Seuraa 
Viestejä42

Valaiskaas tyhmää...

Mitä tarkoitetaan vahvalla valuutalla? Sanotaan, että euro on nyt vahva, eli tarkoittaako se sitä, että amerikkalainen joutuu pulittamaan omia killenkejään enemmän saadakseen euron kasaan?
Mutta entäs Kuwaitin dinaari? Se on siten vahvin kaikista, eikö?

Kuitenkin, jos henkilö x muuttaa Kuwaitista Zimbabwehen, eihän hän menetä rahallisesti mitään. Esimerkiksi Kuwaitissa leipä maksoi 0,1 dinaaria ja hänen tilillään oli 30000 dinaaria, muuttaessaan Zimbabwehen, leipää maksaa sillä miljardi dollaria ja luku tilillä muuttuu tähtitieteellisen isoksi. Jos hän vaihtaa rahansa Zimbawessa dollareista ja Kuwaitissa dinaareista kullaksi, saisi hän suunnilleen samankokoisen mötikän.

Entä miksi vahvasta valuutasta on euromaille haittaa? Kiina pitää yuaninsa arvon alhaisena, ja sillä menee hyvin, toisin kuin euron omaavilla. Luulisi asian olevan päinvastoin!

Kommentit (4)

RaahenTiikeri
Seuraa 
Viestejä973

no,näin maallikon ajatuksena otetaan perinteinen markan devalvaatio,jota varsinkin paperiteollisuuden tarpeita varten toteutettiin.

Paperimies pertti valmistaa paperirullan jonka arvoksi määritellään 500mk.Hän myy sen dollari-maahan ja saa 500 dollaria(siis leikitään tässä,että markka ja dollari saman arvoisia).Eli paperirullasta saadut tulot ovat kotimaassa 500mk joilla pertti voi ostaa vaikka viinaa.
Sitten suomi devalvoi markan.Markan arvo tippuu puoleen ja 500 dollaria vastaakin jo 750 markkaa.Pertti tekee taas paperirullan ja haluaa siitä saman 500 markan ostoarvon kotimaassa.Nyt pertti voi myydä paperirullansa dollarimaahan noin 333 dollarilla.Vienti voi rävähtää uusiin mittoihin,kun kantautuu tieto,että suomesta saa pertin valmistamia paperirullia 333 dollarilla.Silti pertti pystyy jokaisesta myymästään rullasta saamallaan 500 markalla ostamaan viinaa yhtä paljon,kuin ennen devalvointia saamallaan 500 markalla.Pertti luonnollisesti juo kotimaista perinteistä kirkasta viinaa.Mikäli hän joisi dollarimaassa valmistettuja viskitisleitä,niin niiden hinnat nousisivat ennemmin tai myöhemmin,kun maahantuoja heikentyneen valuutan vuoksi joutuisi maksamaan viskitislaajalle markoissa laskettuna enemmän.

Ymmärsitkö?tämä tämmöistä maallikon ajattelua,jossa varmaan totuuden siemenkin.

tieteilijä
Mitä tarkoitetaan vahvalla valuutalla? Sanotaan, että euro on nyt vahva, eli tarkoittaako se sitä, että amerikkalainen joutuu pulittamaan omia killenkejään enemmän saadakseen euron kasaan?
Mutta entäs Kuwaitin dinaari? Se on siten vahvin kaikista, eikö?Periaatteessa näin.

tieteilijä
Entä miksi vahvasta valuutasta on euromaille haittaa? Kiina pitää yuaninsa arvon alhaisena, ja sillä menee hyvin, toisin kuin euron omaavilla. Luulisi asian olevan päinvastoin!Palkat ja monet muut tuotantokustannukset maksetaan paikallisessa valuutassa, mutta vientitulot tulevat ulkomaisessa valuutassa. Jos paikallinen valuutta on edullisempi kuin ulkomainen valuutta, niin joko hinnat ulkomaisessa valuutassa voivat olla edullisempia verrattuna ulkomaisiin tuotteisiin tai katteet korkeampia. Eli vahvasta valuutasta on haittaa viennille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat