Seuraa 
Viestejä368

Mihinköhän perustuu se outojen käyttöliittymien markkinointi ihmisille joilla ei ole ongelmia vanhojen kanssa. Jotkut taas ovat puhtaasti outoja kenelle tahansa. Muistaako kukaan enään virtuaalilaseja, jotka olivat oletuksena näyttöjen tulevaisuus? Niillähän oli se ongelma että ihmiset eivät voi sulkea muita aistejaan pois. Näköesteenä toimiminenkin on lähinnä vain haittapuoli. Mutta eihän sokeus ja merisairaus haittaa, kunhan saadaan se oletettavasti huonompi näyttö lähemmäs silmiä. Toki sillä saadaan aikaan näennäinen kolmiulotteisuus, mutta historia on sen toistuvasti osoittanut olevan turha idea (ja nykybuumi tulee sen osoittamaan uudestaan). Entäs sitten laitteet joita voidaan ohjata ajatuksilla tai silmillä? Ne ovat hyviä apuvälineitä halvaantuneille tai vaikka CP-vammaisille, mutta kun ihan tosissaan niiden kehittelykustannukset yritetään tulevaisuudessa ottaa terveiltä ja maksukykyisiltä kuluttajilta. Miksi yleensäkään pitäisi tehdä ilman käsiä jotain, johon kädet on tarkoitettu?

Mutta vaikka kädet olisi käytössä, silti keksitään jotain typerää. Kosketusnäytöt on myös sellainen pseudohyvä keksintö. Kun ennen ikkunoiden pesua katsoo mistä lika on kertynyt, kosketusnäyttöjen heikkous tulee melko ilmeiseksi. Itseasiassa on ihme että yleensä on saatu valtaväestö uskomaan että he oikeasti haluavat lääppiä näyttöä, vaikka siitä päisi jotain nähdäkin. Kaikilla nykynäyttösysteemeillä on vielä hyvin epätarkkakin.

Hiirtä ja näppäimistöä yritetän PC:stä kitkeä pois kuin AIDSia Afrikasta. Miksi ihmeessä? Toki tehokkaampi systeemi olisi aina parempi, mutta toistaiseksi on saatu lähinnä niiden ohessa toimivia järjestelmiä. Näppäimistö varsinkin on oikeasti niin nerokas keksintö, että sen korvaamiseksi saa tulla melkoinen innovaatio. Tosin sen hiiren voisi korvata, vaikka nykykonsoleista tutuilla liikkeen tunnistimilla. Jos se on tarpeeksi tarkka pelaamiseen, se on tarpeeksi tarkka työpöytäkäyttöön (erityistarkkuutta vaativissa tehtävissä on muutenkin omat työkalunsa). Mutta jos ihan tarkkaan ajatellaan, niin se hiirikin on aika outo keksintö. Se ei helpota mitään, se ei nopeuta mitään eikä se tee tehtäväänsäkään kovin hyvin. Se on kätevä lähinnä koska sille on pitänyt keksiä käyttöä (kuten hiiri-näppis pelaaminen).

Keksiikö kukaan kertakäyttö kulttuurin lisäksi hyvää syytä outojen käyttöliittymien kehittelyyn ja suosioon?

Kommentit (10)

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5000

Näytön tökkiminen on kohta menneisyyttä. Katseella seuraaminen ja ilmeillä klikkaaminen ovat seuraava askel. Kehitystä ei voi pysäyttää, eikä oikeastaan nopeuttaakaan, se vain kulkee omaan tahtiinsa eteenpäin.

Uuteen sopeutumattomilla on mahdollisuus jäädä jumiin johonkin aikakauteen tai tekniikkaan, ainakin osittain.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

KKHS
Seuraa 
Viestejä368
ROOSTER
Kehitystä ei voi pysäyttää, eikä oikeastaan nopeuttaakaan, se vain kulkee omaan tahtiinsa eteenpäin.Onko se sitten hyvä syy ottaa käyttöön sisäsyntyisesti huonoja käyttöliittymiä, toimivien ja hyväksi havaittujen tilalle?

Eikä se kehitys itseasiassa ongelma olekaan, vaan nimenomaan oudot ratkaisut käyttöliittymiksi. Esimerkiksi kosketusnäytön suosio verrattuna liiketunnistimiin on aika outoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lieneekö tämäkin sitä että tekniikka kehittyy ja hakee muotoaan ennenkuin lopulta parhaat ratkaisut löytyvät ja yleistyvät. Esimerkiksi auto on aika nuori keksintö ja vasta nyt henkilöautoissa alkaa olla aika vakiintuneet ohjauslaitteet jos oikean/vasemmanpuoleisuutta ei oteta huomioon. Kuorma-autot ovat vieläkin villiä länttä jossa erilaisia ohjattavia asioita voi olla niin paljon ettei standardointi kovasta yrittämisestä huolimatta ole edennyt autokoulun "lue autosi käyttöohjekirjaa" neuvoa pidemmälle.

Samalla tavalla jo pelkkä näyttöpäätteen käyttö tiedon esittämiseen on niin nuori keksintö että sen ja sen johdannaisten kehittyminen lienee alkutekijöissään. Jos olisit 1970-luvulla visioinut nykyisistä näytöistä niin sinua olisi todennäköisesti pidetty hulluna.

KKHS
Esimerkiksi kosketusnäytön suosio verrattuna liiketunnistimiin on aika outoa.

En oikein käsitä, ei haptisuus ole käyttöliittymä vaan idea humaanimmasta interaktiosta UI:n kanssa verrattuna muihin input-välineisiin. Mobiilissahan se on aivan ehdoton ja en tabletteihinkaan lähtisi hiirtä tai näppäimistöä laittamaan,

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Human Keyboard Interaction on kyllä sellanen power-juttu, ettei sitä tehokkaampaa voisi olla.

Voiko olla uskottavampaa nörttiä kuin MacPro-käyttäjä koodaamassa Vimillä?

Herraperkele, kohta vissiin pornosivuilla surffataan munaohjaimella. Sensori reagoi munan liikkeisiin ja tarjoaa sitä matskua, mikä saa munan nousemaan.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Kosketusnäyttö on parempi vaikka info-kojussa, jolloin näppäimistön siistinä pitämisen yms. ongelmat jäävät pois.

Saw
Human Keyboard Interaction on kyllä sellanen power-juttu, ettei sitä tehokkaampaa voisi olla.

Ei kirjoitus tms käytössä, muussa kyllä.

Vierailija

Forumin taso on selvässä laskussa.

Ei mulla muuta.

Nojoo. Hiiri on mahdollistanut graafiset käyttöliittymät ja se on mitä kätevin esimerkiksi Photoshopissa ja mikä nyt onkaan parempi indikaattori sen kätevyydestä, kuin 3D-pelit?
Digitaaliset piirustuspöydätkin lienee liian korkeaa teknologiaa DOS-polven paviaaneille..

Vielä kun ymmäräisi kronologiaakin, niin olisi mitä mahtavempaa.
"miksi kukaan hautoo munia kun broileri on paljon parempaa?"

jees
Forumin taso on selvässä laskussa.

Ei mulla muuta.

Nojoo. Hiiri on mahdollistanut graafiset käyttöliittymät ja se on mitä kätevin esimerkiksi Photoshopissa ja mikä nyt onkaan parempi indikaattori sen kätevyydestä, kuin 3D-pelit?
Digitaaliset piirustuspöydätkin lienee liian korkeaa teknologiaa DOS-polven paviaaneille..

Vielä kun ymmäräisi kronologiaakin, niin olisi mitä mahtavempaa.
"miksi kukaan hautoo munia kun broileri on paljon parempaa?"
Totta. On paljon kirjoittajia joiden viesteistä ei saa selvää. En esimerkiksi ihan ymmärrä mitä tarkoitat. Ei hiiri ole GUI:ta mahdollistanut, vaikka se oli jo Alan Kayen laitteistossa käytössä, ihan yhtä hyvin voidaan osoitinvälineenä nähdä tulevaisuudessa muutakin. Olen esimerkiksi käyttänyt aikoinaan MTV:llä systeemiä jossa oli vain kynä. Haptiset systeemit ovat varmasti yleistymässä, siis ihan näytön ulkopuolellakin, itse käytän irrallista kosketuslautaa paljon hiiren sijaan.

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Itseäni rasittavat nekin pienet lisäykset, joita Microsoft on pakottanut markkinoille.
Tällä hetkellä näppis on tosin kierrätyskeskuksesta, koska kaupasta ei saa entislaisia.
Ehkä nyt mennään ehkä bisneksen ehdoilla ja asiakkaan tappioksi?
Toki niitä hyviä innovaatioita voi tulla.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat