Seuraa 
Viestejä45973

http://en.wikipedia.org/wiki/1991_Sovie ... at_attempt

Janajevin juntta yritti vallankaappausta Neuvostoliitossa 1991. Helsingin Sanomat kiirehti julistamaan, että Suomi on aina sopeutunut kulloiseenkin muutokseen naapurimaassa, niin nytkin. Sekin kannanotto on osa historiallista painolastia, joka vaikuttaa kansallisessa alitajunnassamme ja jonka selvittelyyn ei ole tähän mennessä ollut halua.

Kolmipäiväinen poikkeustila epäonnistui pitkälti siksi, ettei Juntta vanginnut Jeltsiniä. Epäonnistuminen merkitsi Neuvostoliiton loppua. Englanninkielinen Wikipedia kertoo, että Gorbatsov oli mahdollisesti kiroten antanut hyväksyntänsä reformille ja hänen tarkoituksenaan oli palata poikkeustilan jälkeen valtaan: "Do what you think is needed, damn you!"

On myös esitetty väitteitä, että Jeltsin tiesi kaappauksesta ja pelasi sillä itsensä valtaan: http://users.jyu.fi/~aphamala/pe/issue4 ... nts-fi.htm

Juntta oli laatinut 200 000 ihmisen pidätyslistan, varannut vankilan, ja tilannut 300 000 käsirautaa uudistuspidätyksiä varten. Suomessa Janajevin hallituksen tunnustivat mm. Mauri Pekkarinen, Paavo Väyrynen ja Jukka Tarkka (sic!) samoin kuin Matti Ahde ehti kiiresti ilmoittamaan olevansa Janajevin kavereita. Tauno Tiusanen oli juntan tuomitsevilla ja kaappauksen onnistumismahdollisuuksia epäilevillä puheenvuoroillaan saanut silloisen sisäministerin Mauri Pekkarisen hermostumaan ja moittimaan häntä kovin sanoin Venäjän "laillisen hallituksen" (=Janajevin juntan) arvostelemisesta, ja vielä uhkaamaan uran katkeamisella.

http://jaga.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20 ... a-sensuuri

Tv-uutisissa pääministeri Esko Aho: "Suomen hallitus pahoittelee, että Neuvostoliiton demokraattinen kehitys on keskeytynyt poikkeustilan julistamisen johdosta. Hallitus seuraa tarkasti Neuvostoliitossa syntynyttä tilannetta. Hallitus toivoo, että naapurimaassamme palataan normaaleihin oloihin mahdollisimman pikaisesti."

Suomen media jätti kertomatta, että Gorbazov oli kotiarestissa. YLE jätti myös kertomatta 19.8.1991 George Bushin antaman lausunnon jossa hän kritisoi KGB-ja militarivallankaappausta.

http://www.youtube.com/watch?v=4KRTPh1PAek

Suhtautumisesta vallankaappaukseen syntyi kiistaa seuraavana päivänä pohjoismaisessa ulkoministerikokouksessa Tanskassa, jossa muut pohjoismaat olisivat halunneet tuomita kaappauksen jyrkemmin kuin Suomi.

Katso Janajevin vallankaappaus Neuvostoliitossa 19.8.91.
Toinen puolikas myöhäisuutisista. Mm. Neuvostoliiton USA:n suurlähettilään, Bushin, Suomen hallituksen, Lennart Meren lausunnot.

Kts.

http://en.wikipedia.org/wiki/1991_Sovie ... at_attempt

http://www.youtube.com/watch?v=CYnlOoeLyes&NR=1

Tv-uutiset olivat oikeassa: Independence of the Republic of Estonia was reestablished on August 20, 1991.

Kommentit (7)

Tvomas
Seuraa 
Viestejä2371

Neuvostoliiton hajoittaminen oli imperialististisen Venäjä vastaisen terroristijärjestön toteuttama laiton vallankaappaus. Janajevin vallanpalautus neuvostokansalle oli laillinen.

Pakkoruotsi on yleissyövyttävä aine.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Tvomas
Neuvostoliiton hajoittaminen oli imperialististisen Venäjä vastaisen terroristijärjestön toteuttama laiton vallankaappaus. Janajevin vallanpalautus neuvostokansalle oli laillinen.Sanoo aito pensasneuvostoliittolainen, kolmannen luokan, kuolaa valuva stalinistipelle!

Mahtaa stalinistirääpälettä vituttaa!

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tvomas
Seuraa 
Viestejä2371

Kyllä Venäjällä tiedetään että Gorbatsovin ja Jeltsinin hallintokaudet oli tuhoisaa neuvostokansalle. Mutta onneksi on Putin.

Mahtaa Seppoa vituttaa.

Pakkoruotsi on yleissyövyttävä aine.

kse
Seuraa 
Viestejä1308

Oli kyllä myös aika mielenkiintoista seurata miten punaiset vuorineuvokset vaivoin riemuaan pidätellen pohtivat julkisesti "taloussuhteiden normalisoitumista" ja paluuta viisivuotissuunnitelmien ja tavaranvaihtopöytäkirjojen ohjaamaan clearing-kauppaan.

"Paskat orastavan demokratian kukistamisesta - kunhan me vain saadaan kääriä kunnon voitot viemällä sekundaa itärajan taa suomalaisten veronmaksajien kustannuksella." (tuolta ne kommentit ainakin silloisesta parikymppisestä kuulostivat...)

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

19.8.2009 YLE: "Jeltsin sanoo Gorbatzovin olevan vangittuna"

BBC jne: "Gorbatzev on kotiarestissa"

http://www.youtube.com/watch?v=4KRTPh1P ... re=related

19.8 YLE jätti mainitsematta, että Jeltsin puhui kovan linjan vasemmistosta.

Yle kertoo Yhdysvaltojen katkaisseen Neuvostoliiton talousavun George Bushin johdolla, mutta jätti selittämättä syyn. Bush sanoi 19.8 vallankaappausta häiritseväksi kehitykseksi, jolla voi olla vakavia seuraumuksia. Bush oli toistellut toistelemistaan, ettei haluta nähdä KGB:n ja militarin johtamaa vallankaappausta, mikä on nyt meneillään. Bush lisäsi, että on tärkeää tietää vallankaappausyritysten epäonnistumismahdollisuus etenkin jos ne toimivat vastoin kansan tahtoa.

YLE käytti termejä: "Virkaa tekevä Presidentti", "Neuvostoliittoon julistettiin poikkeustila", "Moskovan uusi johto", "Neuvostoliiton uusi johto", "Neuvostoliiton hallitus", "Neuvostoliiton uusi presidentti, Kenraali Janavev", "ettei Mihailj Gorbazovia rangaistaisi", "vallanvaihto", "Gorbazovin syrjäyttäminen", "Jeltsinin yleislakkovetoomus". Pahasti myöhässä. Tai etuajassa.

Suomen hallituksen lausunto ei maininnut termiä perustuslaiton.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat