Seuraa 
Viestejä1628
Liittynyt4.9.2009

Useat maat velkaantuvat huolestuttavalla nopeudella. Miten velkakupla tullaan purkamaan? Käykö Suomelle lopulta samoin kuin Kreikalle ja Islannille?

Islanti tippui BKT:lla mitattaessa sijalta viisi sijalle 134 (IMF:n mukaan [1])

Taloussanomat
Vuonna 2008 Islannin pankkikriisi romahdutti maan talouden ja pakotti sen turvautumaan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apuun. Vielä edellisenä vuonna Islanti oli maailman viidenneksi vaurain maa mitattuna kansantuotteella asukasta kohti.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2010/09/29/islannin-ex-paaministeri...

IMF on auttanut viimeksi vaurasta länsimaista valtiota 1970 [2].

Kreikan tilanne vaikuttaa toivottomalta. Roubini kertoo haastattelussa:

Kauppalehti
- Jos ette halua kutsua sitä maksuhäiriötilaksi tai konkurssiksi, niin kutsukaa sitä paineenalaiseksi uudelleenjärjestelyksi. Se on välttämättä edessä, Roubini sanoo. Hän on kuvannut Kreikkaa Euroopan Lehmaniksi.

Kreikan valtion kuritoimenpiteet budjetin suitsimiseksi, eli käytännössä verojen lisäykset sekä virkamiesten palkkojen alennukset ovat auttaneet tukkimaan budjetin vuotokohtia, mutta ovat aiheuttaneet samalla muita ongelmia.

- Aivan kuten odotimme [...] verojen nostot ja kululeikkaukset ovat heikentäneet kysyntää ja aiheuttaneet kokonaistuotannon supistumista, kommentoi Roubini.

- Mielestäni tilanne on mahdoton. Kreikka ei voi selviytyä velkataakalla, joka on 150 prosentin suuruinen suhteessa kokonaistuotantoon. Velan hallittu uudelleenjärjestely on väistämätön. Tämä on nähty niin monta kertaa aiemminkin, eikä kukaan usko, ettei se tapahtuisi myös Kreikan kohdalla. Useat maat kuten Ukraina, Uruguay ja Pakistan ovat joutuneet velkojensa uudelleenjärjestelyyn konkurssin uhan alaisina, professori muistutti lehtihaastattelussa.


http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uu ... 13&ext=rss

Kreikkahan jo myy kansallisomaisuuttaankin [3].

Tehdäänkö länsimaille sama nyt kuin kehitysmaille on tehty? Talouden ammattitappajat[4] ovat nyt meidän kimpussamme. Olemme niin veloissamme, että joudumme kohta myymään valtionyhtiomme jne. monikansallisille isoille jäteille, jotka voivat sitten määrittää hintatason haluamalleen tasolle.

[1]
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_bruttokansantuotteen_mu...
[2]
http://elisa.net/uutiset/talous/?id=42326630
[3]
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/06/ ... 30377.html
[4]

http://www.kansanuutiset.fi/kulttuuri/elokuvat/2046822/talouden-%E2%80%9...

Sivut

Kommentit (76)

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Liittynyt4.9.2009

Järjettömintä koko touhussa on se, että pankit ovat ensin vastuuttomasti lainanneet valtioille rahaa (ovat valtiotkin olleet vastuuttomia) ja nyt pankit vaativat talouskuria valtioilta!

Taloussanomat
Saksalaiset pankkien etujärjestöt vaativat, että EU:n jäsenmaille tehdään stressitestit samaan tapaan kuin pankeille. Kolme pankkien etujärjestöä kertoi aikeistaan kirjeessä liittokansleri Angela Merkelille.

Pankit sanovat, että menestyksellisten pankkien stressitestien jälkeen tulisi tarkastella valtioiden talouden kestävyyttä. Erityisesti pankkeja huolettaa valtioiden lainanotto.

Pankkien mukaan stressitesteissä huonosti menestyville valtioille voitaisiin asettaa sanktioita EU:n rakennerahastoja jäädyttämällä ja että ne voisivat menettää myös äänioikeutensa EU:n toimielimissä.


http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/20 ... /12?pos=40

Köyhät siis kyykkyyn jo valtioidenkin osalta! Eivät köyhät saa mihinkään vaikuttaa, äänioikeudet vaan pois.

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Liittynyt13.12.2006

Kreikka sai jo 2008 unionilta 6,3 miljardia euroa enemmän kuin mitä sille maksoi.
Riittikö? Ei, vaan lisää piti saada.
Onneksi EU:ssa löytyy kupattavia, nettomaksaja Suomi etunenässä.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

kohveeman

Islanti tippui BKT:lla mitattaessa sijalta viisi sijalle 134 (IMF:n mukaan [1])Nyt sinulla on sekaisin kokonais-BKT ja BKT per capita. Islanti näkyy nykyisin keikkuvan noin sijalla 12 - 14 mitattaessa BKT henkeä kohti.

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Liittynyt13.12.2006

Kreikka ei pysty maksamaan tukimiljardejaan, Suomea voi odottaa miljarditakaus Irlannille.
Soini piikittelee Kataiselle (n. 3:40)...

http://www.youtube.com/watch?v=MXdTrWVvBKw

Katainen kuuntelee viisaampiaan.

[quote] Katainen: Suomi vaatii vakuudet Irlannin lainasta[/quote]

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politii ... 43250.html

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Liittynyt4.9.2009

Hullua menoa, pankit pelastetaan, vaikka ne ovat koko sopan saaneet aikaiseksi ja kansa kärsii:

" Vielä tylymmän tulkinnan mukaan Irlannille luvattu "pelastuspaketti" ei merkitse maan taloudelle saati kansalle minkäänlaista huojennusta tai varsinkaan pelastusta.

"Pelastuspaketti" on päinvastoin ankarine ehtoineen Irlannille ennemmin kuin talouden harakiri, pakotettu itsemurha.

Näin tylysti Irlannin saamaa "tukea" luonnehtii osa maailman suursijoittajia palvelevista eturivin ekonomisteista ja analyysiyhtiöistä.

Moista kritiikkiä eivät esitä siis vain EU:n tai Irlannin omaa talouspolitiikkaa alituisesti arvostelevat oppositiopoliitikot, vaan osa talouden riippumattomista – mutta kriittisistä – tarkkailijoista.

Irlannissa pelastettiin
EU-maiden pankkeja

EU ja IMF pakottavat nyt Irlannin samaan syöveriin, johon ne suistivat Kreikan keväällä. Samaa rataa ovat piakkoin menossa myös Portugali ja mahdollisesti vielä Espanjakin.

Näin voinee tiivistää markkinoiden ja markkinakatsausten ensivaikutelman pian EU:n ja IMF:n "pelastuspaketin" sisällön ja ehtojen julkistamisen jälkeen."

http://www.taloussanomat.fi/kansantalou ... 1016611/12

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Liittynyt4.9.2009
Rere
kohveeman

Islanti tippui BKT:lla mitattaessa sijalta viisi sijalle 134 (IMF:n mukaan [1])Nyt sinulla on sekaisin kokonais-BKT ja BKT per capita. Islanti näkyy nykyisin keikkuvan noin sijalla 12 - 14 mitattaessa BKT henkeä kohti.Harmittava sekaannus kävi tuossa.

kohveeman
Hullua menoa, pankit pelastetaan, vaikka ne ovat koko sopan saaneet aikaiseksi ja kansa kärsiiMiksi et kirjoita mitään niistä, jotka näitä tappioita pankeille ovat aiheuttaneet? Niistä, jotka ovat ottaneet niin paljon velkaa, etteivät kykene maksamaan sitä takaisin. Olivatpa nämä henkilöt sitten irlantilaisia asuntovelallisia tai kreikkalaisia poliitikkoja, jotka paisuttivat Kreikan valtion menoja holtittomasti velkarahalla. Voisikohan olla niin, että myös nämä henkilöt olisivat suuria syyllisiä syntyneeseen tilanteeseen?

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009
Fasaldi.

Miksi et kirjoita mitään niistä, jotka näitä tappioita pankeille ovat aiheuttaneet? Niistä, jotka ovat ottaneet niin paljon velkaa, etteivät kykene maksamaan sitä takaisin. Olivatpa nämä henkilöt sitten irlantilaisia asuntovelallisia tai kreikkalaisia poliitikkoja, jotka paisuttivat Kreikan valtion menoja holtittomasti velkarahalla. Voisikohan olla niin, että myös nämä henkilöt olisivat suuria syyllisiä syntyneeseen tilanteeseen?

Goldman Sucks yms. olivat juurikin niitä toimijoita, jotka junailivat Kreikalle isoja lainoja, vaikka tiesivät, ettei luottokelpoisuutta todellisuudessa sen kokoluokan lainoihin Kreikalle ole. tästäkö pitäisi syyttää yksittäisie lainanottajie ?

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005
kohveeman
Useat maat velkaantuvat huolestuttavalla nopeudella. Miten velkakupla tullaan purkamaan? Käykö Suomelle lopulta samoin kuin Kreikalle ja Islannille?Jossain vaiheessa, kun isot maat ovat tarpeeksi velkaantuneet, pankit on pakko päästää nurin, ottaa talouden kehityksessä askel tai pari taaksepäin ja lähteä vähän viisaampana uuteen nousuun. Toivoa sopii, että valtaeliitillä on ymmärrystä viedä se kehitys rauhanomaisesti läpi, vaikka se tekee tilapäisen loven heidänkin ökyomaisuuksiinsa. Enpä kyllä jaksa tuollaiseen viisauteen uskoa, ennen lajimme oppii lentämään kuin jakamaan. Toivottavasti vääjäämättömään menee vielä muutama sukupolvi ettei itse tarvitse nähdä romahdusta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005
taucalm
Goldman Sucks yms. olivat juurikin niitä toimijoita, jotka junailivat Kreikalle isoja lainoja, vaikka tiesivät, ettei luottokelpoisuutta todellisuudessa sen kokoluokan lainoihin Kreikalle ole. tästäkö pitäisi syyttää yksittäisie lainanottajie ?Ei pankki yksipuolisesti lainoja kenellekään junaile. Kyllä se suurin syypää löytyy Kreikan hallituksesta. Aika ahnetta ja riskaabelia peliä pankitkin pelaavat, kun varmasti tietävät mikä on maailman tila. Yksittäiseltä pikkuvaltiolta voi aina kupata hyvät rahat, mutta valtiolla on aina se mahdollisuus, että he sanovat "hui hai" ja repivät lainalyhennyslaskunsa. Kun tarpeeksi moni ja tarpeeksi suuri maa tekee niin, ahneelle pankkiirillekin tulee paskainen loppu.

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Liittynyt4.9.2009
Fasaldi.
kohveeman
Hullua menoa, pankit pelastetaan, vaikka ne ovat koko sopan saaneet aikaiseksi ja kansa kärsiiMiksi et kirjoita mitään niistä, jotka näitä tappioita pankeille ovat aiheuttaneet? Niistä, jotka ovat ottaneet niin paljon velkaa, etteivät kykene maksamaan sitä takaisin. Olivatpa nämä henkilöt sitten irlantilaisia asuntovelallisia tai kreikkalaisia poliitikkoja, jotka paisuttivat Kreikan valtion menoja holtittomasti velkarahalla. Voisikohan olla niin, että myös nämä henkilöt olisivat suuria syyllisiä syntyneeseen tilanteeseen?Eikö pankkien tulisi arvioida toimintansa niin, että ne eivät ota niin kohtuuttomia riskejä, jotka saisivat ne kaatumaan? Nythän on tehty päinvastoin ja palkittu siitä, että otetaan järjettömät riskit. Tämähän on selvää?

Tietysti vastuu on myös heillä, jotka ovat velkaa ottaneet. Voiko toisaalta asuntolainaa hakevaa syyttää tilanteesta jos julkisuudessa toitotetaan, että asuntojen hinnat nousevat ikuisesti ja asuntokuplaa ei ole?

Mutta millä selität sen, että nyt maksumiehiksi joutuvat myös he, jotka eivät ole millään tapaa olleet syyllisiä tähän kriisiin?

okivi
Seuraa 
Viestejä1613
Liittynyt24.7.2008
kohveeman
No, missä nyt ovat ne palstan taloustieteilijät, jotka kertoisivat nykyjärjestelmän kyseenalaistamattoman toimivuuden?Eniten äänessä olleet taloustieteilijät ovat juuri olleet ajamassa Eurooppaa tähän tilanteeseen. Heidän mukaansahan kaikkien yritteliäiden pitää antaa rauhassa rikastua. Kaikki valvonta ja sääntely on pahasta. Vapaassa taloudessa kansainvälinen kilpailukyky paranee ja kaikki ovat onnelllisia.

Poliitikot ovat olleet maksettuja rahan auliita juoksupoikia, jotka toistavat samaa mantraa ja tarkoituksellisesti tekevät järjestelmät yhä monimutkaisemmiksi ja läpitunkemattomammiksi. Siellä taustalla on sitten helppo sumplia.

Raha kustantaa itselleen sopivat poliitikot myös seuraavaan edustkuntaan.

http://parapsykologia.blogspot.com

There is a principle which is a bar against all information, which is proof against all arguments and which cannot fail to keep a man in everlasting ignorance -- that principle is contempt prior to investigation.
-- Herbert Spencer

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Liittynyt4.9.2009
okivi
kohveeman
No, missä nyt ovat ne palstan taloustieteilijät, jotka kertoisivat nykyjärjestelmän kyseenalaistamattoman toimivuuden?Eniten äänessä olleet taloustieteilijät ovat juuri olleet ajamassa Eurooppaa tähän tilanteeseen. Heidän mukaansahan kaikkien yritteliäiden pitää antaa rauhassa rikastua. Kaikki valvonta ja sääntely on pahasta. Vapaassa taloudessa kansainvälinen kilpailukyky paranee ja kaikki ovat onnelllisia.

Poliitikot ovat olleet maksettuja rahan auliita juoksupoikia, jotka toistavat samaa mantraa ja tarkoituksellisesti tekevät järjestelmät yhä monimutkaisemmiksi ja läpitunkemattomammiksi. Siellä taustalla on sitten helppo sumplia.

Raha kustantaa itselleen sopivat poliitikot myös seuraavaan edustkuntaan.
Eli pitäisikö tuollaiset vastuuttomat paskanpuhujat laittaa vastuuseen "opeistaan"? Laittaa vankilaan heidät, jotka ovat saaneet aikaan laillistetun huijauksen, jota nykyiseksi pankkijärjestelmäksikin kutsutaan.
Tuolla voi osoittaa myötätuntoaan pankkijärjestelmää kohtaan:
historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/kaadetaan-koko-paska-t48548.html
Harmi, että mikään tuomio ei riitä korvaamaan miljoonien ihmisten kokemia kärsimyksiä.

Helppoa väittää, että korruptiota ei ole, kun se on laillistettua tai muuten sisäänrakennettuna systeemiin ns. maan tapa joka paikassa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat