Seuraa 
Viestejä45973

Miten seurataan liikkeellä olevan rahan määrää? Mistä esim. voidaan tietää, paljonko euroja on liikkeellä? Rahaa katoaa, liikkeelle lasketaan väärennöksiä ym, jotka muuttavat tilannetta vs. mitä on liikkeelle virallisesti laskettu.

Kommentit (7)

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Kierrossa olevat eurorahat:

= painetut - kierrosta poistetut

kumpikin tarkka arvo tiedetään. Väärennökset eivät tietenkään muuta määriä. Tuhoutuneiden ja muiden keskuspankkiin palautumattomien rahojen määrä selviää vasta seteli/kolikkouudistuksen jälkeen.

Lisää rahatietoa Euroopan keskuspankin sivuilta. Http://Www.ecb.int

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun samalla valuutta-alueella toisen alueen euro on toisen alueen kymmenen euroa, niin ei ole oikeastaan edes kovin kiinnostavaa seurata, paljonko rahaa on pumppautunut liikenteeseen.
Euroopan keskuspankin sivuilta http://www.ecb.int/stats/html/index.en.html löytyy jotain kivoja käppyröitä, jotka eivät kuvaa tosimaailmaa mitenkään. Sieltä selaamaan jos kiinnostaa.

Yksi keino lienee tietenkin sama kuin jos seurattaisiin sitä kuinka monta kalaa on järvessä. Lasketaan tietty määrä merkittyjä (sarjanumero) kaloja järveen ja annetaan niiden olla siellä. Sitten myöhemmin joko ongitaan tai pilkitään niin pitkään että saadaan nämä merkityt kalat takaisin. Ongittujen tai pilkittyjen kalojen määrästä voidaan sitten laskea koko järven kalakannan suuruus. En muista minkälaista tilastomatematiikkaa tuon tekniikan käyttäminen tarvitsi mutta se ei muistaakseni ollut kovinkaan vaativaa. Ongelmana on tosin se että parhaimmassa tapauksessa kaikki merkityt kalat (tai setelit) tulevat bumerangina takaisin ja saadaan tulokseksi että järvessä tai rahaliikenteessä ei ole kuin nuo merkityt yksilöt, pahimmillaan saadaan tulokseksi että järvi on kokonaan tyhjä kaloista tai laskija on hemmetin rikas.

Dredex
Yhdysvallat painaa seteleitä vaan eivätkä enää edes kerro paljonko niitä on liikkeellä.

Ei rahoja paineta yhtään ylimääräistä, koska pankit saavat luoda uutta rahaa tyhjästä. Liikenteessä olevan rahan määrä on moninkertainen verrattuna fyysisen rahan määrään.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat