Seuraa 
Viestejä1091

Puhutaan meidän maailamasta, että se on kolmiulotteinen, kordinaatisto X,Y,Z. Kolme kohtisuoraa tasoa keskenään. Mikä luonnon laki sanoo, että näin on. Pallo sisältää äärettömän määrä tasoja joka suuntaan, nittä voi piirellä siihen rajattomasti. Laskennalisisesti tietenkin on ilmeisesti helpottaa tuo 3-tason malli. Epäilen ettei hiukkastasolla "tunneta" tätä meidän 3D-maailmaa, vain suhteet toisiin hiukkasiin (etäisyys), sehän riittää ja on täsmällinen eikä ole riipuvainen mistään referenssistä (0-taso)?

Sivut

Kommentit (20)

Koordinaatiston (ja sen nollatason, tai origon) saa valita ihan niinkuin itse parhaakseen katsoo. Yhdessä koordinaatistossa yhden asian laskeminen on helpompaa ja toisessa toisen.

Vertaa esimerkiksi karteesista tai pallokoordinaatistoa keskenään, jossa mitataan nimenomaan kulmia ja etäisyyksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
jeremia2
kordinaatisto X,Y,Z. Kolme kohtisuoraa tasoa keskenään.

Tuo "kolme kohtisuoraa tasoa" on vain visualisointi. Jos kuvailemaasi palloon lisätään muun suuntaisia tasoja tai viivoja, ne ovat edelleen siinä kolmen koordinaatin avaruudessa ja ilmaistavissa kolmella koordinaatilla.

Kolmiulotteisten otusten (me) on vähän vaikeaa hahmottaa neliulotteista avaruutta ja otuksia (Cthulhut). Hyperkuutioiden rotaatioanimaatiotkin ovat aika hämmentäviä. Tai ajatus siitä että maailmankaikkeus on neliulotteinen hyperpallo; ts. jos jatkaa avaruudessa tarpeeksi kauas yhteen suuntaan, saapuu takaisin lähtöpisteeseensä, aivan kuten pallon pintaa pitkin suoraviivaisesti kulkeva ötökkä - sama juttu, mutta vain yksi ulottuvuus lisää.

Ja jotkut ovat esittäneet että kaikkeutemme ei olisikaan hyperpallo, vaan hypersatula. Tai kansankielellä hyper-Pringle.

Lisää hämmennystä: tiesitkö että puolen kierroksen Möbius-nauhalla on vain yksi puoli? Voiko yksipuolista paperiarkkia olla edes olemassa?

Goswell
Seuraa 
Viestejä12731

Voih, älkee eneee, en jaksa. Ei vaiskaan, vaikka läpi harmaan kiven per...le.

Kolme ulottuvuutta, mihin voit sijoittaa sen neljännen, edes teoriassa, no "aika", eli muutos jossakin, on tavallaan se neljäs, mutta siinä se sitten on.
Aivan tautisen sama millaista häkkyrää pyörittelette vaikka miten mahdottomasti, kolme ulottuvuutta löytyy. Ei ole kahta, ei yhtä, vain kolme. Kaksiulotteista ei ole olemassa, jos kolmas puuttuu, puuttuu kaikki. Yksipuolinen paperiarkki, voi ziizus.

PeterH
Tai ajatus siitä että maailmankaikkeus on neliulotteinen hyperpallo; ts. jos jatkaa avaruudessa tarpeeksi kauas yhteen suuntaan, saapuu takaisin lähtöpisteeseensä,Jos kuljet kaareutuneessa kaikkeudessa omasta mielestä suoraan, voit tulla takaisin lähtöpisteeseen, mutta aivan varmasti vain 3D löytyy ympäriltä. Onko suoraa edes olemassa, tästä katsoen voi siltä näyttää, mutta jostakin muualta katsoen meidän suora on aivan kiero.
Ja sama toisinpäin.
Koska koko paska pyörii, itseasiassa kaikki pyörii, myös vuorovaikutuskentät ovat käyriä. Kentän itsensä mielestä näin ei kuitenkaan ole, vain muiden, sekä lähteen että muiden kohteiden joita sen kentän vaikutuspiirissä on.

Minun mielestä noin.

Pallossa on niiden x- ,y- ja z-kordinaattien sekoituksia. Ei sii lukemattomia vaihtoehtoja. Aika ja mahdolliset muut ulottuvuudet ovat asia erikseen.

kabus
Pallossa on niiden x- ,y- ja z-kordinaattien sekoituksia. Ei sii lukemattomia vaihtoehtoja. Aika ja mahdolliset muut ulottuvuudet ovat asia erikseen.Kysyn uteliaisuuttani että mitä muita mahdollisia ulottuvuuksia voi olla korkeuden, leveyden syvyyden ja ajan lisäksi ? Olen tätä miettinyt ja kysynyt monilta, mutta kukaan ei ole antanut selkeää vastausta. Onko aika enemmänkin ominaisuus kuin ulottuvuus? Aikaahan ei voi konreettisesti havaita ja näin ollen se ei ulotu mihinkään. Aika syntyy mielestäni vasta kun on olemassa energiaa koska energia kulumista voidaan mitata tällä "määreellä".

Vierailija
Weird'Os
Aikaahan ei voi konreettisesti havaita ja näin ollen se ei ulotu mihinkään. Aika syntyy mielestäni vasta kun on olemassa energiaa koska energia kulumista voidaan mitata tällä "määreellä".

Aika ulottuu kaikkialle missä se on ollut. Eli heitä pallo ja piirrä lentorata. Nyt sulla on aikaulottuvuus haluamillasi tasoilla. Oikeastaan sulla on niitä montakin, koska pallo ei ole pistemäinen. ..Olettaen että olen ymmärtänyt oikein.

jees
Weird'Os
Aikaahan ei voi konreettisesti havaita ja näin ollen se ei ulotu mihinkään. Aika syntyy mielestäni vasta kun on olemassa energiaa koska energia kulumista voidaan mitata tällä "määreellä".

Aika ulottuu kaikkialle missä se on ollut. Eli heitä pallo ja piirrä lentorata. Nyt sulla on aikaulottuvuus haluamillasi tasoilla. Oikeastaan sulla on niitä montakin, koska pallo ei ole pistemäinen. ..Olettaen että olen ymmärtänyt oikein.Wikipediasta etsiskelin tietoa joka voisi selventää tätä ongelmaa ja löysin tämän:
Aika-avaruus on neliulotteinen avaruus, jossa on kolme avaruudellista ulottuvuutta (pituus, leveys ja korkeus) ja yksi aikaulottuvuus. Maailmankaikkeus on efektiivisesti aika-avaruus. Suhteellisuusteoriassa aika-avaruus on keskeinen käsite kuten intervalli, joka kuvaa tapahtumien välistä 'etäisyyttä' tässä aika-avaruudessa. Suhteellisuusteoriassa aika-avaruutta voidaan kuvata valokartiolla, jossa origon alapuolella on menneisyys, yläpuolella tulevaisuus ja origossa nykyisyys. Menneen valokartion ulkopuoliset tapahtumat eivät ole voineet vaikuttaa origon tapahtumaan, eikä origon tapahtuma voi vaikuttaa tulevan valokartion ulkopuolisiin tapahtumiin, sillä tämä vaatisi informaation etenemistä valoa nopeammin.

Einsteinin teorialle etsittiin kokeellisesti vahvistusta 40 vuoden ajan, kunnes Nasa laukaisi vuonna 2004 Gravity Probe B -satelliitin 650 kilometrin korkeuteen. Satelliitti kiersi maata 17 kuukautta ja mittasi teleskoopin ja gyroskooppien avulla yhtä tähteä. Nasa julkisti kokeensa tulokset vuonna 2007. Ne todistavat oikeiksi Einsteinin otaksumat avaruuden ja ajan poimuttumisesta yhteen aika-avaruudeksi.

Ja ulottuvuudesta löysin tämän:

Ulottuvuus eli dimensio on topologista avaruutta kuvaava matemaattinen käsite, joka voidaan määritellä usealla eri tavalla.

Algebrallinen dimensio kertoo vektoriavaruuden kannan mahtavuuden.

Metrinen dimensio perustuu toisistaan yhtä kaukana sijaitsevien pisteiden lukumäärään. Yhdessä ulottuvuudessa näitä on kaksi, kahdessa kolme ja n:ssä n + 1 kpl. Määritelmä toimii vain metrisessä avaruudessa.

Lebesguen dimensiota (kulkee myös nimellä topologinen dimensio) sovelletaan avoimessa ympäristössä, jonka alipeitteeseen valitaan avoimia joukkoja s.e. mikään piste ei kuulu useampaan joukkoon kuin on välttämätöntä ympäristön peittämiseksi. Niiden joukkojen, johon tuo piste kuuluu, lukumäärä on ympäristön dimensio + 1. Lebesguen dimensio on aina kokonaisluku.

Hyvin epäsäännöllisillekin metrisille avaruuksille voidaan määrittää Hausdorffin dimensio, joka ei välttämättä ole kokonaisluku (lähes kaikki fraktaalit ovat juuri niitä avaruuksia, joiden Hausdorffin dimensio on suurempi kuin niiden topologinen dimensio). Avaruus peitetään avoimilla palloilla ja tarkastellaan, kuinka nopeasti pallojen määrää on kasvatettava, jotta niiden säteen puolittuessa ne edelleen peittävät tutkittavan avaruuden (helpohko esimerkki on Kochin käyrä).
Wikipedian mukaan on ainakin fiktionaalisia kappaleita joita voidaan kutsua neliulotteisiksi

Tesserakti eli 4-hyperkuutio on kuution neliulotteinen kuvaus.[1] Tesseraktissa on kahdeksan kuutiota, kuusitoista kärkeä, 24 neliötä ja 32 särmää.[1] Se muodostuu kahdeksasta solusta eli hypertasosta.

Sanan tesserakti kehitti Charles Howard Hinton. Hän käytti sitä ensi kerran 1888 kirjassaan A New Era of Thought. Hän johti sen kreikan kielen sanoista "τέσσερεις ακτίνες" ("neljä sädettä").

Nykyfysiikan mukaan on paskapuhetta että aika olisi muka neljäs ulottuvuus. On vain kolme ulottuvuutta.

The fourth dimension in this space was sometimes interpreted as time, but this is no longer done in modern physics

-wikipedia

Telep
Nykyfysiikan mukaan on paskapuhetta että aika olisi muka neljäs ulottuvuus. On vain kolme ulottuvuutta.

The fourth dimension in this space was sometimes interpreted as time, but this is no longer done in modern physics

-wikipedia
Jep. Wikipediassa oli kuvia "neliulotteisista" kappaleista eli hyperkuutioista jne. mutta minusta ne näyttivät siltä että niissä oli vain korkeus, leveys ja syvyys eli 3 ulottuvuutta. Kyseessä on siis jonkinlainen väärinkäsitys että jos kuution sisään laittaa toisen pienemmän kuution ja yhdistää nämä kuutioiden kulmat toisiinsa niin siitä tulee neliulotteinen. Paskapuhetta kuten totesit. Ja aika ei myöskään ulotu mihinkään joten se ei ole ulottuvuus.

Goswell
Seuraa 
Viestejä12731

Kyllä tv:ssä parituntia sitten taivaskanavalla, aivan uudessa ohjelmassa, sanottiin että se kaikkeus tuli ei mistään.
Ei ollut mitään, avaruutta, aikaa, luonnonlakeja, ei mitään, sitten se räjähti.
Kuulemma kun tämän uskoo kaikki on helpompaa .

Tai sitten kaksi lakanaa hakkaa toisiaan, tossa ei tosin selvinnyt missä ne lakanat roikkuu, ehkä se hanhenmuna kuitenkin on parempi.

Minun mielestä noin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat