Seuraa 
Viestejä45973

Uudeksi aselaiksi kaavailtu laki rikkoo potilaan ja lääkärin luottamuksellisen suhteen ja on näin vähintään perustuslain hengen vastainen. Uuden lain myötä lääkäri olisi velvollinen ilmoittamaan poliisiile kaikki ne potilaat, jotka olisivat kykenemättömiä kantamaan aseita. Siis myös ne, joillla ei mitään aseita edes ole, eikä ole hankinnassakaan. Tämä siksi, että aseenkantolupa on salassapidettävää tietoa, joten lääkäri ei voi tietää kenellä on aselupa tai aseita.

Toisin sanoen, lääkäri joutuisi tekemään varmuuden vuoksi poliisille ilmoituksen ainakin kaikista mielenterveysongelmista kärsivistä, kaikista päihderiippuvaisista, osasta neurologisista sairauksista kärsivistä, motoriikkaan liittyvistä sairauksista jne. Ilmoitettaviin henkilöihin kuuluisi satojatuhansia ihmisiä. Siis jos vastaanotolle tulisi masennusta poteva, lääkärin pitäisi soittaa poliisille: "Täällä olisi masennuspotilas, onko hänellä aseenkantolupaa"? Vaikka Suomessa on verrattain paljon aseita väkilukuun nähden, enemmistöllä ei kuitenkaan ole aseita kotonaan, joten enimmäkseen ilmoittelu olisi turhaa. Onneksi tiedot potilaista eivät sentään jäisi poliisin rekisteriin, se olisikin laittoman henkilörekisterin pitoa:

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/uusi_as ... 95746.html

– Lääkärien ilmoitusvelvollisuus muuttaa aselakia merkittävästi, hän luonnehtii.

Kun lääkäri tekee ilmoituksen, poliisin pitää reagoida siihen. Jos potilas ei omista aseita, lääkärin tekemä ilmoitus pitää poistaa poliisin rekisteristä.
Silti olen huolissani, missä vaiheessa työnantajat alkavat vaatia noita tietoja itselleen turvalllisuuden lisäämisen nimissä. Pyydetäänhän nykyäänkin ns. luotettavuuslausuntoja joihinkin tehtäviin. Sormenjälkirekisteristä passeja varten sovittiin etukäteen, ettei niitä luovuteta muualle. Nyt ne haluttaisiin viranomaisten käyttöön.

Miksei mieluummin tehdä lakia, joka tekisi aseenkantoluvasta julkista tietoa, tai lääkäreillä olisi oikeus päästä tähän rekisteriin? Silloin ei tarvitsisi ilmoitella turhaan, ja ilmoittaminen voisi olla lääkärin oikeus, mutta ei velvollisuus.

Kommentit (5)

Ei näitä idioottimaisia lakeja tarvitse noudattaa. Valvontakoneistolla ei ole mitään keinoa seurata tämänkään lain noudattamista, eli ilmiantamisaktiivisuus on täysin kiinni lääkärin omasta moraalikäsityksestä. Valitettavasti potilas ei voi ikinä tietää, onko juuri hänen lääkärinsä ilmiantaja vai ei, eli luottamus potilas-lääkärisuhteeseen häviää joka tapauksessa.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Kun potilaan luottamus häviää, niin saman tien saattaa kyseinen potilas hävitä lääkärin vastaanotoilta - ja jäädä siis hoidotta. Tietojemme perusteella voimme hyvin kuvitella, mihin hoitamaton mielen tai keskushermoston terveyden häiriö pahimmillaan saattaa johtaa. Jos kyseisen potilaan ja lääkärin välillä on jo olemassa luottamuksellinen hoitosuhde, niin lääkäri voi todettuaan potilaansa kärsivän po. tyyppisestä häiriöstä keskustella tämän kanssa ja kehottaa luopumaan aseen hallussapidosta. Kun lääkäri perustelussaan vetoaa potilaan omaan turvallisuuteen, niin neuvo saattaa hyvinkin mennä perille ilman suurta dramatiikkaa. Ammuntaa tai metsästystä harrastava ihminen voi kai toimittaa aseensa ampuma- tai metsästysseuran hoteisiin ja päästä käyttämään niitä vain ainakin jossain määrin valvotusti. Onhan tosin käynyt niinkin, että häiriintynyt ihminen on onnistunut hämäänään ammuntaseuran muita jäseniä ja pääsemään käsiksi aseisiin traagisin seurauksin. Mutta jossain täytyy tulla vastaan raja: millainen kontrolli on ihmisiä turvaavaa ja millainen taas niin haitallista, että ihmiset rupeavat kiertämään määräyksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
Korpi
Ei näitä idioottimaisia lakeja tarvitse noudattaa. Valvontakoneistolla ei ole mitään keinoa seurata tämänkään lain noudattamista, eli ilmiantamisaktiivisuus on täysin kiinni lääkärin omasta moraalikäsityksestä. Valitettavasti potilas ei voi ikinä tietää, onko juuri hänen lääkärinsä ilmiantaja vai ei, eli luottamus potilas-lääkärisuhteeseen häviää joka tapauksessa.

Tässä on ihan oikea lääkäri jonka vastauksesta huokuu itsevarmuus, akateemisuus ja ennen kaikkea vastuuntunto. Harmi ettei koulussa niitä enää opeteta, vaan niitä pidetään jopa huonoina ominaisuuksina.

Katala tapa, tuoda lääkäreille vahtikoiran toimintatapa. Kunhan ymmärtäisivät, ettei aikomus pyhitä tekoja. Ase on pelote, jolla tälläisiä asioita runnotaan läpi. Seuraavalle sukupolvelle kun tämä on itsestäänselvyys, niin heille voi ajaa astetta enemmän yksilönvapautta ja oikeuksia vähentäviä asetuksia ja lakeja. Kaikki tämä tottakai yleisen hyvän ja edun nimissä.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Tästä seuraa myös väistämättä se, että aseenkantolupansa puolesta pelkäävä, esim. masentunut potilas, ei uskalla hakeutua hoitoon. Näin mahdollisesti hoidettavissa oleva masennus tms. jää hoitamatta eikä seurauksia kukaan voi ennalta arvata.

Hienoa poliitikot ja muut päättäjät, onneksi olkoon kun saitte muutenkin heikohkon ja riittämättömän mielenterveys -järjestelmän huononemaan entisestään.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat