se siirsi osaamispääomaan pois muualta? Oliko Nokia-vetoisuus sittenkään maan talouselämälle pitemmän päälle pelkkää onnea ja hyvinvointia? Mitä menetimme Nokia-keskeisyydessä?

Jos ja ehkä kun Nokia joskus ostetaan pois kuleksimasta niin onko kansakunnalla riittävästi siviilirohkeutta olla vilkuttamassa Nokia-laivalle sen lipuessa (eikä aivan niin pullein purjein) pois satamasta?

Kommentit (1)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Miten paljon Nokia-firmassa on huippuosaajia? Ovatko nuo huippuosaajat pois muilta elinkeinoelämän alueilta nyt?

Eli saisimmeko tuhansia ja tuhansia päteviä henkilöitä muihin yrityksiin vetämään niitä suosta ja kansainväliseen menestykseen? Eli olisiko Nokian häipyminen kirous vai siunaus?

Metsäteollisuuden kymmeniä vuosia jatkunut metsäpääoman dumppaus selluna alihintaan ulkomaisille bulvaaneille ei ole ollut maallemme siunaus. Pelkästään energiantuotannosta saamme paremman katteen metsän kasvulle.

Dumppaako Nokia jotain ulkomaille alihintaan? Ainakin puhelimet maksavat jossain Intiassa kymmenesosan täällä vallitsevasta hinnasta. Työllistämisvaikutus on kuitenkin eri luokkaa kuin pääomavaltaisella metsäteollisuudella. Vai onko? Myönnän heitteleväni mutua tässä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat