Seuraa 
Viestejä45973

Miksi kuolleisuus eturauhassyöpään ei ole laskenut, vaikka hoitojen, lääkkeiden ja laitteiden sanotaan kehittyneen huimaavasti?

(Kysymys on tuolta muilta palstoilta. Vastausta ei ole löytynyt.)

Kommentit (5)

Olen itsekin pohtinut samaa. Metastasoituneessa eturauhassyövässä kuolee yleensä jo parissa vuodessa hoidosta riippumatta. Sitten on näitä "kiltimpiä" eturauhassyöpiä, jotka pahanlaatuisuudestaan huolimatta eivät välttämättä leviä. Nykyään ongelma taitaa olla näiden erottamisessa toisistaan.

Eturauhassyövän seulomiseen terveiltä ei ole tällä hetkellä käytössä järkevää menetelmää. Epidemiologit ovat laskeneet, että jopa 1400 tervettä suht iäkästä miestä tulisi seuloa PSA:lla ja näistä 50 hoitaa, jotta yksi kuolema siirretään myöhemmäksi. Kustannusvaikuttavuuslaskennassa ja hyöty-haitta arvioinnissa tultiin siis siihen päätökseen, ettei PSA-seulonta ole järkevää.

Uusia biomarkkereita tarvitaan!

Olisko syytä siinäkin ettei miehet mene hevin lääkäriin ja liian pitkälle edenneitä vaivoja on aina paljon huononmpi hoitaa kuin alkuvaihessa olevia.

Naisten potentiaalista rintasyöpää kontrolloidaan todella hyvin määräaikaistarkastuksilla ja helposti pääsee ylimääräisiin kuviin, ohutneulanäytteisiin ja hoitoon jos on jotakin epäilyttävää. Jos röntgenissä ei näy mitään, ultrataan ja jos löytyy jotakin, siitä otetaan näyte, jne.

Naisten ehkäisypillereiden, samoin kuin hormonikorvaushoitojen ja muiden hormonihoitojen käyttöhän lisää rintasyövän riskiä mutta silti ei tietääkseni niihin kuolleisuus ole mitenkään lisääntynyt vaikka hormonihoidot on yleistyneet yleistymistään. Naiset on tarkempia voinnistaan, menevät ajoissa lääkäriin ja tottelevat myös hoitavaa tahoa kiltisti ja ovat aktiivisia siinäkin.

Olletikin suurimmassa riskiryhmässä kuolla mihin tahansa syöpiin ja ylipäätään poustuia keskuudestamme nuorempina ovat ihmiset joilla on ns. rankat elämäntavat. Kun on useita terveyttä rasittavia tekijöitä kerralla olemassa niin joku sitten on se ns. viimeinen niitti.

Naisten rintaklinikoitten oheen vois ilmestyä miesten vastaava paikka missä käydä säännöllisessä kontrollissa? Ehkä miehet tarvitisis ihan oman neuvolan? Eikä tämä ole mikään vitsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Joka kadunkulmassa on monta kamppaniaa vuodessa naisten rintasyövästä mutta eturauhassyövästä ei puhuta juuri mitään.

En sitä tarkoita että rintasyöpä asioita ei pitäisi tutkia. Asia on tärkeä. Kuitenkin tässä sukupuolten väliset erot tulee hyvin esille. Miesten on miljoona kertaa helpompi välittää naisesta kuin naisen välittää miehestä.

Pönni
Olisko syytä siinäkin ettei miehet mene hevin lääkäriin ja liian pitkälle edenneitä vaivoja on aina paljon huononmpi hoitaa kuin alkuvaihessa olevia.Asia voi olla noin. Monissa muissa sairauksissa tuo on itsestään selvää.

Mutta eikö eturauhassyöpä ole kaikissa vaiheissaan mitä epäkiitollisin ennustettava.

Jos nyt varhaisvaiheen eturauhassyöpä hoidetaan (pääasiassa leikkauksella tai sädehoidolla) jää peittoon se, mitä olisi tapahtunut, jos ei olisi hoidettukaan.

Joku lääkäri sanoi, että hoidettu syöpä voi uusiutua samankaltaisesti kuin hoitamatonkin.

Kirjallisuudessa toistetaan usein ajatusta:" Kukaan ei voi eturauhassyövästä (etenemisestä, kasvun pysähtymisestä tai vakavuusluokan muutoksesta) sanoa mitään varmaa."

Jos tuo on totta, ollaan hoitamisessa melkein arvaamisen tasolla.

Naisten rintasyöpä on varmaankin erilainen ennustettava.

Eturauhassyövän leikkaamista "ihan vain varmuuden vuoksi" ei tietääkseni yleisesti kannateta, toisin kuin esimerkiksi rintasyövän kohdalla. Eturauhasen ympärillä kulkee penistä toimintakunnossa pitävät ohuet hermot, ja kajoavassa toimenpiteessä on aina riski. Siksi syöpää seurataan aika pitkään. Se vaikein probleema kun on edelleen erottaa leviävät eturauhassyövät hyvänlaatuisista pahanlaatuisista, jotka eivät siis leviä.

Onneksi eturauhassyöpää tutkitaan aktiivisesti, jos vaikka jotain uutta tietoa ilmaantuisi tässä lähiaikoina!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat