Seuraa 
Viestejä45973

Niin, että kuinkahan kauan mahtaa kestää esim. 1980 rakennettu puurunkoinen ja tiiliverhoiltu rivitalo asuinkelpoisena? Entäs nämä nykyiset?

Rivitaloja ei kai ole isommin rakennettu vasta kuin jostain 1950-luvulta lähtien (mututuntuma). Kokemuksia ei siten lienee hirveästi ole. Osaako joku arvioida?

Kommentit (12)

No kaikkihan riippuu rakennuspaikasta ja laadusta taas kerran.
-tasakatto?
-salaojitus?
-Valesokkeli?
-Tiiliverhous, onko tuuletus kunnossa?
-Ilmanvaihto painovoimainen?
-Märkätiloissa vedeneristykset kunnossa? Ts. Onko alkuperäiset kylppärit
-Pintamaan suunta pois talosta?
-Maaperä tukeva, onko halkeamia näkynyt talossa?

Tällaisilla ihan jo isoillakin asioilla saa pitkän listan, saati sitten jos pohditaan taloudellisuutta, energiamääräyksiä, kaavoitusta paikallisesti.....Näitähän voi jatkaa vaikka kuinka paljon. Hyvässä talossa asiat ovat kunnossa ja sitä kautta talon odototettu elinikäkin korkeampi. Jos taas noissa kaikissa joutuu nielaisemaan ja huokaisemaan syvään, on ehkä syytä harkita pikaista muuttoa pois.

Hyvin vanhoja kaupunkeja katsellessa huomaa piirteen että niissä on vanhimmat säilyneet osat jyrkissä rinteissä. Tampereen pispala ja Porvoon vanhakaupunki esimerkkinä. Paikka vaikuttaa hyvin paljon talon ikään. Vanhoja kaupunkeja tosin tuli tuhosi niin ettei niiden luontaista ikää nähdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
hi3
No kaikkihan riippuu rakennuspaikasta ja laadusta taas kerran.
-tasakatto?
-salaojitus?
-Valesokkeli?
-Tiiliverhous, onko tuuletus kunnossa?
-Ilmanvaihto painovoimainen?
-Märkätiloissa vedeneristykset kunnossa? Ts. Onko alkuperäiset kylppärit
-Pintamaan suunta pois talosta?
-Maaperä tukeva, onko halkeamia näkynyt talossa?

Tällaisilla ihan jo isoillakin asioilla saa pitkän listan, saati sitten jos pohditaan taloudellisuutta, energiamääräyksiä, kaavoitusta paikallisesti.....Näitähän voi jatkaa vaikka kuinka paljon. Hyvässä talossa asiat ovat kunnossa ja sitä kautta talon odototettu elinikäkin korkeampi. Jos taas noissa kaikissa joutuu nielaisemaan ja huokaisemaan syvään, on ehkä syytä harkita pikaista muuttoa pois.


Jos voisin valita kahdesta samantasoisesta rivitaloasunnosta, muuttaisin siihen, jossa vesi- ja viemäriputket on vedetty pihalle, ei huoneistojen alle kulkemaan siellä lyhyintä tietä huoneistosta toiseen. Kuten hi3 sanoi lista on loputon.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

tietää
Hyvin vanhoja kaupunkeja katsellessa huomaa piirteen että niissä on vanhimmat säilyneet osat jyrkissä rinteissä. Tampereen pispala ja Porvoon vanhakaupunki esimerkkinä. Paikka vaikuttaa hyvin paljon talon ikään. Vanhoja kaupunkeja tosin tuli tuhosi niin ettei niiden luontaista ikää nähdä.Ennen tosiaan katsottiin talon paikka tarkkaan. Nykyään rakennetaan tulvaniityille ja kosteikkopaikoille luottaen vaikkapa talon kellaria kuivattaviin pumppuihin. Eihän siinä sitten tarvitakaan kuin yksi tavallista pahempi rankkasade tai pumpun rikkoutuminen, että homma karahtaa kiville. Itse asun tyytyväisenä mäen harjalla kallion päällä. En vaihtaisi niihin uudempiin lähes suomaastoon rakennettuihin taloihin, vaikka kuinka olisi vesieristeet ja talotekniikka vimpan päälle.

Feminine
Ennen tosiaan katsottiin talon paikka tarkkaan. Nykyään rakennetaan tulvaniityille ja kosteikkopaikoille luottaen vaikkapa talon kellaria kuivattaviin pumppuihin. Eihän siinä sitten tarvitakaan kuin yksi tavallista pahempi rankkasade tai pumpun rikkoutuminen, että homma karahtaa kiville. Itse asun tyytyväisenä mäen harjalla kallion päällä. En vaihtaisi niihin uudempiin lähes suomaastoon rakennettuihin taloihin, vaikka kuinka olisi vesieristeet ja talotekniikka vimpan päälle.Ihmiset rakentavat sinne minne valtio suuressa laupeudessaan antaa rakentaa. Esimerkiksi ne Espoon vuotuiset 100 tonttia menevät kyllä kovalla hinnalla vaikka pitäisi rakentaa turvesuolle, koska kysyntä on valtavasti tarjontaa suurempaa. Tonttipula on todellisuutta, vaikka metsää ja peltoa on silminkantamattomiin.

JW

Ihmiset rakentavat sinne minne valtio suuressa laupeudessaan antaa rakentaa. Esimerkiksi ne Espoon vuotuiset 100 tonttia menevät kyllä kovalla hinnalla vaikka pitäisi rakentaa turvesuolle, koska kysyntä on valtavasti tarjontaa suurempaa. Tonttipula on todellisuutta, vaikka metsää ja peltoa on silminkantamattomiin.Tapa on toki ymmärrettävä, mutta ei se silti välttämättä takaa ongelmattomuutta. Kuinkakohan suuri osa näistä homeongelmataloista lopulta on ensisijaisesti vain liian huonoon paikkaan rakentamisen syytä? Usko nykytekniikan kykyyn ratkaista kosteusasiat noissakin tilanteissa on ainakin kova.

Feminine
Tapa on toki ymmärrettävä, mutta ei se silti välttämättä takaa ongelmattomuutta. Kuinkakohan suuri osa näistä homeongelmataloista lopulta on ensisijaisesti vain liian huonoon paikkaan rakentamisen syytä? Usko nykytekniikan kykyyn ratkaista kosteusasiat noissakin tilanteissa on ainakin kova.Markkinat eivät toimi. Tarjonnan ja kysynnän epäsuhdasta johtuen ei ole motiivia rakentaa hyvin. Tekniikka voisi kyllä toimia hyvin, mutta rakenneratkaisuissa ja rakennusmateriaaleissa fuskataan, koska halutaan kääriä raha nopeasti ja näillä markkinoilla se on mahdollista. Seurausten ei pitäisi yllättää ketään.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
JW
Feminine
Tapa on toki ymmärrettävä, mutta ei se silti välttämättä takaa ongelmattomuutta. Kuinkakohan suuri osa näistä homeongelmataloista lopulta on ensisijaisesti vain liian huonoon paikkaan rakentamisen syytä? Usko nykytekniikan kykyyn ratkaista kosteusasiat noissakin tilanteissa on ainakin kova.Markkinat eivät toimi. Tarjonnan ja kysynnän epäsuhdasta johtuen ei ole motiivia rakentaa hyvin. Tekniikka voisi kyllä toimia hyvin, mutta rakenneratkaisuissa ja rakennusmateriaaleissa fuskataan, koska halutaan kääriä raha nopeasti ja näillä markkinoilla se on mahdollista. Seurausten ei pitäisi yllättää ketään.Juu. Rakennusala on mitä korruptoitunein ja vääristynein businessektori. Siellä päivänvalonarka toiminta on normi ja laillinen, rehellinen ja asiakaslähtöinen poikkeusluokkaa.

Tähän tietysti vaikuttaa moni erillinen asia. Taloudellinen syklisyys, runsasmittainen sääntely esim. kaavoituksen, lainsäädännön, normien, sertifikaattien jne vuoksi, pääomavaltainen rakennuttajatoiminta ja toisaalta erittäin hajautunut yksityinen markkina, pankkien lainoitusmeininki, omistusasumisen tukeminen valtion toimesta, jne jne jne.

Vastikään oli lehdessä juttua rakentamisen laadusta, joka on fiksoitunut tekniseen, juridiseen laatuun eikä huomioi lainkaan todellisen kysynnän tarpeita. Ja kun huomataan, että edes tuota ehdottoman minimin teknistä ja juridista minimilaatua ei tavoiteta kunnolla, niin...

Homeongelmat yms. eivät johdu uskosta tai sen puutteesta, vaan kusetuksesta, välinpitämättömyydestä ja tyhmyydestä.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

JW

Markkinat eivät toimi. Tarjonnan ja kysynnän epäsuhdasta johtuen ei ole motiivia rakentaa hyvin. Tekniikka voisi kyllä toimia hyvin, mutta rakenneratkaisuissa ja rakennusmateriaaleissa fuskataan, koska halutaan kääriä raha nopeasti ja näillä markkinoilla se on mahdollista. Seurausten ei pitäisi yllättää ketään.Juuri kaikkien näiden tekijöiden takia ei kannata - jos voi välttää - ostaa kämppää, joka sijaitsee sellaisella rakennuspaikalla, että tekniikassa fuskaaminen tarkoittaa suurta riskiä. Hyvällä rakennuspaikalla tekniset mokat taas "saa anteeksi", kun jo ympäristöolosuhteet ovat suotuisat. Sadevedet nyt vain eivät valu ylämäkeen.

Feminine
Juuri kaikkien näiden tekijöiden takia ei kannata - jos voi välttää - ostaa kämppää, joka sijaitsee sellaisella rakennuspaikalla, että tekniikassa fuskaaminen tarkoittaa suurta riskiä. Hyvällä rakennuspaikalla tekniset mokat taas "saa anteeksi", kun jo ympäristöolosuhteet ovat suotuisat. Sadevedet nyt vain eivät valu ylämäkeen.Ihmisten on kuitenkin asuttava jossain. Näillä markkinoilla ei keskituloinen voi valita asuntoaan vaan se hankitaan sieltä mistä se edes jossain kunnossa on saatavilla ja toivotaan, että siinä ei olisi hometta tai muita rakennusvirheitä. Joko markkinoiden on annettava toimia tai sitten pitää siirtää resursseja valvontaan ja asettaa ankarat sanktiot leväperäisestä rakentamisesta tai molempia. Tässä tietoisesti vahingoitetaan ihmisten terveyttä, aiheutetaan kustannuksia ja pitkää kärsimystä. Sanktioiden kannalta oletettavasti näitä tulisi käsitellä sellaisina rikoksina.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Elinkaari on näkökulmakysymys. Sijoittajalla on eri näkökulma kuin kodinperustajalla. Variaatioita on lukemattomia. Itse olen kirjoilla 1370-luvulla ensi kertaa dokumentoidussa kiinteistössä.

Sekin on totta, että kiinteistömarkkinat asuntojen osalta eivät Suomessa toimi, tai siis toimivat, mutta vääristyneesti. Ranska on ainakin ennen ollut maa josta kannattaa ottaa mallia asuntomarkkinoille. Tietoni ovat hiukan jo vanhoja, mutta hullujen vuosien aikaan oli heillä käytäntö, että kiinteistöt arvostettiin yksinomaan niiden tuottoarvon mukaan, jolloin kuplat jäivät syntymättä. Tällaisessa tilanteessa kiinteistön elinkaari on määrittelemätön, koska huonokuntoinen kiinteistö on edullinen ostaa ja se voidaan siksi kunnostaa tai vaihtoehtoisesti purkaa uuden tieltä. Suomessa vanha rötiskä ei ole merkittävästi edullisempi kuin upouusi, varsinkaan, jos vastikkeissa ei eroja.

- Ubi bene, ibi patria -

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat