Seuraa 
Viestejä1628

Useat maat velkaantuvat huolestuttavalla nopeudella. Miten velkakupla tullaan purkamaan? Käykö Suomelle lopulta samoin kuin Kreikalle ja Islannille?

Islanti tippui BKT:lla mitattaessa sijalta viisi sijalle 134 (IMF:n mukaan [1])

Taloussanomat
Vuonna 2008 Islannin pankkikriisi romahdutti maan talouden ja pakotti sen turvautumaan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apuun. Vielä edellisenä vuonna Islanti oli maailman viidenneksi vaurain maa mitattuna kansantuotteella asukasta kohti.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2010/09/29/islannin-ex-paaministeri...

IMF on auttanut viimeksi vaurasta länsimaista valtiota 1970 [2].

Kreikan tilanne vaikuttaa toivottomalta. Roubini kertoo haastattelussa:

Kauppalehti
- Jos ette halua kutsua sitä maksuhäiriötilaksi tai konkurssiksi, niin kutsukaa sitä paineenalaiseksi uudelleenjärjestelyksi. Se on välttämättä edessä, Roubini sanoo. Hän on kuvannut Kreikkaa Euroopan Lehmaniksi.

Kreikan valtion kuritoimenpiteet budjetin suitsimiseksi, eli käytännössä verojen lisäykset sekä virkamiesten palkkojen alennukset ovat auttaneet tukkimaan budjetin vuotokohtia, mutta ovat aiheuttaneet samalla muita ongelmia.

- Aivan kuten odotimme [...] verojen nostot ja kululeikkaukset ovat heikentäneet kysyntää ja aiheuttaneet kokonaistuotannon supistumista, kommentoi Roubini.

- Mielestäni tilanne on mahdoton. Kreikka ei voi selviytyä velkataakalla, joka on 150 prosentin suuruinen suhteessa kokonaistuotantoon. Velan hallittu uudelleenjärjestely on väistämätön. Tämä on nähty niin monta kertaa aiemminkin, eikä kukaan usko, ettei se tapahtuisi myös Kreikan kohdalla. Useat maat kuten Ukraina, Uruguay ja Pakistan ovat joutuneet velkojensa uudelleenjärjestelyyn konkurssin uhan alaisina, professori muistutti lehtihaastattelussa.


http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uu ... 13&ext=rss

Kreikkahan jo myy kansallisomaisuuttaankin [3].

Tehdäänkö länsimaille sama nyt kuin kehitysmaille on tehty? Talouden ammattitappajat[4] ovat nyt meidän kimpussamme. Olemme niin veloissamme, että joudumme kohta myymään valtionyhtiomme jne. monikansallisille isoille jäteille, jotka voivat sitten määrittää hintatason haluamalleen tasolle.

[1]
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_bruttokansantuotteen_mu...
[2]
http://elisa.net/uutiset/talous/?id=42326630
[3]
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/06/ ... 30377.html
[4]

http://www.kansanuutiset.fi/kulttuuri/elokuvat/2046822/talouden-%E2%80%9...

Sivut

Kommentit (76)

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628

Järjettömintä koko touhussa on se, että pankit ovat ensin vastuuttomasti lainanneet valtioille rahaa (ovat valtiotkin olleet vastuuttomia) ja nyt pankit vaativat talouskuria valtioilta!

Taloussanomat
Saksalaiset pankkien etujärjestöt vaativat, että EU:n jäsenmaille tehdään stressitestit samaan tapaan kuin pankeille. Kolme pankkien etujärjestöä kertoi aikeistaan kirjeessä liittokansleri Angela Merkelille.

Pankit sanovat, että menestyksellisten pankkien stressitestien jälkeen tulisi tarkastella valtioiden talouden kestävyyttä. Erityisesti pankkeja huolettaa valtioiden lainanotto.

Pankkien mukaan stressitesteissä huonosti menestyville valtioille voitaisiin asettaa sanktioita EU:n rakennerahastoja jäädyttämällä ja että ne voisivat menettää myös äänioikeutensa EU:n toimielimissä.


http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/20 ... /12?pos=40

Köyhät siis kyykkyyn jo valtioidenkin osalta! Eivät köyhät saa mihinkään vaikuttaa, äänioikeudet vaan pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kairamo
Seuraa 
Viestejä1517

Kreikka sai jo 2008 unionilta 6,3 miljardia euroa enemmän kuin mitä sille maksoi.
Riittikö? Ei, vaan lisää piti saada.
Onneksi EU:ssa löytyy kupattavia, nettomaksaja Suomi etunenässä.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

kohveeman

Islanti tippui BKT:lla mitattaessa sijalta viisi sijalle 134 (IMF:n mukaan [1])Nyt sinulla on sekaisin kokonais-BKT ja BKT per capita. Islanti näkyy nykyisin keikkuvan noin sijalla 12 - 14 mitattaessa BKT henkeä kohti.

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517

Kreikka ei pysty maksamaan tukimiljardejaan, Suomea voi odottaa miljarditakaus Irlannille.
Soini piikittelee Kataiselle (n. 3:40)...

http://www.youtube.com/watch?v=MXdTrWVvBKw

Katainen kuuntelee viisaampiaan.

[quote] Katainen: Suomi vaatii vakuudet Irlannin lainasta[/quote]

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politii ... 43250.html

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628

Hullua menoa, pankit pelastetaan, vaikka ne ovat koko sopan saaneet aikaiseksi ja kansa kärsii:

" Vielä tylymmän tulkinnan mukaan Irlannille luvattu "pelastuspaketti" ei merkitse maan taloudelle saati kansalle minkäänlaista huojennusta tai varsinkaan pelastusta.

"Pelastuspaketti" on päinvastoin ankarine ehtoineen Irlannille ennemmin kuin talouden harakiri, pakotettu itsemurha.

Näin tylysti Irlannin saamaa "tukea" luonnehtii osa maailman suursijoittajia palvelevista eturivin ekonomisteista ja analyysiyhtiöistä.

Moista kritiikkiä eivät esitä siis vain EU:n tai Irlannin omaa talouspolitiikkaa alituisesti arvostelevat oppositiopoliitikot, vaan osa talouden riippumattomista – mutta kriittisistä – tarkkailijoista.

Irlannissa pelastettiin
EU-maiden pankkeja

EU ja IMF pakottavat nyt Irlannin samaan syöveriin, johon ne suistivat Kreikan keväällä. Samaa rataa ovat piakkoin menossa myös Portugali ja mahdollisesti vielä Espanjakin.

Näin voinee tiivistää markkinoiden ja markkinakatsausten ensivaikutelman pian EU:n ja IMF:n "pelastuspaketin" sisällön ja ehtojen julkistamisen jälkeen."

http://www.taloussanomat.fi/kansantalou ... 1016611/12

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Rere
kohveeman

Islanti tippui BKT:lla mitattaessa sijalta viisi sijalle 134 (IMF:n mukaan [1])Nyt sinulla on sekaisin kokonais-BKT ja BKT per capita. Islanti näkyy nykyisin keikkuvan noin sijalla 12 - 14 mitattaessa BKT henkeä kohti.Harmittava sekaannus kävi tuossa.

kohveeman
Hullua menoa, pankit pelastetaan, vaikka ne ovat koko sopan saaneet aikaiseksi ja kansa kärsiiMiksi et kirjoita mitään niistä, jotka näitä tappioita pankeille ovat aiheuttaneet? Niistä, jotka ovat ottaneet niin paljon velkaa, etteivät kykene maksamaan sitä takaisin. Olivatpa nämä henkilöt sitten irlantilaisia asuntovelallisia tai kreikkalaisia poliitikkoja, jotka paisuttivat Kreikan valtion menoja holtittomasti velkarahalla. Voisikohan olla niin, että myös nämä henkilöt olisivat suuria syyllisiä syntyneeseen tilanteeseen?

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174
Fasaldi.

Miksi et kirjoita mitään niistä, jotka näitä tappioita pankeille ovat aiheuttaneet? Niistä, jotka ovat ottaneet niin paljon velkaa, etteivät kykene maksamaan sitä takaisin. Olivatpa nämä henkilöt sitten irlantilaisia asuntovelallisia tai kreikkalaisia poliitikkoja, jotka paisuttivat Kreikan valtion menoja holtittomasti velkarahalla. Voisikohan olla niin, että myös nämä henkilöt olisivat suuria syyllisiä syntyneeseen tilanteeseen?

Goldman Sucks yms. olivat juurikin niitä toimijoita, jotka junailivat Kreikalle isoja lainoja, vaikka tiesivät, ettei luottokelpoisuutta todellisuudessa sen kokoluokan lainoihin Kreikalle ole. tästäkö pitäisi syyttää yksittäisie lainanottajie ?

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
kohveeman
Useat maat velkaantuvat huolestuttavalla nopeudella. Miten velkakupla tullaan purkamaan? Käykö Suomelle lopulta samoin kuin Kreikalle ja Islannille?Jossain vaiheessa, kun isot maat ovat tarpeeksi velkaantuneet, pankit on pakko päästää nurin, ottaa talouden kehityksessä askel tai pari taaksepäin ja lähteä vähän viisaampana uuteen nousuun. Toivoa sopii, että valtaeliitillä on ymmärrystä viedä se kehitys rauhanomaisesti läpi, vaikka se tekee tilapäisen loven heidänkin ökyomaisuuksiinsa. Enpä kyllä jaksa tuollaiseen viisauteen uskoa, ennen lajimme oppii lentämään kuin jakamaan. Toivottavasti vääjäämättömään menee vielä muutama sukupolvi ettei itse tarvitse nähdä romahdusta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
taucalm
Goldman Sucks yms. olivat juurikin niitä toimijoita, jotka junailivat Kreikalle isoja lainoja, vaikka tiesivät, ettei luottokelpoisuutta todellisuudessa sen kokoluokan lainoihin Kreikalle ole. tästäkö pitäisi syyttää yksittäisie lainanottajie ?Ei pankki yksipuolisesti lainoja kenellekään junaile. Kyllä se suurin syypää löytyy Kreikan hallituksesta. Aika ahnetta ja riskaabelia peliä pankitkin pelaavat, kun varmasti tietävät mikä on maailman tila. Yksittäiseltä pikkuvaltiolta voi aina kupata hyvät rahat, mutta valtiolla on aina se mahdollisuus, että he sanovat "hui hai" ja repivät lainalyhennyslaskunsa. Kun tarpeeksi moni ja tarpeeksi suuri maa tekee niin, ahneelle pankkiirillekin tulee paskainen loppu.

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Fasaldi.
kohveeman
Hullua menoa, pankit pelastetaan, vaikka ne ovat koko sopan saaneet aikaiseksi ja kansa kärsiiMiksi et kirjoita mitään niistä, jotka näitä tappioita pankeille ovat aiheuttaneet? Niistä, jotka ovat ottaneet niin paljon velkaa, etteivät kykene maksamaan sitä takaisin. Olivatpa nämä henkilöt sitten irlantilaisia asuntovelallisia tai kreikkalaisia poliitikkoja, jotka paisuttivat Kreikan valtion menoja holtittomasti velkarahalla. Voisikohan olla niin, että myös nämä henkilöt olisivat suuria syyllisiä syntyneeseen tilanteeseen?Eikö pankkien tulisi arvioida toimintansa niin, että ne eivät ota niin kohtuuttomia riskejä, jotka saisivat ne kaatumaan? Nythän on tehty päinvastoin ja palkittu siitä, että otetaan järjettömät riskit. Tämähän on selvää?

Tietysti vastuu on myös heillä, jotka ovat velkaa ottaneet. Voiko toisaalta asuntolainaa hakevaa syyttää tilanteesta jos julkisuudessa toitotetaan, että asuntojen hinnat nousevat ikuisesti ja asuntokuplaa ei ole?

Mutta millä selität sen, että nyt maksumiehiksi joutuvat myös he, jotka eivät ole millään tapaa olleet syyllisiä tähän kriisiin?

okivi
Seuraa 
Viestejä1891
kohveeman
No, missä nyt ovat ne palstan taloustieteilijät, jotka kertoisivat nykyjärjestelmän kyseenalaistamattoman toimivuuden?Eniten äänessä olleet taloustieteilijät ovat juuri olleet ajamassa Eurooppaa tähän tilanteeseen. Heidän mukaansahan kaikkien yritteliäiden pitää antaa rauhassa rikastua. Kaikki valvonta ja sääntely on pahasta. Vapaassa taloudessa kansainvälinen kilpailukyky paranee ja kaikki ovat onnelllisia.

Poliitikot ovat olleet maksettuja rahan auliita juoksupoikia, jotka toistavat samaa mantraa ja tarkoituksellisesti tekevät järjestelmät yhä monimutkaisemmiksi ja läpitunkemattomammiksi. Siellä taustalla on sitten helppo sumplia.

Raha kustantaa itselleen sopivat poliitikot myös seuraavaan edustkuntaan.

http://parapsykologia.blogspot.com

There is a principle which is a bar against all information, which is proof against all arguments and which cannot fail to keep a man in everlasting ignorance -- that principle is contempt prior to investigation.
-- Herbert Spencer

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
okivi
kohveeman
No, missä nyt ovat ne palstan taloustieteilijät, jotka kertoisivat nykyjärjestelmän kyseenalaistamattoman toimivuuden?Eniten äänessä olleet taloustieteilijät ovat juuri olleet ajamassa Eurooppaa tähän tilanteeseen. Heidän mukaansahan kaikkien yritteliäiden pitää antaa rauhassa rikastua. Kaikki valvonta ja sääntely on pahasta. Vapaassa taloudessa kansainvälinen kilpailukyky paranee ja kaikki ovat onnelllisia.

Poliitikot ovat olleet maksettuja rahan auliita juoksupoikia, jotka toistavat samaa mantraa ja tarkoituksellisesti tekevät järjestelmät yhä monimutkaisemmiksi ja läpitunkemattomammiksi. Siellä taustalla on sitten helppo sumplia.

Raha kustantaa itselleen sopivat poliitikot myös seuraavaan edustkuntaan.
Eli pitäisikö tuollaiset vastuuttomat paskanpuhujat laittaa vastuuseen "opeistaan"? Laittaa vankilaan heidät, jotka ovat saaneet aikaan laillistetun huijauksen, jota nykyiseksi pankkijärjestelmäksikin kutsutaan.
Tuolla voi osoittaa myötätuntoaan pankkijärjestelmää kohtaan:
historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/kaadetaan-koko-paska-t48548.html
Harmi, että mikään tuomio ei riitä korvaamaan miljoonien ihmisten kokemia kärsimyksiä.

Helppoa väittää, että korruptiota ei ole, kun se on laillistettua tai muuten sisäänrakennettuna systeemiin ns. maan tapa joka paikassa.

kohveeman
Tietysti vastuu on myös heillä, jotka ovat velkaa ottaneet. Voiko toisaalta asuntolainaa hakevaa syyttää tilanteesta jos julkisuudessa toitotetaan, että asuntojen hinnat nousevat ikuisesti ja asuntokuplaa ei ole?

Itseasiassa voidaan siinä mielessä että tuon asuntolainan hakijan on kuitenkin itse loppukädessä laskettava se mihin lainaan on varaa noista julkisuuden puheista huolimatta. Samalla pitää ottaa huomioon esim korkojen nuosu tai elämäntilanteen muutos esim jos vaikka jää työtömäksi.Aika iso vastuu lainan ottajalla eikä suinkaan antajalla.

Metsiensamooja
Toivon että eu kaatuu omaan p askaansa. Minkä ihmeen takia ei pidetä kansanäänestyksiä tukipaketeista? Kokoomus ja keskusta vievät suomen suohon.

Tukemisen vaihtoehdoksi ainakin tulisi lopettaa vapaamatkustaminen, eli se verokilpailu mitä nimimerkki Rerekin on ajanut Suomen ongelmien ratkaisuksi.

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
jousa
kohveeman
Tietysti vastuu on myös heillä, jotka ovat velkaa ottaneet. Voiko toisaalta asuntolainaa hakevaa syyttää tilanteesta jos julkisuudessa toitotetaan, että asuntojen hinnat nousevat ikuisesti ja asuntokuplaa ei ole?


Itseasiassa voidaan siinä mielessä että tuon asuntolainan hakijan on kuitenkin itse loppukädessä laskettava se mihin lainaan on varaa noista julkisuuden puheista huolimatta. Samalla pitää ottaa huomioon esim korkojen nuosu tai elämäntilanteen muutos esim jos vaikka jää työtömäksi.Aika iso vastuu lainan ottajalla eikä suinkaan antajalla.Toisaalta mielestäsi pankit saavat ottaa sellaisia riskejä, jotka romahduttavat koko systeemin ja olet sitä mieltä, että on oikein, että syyttömät maksavat elintasonsa laskulla tämän?

Mitä liiketoimintaa se sellainen on, että otetaan niin iso riski, että ajetaan yritys konkurssiin? Tämähän ei ole missään muussa liiketoiminnassa mahdollista kuin pankkisektorilla. (ja ehkä niillä yrityksillä, jotka ovat "liian suuria" kaatumaan)

Mistä tavallinen kansalainen olisi voinut tietää vaikkapa nykyisen kriisin, kun valtionvarainministerimmekin on ollut pihalla kuin lumiukko? Samoin monet huippuekonomistit ovat olleet ihmeissään siitä mitä tapahtuu. Eli jos asiantuntijatkaan eivät omaa alaansa edes tunne niin miten voit vaatia sitä tavallisilta kansalaisilta?

Eli milloin tavallisen kansalaisen on ostettava asunto? Mistä voi päätellä onko asuntokuplan huippu vai notko käsillä? Mistä voi tietää milloin talouden kriisi vie työpaikan alta? Mihin voi luottaa? Millä voi perustella asunnonostopäätöksen?

Tälläkin hetkellä asuntojen hinnat nousee paljon nopeammin kuin tulot ihmisillä. Ilmiselvästi joko ollaan jo kuplassa tai luomassa kuplaa. Kukaan ei vaan tee asialle mitään ennen romahdusta.

Liikaa riskiä ottaneiden pankkien tulee antaa mennä nurin. Sijoittajat ja omistajat menettävät siinä suuren osan sijoituksistaan, pankille asuntovelalliset menettävät asuntonsa jne. Tosin tässä tilanteessa valtio voisi ottaa tehtäväkseen pelastaa kunnossa olevat asuntolainat ja myydä ne eteenpäin kunnossa oleville pankeille.

Tällä tavalla asiat järjestyisivät itsestään. Kun valtio alkaa ylivelkaantua, luotottajat tunnustavat riskit koska pelastusta ei ole mistään luvassa. Niinpä luottoa ei myönnetä enää kuin kovalla korolla, joten valtion on pakko alkaa elää tulojensa mukaan nopeammin.

Nyt taas luvattiin että yksikään euromaa ei koskaan voi tulla maksukyvyttömäksi, eli annettiin pankeille / sijoittajille / eläkerahastoille vapaus lainata miten paljon vaan valtioille ns. ilman riskiä. Riskitöntä sijoitusta ei vaan valitettavasti ole olemassakaan, tällä kertaa siis riskin katteettomista lupauksista kantaa veronmaksajat.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Valitettavasti länsimaissa on ajauduttu tilanteeseen , jossa yhä useammat ihmiset eivät tule toimeen tuloillaan. Siksi ihmisten on otettava velkaa jopa elämiseen.
Kustannustaso monilla aloilla on kapitalistisen markkinatalousjärjestelmän lainalaisuuksien mukaan kohonnut pilviin, ja on yhä edelleen kohoamassa kapitalismille ominaisen ahneuden vuoksi. >Kapitalistin pitäisi rikastua nyt HETI, eikä huomenna<, Tämä menttaliteetti aiheuttaa
kustannusten nousun, mm vuokrat ovat kohonneet kaikkialla poskettomiin summiin.

Rakennustarvikkeet maksavat kaupassa kolminkertaisesti sen, mitä on niitten tuotantokustannukset. Lisäksi mitään ei ilmesty kauppoihin muuten kuin useitten "välikäsien"
kautta, ja kaikkien pitää saaha saman verran voittoa, elikkä jokaisessa portaassa hinnat lähes kaksinkertaistuvat.
Koko systeemi perustuu sille, että mahollisimman monen pitää rikastua ihan yksinkertaisilla tuotteilla, joita tehtaat voisivat toimittaa suoraan ilman välikäsiä vähittäiskauppaan.

Mutta "kartellihan" usein estää ostamisen muuten kuin tukkuportaan kautta, joka taas toimittaa tavaran keskusliikkeille, ja ne edelleen vähittäiskaupoille.
Ja jokaisessa portaassa vishin valtio nappaa arvonlisäveronsa ,sekä liikevaihtoveronsa +
sitte siihen päälle "oikean veron."
Ja kuluttaja maksaa kaiken tuon paskan.

Tuosta portaasta voitas ihan hyvin tiputtaa pois tukkukauppa, ja keskusliikkeet, silloin tavara tulis markkinoille järkevään hintaan, ja ihmistenkin olettaisi kykenevän paremmin elämään tuloillaan.

Tuossa kauppajärjestelmässä yksi syy, miksi länsimaat tulevat "kaatumaan " yksi toisensa jälkeen. Näin jos ei astu vallalle " ameriikanmalli" jossa ei katsota mitä maalla on velkaa, vaan sitä mätetään lisää " kauhakuormaajilla" teelusikan sijaan.

Kaippase USA:n valtionvelka alkaa olemaan luokaa, että vaikka myisit koko USA:n ei
saatulla rahamäärällä pystyttäs velkaa maksamaan.
Siihen se mennee täälläkin, kunnes Illuminaatti sanelee ehdot ja lait , sille miten siittä hetkestä eletään eteenpäin.
Se aika ei tule olemaan mitään ruusuilla tanssia, sanon vain sen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat