Seuraa 
Viestejä45973

North Carolina State Universityn tutkijat ovat osoittaneet, että vesi-geeli-pohjainen keinotekoinen kasvin lehti voi toimia kuten aurinkokenno ja tuottaa sähköä. Tutkijoiden mukaan tällaisilla kasvinlehdillä olisi potentiaalia olla halvempia ja ympäristöystävällisempiä kuin nykyiset piipohjaiset aurinkokennot.

Kokeissa tutkijat saivat valoherkät molekyylit virittymään auringon säteillä tuottaman sähköä samaan tapaan kuin kasvimolekyylit virittyvät syntetisoimaan sokereita voidakseen kasvaa toteaa tutkimuksen vetäjä tohtori Orlin Velev.

Velevin mukaan tutkimusryhmä toivoo oppivansa matkimaan materiaaleja, jotka osaavat valjastaa aurinkoenergiaa käyttöönsä. Vaikka synteettisiä valoherkkiä molekyylejä voitaisiin käyttää niin Velev toteaa luonnollisesti johdettujen tuotteiden kuten klorofyllin voitavan helposti integroida näihin laitteisiin koska niissä käytetään vesi-geeli matriisia.

Tässä vaiheessa he ovat osoittaneet konseptin toimivuuden ja jatkossa on tarkoitus viritellä tekniikkaa matkimaan paremmin kasvien mekanismeja ja parantamaan lehtivalokennojen hyötysuhdetta sillä tutkijat toteavat olevan vielä pitkä tie kuljettavanaan, ennen kuin tällainen voi olla käytännön teknologiaa.

Kokeissaan tutkijat käyttivät geelien, valoherkkien ionien ja kasvin lehtivihreän lisäksi kuparielektrodeita, jotka on päällystetty hiili-aineilla, kuten hiilinanoputkilla tai grafiitilla. Kehitetyt hydrogeeli-aurinkosähkökennot (HGPVs) tuottivat vastaavia suorituskykyarvoja kuin muutkin äskettäin julkistetut biojäljittelevät tai ioniperustaiset aurinkosähkölaitteet.
http://www.prosessori.fi/uutiset/uutinen2.asp?id=56614

Kommentit (4)

DerMack
no nythän näitä aurinkokennokeksintöjä alkaa tulemaan kuin sieniä sateella. Kun saisivat vielä jonkun kehitettyä toimivaksi tuotteeksikin.Kyllähän toimivia aurinkokennoja on olemassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat