EPR-paradoksi ja kvanttilomittumisen harha¿
Liittynyt22.10.2010
klo 23:13 | 22.10.2010
Olisikohan mahdollista, että laajalti tunnustetuissa Bellin epäyhtälöistä muodostetuista kvanttimekaniikan lokalisaatio - realisaatio -tulkinnoissa olisi kehittämisen varaa?
Onko mahdollista, että suuri joukko teoreettisen fysiikan tieteenharjoittajista on sortunut jonkin sortin mystiikkaan ja harhakuvitelmiin todellisuuden ominaisuuksista, huolimatta siitä. että ilmankin pärjättäisiin?
Alla linkki Joy Christianin paperiin:
Disproof of Bell, GHZ, and Hardy Type Theorems and Illusion of Entanglement
Sivut
Hieman populistisesti muotoillen:
Voidaanko kaukovaikutus viimein unohtaa?
Eihän sitten sotketa kieltämistä falsiointiin?
Kun tuo paperi on niin matemaattinen esitys niin selittäisitkö kielellisesti pääkohdat.
Kenties en ymmärrä ihan tarkasti mitä tarkoitat.
Kuitenkin, olisi kai ymmärrettävää yrittää selittää maailmanjärjestystä joukosta selitysvaihtoehtoja sillä, joka sisältää vähiten outoutta?
Toisin sanoen, jos joku osoittaa, että tässä tapauksessa mikään ei edellytä esim. tätä ihmeellistä kaukovaikutusta, niin eikö hyvällä syyllä voi kysyä, että pitäisikö siitä luopua?
Juuri tulkinnassa onkin vikaa! Koetulokset sensijaan ovat oikeat, samoin teoria. Kvanttikorrelaatio poikkeaa klassisesta korrelaatiosta, mutta asia on tulkittu virheellisesti.
Oikean tulkinnan löydät täältä linkin takaa. Sivulta 44 lähtien.
http://www.netikka.net/mpeltonen/siirre ... teoria.htm
Pekka
Kysymys liittyen fotonikorrelaatiokokeeseen:
Tilanteessa, jossa fotoniparin = [fotoni1, fotoni2] fotonien etäisyys toisistaan on esim. 100 km. Romahtaako parin yhteinen aaltofunktio tehtäessä havainto fotoni1:sta? Jos aaltofunktio romahtaa, onko romahtamisella välitön vaikutus koko fotonipariin?
Onko tämä ennestään tuttu?
http://www.kolumbus.fi/kblinnik/epr/johdanto.htm
Sivun alareunan linkistä pääsee aina seuraavaan kappaleeseen.
Joo kyllähän tuo juttu monien muiden lomassa on tullut vilkaistua.
Voisitko ehkä David niin halutessasi jotenkin yrittää vastata asettamaani kysymykseen?
Vai oliko vastaus tuon linkin muodossa, toisin sanoen välitön vaikutus koko fotonipariin on olemassa?
Siitä on pitkä aika kun tuohon olen perehtynyt, mutta näin itsekin olen asian ymmärtänyt. Eli aaltofunktion romahtaminen tarkoittaa käsittääkseni sitä, että muutos toisessa parissa näkyy välittömästi myös toisessa.
Sitähän se tarkoittaa. Tarkemmin ottaen tuon "spooky action at a distance" -kaukovaikutuksen nopeutta on jopa mitattukin, ja se on vähintään 10 000 kertaa valon nopeus.
http://en.wikipedia.org/wiki/Faster-than-light#EPR_Paradox
http://arxiv.org/abs/0808.3316
Joo, onhan noita kokeita tehty useita jotka kaikki johtavat ko. johtopäätökseen.
Onko siis Joy Christianin paperi täyttä hömppää?
Tuskin nyt ihan täyttä hömppää, mutta varsin rankkoja väitteitä kaveri kyllä esittää. Ei noita Christianin väitteitä ainakaan yleisesti hyväksytty ole. Tuossa Christian vastaa hänelle esitettyyn kritiikkiin:
http://arxiv.org/abs/quant-ph/0703244
Bellin teoreemahan sulkee pois kaikki lokaalit piilomuuttujateoriat. Sen sijaan esim. de Broglie-Bohmin pilottiaaltoteoria on epälokaali piilomuuttujateoria, joka antaa epäyhtälöistä samat ennusteet kuin standardi-QM, vaikka on ontologialtaan aivan erilainen kuin esim. köpistulkinta (dBB:ssa aaltofunktio ei romahda koskaan, sen sijaan kvanttipotentiaali välittyy ilman viivettä, dekoherenssin puolestaan keksi ensimmäisenä nimenomaan Bohm). Itse asiassa Bell oli yksi harvoista kuuluisista fyysikoista, joka kannatti Bohmin tulkintaa julkisesti.
Ja Bellin teoreemahan ei sulje pois lokaalia kvanttiteoriaa, jollainen esim. monimaailmatulkinta on. Se onkin MWI:n ainut hyvä puoli, koska muuten se on ontologisesti varsin "epähoukutteleva" vaihtoehto...
Informaatiota ei toki pysty valoa nopeampaa välittämään (vallitsevien teorioiden nojalla):
http://en.wikipedia.org/wiki/No-communication_theorem[/quote]
Tosi, että Bell (myöhemmin) tuki Bohmin piilomuuttujateoriaa. Bohmin teoria onkin yksi niistä harvoista varteenotettavista teorioista, mikä on edes jonkinmoista kannatusta saanut. Bohmin teoriassa useimmat kuitenkin harrastavat Occamia juuri tämän ylimääräisen (ei-lokaalin) pilottiaallon takia. Aivan samasta syystä Occamia tiheään käytetään myös monimaailmatulkintaa kohtaan (maailmojen ”eriytymisen” takia).
Eli yksinkertaisesti kaikki piilomuuttujateoriat (jollaisena myös monimaailmatulkintaa voidaan pitää) tähtäävät deterministisen maailmankuvan säilyttämiseen. Kysymys on taas tulkinnasta, kvanttifysiikan ennustuksia ja tuloksia ei kukaan juuri kyseenalaista.
Sivut
Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi
Suosituimmat
Uusimmat
Uusimmat
Suosituimmat