Seuraa 
Viestejä45973

Luomunukkumisessa ei vältellä ravinnon keinoaineita, vaan keinovaloa. Keinovalo tuli sekoittamaan nukkumistamme 1800-luvulla, kun keinovalo tuli riittävän halvaksi käyttää. Luomunukkuja siis sammuttaa kotonaan kaikki valot 12 tunniksi, vetää pimennysverhot eteen, eikä käytä televisiota tai tietokoneen näyttöä 12 pimeän tunnin aikana.

Nukkumista historiallisista lähteistä tutkineet ovat tulleet siihen tulokseen, että 12 tunnin pimeys johti siihen, että nukkumaan mentiin aikaisin ja herättiin myöhään, mutta kesken yötä oli tyypillistä herätä tunniksi tai puoleksitoista tunniksi, joka aika käytettiin valveilla rauhallisena makailuun. Tila oli eräänlainen mietiskelyn tapainen tila. Tätä yön valvontaa varten oli kehitetty omia rukouksia. Myös kielessä oli käsitteet ensimmäinen uni (primo sono) ja toinen uni, joilla viitattiin alkuyön uneen ja valvonnan jälkeiseen uneen.

Herääminen ja valvominen yöllä ei siis välttämättä ole unihäiriö, vaan on ihmiskunnan historian aikana ollut ihmisille tyypillinen, jopa yleisin nukkumistapa.
Samanlainen yöherääminen on havaittu myös kokeissa, jossa ihmisiä on nukutettu laboratoriossa, joka on pimennetty 14 tunniksi tutkittaessa kaamosmasennusta.
Sinänsä se, että ihminen herää yöllä ja valvoo kesken yötä, ei olisi ihmeellistä, sillä jos luonnon yö kestää 11 tuntia ja unentarve on 8 tuntia 20 minuuttia, niin valvottu aika voi olla yhtä hyvin keskellä yötä, kuin aamu- tai iltayöstä. Laumassa eläneille ihmisille se, että joku aina valvoo yölläkin, on ollut vain turvallisuusetu.

Yhtenäinen kahdeksan tunnin uni on meidän kulttuurimme tuotos. Antropologit ovat kuvanneet monia muita unirytmejä, esimerkiksi siestaksi ja yöuneksi jaetun unen. Yöllä heräämisen ja valvomisen määrittely unihäiriöksi olisi ehkä vain kulttuurin luoma medikalisaatio.

Mutta ennen kuin innostutte luomunukkumisesta, niin pitää huomauttaa, että luomunukkuminen vähentää yöllä erittyvän kasvuhormonin määrää. Keinovalon lisääntyminen on ollut yksi selitysehdotus sille, että viime vuosisatoina ihmisten keskipituus on koko ajan kasvanut.

Kommentit (4)

Ihmisten rytmiin vaikuttaa myös herätyskello. Eihän ihminen enää herää normaalisti vaan siihen, että herätyslaite herättää hänet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Luin jostakin että entisaikoina (keskiajalla???) ihmisillä oli tapana tuon yöllisen hereilläolohetkensä aikana lähteä vaikkapa naapuriin jutustelemaan. Eli ei siis niinkään rauhallista meininkiä, kyllähän puhuminen aina aktiivista aivotoimintaa edellyttää.

Tulee mieleen että kuinkahan moni suotta kärsii "unettomuudestaan" makaamalla sängyssä vaikka väkisin kun sattuu heräämään keskellä yötä eikä ihan heti saa unta. Voisi sen ajan ihan reilusti puuhastella jotain. Mutta kaikilla ei ole sitä onnea ja iloa että voisivat välkyttää valoja ja paukuttaa tavaroita keskellä yötä, joko häiriintyy kumppani tai naapurit.

Njaa... Voi tietty olla että ilman sähkövaloja nuo entisaikojen ihmiset eivät jutustelustaan huolimatta heränneet "liiaksi"...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat