Seuraa 
Viestejä316

Joukko tuttuja poliitikkoja ja yli 300 valtion ja kuntien virkamiestä toimi salaisessa porvarien säätiössä vuosien 1971 ja 1991 välisenä aikana.

Vapaan koulutuksen tukisäätiön (VKTS) tavoitteena oli kamppailla kouluihin tunkeutuvaa sosialismia vastaan. Säätiö muun muassa kokosi "mustaa listaa" opettajien poliittisesta suuntautumisesta.

Varjo-organisaation palveluksessa työskennelleiden virkamiesten joukossa oli opettajia, rehtoreita ja opetushallinnon virkamiehiä.

Tieto selviää Krp:n erikoistutkijan, dosentti Jari Leskisen tutkimuksesta ja arkistoista löytyneistä säätiön toimijoiden kirjeistä ja pöytäkirjoista.

Evan ja STK:n rahoittamaa säätiötä johti ydinryhmä, joka kokoontui säännöllisesti Hotelli Tornissa Helsingissä. Tornin kokouslistasta löytyy tuttuja nimiä: Mauri Pekkarinen (kesk), Riitta Uosukainen (kok) ja Elisabeth Rehn (r).

Uosukainen vahvisti eilen, että hän on kuulunut VKTS:n valtuuskuntaan, joka tutkimuksen mukaan oli säätiön keskeisimpiä hallintoelimiä.

1970-luvulla opetushallinto oli nuorten radikalisoituneiden vasemmistolaisten käsissä.

Säätiö värväsi salaa oman tiedusteluverkoston opetushallinnon sisälle. Siihen kelpasi valittuja keskustan, kokoomuksen ja pienten porvaripuolueiden kannattajia ja muutamia oikeistodemareita.

Myös virkamiehiä rekrytoitiin. Jos virkamies koki tukisäätiön agendan omakseen, hän toimitti sille oman hallinnonalan tietoa sekä suullisesti että kirjallisesti huolimatta siitä, oliko tieto salaista vai ei. Opetushallinnon sisälle muodostettiin rinnakkaisorganisaatio.

Säätiön yhden keskeisen johtajan, tohtori Manu Rengon mukaan virkamiehet eivät tienneet toiminnan todellista laajuutta. Sen tiesi vain vajaan kymmenen henkilön Tornissa kokoontuva ydinryhmä, johon kuului virkamiehiä ja elinkeinoelämän edustajia.

Listojen kokoaminen opettajien poliittisista mielipiteistä ei ollut lainvastaista säätiön toiminnan aikana. Kyseessä oli laillinen, rekisteröity säätiö.

Elinkeinoelämän varjo-organisaatio on edelleen suljettu historian sivu opetushallituksessa, entisessä kouluhallituksessa.

Opetushallituksen pääjohtajan Timo Lankisen mukaan säätiöstä ei ole käyty keskustelua talon sisällä.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135260949157

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat