Seuraa 
Viestejä16844

Hiukan minulle ovat hepreaa nämä peittyvät ja päällepäsmäröivät ominaisuudet, tai paremminkin että miten ne valikoituvat esille kehossa. Mutta jos otetaan 50 naista ja 50 miestä (kuulema pienin määrä mikä estää sukurutsailun jatkossa) ja nämä ovat kaikki sinisilmäisiä ja heidät risteytetään keskenään, kuinkahan monta polvea tarvitaan että ei-sinisilmäisistä, sanotaan nyt vaikka ruskeasilmäisistä, on päästy eroon?

Elikä aina kun sinisilmäiselle parille syntyisi ruskeasilmäinen lapsi, tämä lempattaisiin lisääntymisohjelmasta ja vain sinisilmäiset pääsisivät lisääntymään keskenään.

Pääseekö ruskeasilmäisyydestä koskaan eroon, vai onko se aina piilevänä muhimassa perimässä koska sinisilmäisyys on kuulema peittyvä ominaisuus?

- Ei tämä mitään natsismia ole, kunhan otin vain tällaisen esimerkin kun en kauhean paljon tiedä peittyviä ominaisuuksia.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

creep
Seuraa 
Viestejä292

Itse asiassa nuo silmän värien vallitsevuudet ja peittyvyydet menevät juuri päin vastoin: ruskea on vallitseva, sininen peittyvä ominaisuus. Ja tämäkin on tarkkaan ottaen turhan yksinkertaistettu ja ei täysin paikkaansa pitävä olettamus. Mutta pointtisi kannalta sillä ei ole niin väliä. Käännän värit kuitenkin toistepäin selityksessäni

Äkkiseltään sanoisin, että peittyvää ominaisuutta aiheuttava alleeli ei tällä menetelmällä koskaan häviä populaatiosta, koska heterotsygootteihin, eli tässä tapauksessa ruskeasilmäisiin, joilla on sinisilmäisyyttä aiheuttava alleeli peittyvänä, ei kohdistu negatiivista valintapainetta. Toki pidemmällä aikavälillä sattuman aiheuttamat mutaatiot tuhoaisivat sinisilmäisyyttä aiheuttavan alleelin, koska siitä ei olisi mitään hyötyä, mutta tässä puhutaan käytännössä tuhansista sukupolvista. (Tai mistäs sitä koskaan tietää, kun sattumasta on kyse!)

Elävänä esimerkkinä Suomessakin on monia peittyvästi periytyviä geneettisiä tauteja, jotka aiheuttavat yksilön kuoleman ennen lisääntymisikää. Tilanne on siis käytännössä sama kuin esimerkissäsi; resessiiviset homotsygootit poistuvat populaatiosta. Silti heterotsygootteja syntyy siinä missä ennenkin, eli haitallista ominaisuutta (oli se sitten aspartyyliglukosaminuriaa tai sinisilmäisyyttä) aiheuttava alleeli jää populaatioon. Ja niin kauan kuin alleeli populaatiossa säilyy, on mahdollista, että kaksi heterotsygoottia pariutuu ja saa lapsen, jolla on kaksi resessiivistä alleelia, eli sinisilmäisiä syntyisi jatkossakin.

Yksinkertaisimmassa tilanteessa (kaksi alleelia, ei muuta valintapainetta kuin resessiivisten homotsygoottien poisto) alleelien lukusuhteet populaatiossa asettuvat tasapainoon. Hardy-Weinbergin laiksi tuota kutsutaan. Joskus tullut noita laskeskeltuakin, mutta ei voi enää muistaa.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Nimenomaan tarkoitin että voiko sitä sinisilmäisyyttä koskaan saada ainoaksi periytyväksi piirteeksi koska sinisyys on heikommin periytyvä ominaisuus kuin ruskeasilmäisyys. Eli voiko ruskeasilmäisyydestä päästä eroon, vai onko sen geenejä aina väkisinkin ihmisissä vaikka kuinka loputtomiin päästettäisiin vain sinisilmäiset lisääntymään keskenään?

Eli pitäisiköhän ottaa alusta... Ehkä en osannut esittää asiaa ymmärrettävästi.

>Pääseekö ruskeasilmäisyydestä koskaan eroon, vai onko se aina piilevänä muhimassa perimässä koska sinisilmäisyys on kuulema peittyvä ominaisuus?

(piilevänä = väkisinkin mukana, en tarkoittanut siis virallista termiä piilevä, tai mikä se nyt onkaan kun geeneistä puhutaan)

p.o.

Pääseekö ruskeasilmäisyydestä koskaan eroon, vai onko se aina muhimassa perimässä ja tunkemassa esille koska sinisilmäisyys on kuulema peittyvä ominaisuus?

Ymmärrettävämpi lause, ehkä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rousseau

Pääseekö ruskeasilmäisyydestä koskaan eroon, vai onko se aina muhimassa perimässä ja tunkemassa esille koska sinisilmäisyys on kuulema peittyvä ominaisuus?

Ymmärrettävämpi lause, ehkä?


Nimenomaan dominoivista ominaisuuksista on mahdollista, ja helppoakin, päästä eroon. Tämä siis siksi, että jos yksilöllä on yksikin kyseisen ominaisuuden alleeli, se näkyy päälle päin, joten kyseinen yksilö voidaan poistaa tästä lisääntymisohjelmasta. Kaikki ruskeasilmäisyyden alleelit saataisiin siis poistettua yhdessä ainoassa sukupolvessa, eivätkä ne tietenkään enää sukupuuttoon kuoltuaan mihinkään periydy.

Eli dominoivuus tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä, että kun yksilöllä on kaksi erilaista alleelia, näistä dominoiva näkyy ilmiasussa ja peittyvä ei. Ne eivät millään tavalla periydy vahvemmin eivätkä kerran sukupuuttoon kuoltuaan enää herää henkiin sen todennäköisemmin kuin resessiivisetkään alleelit.

Kuten Creep tuossa jo huomauttikin, oikeasti silmien värin periytyvyys on aika lailla monimutkaisempaa kuin tämä oppikirjaesimerkki antaisi ymmärtää, mutta näin siis teoriassa.

Ja sitten niiden ruskeasilmäisyyden alleelien mahdolliseen henkiinheräämiseen. Mutaatioita tapahtuu silloin tällöin, ja niissä syntyy uusia alleeleja. Jos uusi, mutaation myötä syntynyt alleeli on dominoiva, kuten ruskeasilmäisyys, se näkyy heti syntyvässä lapsessa. Resessiivinen uusi alleeli sensijaan saattaa piileskellä satoja tai tuhansia sukupolvia, kunnes se joko katoaa tai sattumalta osuu kahtena kopiona samaan yksilöön, jolloin se putkahtaa esiin.
Sekä dominoivia että resessiivisiä ominaisuuksia voi siis "putkahtaa esiin" populaatioissa, joista ne ovat jo kertaalleen hävinneet. Dominoivat tekevät sen heti mutaation tapahduttua, kun taas resessiiviset ominaisuudet voivat piilotella vuosisatoja tai -tuhansia, joten niitä on myös käytännössä mahdotonta hävittää.

creep
Seuraa 
Viestejä292

Taisin ilmeisesti lukea/ymmärtää aloitusviestin väärin. Vastaus taisi selvitä jo, täsmennetään vielä sen verran, että tässä yksinkertaistetussa väriesimerkissä sinisilmäiset eivät siis edes voi saada ruskeasilmäisiä lapsia. Ruskeasilmäisistä päästäisiin siis varsin helposti ja nopeasti eroon!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat