Seuraa 
Viestejä3156

Suomessa aikuiset ihmiset käyttävät keskimäärin yli 10 litraa alkoholia vuodessa! Tämä määrä vastaa suurinpiirtein yhtä koskenkorvapullollista viikoittain. Suomessa onkin 500k riskikäyttäjää, jotka nostavat keskikulutusta omalta osaltaan melkoisesti. Kuitenkin ihan normaaliväestössäkin on havaittavissa ilmiö, jossa alkoholia juodaan viikonloput, lomat ja jopa keskiviikkoisin, ilman että sitä nähdään paheksuttavana toimintana. Monet jopa naureskelevat 24 annoksen kohtuukäytön viikorajan mataluudelle, vaikka se on kansainvälisesti korkeaa tasoa. Suuntaus on jo mennyt siihen suuntaan, että on muodostunut käsite 'normi-päivä', joka tarkoittaa hienostuneesti viikkojuomista. Itse hieman ihmettelenkin kuinka näiden ihmisten terveys kestää, alkoholi kun altistaa maksan vajaatoiminnan muodossa puutostiloille, köyhälle ruokavaliolle, monille sisäelinsairauksille, syöville, immuniteettihäiriöille, psykooseille, väkivallalle, aivorappeumalle, oppimishäiriöille, lukuisille muille mielenterveysongelmille ja fyysisille sairauksille. Missä menee pitkäaikaiskäytön jopa kuolettavan käytön raja? Riittääkö ½ viikkona joka iltana juominen siihen? Entä tulevatko nämä ongelmat vasta iän karttuessa? Nyt on ilmeisesti ainakin Helsigissä tullut tilanne, jossa matalimman sivistysluokan naisten eliniänodote on alittanut sivistyneimmän miesryhmän, joka on yhteiskunnallisesti aivan poikkeuksellista koko maailman mittakaavassakin. Alkoholisairaudet olivat tässä suurena tekijänä. Miten nämä kuolemat näkyvät terveydenhoidon piirissä? Ovatko ne kuolemat akuutteja vai tulevatko ne kroonisesesta sairastamisesta? Minkälainen olisi terveystilanne Suomessa, jos(kun) käyttö olisi 20 litraa alkoholia per asukas? Missä menee massakuoleman raja? Vai onko se jo ylitetty kun 4k ihmistä kuolee alkoholiin vuosittain, jolloin se on suurin työikäisten miesten ja naisten kuolinsyy?

Sivut

Kommentit (25)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Siinä saa äänestää oman mielikuvansa mukaisesti alkoholin suhteellisen haitallisuuden suhteessa noihin vaihtoehtoihin, eli toisin sanoen mikä noista substanteista on lähinnä alkoholin haitallisuutta. Ei se nyt niin vakava äänestys ole, joten sitä saa miettiä vaikka fyysisiltä haitoilta, kuinka kauan päihdeongelmainen pysyy hengissä tai miten nyt haluaakin. Jos joku pitää tuota asteikkoa huonona, niin voi toki jättää äänestämättä.

Daneelione
Seuraa 
Viestejä1313
Tuppu L 2.0
Suomessa aikuiset ihmiset käyttävät keskimäärin yli 10 litraa alkoholia vuodessa! Tämä määrä vastaa suurinpiirtein yhtä koskenkorvapullollista viikoittain.Eikös tuo 10 litraa tarkoita kaikkia Suomalaisia, vauvoista vaareihin? Jos tuo kulutus jaetaan niiden kesken, jotka yleensä alkoholia säännöllisesti käyttävät, kulutus/naama on aika lailla suurempi.

Minullekin tuo äänestys on vähän outo. Onko kysely kohdennettu niille, jotka on jo kokeilleet noita kaikkia?

Nutria:“Nyt puhutaan luonnontieteistä. Ei tarvi tuota popperisekoilua nyt tuoda tähän. Sillä ei ole mitään tekemistä lipidihypoteesin kanssa.”

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Tosiaanhan tuo kulutus onkin muuten kaikkien kesken, luulin että se olisi jaettu tietyn ikäisten kesken. Etenkin perheelliset, eläkeläiset, lapset ja vastaavat juovat hyvin vähän, niin kulutus on tietyissä ikäluokissa valtavaa. Itse ihmettelen että missä maakuopassa ne kaikki kuluttajat asuvat, kun omien havaintojeni mukaan nuo luvut ovat ihan järjettömiä ja ei vastaa havaintojani.

Tuosta äänestyksestä taisi tulla jonkinlainen floppy. Niin, ei se tarkoitus ollut, että noita kaikkia olisi tarvinnut käyttää. Oletin vain yleisivistykseksi, että ihmiset tietävät erilaisten päihteiden haitallisuuden pääpiirteittäin, mutta ilmeisesti oletus olikin kaukana todellisuudesta. Ei sen puoleen, itsekin vedin varmuuden vuoksi tuon asteikon yhdestä kuvaajasta ja sovitin välille 10-4. Noiden päihteiden muodostama asteikko tulee jostain tutkimuksesta, jossa on vertailtu noiden fyysisiä haittavaikutuksia keskenään. Piti vain jotain suuntaviivaa antaa noille numeroarvoille, kun ne itsenään ei kerro oikeastaan mitään.
Näin jälkiviisaana muuttaisin nyt tuon äänestyksen paremmaksi, mutta en pysty enään muokkaamaan viestiäni. Jos vaikka moderaattori poistaisi nuo vertailukohteet numeroiden perästä? Vai olisiko sittenkin parempi ottaa arvosanat pois ja jättää substanssit?

Mutta sitä pääpiirteittäin haluaisin selvittää että...

Missä ne kaikki alkoholistit on?
Miten joku voi juoda noin paljon?
Mitä ne tekee?
Miten heidän terveys kestää?
Miksi missään ei kuule alkoholiin kuolleista?
Miksi ihmiset pitää alkoholia jotenkin huumeita miedonpana?
Miten ihmiset on niin tyhmiä?
Miten näin voi olla?

Ihmisiä kuolee tieliikenteessä vain yksi desi näihin alkoholiin kuolleisiin nähden. Miten silti lehdet hehkuttaa liikenteeseen kuolleista? Miksi aina kiinnitetään huomiota vain liikenneturvallisuuteen? Miksi huumausaineita demonisoidaan? Vääristääkö media näin paljon todellisuudentajua?

Ei sen puoleen, itsekin vedin varmuuden vuoksi tuon asteikon yhdestä kuvaajasta ja sovitin välille 10-4. Noiden päihteiden muodostama asteikko tulee jostain tutkimuksesta, jossa on vertailtu noiden fyysisiä haittavaikutuksia keskenään.

Taisit vetäistä tuon äänestyksen siitä brittihutkijoiden aivopierusta, joka elää netissä omaa elämäänsä.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Mutta miksi ei uutisoida sitä kun joka päivä keskimäärin yli kymmenen ihmistä kuolee alkoholin takia? Joistain juhannushukkumistakin kohutaan lehdissä joka vuosi vaikka kuinka paljon. Kuitenkin tupakkakin on saanut mediassa jo sellainen kuvan, että henki menee kun lähestyykin tupakoitsijaa. Sama asia myöskin karhujen ja susien kanssa, ihan hätäsanomia lähetetään televisiossa jos joku karhun näkee. Sitten vielä huumeet vastaa vähintään jotain rotanmyrkkyä, aivan älyvapaata kauhun lietsontaa. Mukamas jotkut aikuisen myisivät ihan yleisesti ala-astelaisille heroiinia karkkirahaa vastaan ja pudottelisivat superviruksia sisältäviä huumeruiskuja hiekkalaatikoille. Samoin myöskin lapsille varoitellaan joistain kouluilla liikkuvista "namusedistä", vaikka todellisuudessa häväksikäyttäjät ovat lähes poikkeuksetta läheisiä ihmisiä.

Tuppu L 2.0
Mutta miksi ei uutisoida sitä kun joka päivä keskimäärin yli kymmenen ihmistä kuolee alkoholin takia? Joistain juhannushukkumistakin kohutaan lehdissä joka vuosi vaikka kuinka paljon. Kuitenkin tupakkakin on saanut mediassa jo sellainen kuvan, että henki menee kun lähestyykin tupakoitsijaa. Sama asia myöskin karhujen ja susien kanssa, ihan hätäsanomia lähetetään televisiossa jos joku karhun näkee. Sitten vielä huumeet vastaa vähintään jotain rotanmyrkkyä, aivan älyvapaata kauhun lietsontaa. Mukamas jotkut aikuisen myisivät ihan yleisesti ala-astelaisille heroinia ja pudottelisivat superviruksia sisältäviä huumeruiskuja hiekkalaatikolle. Samoin myöskin lapsille varoitellaan joistain kouluilla liikkuvista "namusedistä", vaikka todellisuudessa häväksikäyttäjät ovat lähes poikkeuksetta läheisiä ihmisiä.Alkoholiin kuollaan välillisesti. Eli alkoholi on ollut osasyyllinen kuolemaan. Eikä ketään kiinnosta, jos joku alkoholisti on ryypännyt itsensä hengiltä. Sillä uutisella ei myydä lehtiä.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Ketä kiinnostaa jos joku juoppo hukkuu? Ketä kiinnostaa jos joku juoppo ajaa autonsa liikennejakajaan tai ojanrumpuun ja kuolee? Ketä kiinnostaa jos joku käyttää kannabista?

Joku juoppo saa vetää viinaa töissä ja kaikkialla. Poliisitkaan tai kukaan ei puutu vaikka sammuisi keskelle kävelytietä keskipäivällä. Vaikka menisi lääkärille hakemaan hoitoa, niin ei välttämättä saa.

Sitten taas kannabiksenkäyttäjä potkitaan koulusta ja töistä, vaikka ei siellä koskaan olisi edes päihtyneenä käynyt. Sitten vielä väitetään rattjuopoksi ja kortti menee. Sitten ainut keino välttää rangaistus on mennä vapaaehtoisesti hoitoon, joka käytännössä tarkoittaa muutamaa virtsakokeen antamista terveyskeskusessa. Poliisit tekee luvattomia kotietsintöjä, tulevat säännöllisesti penkomaan kaikki tavarat lattialle, koska joku naapuri "näki" jotain laitonta tapahtuneen. Jos pyytää perusouksiaan ja kysyy vaikkapa siviilipoliisin virkatodistusta, niin vain nauretaan ja tönäistään nurkkaan. Samalla komentaa jonnekin nurkkaan ja varastaa rahaa pöytälaatikosta. Jos vähänkin yrittää vaatia vielä oikeuksiaan, niin sitten uhataan ties millä syytteellä poliisienvastustamisesta ja saa haukkuja päällensä. Kaikki sosiaaliset suhteet katkeaa, koko yhteisö syrjäyttää. Sitten kun menee valittamaan terveyskeksukseen masennuksesta, niin kaikki ongelmat muka johtuu vain kannabiksesta ja sen tuottamista mielenterveysongelmista. Sitten vielä mediassa Suomea pidetään tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden maana. Sen jälkeen saa lukea Jukka Riipisen sairasta valehtelua lehdestä.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Saa keskustella yleisesti alkoholin terveysvaikutuksista, kulutuksesta ja muusta vastaavasta. Itse ainakin haluaisin tietää enemmän alkoholista, siitä löytää melko huonosti täsmällistä tietoa.

http://www.paihdelinkki.fi/pikatieto/?c=Alkoholi
Tämä on toki hyvä sivusto, mutta sieltäkään ei oikein löyty tietoa että paljonko alkoholia voi juoda ennen terveys pettää ja henki menee. Voiko viinaa juoda vaikka koko ikänsä sammuksiin asti kolmena päivänä viikossa? Tai mihin ikään asti?

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654

Nautintoaineiden vaarallisuuksien vertailu on siinä mielessä ongelmallista, että pitäisi jollain logiikalla kiinnittää tasapuolinen annostelu. Mitä tahansa ainetta voi käyttää liikaa, ja monia voi nauttia pieninä annoksina ilman terveyshaittoja. Luulenpa, että jokaisen aineen kohdalla aktiivikäyttäjien keskimääräinen kulutus on terveydelle hieman liikaa. Kohtuullinen itseannostelu on kohtuuttoman vaikeaa.

We're all mad here.

RaahenTiikeri
Seuraa 
Viestejä973

minuakin jotenkin hämmentää tämän ketjun asetelma.Näet jotenkin kannabiksen ja alkoholin toisensa vihollisina jossa alkoholi edustaa pönäkkää virkamiesyhteiskuntaa ja kannabis nuorta viriiliä vaputta.

Uskoakseni alkoholia voi aika pitkään käyttää melkoisina annoksina,ennenkuin pysyviä haittoja itselleen tekee.
Tottakai joillain iskee haimatulehdus herkemmin kuin muilla ym.mutta tommonen keskimääräinen tissuttelija,kuka pysyy työelämässä ja on muutenkin ns.keskimääräisen normaali kyllä pystyy juomaan ne arki oluensa ja viikonloppujen kossupullot varmaan sinne hamaan vanhainkotiin asti jos pullo vaan kädessä pysyy.

Ei suomessa alkoholin kulutus ole vielä euroopan huippua.Toki aika ylhäällä ollaan,mutta muistaakseni ainakin olutkulttuureissa tsekki ja irlanti absoluuttisen alkoholin kulutus päätä kohti on aika paljon suomea edellä.Ettei tsekissä peräti 17 litraa absoluuttista ainetta per lärvi?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat