Seuraa 
Viestejä1628

Olisi mielenkiintoista kuulla kuinka kauan kirvesmieheltä ja/tai muurarilta menee aikaa rakentaa talo.

Minua niin kovasti ihmetyttää, kun työn tuottavuus on kasvanut 14 ketaiseksi sadassa vuodessa ja silti ihmiset ostavat taloja kymmenien vuosien lainoilla (satoja tuhansia euroja..). Eli vaihtavat kymmenien vuosien työpanoksen kirvesmiehen/muurarin muutaman vuoden työpanokseen. Miten tämä on mahdollista vaikka tuottavuus on kasvanut noin paljon?

Taloussanomat
Asukasta kohden tehtyjen työtuntien määrä on tänään alhaisempi kuin sata vuotta sitten, mutta tuottavuus on kasvanut 14-kertaiseksi. Yhdessä työtunnissa tehdään 14 kertaa niin paljon tulosta kuin sata vuotta sitten. Ei siis pitäisi olla ihme, jos ihmiset väsyvät herkemmin.

http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2010/09/20/14-kertaa-tehokkaampaa-ty...

Eli osaisiko joku sanoa paljonko vaatisi aikaa jos yksi ihminen tekisi kaiken alusta loppuun, kaataisi puut jne. Jos kyseessä olisi vaikkapa hirsitalo, 100 neliötä. Laskennallinenkin arvio kelpaa.

Sivut

Kommentit (24)

No ihan todella kauan. Jos mietitään vaikka hirsitalon rakentamista niin hirret kannattaa ostaa koska puun kaataminen, karsiminen ja kaarnan kuorinta sekä höylääminen yksin on aikaa vievää hommaa ja kannattaa jättää ammattilaisille eli hirsien tekoon erikoistuneille firmoille.
Luulen että tulee loppupeleissä edullisemmaksi ostaa hirret kuin tehdä itse koska ostettujen hirsien rakentaminen harjakorkeuteen on nopeaa ja kaikenlisäksi ne on varmaan helpompi eristää kuin höyläämätön luonnonpuu. Tuolta löytyy pohjapiirroksia ja tarjouksia! Taitaapi tosin olla enempi mökkejä kuin taloja mutta auttaa hahmottamaan hirsipuiden hintaluokkaa.
http://www.leseko.com/fi/index.php?sivu=erikoistarjoukset

Taloahan harvemmin rakennetaan yksin koska yksin rakentaminen on hitaampaa kuin esim. kahden tai kolmen ammattimiehen kanssa. Mitä nopeammin talo valmistuu sitä vähempi stressi ja saa talon nopeammin asumiskelpoiseksi tai myyntiin. Työvoimaa voi myös kilpailuttaa ja tinkiä palkkioista sekä hyödyntää kaveripiiriä tai sukulaisia järjestämällä talkoot. Moni on valmis auttamaan, kun vaan kehtaa pyytää! Talon rakentaminen on hauskemaa kuin katsoa kotona telkkarista kun taloja rakennetaan

Mä asun itse itä- Suomessa ja muutin tälle paikkakunnalle 10 vuotiaana ja silloin tänne naapurustoon oli yksi mies(maahanmuuttaja) alakanut rakentamaan itse hirsitaloa. Ei ole vieläkään valmis vaikka olen jo 22 vuotias. Yksin jos rakentaa ja on tehokas ja tuntee rakentamisen työvaiheet ja rahaa olisi sen verran että ei loppuisi kesken niin kyllä kätevä mies kykenisi vuodessa tai kahdessa itselleen talon rakentamaan. Mutta silloin mitään muita töitä ei voisi tehdä. Tämä on vaan tosin mielipide joka ei perustu kokemukseen tai koulutukseen jotan mene ja tiedä!

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628

Jospa kääntäisin asian toisin päin. Jos 100-vuotta sitten olisi tehty 14-tuntista työpäivää niin eikö 14-kertaisella työn tuottavuuden nousulla nykyään tarvitsisi tehdä enää tuntista työpäivää?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
kohveeman

Eli osaisiko joku sanoa paljonko vaatisi aikaa jos yksi ihminen tekisi kaiken alusta loppuun, kaataisi puut jne. Jos kyseessä olisi vaikkapa hirsitalo, 100 neliötä. Laskennallinenkin arvio kelpaa.Nykyään menee 1500-2000 tuntia. Ennen riitti vähempi, kun ei ollut byrokraatteja haittaamassa projekteja.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
kohveeman
Jospa kääntäisin asian toisin päin. Jos 100-vuotta sitten olisi tehty 14-tuntista työpäivää niin eikö 14-kertaisella työn tuottavuuden nousulla nykyään tarvitsisi tehdä enää tuntista työpäivää?Veikkaanpa, jotta joillain aloilla suhdeluku on vieläkin suurempi. Esim. osaava kaveri 40 -tonnisen kaivinkoneen puikoissa vastaa helposti satoja lapiotyöläisiä ja yksi mies poravaunulla ja räjämentein varustettuna vastaa tuhatta kivenhakkaajaa vaikka pitäisi puolen vuoden loman talviaikaan.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

kohveeman
Jospa kääntäisin asian toisin päin. Jos 100-vuotta sitten olisi tehty 14-tuntista työpäivää niin eikö 14-kertaisella työn tuottavuuden nousulla nykyään tarvitsisi tehdä enää tuntista työpäivää?Toki. Mutta sitten sinun pitäisi myös tyytyä siihen ja vain siihen elintasoon, joka sillä työmäärällä saatiin aikaan. Eli netti kiinni ja heti viljelemään omaa perunamaata, ettei tarvitse vähiä rahavaroja ostoperunoihin tuhlata.

Mitäköhän työmies 100 vuotta sitten pystyikään itselleen sen 14-tuntisen työpäivän tuloilla rahoittamaan?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
kohveeman
Minua niin kovasti ihmetyttää, kun työn tuottavuus on kasvanut 14 ketaiseksi sadassa vuodessa ja silti ihmiset ostavat taloja kymmenien vuosien lainoilla (satoja tuhansia euroja..). Eli vaihtavat kymmenien vuosien työpanoksen kirvesmiehen/muurarin muutaman vuoden työpanokseen. Miten tämä on mahdollista vaikka tuottavuus on kasvanut noin paljon?Olisiko aikansa keskituloisen perheen taloilla nykyään ja sata vuotta sitten jokin pieni ero? Tuskin kirvesmieheltä kauaa nokka tuhisee saman kokoisen ja samoilla mukavuuksilla varustetun talon tekemisessä nykyaikaisilla työmenetelmillä kuin rahvaalla sata vuotta sitten oli. Suurin osa talon rakentamisen työajasta menee sisustukseen, sähkö- ja putkitöihin ja vastaaviin nykyajan pullamössöylellisyyksiin, joita sata vuotta sitten ei ollut juuri ollenkaan.

Mutta käsityö, jota rakentamisessa edelleen tarvitaan paljon, ei ole niin paljoa tehostunut. Keskiarvoa nostaa äärimmilleen automatisoitunut teollisuustuotanto. Nykyään muutama kymmenen työntekijää voi valvoa isoa tehdastuotantolinjaa, joka tuottaa tavaraa samalla vauhdilla kuin kymmenen tuhatta käsityöläistä.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Nimenomaan käsityö, jota rakentaminen vaatii, on tehostunut huimasti. Talotehtailla noudatetaan Henry Fordin oivaltamaa liukuhihna -ajattelua ja vaikka kirvesmies tekisi tönön ns. pitkästä puusta, on ojankaivuu kaivinkoneilla ja materiaalin sahaus sähkövehkeillä ynnä naulaus paineilmalla jne. todella paljon nopeampaa kuin mitä 100v sitten jolloin laudatkin saatettiin sahata käsipelissä puunrungosta. Nykyään, talotehtaan paketti nousee parissa päivässä pystyyn muutaman työmiehen voimin ja talonpohjakaan ei vie kummoisesti aikaa kun vain on oikeat miehet/naiset ja riittävä konekalusto.
Rakennustekniikka, sekin on kehittynyt huimasti. Toki, -70 luku hieman toi takapakkia mutta siitä toivuttuaan on ala tuonut asumusmukavuutta ihan eri tavalla kuin kantoveden ja ulkohuussien varassa olleet mökit.

Ja kun aletaan askartelemaan kerrostaloja, ilmaantuukin umpimetsään jo todella vauhdilla 50 perheen asunnot.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Denzil Dexter
kohveeman

Eli osaisiko joku sanoa paljonko vaatisi aikaa jos yksi ihminen tekisi kaiken alusta loppuun, kaataisi puut jne. Jos kyseessä olisi vaikkapa hirsitalo, 100 neliötä. Laskennallinenkin arvio kelpaa.Nykyään menee 1500-2000 tuntia. Ennen riitti vähempi, kun ei ollut byrokraatteja haittaamassa projekteja.Eli noin vuosi.. 80-luvulla "perusduunarillakin" oli varaa ostaa n. 100 neliöinen talo alle kymmenen vuoden palkalla. Nyt samanlainen talo vaatii 10-30 vuotta työtä. Mihin tuottavuuden kasvu on huvennut? Eivät ne talot ole 80-luvulta muuttuneet niin paljoa, että ero selittyisi.

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Weird'Os
---
Mä asun itse itä- Suomessa ja muutin tälle paikkakunnalle 10 vuotiaana ja silloin tänne naapurustoon oli yksi mies(maahanmuuttaja) alakanut rakentamaan itse hirsitaloa. Ei ole vieläkään valmis vaikka olen jo 22 vuotias. Yksin jos rakentaa ja on tehokas ja tuntee rakentamisen työvaiheet ja rahaa olisi sen verran että ei loppuisi kesken niin kyllä kätevä mies kykenisi vuodessa tai kahdessa itselleen talon rakentamaan. Mutta silloin mitään muita töitä ei voisi tehdä. Tämä on vaan tosin mielipide joka ei perustu kokemukseen tai koulutukseen jotan mene ja tiedä!Itsekin olen etäältä seurannut kahta taloprojektia, jossa on käytännössä ollut vain yksi tekijä. Toinen on palkkatyönsä ohessa tehnyt ja toinen myöskään ei ole kiirettä pitänyt. Noin 3-4 vuottakohan noissa olisi mennyt.

kohveeman

Eli noin vuosi.. 80-luvulla "perusduunarillakin" oli varaa ostaa n. 100 neliöinen talo alle kymmenen vuoden palkalla. Nyt samanlainen talo vaatii 10-30 vuotta työtä. Mihin tuottavuuden kasvu on huvennut? Eivät ne talot ole 80-luvulta muuttuneet niin paljoa, että ero selittyisi.90-luvun alussa taas oli tilanne, jolloin oikein kenelläkään ei ollut varaa ostaa minkäänlaista asuntoa, koska lainojen korot olivat aivan mahdottomia ja vanhaa ei saanut kaupaksi mitenkään. Mutta toisaalta ne asunnot, jotka myytiin lopulta menivät kaupaksi aivan "pilkkahinnalla" verrattuna esim. ostohintaan tai asuntoa vastaan otettuun lainaan. Eipä nuokaan markkinatilanteen vaihtelut johtuneet asuntorakentamisen kasvaneista tai alentuneista kustannuksista, vaan liittyivät lähinnä rahamarkkinoiden heilahteluihin. Aivan samoin se USA:n asuntomarkkinaongelma oli jostain muusta lähtöisin kuin asuntorakentamisen kustannuksista.

Saat muuten aivan pilkkahinnallakin ison talon omalla tontilla, kunhan suostut muuttamaan muuttotappioalueelle palveluiden ulottumattomiiin jonnekin kauas. Jo tämä osoittaa, ettei pelkän rakentamisen hinnan tarkastelu voi selittää asuntojen hinnanmuodostusta. Kysyntä ja tarjonta sekä lainakorot ja -ehdot kannattaa ottaa mukaan pohdintaan.

Voihan sen tehdä hirmukomean fasadin ja asua yhdessä kopperossa siinä pääoven takana, kunhan ei taustapuoli näy. Tuhannet ohikulkijat luulee hirmurikkaaksi.

Isäni oli sodan loputtua rakentanut 50- luvun mallia olevan talon, aitta/liiterirakennuksen, saunan, kaksi heinälatoa, sekä siirtänyt erään hirsinavetan.
Rakennushirret hän oli hakenut pystymetsästä, veistänyt ne kirveellä ja latonut ne niin, että väleihin oli laittanut tappuraa ja sammalta, muurannut asuinrakennukseen keskusuunin luonnonkivistä ja päällystänyt sen pellillä, höylännyt lattialankut. Kattopäreet hän oli tehnyt pärehöylällä ja naulannut ne rakennusten vesikatoiksi, kaivanut kuopan kaivoa varten ja tehnyt hirsikehikon kaivon seinämiksi ja lautakannen vedenottoluukkuineen. Vapaa-aikoinaan isä oli tehnyt penkit sisälle tuvan seinustalle. Tuo kaikki oli tehtynä valmiiksi vajaassa kolmessa vuodessa niin, että viljelykset oli hoidettu ja tehty talven polttopuut ja saunavastat siinä sivussa.
16-vuotias veljeni oli ollut apuna vain satunnaisesti.

Pitää nyt kerrankin antaa tunnustusta myös pojalleni, joka neljä vuotta työnsä ohella taloa rakennettuaan, asuu nyt vaimoineen uudessa kolmikerroksisessa talossa.

Ennen talkoilla tehtiin miesvoimaa vaativat osuudet nopeasti ja edullisesti, olihan se ruokapalkkainen työ. Nyt kaikki on ostopalvelua ja byrokratiaa ja simppelistä työstä on tullutkin monimutkaista jota apuvälineet helpottavat. Silti, kuntannukset ovat karanneet ja mielettömät säädökset vaativat tekemään hometaloja.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5077

Sotien jälkeen tehtiin rintamamiestaloja vakiopiirustuksilla valtavat määrät ja jokaisella oli jossain määrin kokemusta sellaisen rakentamisesta. Osaava talkooporukka oli helposti saatavissa ja työhalut ja kyvyt olivat kovat.

Taloissa ei juuri ollut mukavuuksia, ei aina edes keskuslämmitystä tai juoksevaa vettä, sähkökin oli lähinnä vain valaisua varten. Sauna oli yleensä ulkorakennuksessa.

Standardoinnin ja perusvarustelun edut olivat ilmeiset, halpoja tonttejakaan unohtamatta.

Nykyisin savipellolle hätäisesti kyhätyn huteron häkkyrän maksamiseen ei aina ihmisikä riitä.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Majavat ja piisamit osaavat rakentaa pesänsä niin, että pysyvät siellä lämpiminä, turvassa ja terveinä. Samoin ihmiset sata vuotta sitten osasivat rakentaa niin, ettei taloissa ollut hometta ja homekeuhkoja, ja vielä aikaisemmin kun kotieläimetkin, hevoset ja lehmät asuivat samassa asumuksessa ihmisten kanssa, ei ollut allergioita, toisin kuin on nykyään.

Avainsana on muovi, kun 70 - 80 -luvulla ihmiset alkoivat rakentaa sairastuttavia, homeisia asumuksia, aivan kuten hämähäkit myrkkyä saatuaan sekoilevat verkkoa tehdessään.

pinklin
Majavat ja piisamit osaavat rakentaa pesänsä niin, että pysyvät siellä lämpiminä, turvassa ja terveinä. Samoin ihmiset sata vuotta sitten osasivat rakentaa niin, ettei taloissa ollut hometta, mutta 70 - 80 -luvulla ihmiset alkoivat rakentaa sairastuttavia, homeisia asumuksia, aivan kuten hämähäkit myrkkyä saatuaan sekoilevat verkkoa tehdessään.Piisamit ja majavat ja ihmiset saavat helpolla homeettomia taloja kun eivät lämmitä asumuksiaan ja jos lämmittävät niin sitten eivät lotraa vedellä sisällä ja jos lotraavat niin tuulettavat kunnolla. Majavilla on kyllä hyviä arkkitehtejä - valesokkeleista ja tasakatoista eivät ole kuulleetkaan! Rakentamisen hinta suhteessa kokonaisvarallisuuteen on vähentynyt.. toki palkat ovat yleisen teollisen tehostumisen myötä nousseet nopeammin kuin rakennusalan tuottavuus on kasvanut, joten suhteessa muihin hyödykkeisiin rakennusten hinnat toki ovat nousseet jyrkästi..

Huonosti on osattu rakentaa aina ja kaikkialla. Suomessa homeongelmia ei ainakaan yleensä hoideta suihkuttamalla homeenpoistoainetta verhoihin ja huonekaluihin kun sienistö on ottanut totaalisesti asunnon valtaansa. Ja enpä ole Suomessa vielä nähnyt sellaista tiiliseinää joka olisi täysin sammaleen peitossa..

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Denzil Dexter
kohveeman

Eli osaisiko joku sanoa paljonko vaatisi aikaa jos yksi ihminen tekisi kaiken alusta loppuun, kaataisi puut jne. Jos kyseessä olisi vaikkapa hirsitalo, 100 neliötä. Laskennallinenkin arvio kelpaa.Nykyään menee 1500-2000 tuntia. Ennen riitti vähempi, kun ei ollut byrokraatteja haittaamassa projekteja.Määräarvio lienee oikein. Omakohtainen kokemukseni ei ole paljon väärti, mutta kerron sen silti. Itse olen rakentanut taloa omin voimin pitkästä tavarasta puolitoista vuotta kohta. Menee vielä pari kuukautta, muttei yhteensä kahta vuotta, että talo on valmis. Tämä siis päivätyön, sivutoimisen yrittäjyyden ja vauvanhoidon ohessa.

Jos olisin teettänyt kirvesmiehillä, olisin menettänyt montakymmentä tuhatta euroa. Vastineeksi olisin jo ehkä puoli vuotta sitten päässyt muuttamaan. Lisäksi en voisi olla varma työn ja siten talon laadusta ja kestävyydestä.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
pinklin
Samoin ihmiset sata vuotta sitten osasivat rakentaa niin, ettei taloissa ollut hometta ja homekeuhkoja, ja vielä aikaisemmin kun kotieläimetkin, hevoset ja lehmät asuivat samassa asumuksessa ihmisten kanssa, ei ollut allergioita, toisin kuin on nykyään.

Avainsana on muovi
Muovi ei aiheuta homeita tai mitään muutakaan ongelmaa. Tämä on yleinen mutta erittäin väärä ja perusteeton harhaluulo joidenkin maallikoiden keskuudessa rakentamisesta.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat