Seuraa 
Viestejä45973

Kulutuksen verotus ja uuden rahan laskeminen liikkeelle aiheuttavat inflaatiota. Verojen korotus ei kuitenkaan laske rahan arvoa, ainoastaan nostaa tuotteiden hintaa jollain alueella. Rahat voi käyttää toisaalla, jossa verot ovat alhaisemmat.

Mutta eikö nämä käytännössä vastaa toisiaan? Valtio voi nostaa kulutusveroja ja käyttää verotuksen tuotot vientiyritysten tukemiseen, tai vaihtoehtoisesti painaa lisää rahaa (mikäli oma valuutta).

Keskustelua aiheesta.

Kommentit (1)

Verojen nostaminen nostaa verotettujen tuotteiden hintaa, kun taas rahan lisääminen liikenteeseen alentaa liikkeellä olevan yksittäisrahan arvoa. Näillä on käytännössä siis melko lailla eroa, vaikka pinnalliset vaikutukset näyttävät olevan molemmissa samat - tuotteiden hinnat nousevat.
Verorahat palaavat valtion kassaan, liikkeelle laskettu raha kohdistuu hetkellisesti sinne minne se lasketaan liikkeelle. Molemmat ovat tosiaan väliaikaisia ratkaisuja ja melko lähellä toisiaan, mutta inflaation (rahamäärän lisäämisen) vaikutukset ovat pidempiaikaisia ja vaikuttavat kaikkiin talouden toimijoihin. Veroilla vaikutukset voidaan rajata tiettyjen toimijoiden piiriin (esim. makeisvero kohdistuu juuri sokerituotteiden valmistajiin, toimittajiin ja kuluttajiin)

Suomella ei kuitenkaan ole omaa pankkia, vaan koko valuuttajärjestelmä on luovutettu EKP:lle ja yksityisille liikepankeille. Tämä tekee valtiosta käytännössä tyhjänpäiväisen sätkynuken, etenkin kun lähes kaikki päätökset tehdään puolueesta riippumatta nykyään lyhytnäköisten taloudellisten perusteiden nojalla. Pankit hallitsevat valuutan manipuloinnin ja sijoitusten kautta hyvin paljon maailmantalouden kulkua, eikä muilla kuin rikkailla ole tässä päätöksenteossa sananvaltaa. Mielestäni demokratiaa lisäisi huomattavasti se, että valtiolla olisi itse hallinnoitu valuuttajärjestelmä, jonka käytäntöihin kansalaisilla olisi sananvalta. Kansainväliseen kaupankäyntiin yhteinen valuutta on käytännöllinen, mutta paikallistalouksien vakaaseen pyörittämiseen alueelliset rahat olisivat paljon tasapainoisempia ja omaravaisempia ratkaisuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat