Seuraa 
Viestejä45973

Miten saisi muoviesineeseen hopeankiiltoisen pinnoitteen? Kromi/hopeamaaleilla tulee liian himmeä tai matta pinta ja pitäisi saada oikeasti kiiltävä pinta. Kädessäni on juuri vanhan mopon takavalo, josta on tällainen pinnoitus osittain lohkeillut ja uutta pitäisi saada aikaan.

Kommentit (9)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
ratz
Miten saisi muoviesineeseen hopeankiiltoisen pinnoitteen? Kromi/hopeamaaleilla tulee liian himmeä tai matta pinta ja pitäisi saada oikeasti kiiltävä pinta. Kädessäni on juuri vanhan mopon takavalo, josta on tällainen pinnoitus osittain lohkeillut ja uutta pitäisi saada aikaan.

Onko kyseessä entisöinti? Jos ei niin osta uusi lamppu ja sovittele se paikalleen.

Jos kyseessä on entisöinti niin sitten joko sähkökemiallinen niklaus (kellertävä) tai hopeointi. Hopeointi ei oikein sovi harrastajalle, ellei tiedä tasan tarkkaan mitä on tekemässä eli se pitäisi pyytää joltakin alan liikkeeltä.

http://www.finishing.com/faqs/silverathome.shtml

http://www.google.fi/#hl=fi&q=hopeointia

Netistä saatavat hopeointisarjat ( hakusanat DIY silver plating ) ovat todennäköisesti sellaisia, että niissä ei käytetä syanidia. Jälki on vastaavasti huonompaa eli hopeapinta ei jää valkoiseksi. Pohjustus on tehtävä jollakin johtavalla materiaalilla, esimerkiksi grafiittimaalilla tms. joka sitten varovasti kiilloitetaan mahdollisimman tasaiseksi. Alle jäävän pinnan karkeus näkyy suoraan hopeoidun/niklatun pinnan karkeutena.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Entisöintiähän tässä. Voi silti olla että päädyn johonkin hopeamaaliin mutta selvittelen ensin vaihtoehtoja ja vaikeusastetta, mitä kunnolla tekeminen vaatisi. Pitääpä tutkailla noita linkkejä kuitenkin nyt ensin..

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Teleskooppien peilejä aluminoidaan. Kuvittelisin niissä olevan prosessina jonkinlainen tyhjiössä tapahtuva höyrystys-tiivistymisprosessi. Myös aivan ohuita muovikalvoja päällystetään tuolla tavalla. Kalvot ovat kondensaattorien materiaalia.

Eli yhteyttä harrastajapeilejä aluminoiviin yrityksiin vaan rohkeasti. Kai siellä jonkun peilin ohessa voi tuollaisenkin pinnoittaa.

Googletin:

http://www.teknofokus.fi/Astro/Alu.htm

Eli tyhjiöhöyrystys on kyseessä. Alumiinipinta pitäisi tässä tapauksessa lakata. Alumiini ei näköjään kestä kuin 5-10 vuotta noissa teleskooppien peileissä hyvänä. Lakkaus tuskin on ongelma mopovalaisimien optiikassa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Paul M

http://www.teknofokus.fi/Astro/Alu.htm

Eli tyhjiöhöyrystys on kyseessä.


Samalla sivulla näköjään kävimme. Ongelmana tyhjiöhöyrystyksessä on se, että kohteena ei nyt olisi lasi. Jotta homma onnistuisi pitää kammioon saada hyvä tyhjiö eikä päällystettävä kappale siis saa päästää epämääräisiä höyryjä tai kaasuja.

En usko että teknofokuksessa suostuvat laittamaan puhtaaseen kammioonsa muoviosia. Kysyähän toki saa, mutta tämä on arvaukseni. Kontaminaatioita on nimittäin turkasen inhottava jälkikäteen siivota sellaisesta laitteistosta, jossa on muutakin kuin pelkkää sileää metallipintaa.

Kannattaa käydä katsomassa entisöintiä harrastavien sivustoilta. Tämä ei varmaankaan ole ainutkertainen ongelma vaan tulee vastaan aina, kun vanhoja kiiltäväksi metalloituja muoviosia on tarvis korjata.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Tuli myös mieleen jos alumiinifoliota sais jotenkin pistettyä samalla tavalla, kun miten lehtikultaa käytetään kultauksissa. Folio ei olisi alttiina kulumiselle kun se tulisi ikäänkuin sen muovin sisäpuolelle, eli näkyisi läpinäkyvän muovin läpi. Foliota ei vaan saa kiinnitettyä millään, eikä liimaakaan voi käyttää kun liiman puolelta sitä juuri katseltaisiin.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
ratz
Tuli myös mieleen jos alumiinifoliota sais jotenkin pistettyä samalla tavalla, kun miten lehtikultaa käytetään kultauksissa. Folio ei olisi alttiina kulumiselle kun se tulisi ikäänkuin sen muovin sisäpuolelle, eli näkyisi läpinäkyvän muovin läpi. Foliota ei vaan saa kiinnitettyä millään, eikä liimaakaan voi käyttää kun liiman puolelta sitä juuri katseltaisiin.Onko sulla siis sellainen heijastin, jossa heijastettava valo tulee muovin puolelta heijastavaan kalvoon? Tällöin sähkökemiallinen pinnoitus muuttuu hankalammaksi, sillä alle tarvittava johtava tukikerros olisikin se, jonka valo kohtaisi ensimmäisenä. Grafiitti kun ei paljoa valoa heijastele...

Elektroditon niklaus voisi onnistua:
http://en.wikipedia.org/wiki/Electroless_nickel_plating

Tuotakin kannattaa kysellä jostakin alan yrityksestä.

Täällä on muuten ohjeet lasin pinnoittamiselle hopealla ilman elektrodeja.
http://chrismolloy.com/www/p106

En tiedä toimisiko sama myös muovipinnalle, mikäli sen saisi riittävän hyvin aktivoitua. Et halua käyttää aktivointiin kromitrioksidia johtuen syistä, jotka selviävat hakusanoilla "Hexavalent chromium" ja "Erin Brockovich".

http://www.ttl.fi/ova/kromitrioksidi.html

tiivistelmä:
http://www.ttl.fi/ova/tkromitrioksidi.html

Millainen se heijastimesi oikein on? Laita kuva jonnekin ja linkki tänne...

[edit: lisätty linkki alla:]

Tässä muuten matskua elektrodittomasta pinnoituksesta muovipinnoille.
http://uqu.edu.sa/files2/tiny_mce/plugi ... astics.pdf

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Ainakin RC-auton läpinäkyvään koriin tuli sisäpuolelta kromimaalilla maalatessa erittäin kiiltävä ulkopinta joskus aikoinaan. Onko se niin tarkkaa, eroa alkuperäiseen tuskin huomaa ainakaan valotehossa.

Tällainen heijastin on kyseessä:
http://kuvablogi.com/nayta/iso/img2805322.jpg

Heijastinominaisuuksilla ei oikeastaan ole mitään väliä, kunhan ulospäin vain näyttäisi kiiltävältä. Vastaavissa uustuotanto-osissa näyttäisi ainakin kuvien mukaan olevan tuo kiiltävä osuus muoviosan ulkopuolella, kun tässä alkuperäisessä se on tuolla sisällä. Epäilen että uustuotannossa onkin lämmitetty joku hopeanvärinen kelmu siihen pintaan.

Kuva uustuotanto-osasta:
http://www.elisanet.fi/voimakone/kuvat/varaosat/tunturiuusi/takavalonlas...

Ainakin RC-auton läpinäkyvään koriin tuli sisäpuolelta kromimaalilla maalatessa erittäin kiiltävä ulkopinta joskus aikoinaan. Onko se niin tarkkaa, eroa alkuperäiseen tuskin huomaa ainakaan valotehossa.Olisiko kuvaa? Jos jälki kelpaisi minulle, niin helpottaisi kummasti päätöksentekoa mitä lopulta asialle teen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat