Seuraa 
Viestejä45973

Minulle on syntynyt vaikutelma, että yhteiskunnassamme politiikkaan ja yhteiskuntaan liittyvät tunteet on normein rajattu nykyisin siten, että ärtymyksen, vihan, aggression herättäminen on sallittu vain silloin, kun ”puolustetaan heikkoja” jotain ylivertaista ja voimakasta ryhmää vastaan. Eli poliittinen normimme on se, että vain heikkojen puolustaminen on viime kädessä oikeutettua politiikkaa.

Historiallisesti normit olivat nykyisestä poikkeavat, ja viime vuosisadalla hyväosaiset pystyivät vielä perustelemaan omien etuoikeuksien ajamista sillä, että ”roskaväelle” ei kannattanut antaa liikaa taloudellisia resursseja.

Kaava siis menee niin, että aina pitää löytää uhri, jota puolustetaan, jotta omia tarkoitusperiä voidaan ajaa. Viimeisin esimerkki tästä oli ruotsidemokraattien vaalivideo, jossa joukko musliminaisia jyräsi rollaattorilla liikkuvan ruotsalaiseläkeläisen syrjään tämän mennessä hakemaan eläkettään. Ruotsidemokraatit vetosivat näin vain puolustavansa uhria, eläkeläistä maahanmuuttajien rahaa vievää invaasiota vastaan.

Hieman vastaavalla tavalla oikeistopoliitikot perustelevat tuloerojen kasvattamispolitiikkaa sillä, että viime kädessä tuloerojen kasvattamisella suojellaan kurjaa työtöntä. Halutaan tuloverotusta keventämällä saada ”talous nousuun” ja päämääränä on ”työpaikkojen luominen”. Tässäkin siis puolustetaan kurjaa työtöntä niitä vastaan, jotka omaa etuaan ajaakseen suosivat lepsua sosiaalipolitiikkaa ja korkeampaa verotusta.

Jos esimerkiksi haluaisit vähentää maataloustukiaisia, niin on vaikeaa vedota pientilallisen saamiin tukiin, ja on parempi puhua maataloustukiaisista lähinnä silloin, kun Björn Wahlroos on esillä tuloineen julkisuudessa.

Ehkä vasemmistonkin alamäen taustalla on osin se, että ennen työläinen nähtiin aina kapitalismin uhrina jota järjestelmä riisti pääoman lakien avulla. Nyt työläisen uhrin roolin luominen on vaikeampaa ja työväestön etujen puolustamisesta on tietty terä poissa.

Kaikki haluavat puolustaa omia saavutettuja etujaan, mutta normi ”heikompaa ei saa lyödä” on mielestäni erittäin voimakas yhteiskunnassamme. Siksi nykypolitiikan retoriikka on hieman vinoutunutta, sillä omien etujen ajamiseksi pitää aina näennäisesti löytää uhri jota puolustetaan?

Kommentit (4)

Palstan vasuri-stallari nikit löytyy kaikista ketjuista joissa joku on maininnut sitä ennen homon. Vaikkeivät itse ole vielä keksineet omalleen muuta kuin kusemiskäytön. Se vain sopii niiden poliittiseen kontekstiin, vaikka reaktio voisi sisääntyöntöön olla luonnollisen torjuva kun se kohdalle sattuisi.

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Ketjun aloittajalla oli taskussaan selvästi "Advanced Knowledge":a.
Aloitus sopisi paremmin blogi-kirjoitukseksi. Ei paljon täydennettävää.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Japetus
Seuraa 
Viestejä11495

Uhrautuva orjamentaliteetti on oivallista sädekehämateriaalia. Täysin saaliin mukaanhan tässä syötti on valittu: mitä muutakaan retoriikkaa voi kristillisen dogmatiikan väkisinmakaamassa kulttuurissa odottaa?

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
o_turunen himokkaana: "Minä en todellakaan kuse housuuni vaan sinun silmääsi."
sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%.. eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

tietää
Palstan vasuri-stallari nikit löytyy kaikista ketjuista joissa joku on maininnut sitä ennen homon. Vaikkeivät itse ole vielä keksineet omalleen muuta kuin kusemiskäytön. Se vain sopii niiden poliittiseen kontekstiin, vaikka reaktio voisi sisääntyöntöön olla luonnollisen torjuva kun se kohdalle sattuisi.Stallareita ja kommunisteja vastaan hyökkääminen on siinä mielessä vaikeaa, että kommunismi kukistui jo neljännesvuosisata sitten. Kyse on enää pienestä marginaaliryhmästä, jolla ei ole valtaa sortaa ketään ja näin heillä ei ole enää uhreja. Tietenkin voi muistella uhreja Stalinin vainojen ajoilta, mutta nykylukija vaatii kuitenkin todellisempia, nykypäivän oikeita uhreja.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat