Seuraa 
Viestejä45973

Pistetään tämä kulttuurin piikkiin.

Yle: Ääniarkistot vaarassa tuhoutua.

Onko omakohtaisia kokemuksia? Miten olette varautuneet tilanteeseen?

Itselläni on noin 800 vinyylin kokoelma ja komerossa toimiva LP-soitin siltä varalta, että jokin digitoimani levy menee käyttökelvottomaksi. Kopioimalla tietty homma hoituu ja tallenteet pysyvät kuosissa. Mutta kun noita on noinkin paljon, todennäköisesti joku kopio myöhästyy ratkaisevasti ennemmin tai myöhemmin.

C-kasettejakin on tallessa, mutta niiden perään en enää ole huolestunut. Syystä, että ne taitavat jo olla menetetty. Suurin osa niistä oli kyllä kopioita, jotka olen ostanut myöhemmin CD-versioina. Kaupan CD-levyjen säilyvyys on kuitenkin selvästi todennäköisemmin hyvä kuin itse poltettujen, joten sekään ei itseäni huoleta paljoa. Jotain musiikkia on myös pelkästään kiintolevyillä ja se osa itseäni huolestuttaa eniten. Nettipalveluihinkaan ei oikein voi luottaa.

Onko kellään vinyyli/c-kasettiaikaa vanhempia äänitteitä?

Sivut

Kommentit (22)

Taivaantallaaja

Onko kellään vinyyli/c-kasettiaikaa vanhempia äänitteitä?Kyllähän noita savikiekkoja ja ääninauhoja löytyy muutama kappale, ja ihan toimivia vielä ovat. Toki mitään ikuista olevaisuutta ei kannata millekään ihmisen tuotokselle odottaa.

googeli
Toki mitään ikuista olevaisuutta ei kannata millekään ihmisen tuotokselle odottaa.

Näin toisaalta, mutta tuo uutisen huoli on kyllä aiheellinenkin. Jotain konkreettista saisi historiaankin jäädä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä31280

Ei minulla ole kokemusta äänitteistä, mutta jos olisi, digitoisin ne ja sen jälkeen niiden säilyttäminen olisi sama asia kuin minkä tahansa datan. Minulla on pari USB-kovalevyä varmuuskopioihin, jotka säilytän eri paikoissa. Datan tuhoutuminen samaan aikaan molemmilta niiltä ja tietokoneen kovalevyltä on astronomisen epätodennäköistä.

Mitä tulee YLE:n huoleen, sekin on vain poliittinen, ei vähimmässäkään määrin tekninen. Jos päättäjät arvioivat, että arkistot kannattaa säilyttää, ne voivat myöntää rahaa digitointiin ja säilyttää sen jälkeen kuten arvokas data firmoissa ja valtion laitoksissa yleensä. Digitointi maksaa jonkun kertasumman, mutta säilyttäminen on käytännössä ilmaista, koska nykyaikainen tiedonsäilytyskapasiteetti on suunnaton verrattuna digitoitujen äänitiedostojen vaatimaan tilaan.

Jonkun analogisen magneettinauhan luku, jota YLEn ääniarkiston valtaosa (ainakin siitä aineistosta, jota uhkaa tuho) käsittääkseni on, on niin yksinkertaista, että vaikka maailmassa ei olisi jäljellä ainoatakaan nauhuria tai kasettisoitinta, joku kesäteekkari tekisi puhtaalta pöydältä Ylelle sellaisen yhden kesän aikana.

^ Mjoo, mutta huomaahan sen kun kuuntelee jo muutamankin vuoden takaisia poltettuja romppujaan. Kyllä tuo ongelma koskettaa tavallista ihmistäkin.

Harva on ensimmäisiä aihioitaan ostaessaan miettinyt, miten kauan ne kestävät. Kopiota kuunnellessa se alkuperäinen kaupan levy on voinut joutua vaikkapa koiran hampaisiin. Ja kopiot saavat kopioiden kohtelun eli jäävät autoon tai pöydälle tai muuten epäedullisiin olosuhteisiin... Enkä minä niiden kiintolevyjenkään varaan kovin paljoa laskisi, niidenkin säilytys on loppuviimeksi aika tarkkaa hommaa jos aikoo pitää ne kopiointikuntoisina useamman vuoden.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

No joo parhaan tallennus kestävyyen saapi juuri savikiekoilta.
Nämä nykyajan CD levyt kuulemma tuhoutuvat muutamassa vuojessa, joten niistä ei ole
pitempiaikaseen arkistointiin.

Ylelläki olis paras kaivaa eshin ne kamphet joilla ennen tehtiin savikiekkoja, ja koko digitaalinen arkisto savikiekottaa.
Voiu hekevetti "savikiekottaa" hauska uusi termi.
Ameriikastahan tuo uutinen oli lähtösin, siellä kun oli menetetty peruuttamattomasti
joitakin arvokkaita tiedostoja.
Osat oli kai siirretty jopa digitaaliseen muotoon, mutta seku ei CD ole ikunen, eikä
kovalevylläkään tievot ikusesti säily, oikeastaan vain muutamia vuosia, parhaassa tapauksessa
vuosikymmenen.
Ittellä on vielä muutama ikivanaha savikiekko, joita ei kuunnella, non digisoitu ja pantu pumpuliin säilöön. Digilevyjä sitte soitethan, yks unehtu pöyvälle , ja oli piru päivän auringonvalossa , no se meni pilakoksi ei ollu ennää entisens veronen.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31280
Taivaantallaaja
Harva on ensimmäisiä aihioitaan ostaessaan miettinyt, miten kauan ne kestävät. Kopiota kuunnellessa se alkuperäinen kaupan levy on voinut joutua vaikkapa koiran hampaisiin. Ja kopiot saavat kopioiden kohtelun eli jäävät autoon tai pöydälle tai muuten epäedullisiin olosuhteisiin... Enkä minä niiden kiintolevyjenkään varaan kovin paljoa laskisi, niidenkin säilytys on loppuviimeksi aika tarkkaa hommaa jos aikoo pitää ne kopiointikuntoisina useamman vuoden.Tietenkin tallenteita ja laitteita pitää käsitellä niin kuin pitää. Ei kuluttajakäytössä olevien audio- tai datatallenteiden tai kiintolevyjen käsittelyssä kuitenkaan vaadita mitään erikoisuuksia, jota tervepäinen normaaleilla taidoilla ja huolellisuudella varustettu ihminen ei normaalissa kotiympäristössä pystyisi toteuttamaan. Kahden kiintolevyn idea on juurikin se, että kun huomaa että toinen hajoaa, data on vielä tietokoneen kovalevyllä ja toisella varmistuslevyllä. Sitten vain ostaa ripeästi uuden kovalevyn hajonneen tilalle ja varmuus säilyy. Mutta tietysti sellaisella huithapelilla, joka ei ymmärrä kovalevyn ja koiran puruluun eroa, ei viitsi kopioida tiedostojaan säännöllisesti tai humalapäissään tuhoaa omaisuutensa typerillä vahingoilla, on tiedot vaarassa. Niin kuin koko muu omaisuus ja terveys. Harmi ettei huolellisuutta opeteta missään. Ehkä silloin voisi ostaa datanvarmistuspalvelut jostain, jos nyt katsoo omistavansa jotain arvokasta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31280
Aslak
No joo parhaan tallennus kestävyyen saapi juuri savikiekoilta.Savikiekkojen ongelma on se, että ne kuluvat käytössä. Myös tallennuskapasiteetti on riittämätön nykyajan vaatimuksiin.

Nämä nykyajan CD levyt kuulemma tuhoutuvat muutamassa vuojessa, joten niistä ei ole
pitempiaikaseen arkistointiin.Muistaakseni joskus joku firma kauppasi CD-levyjä, jotka oli tehty kullasta ja fused silicasta (kvartsintapainen materiaali). Jos sitä ei lyö rikki, se kestänee riittävän kauan yksittäisen ihmisen tarpeisiin.

Osat oli kai siirretty jopa digitaaliseen muotoon, mutta seku ei CD ole ikunen, eikä
kovalevylläkään tievot ikusesti säily, oikeastaan vain muutamia vuosia, parhaassa tapauksessa
vuosikymmenen.Tuo on digitaalisen tallennuksen ongelma. Tietoja pitää jatkuvasti uudistaa, joten "äänilevyt ullakolla" -tyyppinen varastointi ei onnistu.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Yritin taltioida mielestäni parhaita TV-ohjelmia digisovittimen kiintolevylle olen todennut sen kehnohkoksi arkistoksi, sillä se täyttyy yllättävän nopeasti ... ja sitä paitsi sovitin lopettaa toimintansa melko pian. Saisin kai olla ylen onnellinen, jos digiboksini kestäisi ruhtinaalliset viisi vuotta...?

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907
Piru Naiseksi
Yritin taltioida mielestäni parhaita TV-ohjelmia digisovittimen kiintolevylle olen todennut sen kehnohkoksi arkistoksi, sillä se täyttyy yllättävän nopeasti ... ja sitä paitsi sovitin lopettaa toimintansa melko pian. Saisin kai olla ylen onnellinen, jos digiboksini kestäisi ruhtinaalliset viisi vuotta...?

Heh. Tallenteet, jos siis niitä kaipaat kannattaa siirtää pc:lle ja sitten työstää ne johonkin mukavaan muotoon = aikaa vievää säätöä. MPEG2-TS dataläjän (=ohjelman) voit käsitellä projectx-ohjelmalla ja muksata äänen ja kuvan vaikka matroskaan tai MPEG kääreeseen. Pitkäaikaissäilytys vaikka omalle kiintolevylleen.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Saattaisinpa siirtääkin tallenteita digisovittimen kiintolevyltä kaimalleen, kuomalleen PC-laitteeseen mutta ... en omista tietokonetta. Lottovoittokin hurahti ohitseni, joten rahoituksen järjestyminen oman Piihemmon hankintaan on taas ainakin päivän päässä (yhteispohjoismaisen loton arvontaan saakka).
Niin, ja miten kauan tallenteet säilyvät avattavassa kunnossa nykyisin tallennusmetodein? Mitä todennäköisimmin niitä täytyy tallennella yhä uudelleen aina vain uusiutuviin tallennusmuotoihin ja -välineisiin. Leikinpä ajatuksella: miten paljon informaatiota katoaa joka muokkauksessa ja uudelleen tallennuksessa - eli onko tallenteesta lopulta jäljellä vain häivähdys hämärää, joka ei ole enää säilyttämisen arvoista?

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Mihin cd-levyjen "tuhoutuminen muutamassa vuodessa" oikein perustuu? En ole ihan varma koska aloitin cd-levyjen keräämisen, ehkä 15 v sitten? - mutta en ole havainnut yhdenkään tuhoutuneen. Toisaalta en sahaakaan yhtä ja samaa levyä joka päivä laitteissa, vaan saattaa mennä hyvinkin pitkä aika ennen kuin kuuntelen jotain uudemman kerran. Joskus jopa vuosia.

Vai tuhoutuvatko ne levyt vaikkei niitä käytettäisikään? Mikä ne tuhoaa? Entä dvd-levyt? Olenko turhaan kerännyt messevän elokuvakokoelman?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31280
Piru Naiseksi
Saattaisinpa siirtääkin tallenteita digisovittimen kiintolevyltä kaimalleen, kuomalleen PC-laitteeseen mutta ... en omista tietokonetta. Lottovoittokin hurahti ohitseni, joten rahoituksen järjestyminen oman Piihemmon hankintaan on taas ainakin päivän päässä (yhteispohjoismaisen loton arvontaan saakka).Jos käyttäisit lottoon haaskaamasi rahat tietokoneeseen, saisit aika nopeasti käyttökelpoisen käytetyn koneen. Muutaman vuoden ikäisen koneen hinta vaihtelee nollasta viiteen kymppiin, ja se soveltuu vallan hyvin TV-tasoisen (PAL) videon säilytyksen ja käsittelyyn.

Niin, ja miten kauan tallenteet säilyvät avattavassa kunnossa nykyisin tallennusmetodein?Riippuu mediasta, sen säilytyksestä ja mikä pahinta, tuurista. Tyypillisesti CD kestää muutaman vuoden, kovalevy ehkä kymmenkunta vuotta (jos ei aivan 24/7 käy). Alumiinista ja polykarbonaatista prässätty CD (valmiina ostetut) kestää kymmeniä vuosia. Oikein käytettynä ja säilytettynä tietysti.

Isompi ongelma on se, että taattu kestoikä on nolla. Datasta pitää monistaa toisistaan riippumattomia kopioita ja tarkkailla niiden säilyvyyttä ja tarvittaessa uudistaa tallennus.

Mitä todennäköisimmin niitä täytyy tallennella yhä uudelleen aina vain uusiutuviin tallennusmuotoihin ja -välineisiin. Leikinpä ajatuksella: miten paljon informaatiota katoaa joka muokkauksessa ja uudelleen tallennuksessa - eli onko tallenteesta lopulta jäljellä vain häivähdys hämärää, joka ei ole enää säilyttämisen arvoista?Digitaalisia tiedostoja kopioitaessa muuttumistodennäköisyys on astronomisen pieni (siis niin, että jos kopioin teratavuja, yhdenkin bitin kääntyminen (siis virhetodennäköisyys 1E-13) on jo vakava virhe ja saa epäilemään laitteiston olevan rikki). Muutenhan esimerkiksi tietokoneohjelmia, joiden toiminnan yhden ainoan bitin kääntyminen pahimmillaan täydellisesti estää, ei voisi tallentaa ollenkaan. Viimeisen päälle varmuuskopioitaessa talletettu tiedosto luetaan heti tallennuksen jälkeen ja sitä vertaillaan alkuperäiseen.

Rousseau
Mihin cd-levyjen "tuhoutuminen muutamassa vuodessa" oikein perustuu? En ole ihan varma koska aloitin cd-levyjen keräämisen, ehkä 15 v sitten? - mutta en ole havainnut yhdenkään tuhoutuneen. Toisaalta en sahaakaan yhtä ja samaa levyä joka päivä laitteissa, vaan saattaa mennä hyvinkin pitkä aika ennen kuin kuuntelen jotain uudemman kerran. Joskus jopa vuosia.

Vai tuhoutuvatko ne levyt vaikkei niitä käytettäisikään? Mikä ne tuhoaa? Entä dvd-levyt? Olenko turhaan kerännyt messevän elokuvakokoelman?


Ehkä tuhoutuminen on väärä sana, ellei sitten koira tai joku muu hampaitaan testaava löydä niitä. Levyjen data muuttuu lukukelvottomaksi niiden pinnan kuluttua ajan myötä.

Kaupasta ostettaviin tyhjiin aihioihin kotona tehtävä tallennus on sellainen, joka ei ole absoluuttisen kestävä. Ostettaessa valmiiksi sisältöä täynnä olevat levyt on tehty eri systeemillä, lieneekö 'painatus' oikea termi, kuin nämä kotipolttoiset versiot. Lisäksi tyhjissä aihioissa on eroja. Parhaiten omat poltokset säilyvät tasalämpöisessä ja valolta suojatussa paikassa. Niinkuin maitokin.

Kaikista itsepoltetuista optisista medioista kannattaa ottaa tasavälein uusia kopioita, mieluiten monia. Jos yksi kopio on pilalla, hyvällä tuurilla toinen saattaa olla vielä kopioitavissa. Ensimmäisten musiikki-cd:iden kestoksi povattiin aikanaan hulppeat 100 vuotta, mutta siinä taidettiin liioitella kyllä.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Verbatim-levyjä joku suositteli toisella tämän foorumin palstalla ja semmoisia sitten tilailin 100 kpl pläjän.

Mutta muistelisin jostain jotain sellaistakin vouhotusta kuulleeni että ostolevyt, siis aidot cd:t tai miten sen nyt sanoisi, tuhoutuvat kanssa. Itse en todellakaan ole havainnut mitään korvinkuultavaa muutosta tapahtuneen 15 v sisällä.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Jonkun Ylen materiaali on melko vaikea kysymys. Kuka määrittelee mikä tallenne pitää säilöä. Haluaako joku 1000 vuoden päästä katselle 1900-luvun alun kaikkia tallenteita. Suurin kyse on varmaan rahasta, myös tallennettavan materiaalin laadun määrittäminen on vaikeaa. Esimerkiksi nykyään teräväpiitolähetyksillä monet vanhat analogiset elokuvatallenteet on uudelleen digitoitu, jolloin tarkkuus on lähentynyt elokuvatasoa. Esimerkiksi antiikin ajn kirjat ja maalaukset on hyvin tärkeää tutkimusmateriaalia, joita maksettaisiin suuriakin summia jos niitä vain jotenkin saisi käsiin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat