Seuraa 
Viestejä45973

Väitän, että sellainen uskonto on paras, joka onnistuu parhaiten tuomaan jäsenilleen hengellisiä kokemuksia, jotka saavat heidät kokemaan yhteyden kaikkeen olevaiseen, tulemaan epäitsekkäiksi ja kokemaan autuutta ilman maallisia rajoitteita. Jos uskonto kykenee viemään jäsenensä "taivaaseen" tässä elämässä, on se silloin uskonto, joka täyttää tehtävänsä.

Mahtava uskonto on täysin eri asia kuin hyvä uskonto. Hyvä uskonto keskittyy jäsentensä hengelliseen hyvinvointiin, mutta mahtava uskonto keskittyy oman itsensä vaikutusvaltaan. Mahtavalla uskonnolla on kyky levitä ja pitää jäsenensä ruodussa, hyvyydellä ei niin väliä. Pelko on erinomainen keino levittäytyä ja säilyttää jäsenet. Pelko saa ihmisen alistamaan, vihaamaan, tuhoamaan, tulemaan ylpeäksi ja tuntemaan erilliseksi muista.

Tällä hetkellä maailman mahtavin uskonto on kristinusko, sillä kristityillä on enemmistö länsimaissa ja länsimailla on maailman mahtavimmat aseet. Kristinuskolla on kuitenkin mennyt viime vuosisadat niin hyvin, että se on pehmentynyt jossain määrin, eikä se ole enää yhtä aggressiivinen kuin ristiretkien tai uskonpuhdistusten ja vastauskonpuhdisten aikoihin. Sitä vaivaa Nokia-syndrooma. Jos kristityillä olisi sama tarmo kuin ennenvanhaan, Lähi-Idässä olisi saatettu käyttää ydinaseita useampaan kertaan ja se saattaisi olla nykyistä huomattavasti alistetumpi alue. Sama homma Aasiassa ja Afrikassa.

Islam on tällä hetkellä kunnianhimoltaan huomattavasti kristinuskoa mahtavampi, sillä islamia on ahdettu nurkkaan ja nurkkaan ahdettu koira pelkää enemmän kuin tyytyväinen koira. Islam on tällä hetkellä maailman nopeiten leviävä uskonto. Se lienee tällä hetkellä myös maailman väkivaltaisin uskonto, tosin ei niiden muslimien keskuudessa, joilla on mukavat oltavat. Turkissa on esim. etenkin suurissa kaupungeissa koulutettua, hyvin toimeentulevaa keskiluokkaista muslimiväestöä, jota ei kiihkoilu voisi vähempää kiinnostaa.

Periaatteessa olisi suuri siunaus maapallolle, jos uskontojen pelotteisiin perustuva valta ihmisiin lakkaisi. Uskontojen yksi keskeisimpiä ominaisuuksia on tunnustuksellisuus ja usko tarinoihin ja pyhiin kirjoituksiin. Koska kullakin uskonnolla on omat pyhät tarinansa, moraalisääntönsä ja oppinsa, on tuloksena väistämättä eksklusiivisuus, syrjintä, konflikti ja sota.

Hengellisyys olisi loistava lääke pelon ja vihan lakkauttamiseksi. Vaikka olen RUK:n käynyt, kilpailullinen, valkoinen lihaa syövä heteromies ja mahdollisesti suuressakin yrityksessä uraa havitteleva tuleva ekonomi, en voi olla näkemättä esim. psykedeelisissä aineissa mahdollisuutta tuoda maailmaan hengellisyyttä ja sitä kautta rauhaa. Vaikka en ole itse koskaan LSD:tä kokeillutkaan, olen kuitenkin perehtynyt sen mahdollisuuksiin lukemalla kirjallisuutta, katsomalla dokumentteja ja seuraamalla tieteellisiä keskusteluita.

Eri uskonnoissa on koko ihmiskunnan historian ajan käytetty erilaisia metodeja pyhien kokemusten synnyttämiseen ihmisen mielessä. Yksi pyhä kokemus voi muuttaa ihmisen pysyvästi rauhaisammaksi, rakastavammaksi, epäitsekkäämmäksi, empaattisemmaksi ja moraalisemmaksi. Kaikissa uskonnoissa on pyhiä kokeneita ja heidät on yleensä nostettu jalustalle pyhimyksinä tai muuten vain autuaina esimerkkeinä. Miksi emme käyttäisi tieteellistä tietämystämme pyhien kokemusten synnyttämiseen? Psykedeeleja on tutkittu ja niillä on mahdollisuus tuoda ihmiselle hengellinen kokemus. Miksi maailman uskonnot ja valtiot eivät uskalla ihmisten antaa kokea pyhää, vaikka sitten valvotuissa olosuhteissa?

Suosittelen katsomaan tämän asiallisen ja laadultaan hyvän dokumentin LSD:stä. Siinä puhuvat vanhat tiedemiehet, jotka 40-, 50-, 60-luvuilla tutkivat LSD:tä eri tarkoituksia varten, kunnes se kiellettiin maailmanlaajuisesti reaktiona sen leviämisestä katukäyttöön. Olin ennen täysin skeptinen psykedeelien mahdollisia hyötyjä kohtaan, mutta tieteelliset keskustelut, pari viikkoa sitten tullut YLE Prisman dokumentti ja tämä linkkaamani dokumentti ovat vedonneet siinä määrin järkeeni, että vaikka en missään nimessä kannata psykedeelien täydellistä laillistamista, uskon että niiden niiden kontrolloitu käyttö ammattilaisten avustuksella voisi auttaa tekemään maailmasta tasapainoisemman paikan.

Dokumentti: http://vimeo.com/9215898

Sivut

Kommentit (51)

One word - Buddhalaisuus

"Buddhalaisuus poikkeaa useimmista muista uskonnoista siinä, että se ei edellytä uskoa yliluonnollisiin jumaliin tai palvontamenoja."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
visti
Seuraa 
Viestejä6331

Luterilaisuus on paras. Hyvä uskonto on sellainen, jossa uskontokunnan jäsenen ei tarvitse uskoa mihinkään, mutta palkkiona on silti parhaassa tapauksessa iankaikkinen elämä.

abskissa
Entäs jos ottaisi mieluummin 100 neitsyttä kuin iänkaikkisen elämän?
Haluaisitko itsellesi "live long and prosper"-paitoja vilisevän nörttiyhteisön iankaikkisuuteesi?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31281

Sellainen henkilökohtainen usko johonkin jumaluuteen tai älylliseen tekijään luonnonlakien takana. Siinä vaiheessa kun perustetaan uskonnollinen yhteisö, homma lähtee lapasesta ja muuttuu tyranniaksi ja riistoksi.

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654
thuga101
Haluaisitko itsellesi "live long and prosper"-paitoja vilisevän nörttiyhteisön iankaikkisuuteesi?

Ajattelin vähän toisenlaisia neitsyitä ja niitäkin vain esimerkinomaisesti.

We're all mad here.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31281
abskissa
Entäs jos ottaisi mieluummin 100 neitsyttä kuin iänkaikkisen elämän?Ei mikään uskonto lupaisi 28 liki kaiken kokenutta, halukasta ja ennakkoluulotonta 30-40 vuotiasta naista kaveriksi, joilla olisi outo fetissi toteuttaa seksuaalisuuttaan tylsän nörtin kanssa? Vieläpä niin, että jollakin olisi joka päivä ovulaation aika. Olisipahan sitten edes yksi typerä tarve pois päiväjärjestyksestä siellä paratiisissa.

Vaikka voihan tämä olla joku treenileiri helvettiin tuomituille. Mitähän sitä on tullut edellisessä elämässä tyrittyä. Ei varmaan kovin pahasti, kun sentään saa olla terve perheellinen keskiluokkainen länsimainen.

abskissa
thuga101
Haluaisitko itsellesi "live long and prosper"-paitoja vilisevän nörttiyhteisön iankaikkisuuteesi?

Ajattelin vähän toisenlaisia neitsyitä ja niitäkin vain esimerkinomaisesti.Jep. Itselleni tuli vaan mieleen eräs vitsi, johon liittyi myös eräs loistava kuva =)

abskissa
thuga101
Haluaisitko itsellesi "live long and prosper"-paitoja vilisevän nörttiyhteisön iankaikkisuuteesi?

Ajattelin vähän toisenlaisia neitsyitä ja niitäkin vain esimerkinomaisesti.Jep. Itselleni tuli vaan mieleen eräs vitsi, johon liittyi myös eräs loistava kuva =)

abskissa
Mikä on hengellinen kokemus?Minulla on sellainen käsitys, että neurotieteillä on jo sille varsin hyviä alustavia arvauksia.

Periaatteessa kaiketi niitä psykologisia ilmiöitä, mitä mm. eri heimoissa ja uskonnoissa on pyritty tuomaan esiin, jotka voidaan saada aikaan mm. shamanistisilla rituaaleilla, paastoamisella, nestehukalla, suunnattomalla kivulla, tanssimisella, aavikolla aikaa viettämällä, hurmoskokoukseen osallistumisella, meditoinnilla tai psykedeelisten aineiden käytöllä jne.

Mahdollisesti jotain tekemistä serotoniinin tai sen kaltaisten aineiden kanssa.

Myös on jotain viitteitä siitä lähellä hukkumista olleet ihmiset ovat kokeneet syvän hengellisen rauhan mielissään ja kokemus on ollut jälkeenpäin ajateltuna hieno. Jotain on tapahtunut aivoissa ja saattaa olla, että aivoille äärimmäiset olosuhteet saattavat saada aikaan tällaisen reaktion, joka on kokemuksena erittäin syvällinen.

Yhteiskunnan kannalta hengellisestä kokemuksesta voi olla hyötyä, jos sen avulla voi vähentää pelkoa, ahdistusta ja masennusta ja mahdollisesti jopa addiktiota. Uskoontuleminenhan on ollut monelle alkoholistille tie ulos riippuvuudestaan.

Pekka Lampelto
Yhteiskunnan kannalta hengellisestä kokemuksesta voi olla hyötyä, jos sen avulla voi vähentää pelkoa, ahdistusta ja masennusta ja mahdollisesti jopa addiktiota. Uskoontuleminenhan on ollut monelle alkoholistille tie ulos riippuvuudestaan.Totta. Tulevaisuudessa voidaan mahdollisesti tekniikan turvin tuottaa keinotekoisesti kaikille haluaville "hengellisiä kokemuksia", yksilö hyötyy, yhteiskunta hyötyy ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Javert
Pekka Lampelto
Yhteiskunnan kannalta hengellisestä kokemuksesta voi olla hyötyä, jos sen avulla voi vähentää pelkoa, ahdistusta ja masennusta ja mahdollisesti jopa addiktiota. Uskoontuleminenhan on ollut monelle alkoholistille tie ulos riippuvuudestaan.Totta. Tulevaisuudessa voidaan mahdollisesti tekniikan turvin tuottaa keinotekoisesti kaikille haluaville "hengellisiä kokemuksia", yksilö hyötyy, yhteiskunta hyötyy ja kaikki ovat tyytyväisiä.Kyllä keinotekoisesti. Eikä keinotekoisesti tarkoita tässä mitään väärää. Ehkä tarkoitushakuisesti voisi olla sävyltään parempi sana.

Meditointi, paastoaminen ja muut tekniikathan ovat myös vanhoja keinotekoisia tapoja saavuttaa hengellinen mielentila. Epileptisen kohtauksen aikaansaama tai muu yhtäkkinen hengellinen kokemus ovat taas tahattomia.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Jo aloituksen alussa ennen kuin oli päästy psykedeelisiin troppeihin minulle tuli mieleen että jäykälle nykyihmiselle ne taitavat olla ainoa tai ainakin nopein tie ns. hengelliseen kokemukseen. Puhtaasti teoreettisella tasolla olen itse tutustunut psykedeeleihin muutaman kirjan kautta ja tietysti näitä tv-dokumentteja katsoen. Erityisen mielenkiintoisena pidin Graham Hancockin kirjaa Supernatural tämän teeman puitteissa.

Ihmisillähän saattaa olla luontainen tarvis saada pönttö ns. sekaisin keinolla millä hyvänsä, jotta voidaan break on through to the other side Doorsia siteeratakseni. Ehkä normaali elämä on niin tylsistyttävää ja kuluttavaa että mieli ei kertakaikkiaan siedä sitä ilman että edes silloin tällöin saisi vapaata. Voisiko ongelmana olla sellainen seikka, että askaroimme liikaa vasemman aivopuoliskon kanssa ja tämä epäsuhta väsyttäisi aivoja...? Rentouttavat katkokset jolloin mieli saa harhailla saattavat länkkäriltä olla tyystin hävöksissä, kun jatkuva informaatiovirta sieltä sun täältä puskee mieleen jatkuvalla syötöllä. Päähän tungetaan kaikki mahdollinen, mutta pääparka ei saa koskaan olla joutokäynnillä ja tuottaa omaa materiaaliaan sisältä ulospäin kuin korkeintaan unitilassa. Ellei sitten satu olemaan luovan työn harjoittaja, mutta harva kai on.

Ongelmana psykedeelien kanssa on se että harva nykyään jaksaa panostaa kokemuksen hengellisyyteen, ns. pyhyyteen. Kun asiaan suhtaudutaan "kaikki mulle tähän nyt heti" -asenteella ja halutaan vain viihdettä, kunnollista aivojen rauhoittumista ei tapahdu, eikä kokemus olekaan merkittävä, initoiva kokemus joka parhaimmillaan voisi muuttaa yksilön koko elämän ja tehdä siitä harmonisempaa, täydempää ja merkityksellisempää. - Tällaista ainakin epäilen ja pelkään tältä teoreettiselta tasoltani. Ehkä oikeasti sieniä tai varsinkin ayahuascaa nappailleet voivat kertoa että vaikuttiko troppi kuitenkin kokonaisvaltaisesti vaikka kokemukseen olisi päädytty pinnallisista, viihteellisistä syistä. (Mutta hivenen epäilen että näitä kokeneita tahoja liikkuisi tällä foorumilla, tai avautuisi paljon millään foorumilla.)

Toisaalta jos pysyvät vammat keholle ja/tai mielelle pelottavat jo etukäteen liikaa, kuten allekirjoittaneella ainakin toistaiseksi, niin olisi kaiketi syytä tutkia myös niitä keinoja ekstaasiin pääsemiseen mitkä eivät vaadi kehon ulkopuolelta tulevien kemikaalien kanssa lotraamista. Ehkä yksi turvallisimmista voisi olla rytmikkään musiikin kuuntelu - olen itse kerran kokenut ns. shamaanimatkan pelkän musiikin avulla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat