Seuraa 
Viestejä45973

Omaan jonkinlaisen kiinnostuksen yhteiskunnan tilan ja sen piiriin kuuluvien asioiden ymmärtämiseen ja tutkimiseen. Talous on nykyisen huonon tilansa johdosta nyt paljon huomiota saanut aihe, ja siitä johtuvia ongelmia ja seurauksia näkee yhteiskunnan joka osa-alueella. Suurin yksittäinen huomiota saanut osa on kai raha, erityisesti sen syntymekanismi, joka kieltämättä varmasti vääristää montakin asiaa. Suurinta huomiota on omasta perspektiivistäni saanut talousdemokraattinen- liike, joka ehdottaa rahan syntymekanismin uudistamisen korjaavan useita epäkohtia. Itse pidän tuota hieman naiivina ajatuksena, vaikkakin hyvänä alkuna. Osa ratkaisua se varmasti olisi, mutta ei kuitenkaan minkään tae.
Olen kuitenkin ihmetellyt miksi niin vähän kritisoidaan ja kyseenalaistetaan nykyistä pörssikauppaa. Se ikäänkuin hyväksytään ilman minkäänlaista kritiikkiä, siellä se rahakin todellisen vahingollisen vaikutuksen saa aikaa. Se on se paikka, jossa vaihdon väline on kauppatavaraa. Mielestäni koko pörssi on se nykyisen talouden ongelmien syy. Ja jos ei siinä tapahdu mullistavia uudistuksia, on aivan sama mistä raha tulee. En edes näe kovinkaan monta hyödyllistä asiaa, minkä pörssi yhteiskunnallisesti ajatellen saa aikaan. Mitään kulutushyödykettä se ei tuota. Väitänkin, että niin utopistiseltä se kuulostaa, että pörssikaupan hallittu alasajo on se toimi jolla yhteiskunta voisi ottaa nykyään vaadittavan harppauksen eteenpäin kohti parempaa ja kestävämpää yhteiskuntamallia.

Niin, jos joku tietää hyviä pörssin historiaa käsitteleviä kirjoja tai nettisivuja, olen kiitollinen. Ei löytynyt googlettamalla kovin häävisti.

Olisi mukava saada keskustelua aiheesta, josta ei paljon puhuta.

Sivut

Kommentit (27)

Pörssiin listautuminen on yritykselle keino hankkia lisää omistajia ja vierasta pääomaa esim. kasvua varten. Ensimmäiset pörssit aloittivat Amsterdamissa ja sittemmin Lontoossa.

Britannian taloudellinen nousu 1700 –luvulla oli osittain seurausta Alankomaista omaksuttuista pankki- ja pörssitoimintaan liittyvistä innovaatioista. Nämä mahdollistivat pääomaintesiivisen teollistumisen. Loistava Vallankumous 1688, jossa Alankomaiden Stadtholder Wilhelm Oranialainen nousi nimellä William III valtaistuimelle, vaikutti käsittääseni merkittävästi hollantilaisten vaikutteiden - kuten esimerkiksi optiot ja osakkeet - siirtymiseen. Tieteellisen ajattelun kehittyminen taas vaadittiin, jotta oli se tekniikka, johon investoida. Riittoisa ja halpa kivihiili oli myös merkittävä tekijä. 1688 alkoi Lontoon pörssissä osakekauppa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Euronext_Amsterdam

"The Amsterdam Stock Exchange is considered the oldest in the world. It was established in 1602 by the Dutch East India Company (Verenigde Oostindische Compagnie, or "VOC") for dealings in its printed stocks and bonds. It was subsequently renamed the Amsterdam Bourse and was the first to formally begin trading in securities".

http://en.wikipedia.org/wiki/Stock_exchange

"The Dutch later started joint stock companies, which let shareholders invest in business ventures and get a share of their profits—or losses. In 1602, the Dutch East India Company issued the first shares on the Amsterdam Stock Exchange. It was the first company to issue stocks and bonds. In 1688, the trading of stocks began on a stock exchange in London."

Tuolloin 1688 synnytettiin erikoislaivastoja suojaamaan pörssin vapaata kauppaa. Pörssillä olikin ikään kuin omat puolustusvoimat.

Alarik
Suurinta huomiota on omasta perspektiivistäni saanut talousdemokraattinen- liike, joka ehdottaa rahan syntymekanismin uudistamisen korjaavan useita epäkohtia.Talousdemokraattinen liike on populistista pelleilyä, kuten Pasi Matilainen on kritiikissään todennut:
http://pasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/48 ... i-vajaaksi

Olen kuitenkin ihmetellyt miksi niin vähän kritisoidaan ja kyseenalaistetaan nykyistä pörssikauppaa. Se ikäänkuin hyväksytään ilman minkäänlaista kritiikkiä, siellä se rahakin todellisen vahingollisen vaikutuksen saa aikaa. Se on se paikka, jossa vaihdon väline on kauppatavaraa. Mielestäni koko pörssi on se nykyisen talouden ongelmien syy. Ja jos ei siinä tapahdu mullistavia uudistuksia, on aivan sama mistä raha tulee. En edes näe kovinkaan monta hyödyllistä asiaa, minkä pörssi yhteiskunnallisesti ajatellen saa aikaan. Mitään kulutushyödykettä se ei tuota. Väitänkin, että niin utopistiseltä se kuulostaa, että pörssikaupan hallittu alasajo on se toimi jolla yhteiskunta voisi ottaa nykyään vaadittavan harppauksen eteenpäin kohti parempaa ja kestävämpää yhteiskuntamallia.Pörssi on kauppapaikka, jossa ostetaan myydään mm. osakkeita ja raaka-aineita. Ihan samalla tavalla kuin kirjakaupoissa ostetaan ja myydään kirjoja tai matkapuhelinmyymälöissä matkapuhelimia. Ei kirjakaupoissakaan tuoteta kirjoja, vaan ne ostetaan suoraan kustantajilta tai Kirjavälityksen kautta. Yhtä hyvin voidaan siis sanoa, että kirjakaupatkaan eivät tuota mitään kulutushyödykettä. Oletko muuten koskaan ihmetellyt sitä, että miksi kirjakauppoja kritisoidaan niin vähän yhteiskunnallisessa keskustelussa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Fasaldi.
Alarik
Suurinta huomiota on omasta perspektiivistäni saanut talousdemokraattinen- liike, joka ehdottaa rahan syntymekanismin uudistamisen korjaavan useita epäkohtia.Talousdemokraattinen liike on populistista pelleilyä, kuten Pasi Matilainen on kritiikissään todennut:
http://pasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/48 ... i-vajaaksiIlmeisesti Pasin argumentti on se, että talousdemokraattinen näkemys johtaa Zimbabwen tielle ja samoin käy myös kaikilla fiat-rahoilla. Jos jollekin on vielä epäselvää, niin kaikki nykyiset valuutat ovat fiat-valuuttoja. Pasin mielestä vaihdantatalous on rahoituksen kannalta liian vaikea ja fiat liian löysä, mutta kiinteä rahamäärä on sopiva. Valtaosa mainstreamin taloustietelijöistä syystä tai toisesta on kuitenkin fiatin kannalla.

Uusis ja taldemarit ovat raikas virtaus muuten hyvin ummehtuneeseen talouskeskusteluun joka näyttää aina päättyvän kapitalismi/kommunismi-jankkaamiseen. Uusikselle tiedoksi, että EKP ostaa mm. kansallisten pankkien kautta valtioiden velkakirjoja, koska sen suora ostaminen on sen säännöissä kiellettyä. Turha sääntö, mutta EU:ssa idealismi on kovasti esillä puheissa ja esiripun takana sekä kabineteissa tehdään ne likaiset käytännön työt vanhaan tapaan.

Alarik
Olisi mukava saada keskustelua aiheesta, josta ei paljon puhuta.Listautumisen merkitys tulikin jo esille, mutta myöhemmin pörssi on yksilöille tapa osallistua tuottamiseen ostamalla osake yrityksestä. Pörssin yksi ongelma on keinottelun helppous. Se on vähän kuin annetaan tuliaseita henkilöille, joiden tuliaseen käyttö ei ole kaikkien edun mukaista. Pörssi on tietysti kehitetty kauan sitten toisenlaisissa olosuhteissa ja voidaan pohtia onko se pysynyt ajan mukana. Sinänsä siinä ei ole mitään ihmeellistä. Se on vain keskitetty kauppapaikka, jossa voidaan vaihtaa arvopapereita.

Jotuni
Seuraa 
Viestejä9534
JW
[Pörssin yksi ongelma on keinottelun helppous. Se on vähän kuin annetaan tuliaseita henkilöille, joiden tuliaseen käyttö ei ole kaikkien edun mukaista.Ei nyt sentään.

-

planetisti
Seuraa 
Viestejä463

Pörssi on kyllä hämmentävä olio. Sen avulla päätetään ihmiskunnan suunta. Mitä enemmän rahaa, sen enemmän päätäntävaltaa. Suuri oletus on, että päätäntä on ollut oikein, mikäli raha on tuottanut lisää rahaa. Näin ollen parhaat talouden analyytikot pitävät vallan itsellään. Tästä työstä maksetaan hurjaa palkkaa. Kyseinen työ ohjaa ihmisen tekemisen sinne, mistä saadaan eniten hilloa.

Pörssisijoittamisesta on ulkoistettu kaikki inhimillinen, mikä taitaa olla yksi suurimpia ongelmia maailmassa. Oikeudenmukaisuus ja moraali täytyisi tuoda systeemiin väkisin. Pörssisijoittamistyössä ihminen on mahdollisimman kaukana konkreettisesta tekemisestä, joka kuitenkin tätä maailmaa pyörittää, ja jota useimmat ihmiset tekevät.

Fasaldi.

Pörssi on kauppapaikka, jossa ostetaan myydään mm. osakkeita ja raaka-aineita. Ihan samalla tavalla kuin kirjakaupoissa ostetaan ja myydään kirjoja tai matkapuhelinmyymälöissä matkapuhelimia. Ei kirjakaupoissakaan tuoteta kirjoja, vaan ne ostetaan suoraan kustantajilta tai Kirjavälityksen kautta. Yhtä hyvin voidaan siis sanoa, että kirjakaupatkaan eivät tuota mitään kulutushyödykettä. Oletko muuten koskaan ihmetellyt sitä, että miksi kirjakauppoja kritisoidaan niin vähän yhteiskunnallisessa keskustelussa?
Vertaus on mielestäni suht järjetön. Pörssihän olisi aivan toisenlainen instituuio, ja vaikutuksiltaan aivan erillainen kauppapaikka, jos hinnat olisivat "listahintoja". Sehän on se mekanismi jonka takia sijoittamalla voi tienata.
Mutta, tietääkö joku sanoa, miten osakkeiden hinta muodostuu? Lähinnä kiinnostaa, mikä on se mekanismi joka osakkeen hintaa muuttaa ja mites se toimii?

Alarik

Mutta, tietääkö joku sanoa, miten osakkeiden hinta muodostuu? Lähinnä kiinnostaa, mikä on se mekanismi joka osakkeen hintaa muuttaa ja mites se toimii?Kysyntä ja tarjonta eli ahneus ja pelko. Pörssikurssit tuppaavat tästä syystä ylireagoimaan niin ylös- kuin alaspäinkin.

Alarik
Vertaus on mielestäni suht järjetön. Pörssihän olisi aivan toisenlainen instituuio, ja vaikutuksiltaan aivan erillainen kauppapaikka, jos hinnat olisivat "listahintoja". Sehän on se mekanismi jonka takia sijoittamalla voi tienata.
Mutta, tietääkö joku sanoa, miten osakkeiden hinta muodostuu? Lähinnä kiinnostaa, mikä on se mekanismi joka osakkeen hintaa muuttaa ja mites se toimii?Vertaus ei ole ollenkaan järjetön. Käytännössähän osakkeiden kauppahintoja voidaan hyvin verrata kirjakauppojen listahintoihin. Esim. Nokian osakkeita saa ostaa nyt pörssistä 7,84 eurolla kpl. Yhtä hyvin voisit ostaa kirjakaupasta saman hintaisen kirjan. On tietysti mahdollista ostaa tälläkin hetkellä Nokian osakkeita pörssin kautta vaikka 6 eurolla kpl, jos halukas ostaja onnistuu löytämään sellaisen myyjän, joka on valmis myymään Nokiaa noin halvalla. Tällöin kauppa tehdään sopimuskauppana. Voihan kirjakaupassakin saada alennusta listahinnasta. Osakkeiden hinta muodostuu samoin kuin vanhojen ja uusien kirjojen hinnat kirjakaupoissa, kirja-antikvariaateissa ja kirpputoreilla. Kysynnän ja tarjonnan lain mukaan. Kirjoja ostamalla ja myymällä voi tienata aivan samalla tavalla kuin osakekaupalla. Tähänhän esim. kirja-antikvariaattienkin liiketoiminta perustuu.

Fasaldi.
Alarik
Vertaus on mielestäni suht järjetön. Pörssihän olisi aivan toisenlainen instituuio, ja vaikutuksiltaan aivan erillainen kauppapaikka, jos hinnat olisivat "listahintoja". Sehän on se mekanismi jonka takia sijoittamalla voi tienata.
Mutta, tietääkö joku sanoa, miten osakkeiden hinta muodostuu? Lähinnä kiinnostaa, mikä on se mekanismi joka osakkeen hintaa muuttaa ja mites se toimii?Vertaus ei ole ollenkaan järjetön. Käytännössähän osakkeiden kauppahintoja voidaan hyvin verrata kirjakauppojen listahintoihin. Esim. Nokian osakkeita saa ostaa nyt pörssistä 7,84 eurolla kpl. Yhtä hyvin voisit ostaa kirjakaupasta saman hintaisen kirjan. On tietysti mahdollista ostaa tälläkin hetkellä Nokian osakkeita pörssin kautta vaikka 6 eurolla kpl, jos halukas ostaja onnistuu löytämään sellaisen myyjän, joka on valmis myymään Nokiaa noin halvalla. Tällöin kauppa tehdään sopimuskauppana. Voihan kirjakaupassakin saada alennusta listahinnasta. Osakkeiden hinta muodostuu samoin kuin vanhojen ja uusien kirjojen hinnat kirjakaupoissa, kirja-antikvariaateissa ja kirpputoreilla. Kysynnän ja tarjonnan lain mukaan. Kirjoja ostamalla ja myymällä voi tienata aivan samalla tavalla kuin osakekaupalla. Tähänhän esim. kirja-antikvariaattienkin liiketoiminta perustuu.Yksinkertaistettuna ja jos asiaa yrittää selittää ala-asteella, tuo vertaus on ihan ymmärrettävä. Noin ajateltuna, tai noin rajoitetusti ajateltuna, pörssiähän voisi verrata mihin tahansa kauppaan. Eihän se huumekauppakaan sen ihmeellisempää ole, mutta silti melko rankasti kiellettyä sen aiheuttamien seurausten takia.
Tärkeämpänä pidän pörssin vaikutuksia yhteiskunnallisesti, koska kaikki siihen ovat sidoksissa tavalla tai toisella. Yksi, mutkat suoraksi, esimerkki. Pentti on Nokialla duunissa, hän saa sieltä palkan, josta maksaa myös eläkkettä joka taas rahastojen kautta on sijoitettu Nokian osakkeisiin. Jotta nämä rahastot, eli siis Pentin eläke, ei kuivuisi kasaan on Pentin kannalta hyvä että Nokian osake pitää arvonsa tai nousee. Kun myynti ei hetkellisesti vedä, ja kustannuksia pitäisi karsia, olisi siis Pentin eläkkeen kannalta parempi siirtää työ halpamaihin ja irtisanoa Pentti. Jonkinlaisen ristiriidan ainakin itse näen tässä. Ja tämä vain yksi järjetön tilanne, jollaiseen nykyisellä pörssi taloudella ollaan päädytty.
Nykyinen tilanne mahdollistaa sen, että se pieni osa väestöstä joka hallitsee suurta osaa(ei tarvitse edes puolia, kunhan loput on tarpeeksi hajallaan) varallisuudesta, voi manipuloida ja hallita pörssin käyttäytymistä. Ja näin HALLITA ihmisiä, sehän se näitä ihmisiä motivoi. Tässä mielestäni astuu kuvaan nykyinen rahan syntymekanismi, joka vahvistaa ja keskittää varallisuutta. Ja kun tämä varallisuus ei nykyään ole rahaa, vaan arvoa joka on pörssissä mitattuna olevaa, on ainut tapa saada sieltä rahaa ulos, jos joku sinne sijoittaa. Ja tähän tarvitaan se valtaväestön pieni yksittäinen sijoitus tai eläkerahastoon tehty työ, eli raha, eli velka. Näin raha kiertää keskiluokalta rikkaille, ja hienon systeemin takia aina vain varmemmin. Miksi muuten pörssi tasaisesti tipahtais.

Alarik

Yksinkertaistettuna ja jos asiaa yrittää selittää ala-asteella, tuo vertaus on ihan ymmärrettävä. Noin ajateltuna, tai noin rajoitetusti ajateltuna, pörssiähän voisi verrata mihin tahansa kauppaan. Eihän se huumekauppakaan sen ihmeellisempää ole, mutta silti melko rankasti kiellettyä sen aiheuttamien seurausten takia.
Tärkeämpänä pidän pörssin vaikutuksia yhteiskunnallisesti, koska kaikki siihen ovat sidoksissa tavalla tai toisella. Yksi, mutkat suoraksi, esimerkki. Pentti on Nokialla duunissa, hän saa sieltä palkan, josta maksaa myös eläkkettä joka taas rahastojen kautta on sijoitettu Nokian osakkeisiin. Jotta nämä rahastot, eli siis Pentin eläke, ei kuivuisi kasaan on Pentin kannalta hyvä että Nokian osake pitää arvonsa tai nousee. Kun myynti ei hetkellisesti vedä, ja kustannuksia pitäisi karsia, olisi siis Pentin eläkkeen kannalta parempi siirtää työ halpamaihin ja irtisanoa Pentti. Jonkinlaisen ristiriidan ainakin itse näen tässä. Ja tämä vain yksi järjetön tilanne, jollaiseen nykyisellä pörssi taloudella ollaan päädytty.
Nykyinen tilanne mahdollistaa sen, että se pieni osa väestöstä joka hallitsee suurta osaa(ei tarvitse edes puolia, kunhan loput on tarpeeksi hajallaan) varallisuudesta, voi manipuloida ja hallita pörssin käyttäytymistä. Ja näin HALLITA ihmisiä, sehän se näitä ihmisiä motivoi. Tässä mielestäni astuu kuvaan nykyinen rahan syntymekanismi, joka vahvistaa ja keskittää varallisuutta. Ja kun tämä varallisuus ei nykyään ole rahaa, vaan arvoa joka on pörssissä mitattuna olevaa, on ainut tapa saada sieltä rahaa ulos, jos joku sinne sijoittaa. Ja tähän tarvitaan se valtaväestön pieni yksittäinen sijoitus tai eläkerahastoon tehty työ, eli raha, eli velka. Näin raha kiertää keskiluokalta rikkaille, ja hienon systeemin takia aina vain varmemmin. Miksi muuten pörssi tasaisesti tipahtais.Pentin eläkkeen kannalta huono juttu on myös se, että irtisanominen johtaa ostovoiman heikkenemiseen. Jolloin palataan tuliase-vertaukseen.

Oikaisit hieman liikaa, sillä pörssin olemassaolosta riippumatta osakkeita edelleen vaihdettaisiin ja niihin sijoitettaisiin, nyt vain yhteisen kauppapaikan ulkopuolella.

Asiaa voidaan verrata vaikkapa kiinteistövälittäjiin. Jos kiinteistövälittäjiä ei olisi olemassa, myytäisiinkö asuntoja lainkaan, vai myisivätkö ihmiset itse omat asuntonsa?

bdbdbd

Oikaisit hieman liikaa, sillä pörssin olemassaolosta riippumatta osakkeita edelleen vaihdettaisiin ja niihin sijoitettaisiin, nyt vain yhteisen kauppapaikan ulkopuolella.No tarkoituksena oli kyseenalaista nykyinen osake kauppa, ei niinkään pörssiä fyysisenä kauppapaikkana.

Pörssille, ei mielestäni edes voi antaa mitään verrantoa, se on ihan omanlaisensa kokonaisuus. Asuntokauppa voi muistuttaa pörssiä, mutta pörssi ei kuitenkaan asuntokauppaa. Tai se ei ainakaan kuvaa koskaan kuin hyvin kapean osan pörssin toiminnasta, jolloin kokonaisuus hämärtyy.

Alarik
Yksi, mutkat suoraksi, esimerkki. Pentti on Nokialla duunissa, hän saa sieltä palkan, josta maksaa myös eläkkettä joka taas rahastojen kautta on sijoitettu Nokian osakkeisiin. Jotta nämä rahastot, eli siis Pentin eläke, ei kuivuisi kasaan on Pentin kannalta hyvä että Nokian osake pitää arvonsa tai nousee. Kun myynti ei hetkellisesti vedä, ja kustannuksia pitäisi karsia, olisi siis Pentin eläkkeen kannalta parempi siirtää työ halpamaihin ja irtisanoa Pentti. Jonkinlaisen ristiriidan ainakin itse näen tässä. Ja tämä vain yksi järjetön tilanne, jollaiseen nykyisellä pörssi taloudella ollaan päädytty.Pentti siis menettäisi tuossa esimerkissäsi Nokialta saamansa palkan, mutta saisi joskus tulevaisuudessa paremman eläkkeen kuin saisi ilman irtisanomista. Tämänkaltaisia ristiriitoja syntyy muutenkin kuin tuon esimerkin kaltaisissa irtisanomistilanteissa. Otetaanpa toinen esimerkki, jossa Penttiä ei irtisanota Nokialta:

Oletetaan, että Pentin Nokialta saamasta palkasta jäisi käteen 2 800 euroa kk. Palkasta ei jäisi mitään säästöön, koska Pentti on kova kuluttamaan rahaa. Jossain vaiheessa Pentti kuitenkin alkaa miettiä, että pitäisiköhän rahaa alkaa säästämäänkin, jotta sitten aikoinaan eläkkeellä oltaessa olisi enemmän rahaa käytössä. Pentti alkaa säästämään palkastaan 2 000 euroa kk.
Tämä edellyttää sitä, että Pentti joutuu luopumaan monista asioista (esim. ulkomaanmatkoista, autosta ja baari-illoista), joihin hän on aikaisemmin kuluttanut rahaa.

Eli Pentti joutuisi siis tinkimään kulutuksestaan, jotta hänellä olisi joskus tulevaisuudessa enemmän rahaa käytössään. Tuossa irtisanomisesimerkissäsi on kyse paljolti samankaltaisesta ristiriidasta. Pentti joutuu luopumaan palkkatulostaan, jotta saisi tulevaisuudessa paremman eläkkeen. Molemmissa esimerkeissä Pentti joutuu siirtämään kulutusmahdollisuuksiaan tulevaisuuteen.

Fasaldi.

Pentti siis menettäisi tuossa esimerkissäsi Nokialta saamansa palkan, mutta saisi joskus tulevaisuudessa paremman eläkkeen kuin saisi ilman irtisanomista. Tämänkaltaisia ristiriitoja syntyy muutenkin kuin tuon esimerkin kaltaisissa irtisanomistilanteissa. Otetaanpa toinen esimerkki, jossa Penttiä ei irtisanota Nokialta:
En ymmärrä, miten saa paremman eläkkeen, jos ei tee työtä josta sitä kertyisi? Jompikumpi ei nyt ihan ole sisäistänyt eläkejärjestelmän toimintaa.
EDIT: Muutenkin tuo eläke, kulutuksen tulevaisuuten siirtäminen, menee hieman ohi aiheesta.

Alarik
En ymmärrä, miten saa paremman eläkkeen, jos ei tee työtä josta sitä kertyisi? Jompikumpi ei nyt ihan ole sisäistänyt eläkejärjestelmän toimintaa.Sinähän kirjoitit itse esimerkissäsi, että Pentin eläkkeen kannalta olisi parempi, että Pentti irtisanotaan ja työ siirretään halpamaihin:
Pentti on Nokialla duunissa, hän saa sieltä palkan, josta maksaa myös eläkkettä joka taas rahastojen kautta on sijoitettu Nokian osakkeisiin. Jotta nämä rahastot, eli siis Pentin eläke, ei kuivuisi kasaan on Pentin kannalta hyvä että Nokian osake pitää arvonsa tai nousee. Kun myynti ei hetkellisesti vedä, ja kustannuksia pitäisi karsia, olisi siis Pentin eläkkeen kannalta parempi siirtää työ halpamaihin ja irtisanoa Pentti.
Ainakin tälläisessä tapauksessa tapauksessa paremman eläkkeen saaminen on mahdollista:
Pentin irtisanominen (irtisanominenhan ei nollaisi työsuhteen aikana kertynyttä eläkettä) ja työn siirtäminen halpamaihin nostaisi näiden Nokiaan sijoittaneiden rahastojen tuottoa, joka taas parantaisi Pentin tulevaa eläkettä enemmän kuin se vaihtoehto, jossa työtä ei siirrettäisi halpamaihin ja Pentti olisi edelleen Nokian palveluksessa maksaen maksua, joka olisi sijoitettu rahastojen kautta Nokian osakkeisiin.
Oletin, että tarkoitit esimerkissäsi tämänkaltaista tilannetta. Jos käsitin väärin, niin voisitko kertoa, että millä tavalla irtisanominen ja työn siirtäminen halpamaihin olisi kertomassasi esimerkissä parempi vaihtoehto Pentin eläkkeen kannalta?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat