Seuraa 
Viestejä45973

Apua, 43-vuotiaana muistini alkaa pätkiä pahasti ! Minusta tuntuu, ettei minulla nykyään enää ns. "leikkaa" lainkaan vaan tajuan asiat hitaasti ja olen erittäin hajamielinen. Ole nmm. huomannut, etten enää opi uusia kieliä lainkaan, vaikka kuinka niitä hokisin .Kauheaa ottaen huomion, että aikoinaan kirjoitin viidestä kielestä laudaturin. Pelkään ihan tosissani Alzheimerintautia. Voiko muistia jotenkin parantaa ?

Olen jo yli 10 vuotta käyttänyt kalaöljykapseleita ja D-vitamiinia, joten niistä ei muistin toimimattomuudessa voi olla kyse. Vanheneminen on masentavaa....

Sivut

Kommentit (42)

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Luin juuri jostakin että tutkimusten mukaan 9 - 10 km viikossa kävelevillä vanhoilla ihmisillä aivot kutistuvat vähemmän kuin muilla. Kuvittelisin että koonsa pitävät aivot myös omaavat paremman muistinkin...

(Olisiko ollut teksti-tv:n joku sivu tämä lähde.)

Pämmy

Olen jo yli 10 vuotta käyttänyt kalaöljykapseleita ja D-vitamiinia, joten niistä ei muistin toimimattomuudessa voi olla kyse. Vanheneminen on masentavaa....Pahoin pelkään että vanheneminen ja sairaus koskevat meitä kaikkia, mutta se mielessä pitäen voi kuitenkin toimia siten että elää ainakin siten että vahingot ja kärsimys minivoituvat. Vähän aihetta seuranneena voin pari vinkkiä antaa:

Liikunta, säännöllinen aerobinen liikuntaa parantaa neurogenesistä ja täten muistia. Se parantaa myös mielialaa ja hidastaa myös muuten ikään liittyvää ruumiin voimien ja toimintakyvyn laskemista.

Virikkeet, ihmissuhteet, älylliset kiinnostuksen kohteet. Yksinäisyys on tupakoinin veroinen terveysriski ja yleensä ihmiset tarjoavat niitä virikkeitä jotka laittavat aivot toimimaan. Se että lukee älyllisesti haastavia teoksia ja muutenkin toimii säännöllisesti oman kapasiteetin ylärajoilla pitää aivot kunnossa.

Meditaatio, todistettavasti hidastaa aivojen ikään liittyvää rappeutumista siinä määrin että tämä näkyy fysiologisella tasolla. Samalla se vähentää stressiä joka syö tuota aivojen kykyä uusiutua sekä vapauttaa säännöllisesti tehtynä työmuistia turhasta materiaalista mikä näkyy parempana kognitiona. Stressi on noin muutenkin iso aivojenkin tappaja nykyaikana ja sen yksi vaikutus on nimenomaan kognition heikkeneminen.

Sitten näitä juttuja josita ei ole niin selkeää näyttöä eli joitain lisäravinteita: ayervedisistä yrteistä brahmilla ja ashwagandhalla on jonkin asteista näyttöä stressiä vähentävästä ja aivojen hyvinvointia parantavina tekijöinä. Näitä pitää ottaa kuitenkin säännöllisesti. Monet kuitenkin kokevat että näistä on heille apua ja tämä on ihan linjassa sen tiedon kanssa mitä niiden toiminnasta tiedetään. Mitään vuosia kestäviä pitkittäistutkimuksia ei olla tehty sillä ne ovat kalliita ja ketä kiinnostaisi rahoittaa joidenkin halpojen yrttien tutkimusta, taloudellinen motiivi puuttuu. Noilla alan saiteilla myös Asetyyli-L-karnitiini (/alcar) tuntuu olevan myös melkoisen suosittu ja monien käytössä. Osta jostain webin bulkkijauholiikkeestä vaikka puolenkilon pussi, ei mitään hirveitä maksa. Tällä on ihan välittömiäkin vaikutuksia ja annoksen voi niiden pohjalta säätää mieluisakseen. Nuo yrtit kannattaa tilata briteistä tai jenkeistä sillä ovat aika julmetun kalliita kotimaisissa liikkeissä. Nuo ovat noista aivoihin vaikuttavista aineista nykyisin ne tukevimmalla pohjalla olevat.

Liikkeellä on sitten ihan oikeasti kaikenlaista huijaria joka tunkee vaikka minkälaista pilleriä ja jauhoa kun ihmiset niitä ahdistuksen vallassa ovat valmiita ostamaan. Nuo mainitsemani ovat melko edullisia pitkäänkin käytettynä. Itsellä kokemusta lähinnä Alcarista ja Aswagandhasta, mieli on kieltämättä ainakin kirkkaampi ja työmuisti myös selkeämpi. Tosin harrastan melko paljon liikuntaa ja meditaatiota ja olen vielä iässä jossa tuo kognitiivinen rappio vasta alkaa. Webaa kunnolla ennen kuin ostat mitään. Pirasetamiini kai toimisi kanssa, mutta sen lainsäätäjä on viisaudessaan kieltänyt tavallisilta ihmisiltä. Liikunta, virikkeet, kunnollinen uni, stressin välttäminen ja mielellään meditaatio toimivat ainakin ihan oikeasti. Kun ne on kunnossa niin voi alkaa noita jauhoja ja pillereitä miettimään, yksin ne eivät luultavasti juuri auta.

Kalaöljy kanssa hyvä sillä se vähentää tulehduksia, jotka nykyisin ovat iso paha. Samoin sokereita ja muita lyhyitä hiilareita kannattaa välttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239

Kaima jo hoitikin pakollisen "holistisen jeesustelun" alta pois, good. Lisäilen vain jotain.

Uni. Ihmiset jotka kokivat tulleensa toimeen ihan jees 6-7 tunnin unilla tulivat toimeen paljon paremmin kun nukkuivat 8-9,5 tuntia. Melatoniini voi auttaa tässä, samoin magnesiumsitraatti, huoneen _täydellinen_ pimentäminen ja herätyskellon heittäminen seinään. Stressinhallinta tietty itsestäänselvyys - tuo meditaatio juuri ennen nukkumaanmenoa voi rauhoittaa kummasti, vaikka saa sitä muulloinkin tehdä

Insuliinisensitiivisyys kuntoon, eli paljon kävelyä

Ruokapuolella täyspaleoksi kerralla eli laatulihaa ja pätkäpaastoa sekä hyvin monipuolisesti vihanneksia vihreällä painotuksella, sokeri pois, fruktoosi minimiin ainakin pariksi kuukautta, viljat huitsin nevadaan (ensisijaisesti neurologisesti vahingollista), mustikoita joka päivä ruokavalioon. Kookosöljyn keskipitkät rasvahapot ovat kuumeisen tutkimuksen kohteena Alzheimerissa, sitä päivittäiseen ruokavalioon ainakin pari ruokalusikallista. LCHF-linja saattaa olla myös tarpeen. Oliko sukurasitusta muistihäiriöihin ?

Lisäravinteista heti pitää kysyä, että millä annoksella olet ottanut kalaöljyä ja deetä ja mitä merkkiä ? Meneehän vedeneläviä muutenkin hyvin säännöllisesti ? Mikä on päivittäinen kalsiumin saantisi ? Mahdollisesti liikaa.

Lisäravinteista tulee äkkiseltään mieleen asetyylikysteiini, asetyylikarnitiini (3g+
/d), R-alfalipoiinihappo, yrttinä ja nappina sitruunamelissa sekä kamomilla, karnosiini/beeta-alaniini ja alussa mainitut.

Tsemiä. Raportoi miten etenee.

PS: Pirasetaami, ei pirasetamiini. Turvallista ja toimivaa, juu. Saa sitä tilattua kun tietää mistä ja miten.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Erinäisillä lisäaineilla ja terveellisillä elämän tavoilla voi viivästyttää väistämätöntä.
Stressaamalla asiasta ainakin pahennat dementiaasi.

MLT
Seuraa 
Viestejä571
PS: Pirasetaami, ei pirasetamiini. Turvallista ja toimivaa, juu.Kunhan vain smalla käytetään jotain asetylkoliinilähdettä esim. helpoimmillaan lesitiiniä, muuten on mahdollista ajatuksen todella jumiutua.

MLT

Stinger
Seuraa 
Viestejä4720

Aivot ovat kuten lihakset siinä mielessä, että jos niitä ei paljoa käytä ja harjoituta, niin meno on alaspäin suuntautuva iän myötä. Aivojen aktiivisena pitämiseen auttaa noiden edellä mainittujen lisäravinteiden lisäksi jatkuva päivittäinen aktiivinen käyttö, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että kannattaa esim. alkaa opiskella jotain uutta asiaa tai harjoittaa päivittäin aiemmin opittua. Erityisen hyviä aivojen virkeinä pitämiselle ovat sellaiset aktiviteetit, joissa joutuu käyttämään käsiään samalla eli esim. pianonsoitto, erilaiset käsityöt (mielellään vieläpä niin, että suunnittelee itse mallin ja mitä monimutkaisempi ja vaativampi, sitä parempi), pasianssi (oikeilla korteilla pelattuna eikä tietokoneella) ja kaikki missä joutuu vähän pinnistelemään omaa sen aikaista tasoaan korkeammalle. Jos omaa kielellistä lahjakkuutta, niin uuden kielen opiskeleminen ja siinä samalla tapahtuva muistin uudelleen aktivointikin on hyvää harjoitusta muistille ja esim. taiteesta kiinnostuneille on olemassa myös kansanopistotasollakin paljon erilaisia mahdollisuuksia, joissa voi käsien ja aivojen yhteistyötä hioa samalla kun kehittää itseään.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

EV+
Seuraa 
Viestejä770
Neonomide

PS: Pirasetaami, ei pirasetamiini. Turvallista ja toimivaa, juu. Saa sitä tilattua kun tietää mistä ja miten.Jos laittaisit yksäriä, olisin kiitollinen.

Muistamattomuus ja dementia ovat ihan erilaisia juttuja. Ei kannata epäillä alzheimeria silloin, jos uusien kielien oppiminen tuntuu vaikeammalta kuin ennen tai et heti muista jonkun ihmisen nimeä, vaikka tiedätkin hänet tuntevasi. Mutta dementiaa voi epäillä silloin, kun unohtaa, mihin lusikkaa käytetään tai mitä avaimella tehdään.

Omalla äidilläni esim. aikanaan dementia ilmeni aivan aluksi siinä, että normaalit arkitoimet, kuten kahvin keittäminen tms, tulivat hitaiksi ja kankeiksi. Mitä ilmeisimmin hän joutui niitä tehdessään ponnistelemaan muistaakseen, mitä oli tekemässä ja miten proseduurin piti edetä.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Olen pitkään halunnut oppia espanjaa tai saksaa. Vihdoin tartuin tosimielellä ostamaani espanjankielen opetuspakettiin, ja kyllähän se masentavalta vaikutti. Aivot ovat heti kaaoksessa kun en tahdo millään saada selvää siitä mitä cd-levyllä sanotaan. Numerot tai kirjaimet vaan vilisevät korvissa ilman mitään tolkkua koko jutussa.

Lapsille kannattaisi opettaa niin monta kieltä kuin suinkin saa ahdettua kerralla päähän, aikuisena asia on yhtä tuskaa. En kuitenkaan olisi tullut ajatelleeksikaan mahdollisia aivohäikkiä tässä asiassa, mutta apua tämä ketju tässä...

Rousseau

Lapsille kannattaisi opettaa niin monta kieltä kuin suinkin saa ahdettua kerralla päähän, aikuisena asia on yhtä tuskaa. En kuitenkaan olisi tullut ajatelleeksikaan mahdollisia aivohäikkiä tässä asiassa, mutta apua tämä ketju tässä...Parasta harjoitusta sille muistillesi on juuri se, että sitä yrität rasittaa - vaikkapa niillä kieliopinnoilla. Voit toki myös ryhtyä opettelemaan juna-aikatauluja, mutta siinä treenin ohessa kyllä saattaa kylkiäisenä tulevasta lisääntyneestä kielitaidosta olla enemmän iloa kuin aikatauluista.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Todellakin.

Onneksi ei ole kiirusta. Vaikkakin oikea kurssi ja luokka ympärillä saattaisi motivoida paremmin, niin ominpäin voi edetä omaan tahtiinsa ja voi yrittää minimoida masentavat "olenpa tyhmä ja tollo" -tuntemukset kun ei tarvitse esitellä taitamattomuuttaan kaikkien edessä.

Joka tosin saattaisi olla varsin yleistä ikäluokkani piirissä, yritin kerran tutustua ranskan alkeisiin muiden varhaiskeski-ikäisten kanssa, ja yrittämiseksihän se jäi kun putosi kärryiltä heti alkuunsa.

Onneksi englanninkielen perusteellisehkosta taidosta on kuitenkin jotain hyötyä näemmä espanjankin suhteen, pystyn arvailemaan joitakin sanoja (ilmeisestikin latinasta tehtyjen lainojen vuoksi). Olen käsittänyt että nimenomaan kielellinen aivorääkki saattaisi ehkäistyä ihmisen aivojen rappioitumista, joten siinäkin mielessä kielten opiskelu kiinnostaisi.

Sudokutkin kuulema ovat hyvästä, mutta numerot eivät ole kaikkien heiniä.

Fosfoseriini on ehdottomasti hyvä tuote.
Ajatus toimii kevyemmin jo parin päivän käytön jälkeen.......

niin ja tietysti infoähkyn välttäminen

Mouho
Seuraa 
Viestejä2673
EV+
Neonomide

PS: Pirasetaami, ei pirasetamiini. Turvallista ja toimivaa, juu. Saa sitä tilattua kun tietää mistä ja miten.Jos laittaisit yksäriä, olisin kiitollinen.Mii too, mii tooo!

*Enää et ole Se, mikä alkoi lukea tätä virkettä.
.....................enkä minäkään ole oikeasti Mouho.

μOR
Seuraa 
Viestejä373
Rousseau
Vihdoin tartuin tosimielellä ostamaani espanjankielen opetuspakettiin, ja kyllähän se masentavalta vaikutti. Aivot ovat heti kaaoksessa kun en tahdo millään saada selvää siitä mitä cd-levyllä sanotaan. Numerot tai kirjaimet vaan vilisevät korvissa ilman mitään tolkkua koko jutussa.LuontoKuva
niin ja tietysti infoähkyn välttäminenNäistä tuli molemmista mieleen omista kokemuksista semmonen että olen kiinnittänyt huomiota siihen miksi jonkun nimenomaan uuden asian aloittaminen, oli sitten opiskelua tai joku lykätty askare, tuottaa epämiellyttävää tai levotonta oloa kun sitä ajattelee vaikkei siinä mitään vastenmielistä pitäisi edes olla. En tykkää. Huomannut että olo johtuu pelkästään siitä etten ole järjestellyt asiaa mielessäni ennen sen aloittamista enkä tehnyt etenemissuunnitelmaa, vaikka siinä menisi vain alle pari minsaa kun vaan ymmärtäisin olla ja miettiä. Sen jälkeen voinkin rauhallisemmilla mielillä edetä tai lykätä, kunhan tiedän millon, mitä, missä ja miksi. Muistan että Kosh mainitsi juuri samoja asioita kun kyselin työjutuista.
Ollut vähän pakkokin kiinnittää tähän huomiota koska mulla voi mennä välillä ajatus muuten todella jumiin enkä saakkaan sitten mitään aikaiseksi varsinkin jos on monta asiaa päällekkäin.

Tekiessä se kaoottinen olo johtuu ainakin omalla kohdalla juuri siitä ettei niitä aiheen pienempiä palasia vielä hallitse. Siinä mielessä yhtyisin tohon infoähkyn välttelyyn, mutta toisaalta sitten kun etenee pala palalta niin sitä ähkyä ei niin helposti tulekaan. Edetessä ei onneksi tarvitse muistaa kun assosiointi ja kertaus.

Sehän me jo tiedetään ettei muisti toimi varastotyylillä niin että sielä on tietty määrä tilaa jonka jälkeen tulee täyttä, vaan etenkin assosioimalla sinne mahtuisi kyllä sitä tietoa tiedon perään.
Sekin tiedetään että kertaamalla pystyy vahvistamaan pitkäaikaiseen muistiin hyvinkin helposti uusia asioita nopeasti, siis siinä mielessä että kertaus onnistuu monien asioiden kohdalla aika vaivattomasti ja nopeasti kun sen vaan tajuaa tehdä. Vähän sellainen automaatio-/makrotoiminto.

Itsellä ehkä heikko kohta ollut siinä joidenkin asioiden kohdalla etten ole tehnyt sitä pitkän aikavälin kertausta, enkä kerrannut sen ensisession jälkeen tarpeeksi montaa kertaa. Helpompi onneksi palauttaa mieleen unholasta pidemmänkin ajan jälkeen jos asiat on aikaisemmin kertaillut moneen kertaan lyhyessä ajassa. Siitä suoriudun mielestäni taas hyvin, enkä luultavasti tule ikinä kertomaan teille tarkemmin siitä miten sen teen, mikä on siinä mielessä hauskaa että tässä vaiheessa n. 99% lukijoista on jokatapauksessa siirtynyt muualle. Vaikkei tämä oikeastaan liity tähän tunnetasolla tähän lainkaan niin laitan silti käyttäjän "Toope" signatuurivideon: "The Finnish Sisu"
Kertauskertaaminen kertauksen kertaamalla, ihan miten vaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat