Seuraa 
Viestejä45973

Terve,

Heräsi tuossa erään tähtitieteestä kiinnostuneen kaverin kanssa pidempikin keskustelu aiheesta, eli siis hypoteettisesta pohdiskelua olisiko avaruusluotaimen rakentaminen, laukaisu sekä vielä jälkikäteen seuranta missään määrin mahdollista ns. "harrastelijaporukalla"?

Aika mahdottomuuden rajalle varmaan menisi jos lähtisi itse rakentamaan, mutta teoreettisesti hauska pohdiskella erilaisia malleja ja todennäköisyyksiä.

Pohdiskelimme luotainta joka sisältäisi kameran sekä yhteydenpitoa varten jonkinlaisen lähettimen, ja Voyager tyylillä toimisi ainoastaan ohilentoluotaimena ja jatkaisi matkaansa ties minne. Laite voisi lähettää tietyin väliajoin kameran ottamia kuvia joka tietysti asettaa vaatimuksia tiedonsiirtolaitteistolle sekä itse luotaimen puolelle että "vastaanottoasemalle".

Laukaisua varten tarvitaan tietysti jotain joka saisi kuljetettua moisen härpäkkeen kiertoradalle, josta se voitaisiin lingota sitten haluttuun suuntaan. Kantoraketissa ongelmaksi muodostuisivat luultavasti koko, sekä materiaalin ja ajoaineen hankinta joka ei luultavasti harrastelijalta onnistu ihan sormennäpäytyksellä.

Myös itse luotaimen materiaalien hankinta voisi olla ongelma, normaali digikamera kun tuskin kestää moista kylmyyttä, ja tiedonsiirto varsinkin kuvien kohdalla vaatisi jotain suurempaa kun piskuisen radioantennin.

Tälläistä... Jakakaa toki teorioita sekä ajatuksia aiheesta jos niitä löytyy

Kommentit (11)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
Stuikka
Terve,

Heräsi tuossa erään tähtitieteestä kiinnostuneen kaverin kanssa pidempikin keskustelu aiheesta, eli siis hypoteettisesta pohdiskelua olisiko avaruusluotaimen rakentaminen, laukaisu sekä vielä jälkikäteen seuranta missään määrin mahdollista ns. "harrastelijaporukalla"?
Riippuu harrastajaporukan jäsenten taloudellisesta asemasta.

Aika mahdottomuuden rajalle varmaan menisi jos lähtisi itse rakentamaan, mutta teoreettisesti hauska pohdiskella erilaisia malleja ja todennäköisyyksiä.Jos mahdottomuuden raja on metrin päässä, DIY-avaruusluotain kantoraketteineen huitelee sillä asteikolla jossain Jupiterin ja Saturnuksen välimaastossa.

Laukaisua varten tarvitaan tietysti jotain joka saisi kuljetettua moisen härpäkkeen kiertoradalle, josta se voitaisiin lingota sitten haluttuun suuntaan. Kantoraketissa ongelmaksi muodostuisivat luultavasti koko, sekä materiaalin ja ajoaineen hankinta joka ei luultavasti harrastelijalta onnistu ihan sormennäpäytyksellä.Suurvallat ovat kehittäneet kantoraketteja 50-luvulta suunnattomin voimavaroin ja firmat ovat jatkaneet työtä. Yhä edelleen laukasu maksaa kymmeniä tuhansia per kilogramma. Jos nyt ajattelet saavuttavasi puhtaalta pöydältä halvemmat hinnat ja samanlaisen luotettavuuden, ei ainakaan optimismin puutteesta voi syyttää.

Myös itse luotaimen materiaalien hankinta voisi olla ongelma, normaali digikamera kun tuskin kestää moista kylmyyttä, ja tiedonsiirto varsinkin kuvien kohdalla vaatisi jotain suurempaa
kun piskuisen radioantennin.Avaruudessa kylmyyttäkin suurempi ongelma on säteily. Säteilyn kestävää elektroniikkaa on olemassa, mutta se on hinnoiteltu avaruusjärjestöjen ja suurvalta-armeijoiden maksukyvyn mukaan.

Propulsiojärjestelmä olisi kanssa hieman haastava. Avaruudessa käytettävät rakettipolttoaineet (hydratsiinijohdannaiset) ovat melkoisia myrkkyjä. Ja miten ajattelit testata luotaimen?

Mitä tulee kommunikointiin, se todella vaatii ei niin piskuisia radioantenneja.

Tälläistä... Jakakaa toki teorioita sekä ajatuksia aiheesta jos niitä löytyyJos olet se pian Pohjois-Korean johtoon valittava ukko ja kanttisi kestää siirtää armeijan rahat avaruustutkimukseen, onnea uudelle harrastukselle, muuten unohda koko juttu.

Jos nyt mietitään mikä voisi olla mahdollista, jonkinlainen mikrosatelliitti ehkä. Jotkut rakettifirmat myyvät laukaisupaikkoja pienille muutaman kilon satelliiteille. Olisiko ainakin radioamatöörit joskus lähettäneetkin sellaisia ja kunnelleet signaalia vastaanottimillaan. Kyllä sekin maksaa, mutta ehkä tarpeeksi isolla tai rikkaalla harrastajaporukalla voisi olla siihen varaa.

Rauha maahan ei tässä nyt oikeasti kukaan ole moista rakentamassa

Ajatusleikki on aina ajatusleikki, ja kirjoituksen tarkoitus oli nimenomaan herättää keskustelua teknisistä ratkaisuista sekä ongelmista joita em. "hankkeessa" tulisi vastaan, eikä taloudellisesta mahdottomuudesta. Se tekniikka, jota noihin hyödynnetään kiehtoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kse
Seuraa 
Viestejä1308

Ei homma nyt varmaankaan aivan mahdoton ole, jos hommaa ei tarvitse ihan kantoraketin väsäämisestä aloittaa ja harrastajia on enemmän kuin kaksi.

Ehdottomana edellytyksenä olisi ensin keksiä miten luotaimesta saa mahdollisimman yksinkertaisen ja mikä olisi suhteellisen helppo missio (eli ei tarvetta ratakorjauksille, plutoniumparistoille jne.)

Vähänkin monimutkaisessa luotaimessa ongelmia alkaa kyllä nopeasti kertymään - sellaisiakin, joita ei heti suoralta kädeltä osaa arvioida, kuten asennonsäätö, ylimääräisistä sähkövarauksista eroon pääseminen, lämmitys, jäähdytys, materiaalien käyttäytyminen tyhjiössä, laukaisun aikaisen tärinän kesto jne.

Elektroniikka voisi loppujen lopuksi ehkä helpoiten hallittava osuus koko hankkeessa, jos vain joku 1980-luvun tekniikan taso riittäisi. Vanhaa tekniikkaa edustavia säteilynkestäviä komponentteja saa ihan järkevään hintaan ja koska integraatioaste on matala, niin piirikorttien teko onnistuisi kyllä ihan kotikonsteinkin.

Ehkä joku kuun ohilento tai törmäys kuun pintaan voisi olla saavutettavissa, jos vain riittävän iso porukka löytyisi (ja mielellään sellaisia jotka voivat lainata mm. testaustiloja opiskelu- tai työpaikallaan)?

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

MLT
Seuraa 
Viestejä571

Suomessa on aikamoinen määrä yrityksiä, jotka ovat olleet mukana satelliittien eri osien rakentamisessa. Osaaminen meillä on, meikäläinenkin oli joskus mukana satelliittirungon suunnittelussa. Kun viitsii kaivella alan kirjallisuutta niin tieto löytyy.

Kyse on siitä kuka haluaa tehdä moista harrastuksena.

Kantoreketti sitten menee yli horisontin, lähinnä rerusssien puolesta.

Vuosien varrella on tainnut olla muutama kerta kun muun laukaisun ohessa on lähetetty opiskelijoiden mikrosatelliitteja kiertoradalle. Maan potentiaalikuopasta poistuminen on sitten taasen eri juttu.

MLT

Kantoraketin korvaa kaasupallo jolla pääsee 30 km ja loput kiintellä pottoaineella tai H2O2:lla ja polttoöljyllä. Siinä edullisin konsepti. Tuolla polttoaineella englantilaiset pääsivät kiertoradalle laukaisuvaiheessa hyllytetyssä hankkeessa.

ilaiho
http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmos_1

Tuollaisen eräs poikkeuksellisen vakavarainen ja hyvin rahoitettu harrastusporukka kerran rakensi. Ei kuitenkaan päässyt avaruuteen asti, sillä kantoraketin toinen vaihe ei syttynyt.
The spacecraft was launched on a Volna rocket (a converted SS-N-18 ICBM) from a Russian Delta III submarine, the Borisoglebsk, submerged in the Barents Sea.
Sitten kun vielä muistetaan että laukaiseminen avaruuteen on koko projektin kallein/vaativin osa, koska sen raketin ominaisuuksia ei voi karsia vaikka haluttaisiin toimia kuinka minimibudjetilla.

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
nomutta
http://en.wikipedia.org/wiki/OSCAR[/quote]
http://www.ticket-to-mars.org/ löytyy juttua Saksan AMSAT-DL P5A Mars projektista.

Tuohon projektin etäisyysmittaustransponderia kehitellään Suomessa AMSAT-OH porukan toimesta http://www.rats.fi/rats/amsat-oh/. Sen prototyyppiä on tarkoitus lennättää AMSAT P3E satelliitilla lähivuosina, jolloin se joutuu geosynkronisella siirtoradalla maapallon säteilyvyöhykkeiden ulkopuolelle jokaisella kierroksella.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat